Стигат ли ви парите дотолкова, че да не ги чувствате като проблем

• 16 470
  • 204
  •   1
Отговори
# 30
Понякога стигат, понякога не. Зависи от непредвидените разходи, дали от НОИ са ми забавили майчинството и т.н. Наистина в БГ много голяма част от бюджета отива за храна. Моето семейство е изключение, защото мъжът ми е готвач и се храни предимно на работа.

Иначе факт е, че различните хора харчат за различни неща. Имам познати, които живеят с родителите си, а дават собствения си апартамент под наем, но ходят поне два пъти годишно на екскурзия в чужбина. Други мои познати пък всяко лято правят ремонти, а се лишават от почивка. Но да си призная рядко обсъждам с приятелите си финансови проблеми, те също не повдигат темата. Явно имам късмет около мен да няма много мрънкащи.

# 31
Напълно съм съгласна с azaf - една торба дори с "неделикатесни" неща от пазара (био-магазина) в чужбина надали ще ти струва 50лв.

За готвенето съм съгласна, че е по-евтино и по-вкусно, но нямам време да го правя.
Била съм студентка и знам как можеш да живееш и с 150 евро за ядене, но не е забавно и полезно.

# 32
  • София
Купувам доста ненужни неща, та стигам до извода, че ми стигат  Mr. Green

# 33
Нямам против мрънкането като цяло, но мрънкане на тема пари и по-точно недостига им ме дразни и карат да се чувствам неловко.
В този ред на мисли - стигат ми.

# 34
Някак си ни стигат...ние сме просто една млада двойка, която работи и живее сравнително добре. Аз получавам средно голяма за столицата заплата, може би живеем добре на базата на неговоте доходи, тъй като неговото семейство има семеен бизнес, където работят заедно и аз никога не съм знаела и не съм искала да знам колко точно печели. Важното е, че сметките са платени, хладилникът е пълен, непредвидените разходи не ни обръщат, позволяваме си почивка у нас или в чужбина, излизаме по заведения.
Признавам, че съм от щастливките, които в последните години не са се притеснявали сериозно за пари, макар до съвсем скоро да изплащах колата си (на старо, не е нещо голямо).
На другия полюс е колежката ми, с която работим заедно, вземаме едни и същи пари, тя печели допълнително още толкова или дори малко повече от допълнителните си ангажименти, приятелят и работи много и изкарва много добри пари, но на нея все не и стигат. Все не излизали, не си била купувала дрехи... И в крайна сметка, като я попитам къде са и парите: ами...за вноската за лаптопа, за плазмата, за колата, обувки от Мис сиксти, дънки от Гес...  И парие ги нямало... Много си я обичам, ами... въпрос на нагласа и самооценка значи.
На мен си ми стигат. Нищо, че дънките ми не са 200 лв, нито обувките...

# 35
Ами не ми стигат,но аз съм тежък случай Tired

# 36
Аз мисля, че стигат като остават. Rolling Eyes А на мен не ми стигат! Като се замисля..... уж големи доходи.... newsm78 Сега отивам да размишлявам за какво ги изхарчих пак newsm78

# 37
  • Варна
Ти явно се задоволяваш с малко.
Така излиза.

Взе ми го от устата. Парите никога не стигат. Независимо на кое ниво от пирамидата си  Peace! И дори е важно да не стигат...

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 00:05 от Катюша

# 38
 Стигат ми и не ми стигат, повече май не ме интересуват особено, в характера ми липсва материализма и мога да се оправям и с 2 и с 200, без да виждам трагедия в това.
Склонна съм да правя неща просто заради идеята, като знам че има хора, които изкарват добри пари за същите неща.
Ако става въпрос за хранене, винаги съм готвела най-вкусно и интересно, когато сме във финансова криза, за доброто ядене не е нужно да набухаш много продукти, а просто подходящите и да си поиграеш малко да стане добре

# 39
Liska, на мен хич не ми е малко, даже ми е много  Blush

Така, де, аз казах съвсем същото.

# 40
Ми...с една средна заплата гледах две деца, плащах си сметките, и тримата не сме си отказвали разни глезотийки и ми оставаха пари да черпя неомъжени млади колежки, които получаваха същата заплата. Но пък не мога да се пречупя да харесам дънки за 200 лв. Rolling Eyes
Светът е въпрос на възприятие, беше казал някой.  Hug

# 41
Ако въпросът е принципен - винаги има мрънкала.
За храната - в България наистина е скъпа. Не спрямо други страни, а като част от дохода.
За начина на живот - с 3 малки деца основните ти разходи са храна и памперси. Избягваш много други разходи.

# 42
Ние живеем по американски - "лив нау, пей лейтър"  thumbsup Стигат ни да си плащаме многобройните кредити и да сме щастливи.

# 43
Реших да си поиграя и да ви дам примерна сметка на една нормална моя пазарувка. Всички цени са точни до стотинка щото ги гледах от квитанциите. Сега ще ви изброя как за 70 лв може да се купят 15 кила нормална храна в Дания.

1. Ябълки, банани, портокали микс    2 кила
2. Грозде                                              0.5 кила
3. Мляко и йогурт                                 5 кила
4. Домати и краставици пресни           1 кило
5. Ориз                                                   1 кило
6. Сирене                                               0.5 кила
7. Овесени ядки                                     1 кило
8. Месо, кайма, шунка по избор            1 кило
9. Пастет                                                0.5 кила
10.  Картофи                                          2 кила
11. Масло                                                0.25 кила
12. Замразен грах                                  0.75 кила

70 лв                                                        15 кила

Сега това е примерен списък като доказателство, не се хващаите сега Къде са яйцата и рибата. Примерно са купени друг път. Това дори е голяма покупка, стандатно не пазарувам по 15 кила, което значи, че и по малко пари отиват на една пазарувка, демек по 50 или 60 лв. Пазарувам око 2 пъти седмично. Добавям грубо още 200 лв за памперси и АМ. Сами сметнете колко пари се харчат и дали ще се мре от глад.

# 44
Мога да живея щастливо и с много, и с малко пари. Не съм фатално привързана към материалното, въпреки, че не го отричам.
 За екзистенц минимума винаги вкъщи е имало, най-малкото, защото имаме прекрасна градина.  Такъв разчет като твоя никога не мога да направя, защото като пазарувам се изкушавам да взимам разни глезотийки, а не най-необходимите неща.
Скоро имаше една комична ситуация, отваряме вечерта хладилника и там се мъдрят трюфели, водка за 100 лева, парче филе, а няма обикновено бяло сирене, хляб и такива елементарни неща.

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 07:59 от valerie

Общи условия

Активация на акаунт