Неплатен и платен отпуск след майчинство?

• 122 653
  • 910
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте ,
бях  пунсла отделна тема, защото не съм видяла тази.Там няколко любезни мами ми отговориха , но ако може още едно мнение ..ще е добре.Ще копирам въпроса си тука.Благодаря ви.
"Здравейте,
На 22 април тази година ми изтичат двете години майчинство.На свободна практика съм .От 23 април ще съм на трудов договор.Може ли да започна работа и веднага да си ползвам полагаемите 6 месеца неплатен отпуск(детето тръгва на ясла септември).От страна на работодателя няма да има проблем, но по закон дали може. Благодаря за вниманието."

# 586
  • Пловдив
deveta_gluha ,отработваш един ден,за да ти влезе ТД в сила и без проблем излизаш в неплатен
ако нямате брак,разведени сте или бащата е починал имаш 12 м неплатен,иначе е 6 м

# 587
Elfita,много ти благодаря за бързия отговор.

# 588
мое ли да ми кажете,тъй като ми изтича отпуска за гледане на детето до 2 години ,кое е по-добре - да си пусна  ПЪРВО платения отпуск   и като изтече тогава  неплатения да пусна,или обратно? Искам поне още 6 месеца да си остана вкъщи и да  търся друга работа.БЛАГОДАРЯ!

# 589
  • Пловдив
мое ли да ми кажете,тъй като ми изтича отпуска за гледане на детето до 2 години ,кое е по-добре - да си пусна  ПЪРВО платения отпуск   и като изтече тогава  неплатения да пусна,или обратно? Искам поне още 6 месеца да си остана вкъщи и да  търся друга работа.БЛАГОДАРЯ!

няма значение
при платения ще получаваш някакви
а ако не го ползваш,ще ти го изплатят при напускането

# 590
От 26.2. съм в неплатен отпуск по чл. 167 от КТ. От кога трябва да започна да си внасям здравни осигуровки и на каква база се изчисляват - последна заплата съм взела за 6.2009 бруто 370,56 лв., после бях майчинство до 24.1, а от 24.1.2010 -до 25.2 бях в платен отпуск. От кой месец, каква ще е вноската и къде в София се плаща?
Благодаря!

# 591
  • Пловдив
От 26.2. съм в неплатен отпуск по чл. 167 от КТ. От кога трябва да започна да си внасям здравни осигуровки и на каква база се изчисляват - последна заплата съм взела за 6.2009 бруто 370,56 лв., после бях майчинство до 24.1, а от 24.1.2010 -до 25.2 бях в платен отпуск. От кой месец, каква ще е вноската и къде в София се плаща?
Благодаря!

здравната по време на неплатения за гледане на дете я плаща и се внася от работодателят.тя за 2010 г е 20,16 лв

# 592
може ли докатао съм в 6 месечен неплатен отпуск  за гледане на детето ми да падам предизвестие за напускане ако си намеря през този период нова работа, или трябва да се върна на робта и чак тогава да напускам?

# 593
може ли докатао съм в 6 месечен неплатен отпуск  за гледане на детето ми да падам предизвестие за напускане ако си намеря през този период нова работа, или трябва да се върна на робта и чак тогава да напускам?
може да подадеш заявление за напускане без да се връщаш на работа и без да отработиш предизвестието.

# 594
Elfita, намерих този текст от Закона за здравно осигураване чл.40, т.1, б) "за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете " но не е опоменат члена от КТ на непл. отпуск. На това основание ли трябва работодателя да ми внася здравните осигуровки? Защото счетоводителката ми каза, че те не ми плащали вече нищо?
В закона има и този текст "изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание" - нали сама съм си пуснала молба за неплатения отпуск ...
Моля те, помогни да си изясня кое се отнася за мен, за да не ме лъжат от работа.
Благодаря!

# 595
mama na Moni ако ползваш друг вид неплатен отпуски повече от 30 дена, тогава работодателя не ти плаща здравната осигуровка.
Когато обаче неплатения отпуск е за гледане на дете до 8 годишна възраст, здравната осигуровка е за сметка на работодателя.
Счетоводителката би трябвало да го знае това.

# 596
Да, пуснах 5 месеца неплатен отпуск по чл. 167а от КТ. Значи трябва да ми плащат и 5-те месеца. Ще си настоявам тогава да си спазват  закона. Благодаря!

# 597
Elfita, благодаря за отговора:)

# 598
Nefertity благодаря за отговора!

# 599
Здравейте, момичета! Обръщам се към вас с молба за помощ. На 2 май изтича двугодишния ми отпуск по майчинство и искам да си пусна платения отпуск след него. Колко време преди това трябва да го направя и какво ще е възнаграждението ми-на базата на последните работени 10 дни /т.е. през март 2008/ или върху мин . раб. заплата , ако не се върна 10 дни за актуализиране на заплатата? Колегите казват че за тези 2 години по принцип заплатите не се били променяли, но....аз май не мисля така Laughing. Другото, което ме вълнува е , че шефът ми съобщи , че може би ще има съкращения и най -вероятно ще изхвърча аз.Евентуално можело да ме сложи да замествам друга колежка ,която е излязла в майчинство. Нямаше ли някакъв закон , че майката до навършване на 3 години на детето е защитена от съкращения?
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт