Стигат ли ви парите дотолкова, че да не ги чувствате като проблем

• 16 472
  • 204
  •   1
Отговори
# 75
Аз мисля, че наистина темата е доста хранително- насочена, което е погрешно.
Стандартът на човек не се измерва с това колко килограма храна може да изяде седмично.
На мен парите ми 'стигат", когато се събудя сутрин и си кажа " е сега отивам в книжарницата (например) да видя има ли нещо интересно" и това не означава , че ще отрежа съответната сума от храната ( или нещо друго) за следващата седмица. За някои неща ( книги, кино, дребни покупки) имам тази свобода, това 'стигане', за други ( уикенд в спа- например) нямам.
Е, иска ми се да си позволявам много повече, но ще го направя, когато имам и по-високи доходи.

Специално за храна и заведения аз правя много строга сметка,  учудва ме сумата, която казва Ники, но й вярвам, всякакви чудеса са възможни.

Темата не е за стандарта, а за задоволеността от това, което имаш и по конкретно за способностите да се вместваш в бюджета си така, че на края на месеца да не останеш без пари за храна и да кажеш че парите не ти стигат за ядене и гладуваш, без обаче да отчетеш колко безсмислени пошибалки си напзарувал без да мислиш, че трябва да ядеш до края на месеца. Както и за това, че човек похарчил малко пари за храна може в крайна сметка да е по добре нахранен от похарчилия двойно повече примерно. Всъщност има ли значение за какво е темата, лаф да става, няма да издребняваме.
Продължавам да не разбирам кое е учудващото в примера с покупките който съм дала. azaf примерно нищо, че е в БГ за същите пари е купила доста повече и по скъпи неща. Явно е възможно.
А защо се превърна в супермаркетна. Ами защото ако едно семейство към края на месеца остане без пари и нямат и резерви храна щат не щат трябва да търси заем за да нахрани поне децата, щото е проблем да няма кво да ядеш. Ама едва ли ще е голяма трагедия ако не ти останат пари да си купиш чантата, която отдавна си си харесал и си планувал този месец да си вземеш. Може да ти е гадно ама със сигурност не ти се налага да вземеш заем за да си я купиш, защото животът ти не зависи от нея.

# 76
Аз пък не виждам какво лошо има да "мрънкаш" както казвате, че не стигат парите?
За мен има голяма разлика м/у мрънкането и желанието за по-висок стандарт на живот.
Обикновенно до по-висок стандар стигат точно хората ,които не мрънкат ,а действат.

# 77
Е, ако стигна до там да трябва да искам заем, за да нахраня децата си, с чиста съвест ще ида да се гръмна...
И ако парите ми отиваха само за храна, разбира се, че нямаше да са достатъчни. Аз лично не искам да живея само за едното ядене и после седене в 00...
Не мога да приема и твърдението, че храната е най-важното нещо в живота.
Иначе, всеки човек е различен - има различни нужди, прави си различни сметки и т.н. Та дори и при абсълютно еднакви условия и доходи - няма начин 2-ма души да имат еднакви разходи - въпрос на манталитет е.
Моята логика е по-близо до тази на 10cent's - парите са ми "достатъчно", когато след задоволяване на чисто физиологичните нужди, има за други неща...

# 78
  • София
Отговорът на въпроса ти е НЕ - не ми стигат дотолкова, че да не са ми проблем, но за мен храната никога не е била проблем. никога не съм оставила децата си гладни, никога не съм икономисвала от храна или подобни екзистенциални нужди (да не се отопляваме, или да се къпем по-рядко...или да не купувам нужните лекарства). Това за мен са базови нужди. Задоволяването им не е лукс, а е предпоставка за да мога да мисля за задоволяване на съвсем различни нужди, като ново жилище, нови мебели, нови дрехи, почивки, забавления....

# 79
  • София
Само едно вмятане=с 50 лева, да се скъсаш, не можеш купи 15 кг. храна.
Освен ако не купиш 15 кг. картофи, все пак. И те са храна. Mr. Green

Подкрепям  Peace
 Тъкмо щях да пиша стигат ни, но мъжът ми работи на две места, аз в момента не работя и видях, че живееш в Дания и с 50 лв изкарваш седмицата за храна.  Тук в България на моето семейство ( аз мъжът ми и дете на годинка и четири месеца) 50 лв ни стигат за 3 дена максимум 4 , зависи какво купувам , случвало ми се е и за два дена да ми ходят тези пари, ако готвя нещо по "засукано". И определено хладилника ми не се пука по шевовете с 50 лв седмично , напротив ако харчех само толкова за храна на седмица, вътре нямаше да има почти нищо  Rolling Eyes. Та то само кашкавала ми е 12-13 лв за седмица.
Иначе стигат ни да , но не е 50 лв на седмица ( за храна)- доста повече са.

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 15:50 от nellyani

# 80
  • Пловдив
Абе мацки ми вие книги, по някое списание не си ли купувате?! Вашите коли не се ли развалят? Домакинските ви уреди вечни ли са?! Хайде, за храна и за памперси да харча 40% от доходите, ама като реша и някое удоволствие и накрая - парите не стигат. Примерно този месец имам две ужасно неприятни изненади - пералнята се развали, там заминаха 100лв за ремонт и колата - 300лв за задни амортисьори, пружини и там квото около тях. Точно преди заплата се оцъклихме без никакви пари, защото трябваше  да си ремонтираме колата и пералнята. Да речем не всеки месец се развалят колата и пералнята, ама все изниква по някой непредвиден разход. Примерно на сватба сме поканени или някой се разболее по-сериозно - 100-200лв за лекарства.

# 81
О, това вече не го броя, винаги имаме такива разходи ooooh!
Но за разлика от доста хора ние не сме от заплата на заплата, тоест този месец може да има пет хиляди, а другия-хиляда. Но от храна и основни неща НИКОГА не сме се лишавали. Не съм стояла и с нещо счупено защото сега не мога да го поправя Tired

# 82
  • Пловдив
Ние сме на заплатата на съпруга ми. Определена сума всеки месец, около 28-30число.

# 83
С 50% по-висок семеен бюджет не бих чувствал парите като проблем.
В България 50 лева нищо не са, това го потвърждават и профсъюзите, и
правителствените глашатаи. 10 кила българско сирене, менте, неузряло.
4 кила кашкавал, също менте. 2 кила сьомга.

# 84
Амиии, аз точно това казвам - храната не е всичко. Има и други текущи и инцидентни разходи; има и предвидени и непредвидени разходи. А е важно и за душата да отиват пари, а не само за д-то...
Когато оставатслед всички изброени задължителни разходи- храна, кола, покрив и др. и можеш спокойно да си купиш и нещо за душата - само тогава са наистина "достатъчни"...
Ако си вторачен само в едното ядене, за чий ... изобщо живеш?
Иначе, всеки харчи според възможностите си. Благодаря на Бог и на себе си, но на мен са ми "достатъчно" - и за ядене, и за другите неща. Сигурно и затова храната не ме тревожи толкова...

# 85
Ние сме на заплатата на съпруга ми. Определена сума всеки месец, около 28-30число.

Ами понякога си мисля, че май е добре да знаеш, че на еди коя си дата ще вземеш еди колко си пари. При нас не се знае на коя дата колко пари Thinking, но все пак успяваме.

# 86
  • Пловдив

Ами понякога си мисля, че май е добре да знаеш, че на еди коя си дата ще вземеш еди колко си пари. При нас не се знае на коя дата колко пари Thinking, но все пак успяваме.
Да, ама последните три дни преди заплата мноОоООООого трудно ги преживяваме. Имам мораториум върху кредитната карта  Money Laughing

Да се изкажа всъщност по темата - парите горе-долу ни стигат. С две малки деца и без аз да работя поне докато и малкото ни дете не стане на 2г (програма минимум). След 2г ще решаваме пак дали искаме друго за нас като семейство и дали да се връщам на работа. Отказали сме се обаче от някои неща. Но се чувствам щастлива от настоящото положение и от раждането на втория ни син.

Обаче храната ужаааааасно поскъпна за последните 2г. Shocked Намерих няколко стари касови бележки. Сравних със сега, пазарувано от същия магазин Close Cry

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 16:39 от Янтра

# 87
Ами аз доколкото разбрах, въпросът е за храната. Другото вече е надграждане. Като студентка ми се е случвало вместо храна да си купя парфюмче, но като имаш деца хич не става.

# 88
Моля ви,избройте ми десетина качествени храни Praynig
1. Филе вместо кренвирши
2. Краве масло вместо маргарин
3. Зехтин вместо олио
4.Сьомга филе вместо замразена скумрия
5. Месо за кайма вместо готова в тарелка
6. Пресни плодове и зеленчуци - сезонни, иначе според мен е съмнително колко са качествени Rolling Eyes
7. Био млечни продукти
8. Белгийски шоколад вместо румънски
9. Фреш вместо сок от кутия
10. Скъпо бутилирано вино вместо такова в картонена кутия.

Ето ти десет. Аз лично съвсем не се съобразявамс този списък, и кренвирши ям понякога, и с олио готвя, и вино от кутия пия Laughing Важното е да не се прекалява с боклуците Peace

Ми аз ако купувам такива продукти тук в Германия, ще отиват към 800 евро за храна за двама ни.   #Crazy  Значи, според вас, ние не се храним здравословно?!  Thinking
Разходът ни за храна е около 400 евро месечно с безалкохолното и някоя бутилко вино (евтино), като мъжът ми обядва навън и тези пари не са в сумата. Продуктите на НикиФин и тук струват толкова - 35-38 евро, явно не е по-евтино от в Дания. Готвя всеки ден. Правя си сметката като пазарувам и го правя в по-евтините магазини, но това не значи, че парите не ни стигат. Е, 800 евро не бихме могли да отделим за храна, пък и обикновеният германец пазарува като мен, другите са над средния стандарт, по мое мнение.
А за мрънкането - много ме дразни и в БГ май наистина си е национален спорт.  Tired Прави ми впечатление, че познатите ни не живеят по-зле, доста от тях даже по-добре от нас, но мнооого се оплакват.  ooooh! Дразня се и от факта, че все още масово се счита, че в чужбина всички хора живеят като царе, едва ли не.  Outta Joint

Преди няколко месеца идва един познат на мъжа ми да си купува кола и съответно ще спи вкъщи, да не дава пари за хотел, че са зле финансово и т.н. Голямо оплакване падна една седмица от живота в БГ и безпаричието. Колата, която купи е двойно по-скъпа от нашата. На детето си купи сандалки за 35 евро - в БГ били по-скъпи "качествените". На жена му като излязохме да купим малък подарък... предложих му да купи намален с 50% комплект за френски маникюр, марков, но той отказа - жена му не се лакирала вкъщи и нямала лакове, защото ходи на маникюр!   bowuu Коментара го оставям на вас.

# 89
nellyani, това с 50те лева беше явно несполучлив пример. Не живеем с толкова на седмица изобщо. Но... не мисля, че е невъзможно, защото много хора в БГ го правят, дори и с по малко преживяват. Винаги има от какво да се спести. От качество ясно, но и от количество може да се пести. Аз специално ям ненужно много, усещам си го а и кантарът го отчита. Памперсите може да се заменят с пелени за многократна употреба. Винаги има начини и квото и да ми кажат бих повярвала, защото знам колко малко му е нужно на човек за да оцелее. Ако е и по духовен и на 3 залъка хляб на ден ще е доволен.
Аз лично книги все по малко купувам. Ако купя ще е за подарък, щото все още има хора, които им се радват. Или пък някой речник най много. Но сега с интернета и електронните книги и списания не виждам смисъл да купувам хартия. Не че няма да и намеря приложение де, с камина се отопляваме все пак.  Wink А и децата много обичат книги да ги късат и прелистват.  Twisted Evil Та нашите книги колкото и грозно да звучи служат за тази цел напоследък. Не ме е срам да си призная, че лично аз за себе си съм купила 2 книги през последните 4 години (изключвам речници). И двете книги ми бяха горещо препоръчани. Ами... нямах време да ги прочета. И то не толкова, че нямах време щото явно е че не е съвсем да нямам щом чета и пиша тук. Но просто не ме грабнаха и не можах да ги дочета. Та статистиката при мен е, че последните няколко години на практика не съм дочела нито една книга. И вестници не чета хартиени, чета ги същите онлайн. За мен лично печатаните книги днешно време се обезсмислят. Ама това е друга тема, която на др места съм коментирала.

Мисис Т. точно същите наблюдения имам за българите тук. Умират от немотия според собствените им думи, ама си купуват телефони за по 500 лв, дрешки и дрънкулки като световно и после викат: Няма далавера в Дания, ще бегаме на др място за повече пари  #Crazy Интересен феномен е хора, които не са свикнали на висок стадарт да имат манталитет на принцове и принцеси и да им е все малко. Абе точно, ама точно както го описваш е поведението на типичния българин. В БГ не прави впечатление, понеже повечето са така. Но като поживееш на запад вече почва да те учудва това невероятно консуматорско и използваческо мислене.  Sick

Общи условия

Активация на акаунт