Отговори
# 195
Ааа,аз знам за отглеждането на сирак според Исляма,
но ако един мъж не е женен,може ли да вземе 2 деца да гледа,макар и шейх на Дубай?

А българите е ясно защо предпочитат здрави деца...имах много осиновени съученички и познати ..факт е,че домовете за сираци са пълни и става все по-зле  Rolling Eyes

Израелската булка-децата носят имената на баща си.Те ще ги запазят и след сватбите си един ден.
бащата да е неизвестен-такива случаи със сигурност са рядкост,тогава не знам как се постъпва.

Децата вземат поне две от имената на баща си.
Моя ги записа с петте си имена:от гордост  Laughing

Хариет
или юкейската булка:празнуват ли победата на Обама при вас?

# 196
Дай всичко дето е свързано с имената на децата.  Ти пък целна кога да те няма  Joy На майка си  фамилията могат ли да носят например? Ако са деца на друг баща (втори бракове , вдовици...), но този иска да ги осинови по документи ще му вземат ли фамилията (ако е възможно такова нещо де ...) .Нали има и такива между вас - интересно ми е... Цял живот ли да речем децата от този баща ще са си с неговото име  , а от предишния брак на майката  - с другото име ...въпреки, че са приети от  сърце дори ...Няма ли някакъв граждански казус извън религиозните разпоредби, който да урежда въпроса ....Може би в различните държави е различно, незнам това .... Сигурно има и други казуси разни покрай имената за които не се сещам ама ми е интересно.

Лили булка  Simple Smile , момичетата не запазват името на баща си след  сватбата бе , нали вземат на съпруга си ...или при вас  е различно ...?

Ха дано не прозвучи неразбрано въпроса или глупаво  Simple Smile .

# 197
Нека говорим за ислям, но без изводи като: "мюсюлманин никога да не се жени за невярващ", прекалено крайно е. Всички сме еднакви, просто наричаме Бог с различни имена! Това е, в което вярвам. Peace
под невярващи се виЗират-тези които не принадлежът към 3те основни религии-ислям,християнство и юдеизъм

петя да децата си остават с имената на баща си,фамилията на майката не се записва,но пък и след сватбата жената запазва фамилията си

# 198
А , значи викаш жената и мъжът  в  семейството са с различни имена , не с едно фамилно ....

Пък иначе няма  таквоз чудо да се  сменя фамилията на малките демек ...всяко с на баща си и това е ....

Аха ....емиии  - ей на - домашна работа зададох и ти - бърза ....Тенк  ю ! Може пък някой друг да добави нещо по-таквоз си някакво такова или той май казусът е лесен като гледам .....

Мерси !  Peace

# 199
и децата от други бракове си запазват имената,все пак осиновяване в прекия смисъл няма.

Не формално към една жена се обръщат с Мадам Ал Аджами напр.съпругът и се казва Амир Ал Аджами примерно.
По документи г-жата си е Ая Хюсеин Айман Мухамед Мабрук  Simple Smile
известна сред съседите като Бинт Хюсеин(дъщерята на Хюсеин)
а нейната майка:като Умм Ая(Ая е първородна)

стана ли ясно на израелската булка?  Laughing
Ще ти го върна домашното много скоро в израелската(имам въпрос по снимка  Simple Smile)

# 200
 Ми ти с тия имена ми завърза погледа ...аз викам по-принципно , ти ме врътна задно салто та да не питам пак  Joy

Гле'й   снимката да е според правилата на форума    Whistling

Лека нощ от мен ....разсеях темата , пък ако някой се е посмял - пак бива .....  Wink

Сега сериозно - мерси за отговорите наистина! 

# 201
Добра вечер момичета  Grinning

Да се разпиша и за днес, че да не ви изтървам много, после се чудя от къде да се захвана и аз за хорото.  ooooh! Laughing

Диди Добре дошла!   bouquet

Петя Радвам се да те видя и тук!  Hug Как си ти?  Simple Smile

Снежана защо ни напускаш толкова лесно  Sad сигурна съм и очевидно е, че Дуа не е казала нищо лично за теб и че не е искала по някакъв начин да те засегне.  Hug   bouquet

Кате  Joy ще ме убиеш..... я да ги видим тия турски момъци.  Laughing Ако са тъмнички и с черни очи и тъмна коса...дай насам  Crazy..белким ми е някой от двамата късмета..знам ли.  Mr. Green
Напоследък не знам защо, но много хора около мен искат да ме сватосват. Мои приятелки, управителката ми на работа...сега и Катето.  Laughing Добре съм аз... ще ми дойде демек скоро късмета..ако стана булка скоро не се чудете (иншаллах стана някой ден Praynig  Grinning ).
Взех без това напоследък да се притеснявам за себе си, че както съм тръгнала май ще си остана самотна мома до старини. А толкова много искам след 2-3 г. и аз да стана мама дай Боже на момченце.  Heart Eyes

Лили Омъжила се значи....Нансито. Нека да се кротне малко.   Laughing
Аз намерих снимки от събитието:
http://photos-d.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v359/73/59/560121018 … _1405547_4061.jpg
http://photos-e.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v359/73/59/560121018 … _1405548_4326.jpg
http://photos-f.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v359/73/59/560121018 … _1405549_4634.jpg
http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v359/73/59/560121018 … _1405550_4951.jpg
http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v359/73/59/560121018 … _1405551_6554.jpg

Евала на Хамданчо  Heart Eyes

Невена мислих мислих и накрая се отказах за сега да поръчам от фрагранса, защото ми се струва много дълга и широка...мойта карта е обикновена карта не кредитна и не знам дали мога да платя с нея. Не съм пазарувала от нета до сега и не знам как става. А и четох темата и много момичета  се оплакват, че не им пристигат поръчките или мн се бавят и за това реших по съвет на  Найна да поръчам от мегашопа. Надявам се да се окажат оригинални наистина,четох и за мегашопа какво са писали в красива мама и има доста доволни и реших аз да пробвам.Поръчах си тестерче на Е. Арден Грийн Тий.  И поне заплащането и доставката е по-лесна. Ще пробвам да видим какво ще стане..ще ви се похваля или оплача после.  Grinning

# 202
Добър вечер мили дами  bouquet

Та гледам сте писали за осиновяването, и аз да се набутам рекох та как е при нас:
Имам една позната си взе дете и една друга колежка и тя си взе дете.
Та  тука всеки може да си осинови дете ако иска , не е задалжително да е семейство,
та тия двата случая при мен например мойта позната е разведена осинови си дете
 момиченце още беше бебе сега е на 5 години. та детето като го взема си имаше документи кой е бащата и майката и че бащата е починал и майката се отказва от него .
Обаче тука има закон детето ако не му кажеш че си го усиновила до 7 години  идват от осиновяване и му казват че е осиновено.
Не носи твоита фамилия , ако е без родители от осиновяване му дават име.
Вторият случай мойта колежка не може да има деца,
съпругат и се ожени за друга и има от нея 4 деца,тя не се разведе с него ,
 осинови момченце ходят на училище с децата ня 2 та му жена,
да обаче с различни фамилии
и тя разправя че като го повикат по фамилия изобщо не се обаждал ,
просто детето неможе да васприеме че са братя пак с други фамилий.
Децата тука  сираци се гледат много добре ,
живеят много добре и ги пращат в най добрите училища.
Веднъж в един луна парк , бяха група ,
как разбрах че са от дом поне две три бяха еднакво облечени,
Да не говорим дрехите мойте не бяха така облечени като тях,
дълги коси сплетени с фибички накипрени, ама така красиви бяха
и играеха в целият парк кадето си искат,
едни такива кротки и културни ми се видяха 
та моя тогава ми каза а те са много добре.

ЛИЛИ писала си че шейха станал попечител май беше нали така -
това  не е осиновяване, всеки може да стане дори и ти,
моя, е попечител на две от Босна,
просто пращаш пари до организацията
 те те осведомяват как е самото дете и каде се израсходват парите.

# 203
...

Петя,

дано не ти стане по-оплетено, но и мъжете придобиват прякор  след раждането на първото им дете. Например ако някой се казва Мухаммед Абас, а първата му рожба е Халид, той започва неформално да се нарича Абу Халид. Разправяли са ми че при бизнес срещи на араби с други  чужденци често се  получава бъркотия, тъй като чужденците си имат списък с определени имена, които гледат да позапомнят предварително, но на самата среща арабите почват да се обръщат един към друг по съсвем друг начин.

Това важи и ако първото дете е момиче, поправете ме ако греша, но мисля че има Абу Мариам, Абу Хафса и т.н.

Интересно ми е при евреите има ли нещо подобно.

За съжаление в Пакистан няма подобна традиция, а аз много я харесвам. Но пък си имам около един милион приятелки 'алжирки', та в тяхна среда си използвам кунята (прякора) - Умм еди кой си.

По отношение на фамилното име, мъжът ми беше много изненадан, че тук жената взема името на съпруга. Моите презиме и фамилия са едни и същи, което прави името ми ужасно скучно, та съм си правила думата да приема неговата фамилия , но той вика "Не си давам аз фамилията', та така де...надявам се някой ден да се съгласи, та да се радвам и аз на разнообразие в имената си.

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 00:13 от Monsoon_rain

# 204
  • Paris, France
Здравейте по нощите. Мойто Кате е с температура и горкото чак сега заспа. Слава Богу не и е запушен носа и не повръща, но каза, че я боли гърлото та се гаргарихме със сода и направих затоплящ компрес със спирт и и дадох парацетамол, но не цяла доза. И мене нещо ме наболява гърло ама да видим.

Дуа, първо искам да поднеса съболезнованията си за тежките загуби на роднини, съседи и близки, мир на праха им и да изкажа съпричастието си към болката ви. Разбирам мъката ти и приемам позицията ти.

Цитат
Всички знаем,че живеем в един зле остроен свят,където все още (в момента)се водят войни и човек убива човек-Не е нужно тук да се правим,че не забелязаме тези работи или да се държим ,че това просто е нещо второстепенно...
Вероятно от Бг е възможно,но когато попаднеш в територия,където съществува този конфликт и нощем се будиш от силния звук на военни самолети Ф16-разбираш,че нещата не могат да бъдат игнорирани-те съществуват,карат те да се страхуваш,да размишляваш,да страдаш психологически...
- войни е имало, особено в близкоизточния район и Балканите откак свят светува. И без да ме бомбардират военни самолети (била съм и под такива) не игнорирам проблемите, които тези хора имат и не се опитвам да ги омаловажа. Нещо повече, единствената финансова благотворителност, която извършвам извън страните с които съм свързана с история и местоживеене е именно за бежанци от военни райони.

Цитат
Ето защо Невена,
не може да бъде сравнено моето неприемане на поведението на вражеската нам държава с лека ръка,не защото хората са загинали и къщите ни са били разрушени в миналото,както ти даде пример с турското присъствие от онова време...миналото може и трябва да бъде простено
- аз не говорех за турско присъствие като военни бази, кафенета и училища а за системно ограбване, изнудване, масови убийства и опожарявания. Както казваш, " миналото може и трябва да бъде простено " но не и забравено според мене, както каза по телевизията и Симеон Сакс Кобург Готски.

Цитат
НО какво до правим с настоящето????
- Днешното настояще е утрешното минало и според тебе " миналото може и трябва да бъде простено ". А народа е казал да се не оставя днешната работа за утре.

Цитат
Конфликтът съществува,желанието за създаване на един Нов Близък Изток е факт,мерките са предприети и се работи усилено в тази посока,а потърпевшите страдат...нищо не е свършило и не се знае какво е бъдещето-
- никой не желае нов Близък изток, новото плаши а и както казваш не се знае дали вместо да се изпишат вежди няма да се извадят очи.

Цитат
Тук не става въпрос нито за омраза на евреи към мюсюлмани и обратното(Те са небесни и сходни религии),а става въпрос за една несправедлива глобална политика,която има за цел икономически интереси и печалби в нашия район...
- Интереси и печалби, да. Интереса клати феса.

Снежана има право да самоопредели местоживеенето си както всички останали.

В Ливан, дори и Израел да не съществуваше, рано или късно щеше да се стигне до това до което се стигна поради ред демографски причини, тоест бърза и експонентна промяна на състава и броя на населението при което най-малобройните, бедни и маргинализирани допреди 50 години изведнъж се оказват мнозинство и така. Хомейни и масовото навлизане на изгонени от Израел палестинци са катализатори, но не и причина. Майка ми е била в Ливан през 1966г, когато Бейрут е бил близкоизточния Париж и е нямал нищо общо със сегашния си облик ( демографски), дори и в предградията, повечето от които даже не ги е имало.

Цитат
Раша, относно имената и баланса, кажи ми как детето ми да се казва Кирил Ахмед Джамал например.  Rolling Eyes Затова и аз като Тед търся компромисни варианти, пък трябва и да ми харесват и т.н.
- Амал, виж в подписа ми как се казват моите и ако ти хареса Laughing, направо ги кръщавай така! Може да добавиш две три арабски имена за по-интересно. И гледай да са по-дълги и трудно произносими!

Цитат
Аз познавам тонове българки, нещастно омъжени за американци и западно европейци именно поради културни различия. Българската култура е някъде по средата между изтока и запада и грешно е да се мисли, че не се налага да се правят компромиси дори и при брак със западняк. Най-добрата ми приятелка изживява кошмар (с англичанин), който никога няма да свърши защото имат дете.
- м, да, Монсун, дю дежа вю. Приятно ми е. И с две деца още по-трудно.

Нещо не ми се пише за парфюми. Дезърт, мегашопа са ОК, пазарувала съм от тях.

На всички  Hug

# 205
Добро утро ,Брей,Невена ,по нощите си с отдала в анализ на всичко дето сме изписали в последно време-и мен така ме обхваща музата нощем-Благодаря ти за отделеното време и добрия коментар Heart Eyes
...и моята Рабуба е болна,освен,че и никнат зъбки(кътници),цяла нощ кашля и понеже се чувства дискомфортно ,много често я слагах на гърда,та често сучеше,после пък като взе да кашля ,по едно време взе ,че повърна Sick-не много де,но пък се разплака-та такава нощ си изкарахме Tired
Снежана-съжалявавам,че така изтълкува нещата и реши да напуснеш-
аз помолих за разбиране и влизане в моето положение и съобщих изрично,че нямам нищо против местонахождението ти-ако беше прочела внимателно,нямаше да се засягаш-ти си отскоро в Израел и не вярвам да си се почувствала поругана или обидена заради флага на тази държава-както и да е можехме да обсъдим нещата без излишни прибързани действия,освен това съпругът ти е Палестинец,пък и той като такъв въобще няма право да ходи в казармата,така,че аз нямам никакъв повод да не те чувствам съфорумка bouquetи че мястото ти не е тук...
Петя-вярвам,че като си прочела поста ми си ме разбрала,и дори да се видим на кафе и да си побъбрим като сънароднички и добри познати,в отношенията на Ливан и Израел нищо няма да се промени-т.е.при вас хората ще си ходят в Цахал(казармата),
съпругът ти ако е в годната възраст ще ходи милоим(запас)всяка година,
а когато по новините съобщят,че пак има някаква успешна военна операция на Цахал в Дром Леванон(Южен Ливан)-тогава ще се сетиш за мен,която живея там ,ще се запиташ дали не съм сред жертвите и ще си дадеш сметка,че въпреки познанството ни и прекараните приятни мигове заедно ,ти всъщност си неспособна да промениш нещо кой знае колко,докато си гражданин на тази държава-това е горчивата истина Sad...Мисля,че веднъж в твой пост прочетох,че докато има окупирани  територии,мир няма и няма да има-някой преди години е надробил тази каша,а сега новите поколения ще трябва да я сърбаме Sick...и на мен ми се иска да приема нищата от веселата им страна,но е невъзможно...
ето моят съпруг ми каза веднъж-Ели,представи си,че все пак Wink, беше постъпила
в Израелската армия,а не беше се върнала в Бг(за който иска,да се сеща за какво говоря Wink)-та ако ти беше там на някой танк,а аз бях в редиците на съпротивата в Южен Ливан и се срещнехме на бойното поле какво щяхме да правим Laughing...а аз му казвам съвсем сериозно -ми ще ме убиеш я с катюша,я с калашник(че то това се намира сред съпротивата) Mr. Green...а той казва,не бе жено,щях да ти свирна ,а като ме видиш -да ти кажа-абе ,Ели какво правиш тука -да зарежем всичко и да си отидем в хубавата къщичка (до гр.Тир
по бреговете на Средиземно море)-така щеше да стане в някой сапунен сериал-но животът е съвсем различен и е ясно,че щеше да свърши много по-нечовешки Sadцялата тази рабта...та така Петя,във Войната през 2006,не знам вие как и къде сте били,но последното нещо ,за което бих се сетила в онзи момент е да седна и да пия   кафе с някой от израелските войници,щеше да е най-малкото невъзможно...самолетите прелитаха на максимална височина (23000метра)над главите ни ,а една бомба от такъв самолет сриваше 20 етажна сграда от раз и оставяше 10-20 метрова дупка в почвата...спасихме се  по случайност,а аз 15 дне не бях яла почти нищо,пък камо ли да се сетя за кафе Tired...вярвам,че ме разбираш-Нещата са извън личностни... И не ние, а те стоят над нас-колкото и да се правим,че трябва да сме над тях...с разтворена гръд и т.н....желая ти само Мир  bouquet

# 206
Здравейте,и от мен!Ох,как я обичах тази Коледа,до преди да изгубя майка си,няколко дни преди Коледа.От друга страна,купуването на подаръци ми приповдига настроението,започват вече да ме сърбят ръцете smile3508.Гледам,започват вече и коледната украса да слагат ,и става едно красиво и празнично.
Диди,добре дошла!
Отивам сега да сложа ваксина,на дящеря ми за ХепатитА,че в нашия град е напрово ужас,има цели училища с ХепатитА,и като  се върна ще пиша пак.
За сега това е от мен!Лек и спорен ден на всички!

# 207
добро утро моми4ета  bouquet
ди да те поправя-този прякор,се слага още преди дори мъжа да се е оженил-просто когато порасне си избира име което би желал да даде на сина си,като първородния син взима името на баща си,а 2рия след него дава името на майка си/какъвто е нашия слу4ай,голямата е на свеки/-така и 2те имена остават в рода.Но понякога жените не са съгласни за името и бащата отстъпва и може на един 4овек да са му казвали абу шади-а след като се роди детето-абу Рами
Както казах взимат се само имената на мом4етата,има и такива с женски имена-като абу Рима например-в пове4ето слу4аи-това е когато мъжът от доста време няма други деца освен тази дъщеря-т.е или е вдовец или разведен/който оба4е е решил да не склю4ва следващ брак/ или пък единия от 2мата родители не може да има пове4е деца
бързо оздравяване на болните Praynig Praynig Praynig

а сега малко информация ,която ще е много интересна за ливанките-ако си спомняте преди пове4е от месец тук избухна една кола-предположихме 4е е дело на ирак4ани-но какво се оказа колата действително е с иракска регистрация,но този който е изготвил
взрива е бил ливанец-от не без известната групировка-фатах алислям,за не запознатите преди време се бяха окупирали в един квартал в името на града ми убягва в Ливан- после целия квартал беше разрушен-няма да навлизам в подробности-нека ливанките да разкажат ако искат.но най интересното-познайте кой е подпомагал групата-тиар ал мустакбал-на Харири Shocked,а този който е бил в колата е саудитец
и още по интересно-хващаме един руски полити4ески канал на арабски-на наил сат ,та имаше интервю с Ливни,и тя повтори по4то дума по дума това което седмица по рано каза Харири  за Сирия-та ве4е не се 4удя дали е добре с главата или се води на работа в държавата на Петя

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 11:12 от dtti

# 208
Деска,тази новина никак не е новина-той(Харири) не се води на работа в държавата на Петя,а се води на щат в САрабия,които пък финансират и подкрепят всякакси всичко що има изгода да поддържа политиката на въпросната държава
Нали в началото на лятото Таяр ал Мустакбал,бе зад всичко което се завъртя покрай опита за започване на гражданска война-обаче хората на съпротивата изловиха разни въоръжени бойци,които умрели от страх,си признаваха,че хората на Харири за суми от 500-400 дол.ги убеждавали да идват до Бейрут и да се сражават Sick...същата работа и с този палестински лагер в гр.Тараблос(Триполи),за който вероятно говориш,сега пък и в Сирия-Няма страшно Деска -този път везните клонят в името на правдата,а ние сме на нейна страна-Сирия (с-у ,която Харири така плюеше ),е вече официално(щото досега биши неофициално)наш приятел във всяко едно отношение и така това е поредното доказателство,,че тези дето искаха да разпарчетосат Ливан на смешно малки държавици ,а и искаха да създават смут по същата причина,Получиха поредния политически шамар от Опозицията(в частност наще хора от съпротивата начело със Саид Хасан Насралла) Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes...а пък нашия Президент Мишел Ислейман ,който е приятел с предишния,съвсем на скоро ви гостува,при нашия човек Башар ал Асад  bouquet
Ей хора,видяхте ли как можем да си приказваме за политика,щото на мен ми е любима тема Wink-ми стега ми рев през нощта,искам да се разтоваря за мъничко
а и за религия можем да си  говорим -ето все ми се ще да питам Ди за религиозните общности в Пакистан-кои общности към кои се зачисляват,че то има сунни,шиити,дурзи,а пък там сигурно още повече-Разкажи като ти остане време

# 209
DUA,верно ли ,че ливанките били страшно красиви жени?И ако може снимки,на ваши красавици.
Невена,какво ще кажеш за този парфюм,че съм му хвърлила око?http://us.strawberrynet.com/productDetail.aspx?ProdId=42862&goChar=T#DETAIL
И имам още един въпрос,ако не ставам нахална,наистина ли няма врачки в арабския свят,и други такива дето баят,леят куршум и т.н.
Благодоря на всички предварително за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт