Има ли полза от Вега-тест и други хранителни тестове?

• 5 566
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, от няколко години имам храносмилателни проблеми, които лекарите не могат да разберат на какво се дължат...  newsm78 Като не можаха да ми поставят диагноза след някои изследвания, ми казаха, че най-вероятно имам синдром на раздразнените черва... Това заболяване не се лекувало и не ми изписаха нищо, не спазвам и диети, защото така и не разбирам от какво ми се получават кризите... Пробвах по метода на изключване на храните, но и това не помага, защото една храна веднъж е добре, а друг път ми причинява болки, подуване и дискомфорт... Та сега разбирам за Вега-теста и ми се иска да си го направя, но не с цел отслабване, а просто да видя има ли храни, които не трябва да ям... До колко обаче е точен този тест? Той заменя ли тестовете за непоносимост към лактоза, глутен и фруктоза или тези тези тестове също трябва да се направят? Моля, който е запознат или е правил такива тестове, да даде малко повече информация... И цени...  Mr. Green Peace

# 1
  • Варна
Привет,

Моя приятелка преди време имаше сериозен проблем с щитовидната жлеза. Ходи на диетолог и всяка седмица беше на различна изготвена й диета. Не й правиха точно Вега тест. Накрая се установи, че има непоносимост към млечни храни. Като ги ограничи проблемите намаляха. Явно има смисъл, но да се направи от човек, който разбира.

# 2
  • София
След вега тест и спазване на препоръките там каквито били, една приятелка си е все така дебела, така че мое мнение е, че не става този тест.
Братовчедка ми - при ирисова диагностика ѝ казаха, че жлъчката ѝ е чудесна. Нищо, че няма жлъчка.
Присъеднинявам се към съвета за диетолог по-горе  Peace Но наистина човек, който разбира.

# 3
  • Sofia
Правила съм вега-тест и за мен е абсолютна глупост. По две причини. Първо храните и техните съставки са хиляди на брой. Колкото и да е подробен теста той няма как да включва всички видове хранителни съставки. Освен това ти не знаеш пълните съставки на абсолютно всичко, което ядеш. Може проблемът да е в нещо много дребно, което я го пише по етикетите, я не. А теста се прави с някакъв напълно случаен според мен подбор от храни. Примерно имаше включени някакви странни плодове, които не съм ги чувала, но нямаше грейпфрут и диня.  Rolling Eyes И второ - резултатите са в такъв вид, че е почти невъзможно да спазваш подобна диета на практика. Според мен. Примерно - ако се окаже че не трябва да ядеш черен пипер това автоматично изключва почти всичко готвено, почти всичко в заведение, всички колбаси, всякаква готова храна.... и т.н. Освен това не съм прочела достатъчно убедителна научна обосновка на метода. Тогава се опитах да го спазвам, успях до голяма степен за около месец и нямаше абсолютно никакъв ефект. Изобщо.... не струва.
Аз обаче си мисля (въз основа на личния си и професионален опит), че много по вероятно е причината за оплакванията ти да е стрес и някакъв психичен дискомфорт. Намери начин да релаксираш. Дали ще е спорт, разходка или кафе с приятелки ти ще си прецениш, но го прави. Ако не е достатъчно намери психолог, с когото да поговориш няколко пъти, според мен ще помогне много.

# 4
Благодаря момичета, а тези хранителни тестове диетолог ли ги изписва? Или мога сама да отида и да си ги направя? Понеже не съм в БГ и искам лятото като се върна да направя поне за нетолерантност към лактоза, глутен и фруктоза...Понеже вече наистина не съм сигурна трябва ли да ги ям или не... Понякога само след една ябълка такава болка и къркорене на червата получавам... Whistling

# 5
Аз съм си правила вега тест, казаха ми, че не трябва да ям боб, тестени храни, забравих какво още.

Но аз това си го знам. Обичам тесто, то мен не и така. При мен дори с някакви проценти ми ги даде нещата, колко е непоносимостта. Даде ми и диета, която да си призная, никога не съм спазвала.

Една приятелка ходи при хомеопат заради болки в главата. Каза й, че имала паразити, изписа й някаква диета. Как ги е открил, нямам идея. Но аз нямам нещо доверие на такива методи  Rolling Eyes

# 6
Eden, като имаш непоносимост към боб и тестени и ги ядеш какво чувстваш? Болки, тежест, дискомфорт или никакъв проблем след яденето им? Искам да разбера има ли връзка между показанията на Вега-теста и проблемите? newsm78

# 7
   Майка ми има колит и тя знае, че не трябва да яде боб, леща, заливката отгоре на някакво ястие, например заливката на мусака, плодове, зеленчуци, прясно мляко, каша, кремове и други неща. Иначе когато хапне от тези неща, започва къркорене на червата и често ходене до тоалетната с пихтиести изпражнения.

# 8
А как е поставена тази диагноза колит? С какви изследвания? Правиха ми гастроскопия, но уж всичко е ОК...Гледаха ме и на скенер, кръвни изследвания не са ми правили... За колит нищо не ми казаха, а аз имам същите симптоми май като чета... ooooh!

# 9
А как е поставена тази диагноза колит? С какви изследвания? Правиха ми гастроскопия, но уж всичко е ОК...Гледаха ме и на скенер, кръвни изследвания не са ми правили... За колит нищо не ми казаха, а аз имам същите симптоми май като чета... ooooh!

Правиха й иригоскопия. Така й откриха колита.

# 10
Eden, като имаш непоносимост към боб и тестени и ги ядеш какво чувстваш? Болки, тежест, дискомфорт или никакъв проблем след яденето им? Искам да разбера има ли връзка между показанията на Вега-теста и проблемите? newsm78
От боба специално ми се подува много корема и понякога ме боли.
Тестените ми действат подуващо и понякога имам проблем с тях. Когато ям обаче истински пълнозърнест хляб, от пекарна или аз си правя с овесени трици, не ми се подува корема и нямам проблем.

# 11
Eden, благодаря ти... И имаш ли глутенова непоносимост? Мен като ме хване криза и не мога да ям нормално почти нищо, веднага след храна ми се подува стомаха (колкото и малко да съм яла) или започва да ме боли... Sick

# 12
Не съм проверявала за такава  Thinking
Аз и ги избягвам, рядко ям тесто. Не се чувствам особено добре след тях, но се случва веднъж на 2 седмици, мое би и по-рядко да хапна нещо такова.

# 13
А някой знае ли нещо за хистаминовата непоносимост? И за такава четох наскоро в една статия...

# 14
  • Варна
А някой знае ли нещо за хистаминовата непоносимост? И за такава четох наскоро в една статия...

По-скоро нещо, към което си алергична може би. Тялото произвежда хистамини, когато разпознава нещо погрешно и мисли, че то му пречи и се бори по някакъв начин срещу него. Това са алергиите или т.нар автоимунни заболявания. Непоносимостта към дадена храна е вид алергия.

Общи условия

Активация на акаунт