Неплатен и платен отпуск след майчинство?

• 121 363
  • 910
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте!Аз също бих искала да ми дадете съвет за следната ситуация.След 2 месеца детето ми ще навърши 2 год.,т.е.свършва ми майчинството и разбрах ,че работодателят ми смята да ме съкрати по чл.331 мисля,че беше-съкращение по инициатива на работодателя срещу обезщетение,ще ми изплатят 4-ри заплати.Въпросът ми е какво става ако откажа да подпиша?Тогава  сигурно ще вземат разрешение от инспекцията по труда,за да ме съкратят,а те лесно ли дават тези разрешения?При наличие на разрешение по кои членове от Кодекса на труда могат да ме съкратят или може по който си решат?И последното ми питане е ,ако не подпиша,докато им издадат разрешението от инспекцията по труда аз се водя все още служител,мога ли да си пусна 6 мес.неплатената отпуска за гледане на дете до 8 год.?Зная,че ако стане по взаимно съгласие ще получа по-голямо обезщетение,отколкото ако ме съкратят с разрешение,просто съм объркана и незная как е най-добре да постъпя.
Дано да съм се изразила ясно,благодаря предварително за отговорите!  bouquet

# 211
Защо да си пускаш неплатен отпуск 6 месеца, като може по споразумение да вземеш 6 заплати? Казвам 6, защото 4 са по споразумение и 2 за неползван платен  отпуск за двете години, които си била по майчинство.
По-скоро не разбирам защо работодателя иска да прекратите договора по споразумение? Не виждам смисъла за него. Все пак зависи върху какви пари ще смята 1 заплата, в случай, че те осигурява върху минималното.

# 212
Здравейте,
Искам да попитам всички майки за платената отпуска.  Thinking
От 21 Април съм неплатена отпуска пуснах си молба за платен отпуск и ми казаха, че ще бъде изплатена от 21 Април до 17 Юни, но искам да разбера колко пари трябва да ми изплатят 20 работни дена?

Благодаря Ви предварително!   bouquet

# 213
Без цифри как да ти я изчислим? Кажи последно каква заплата си взимала, какъв ти е МОД /минималния осигурителен доход за професията/...
Иначе начина на изчисляване е както все едно си на работа, но зависи от някои неща.

# 214
Без цифри как да ти я изчислим? Кажи последно каква заплата си взимала, какъв ти е МОД /минималния осигурителен доход за професията/...
Иначе начина на изчисляване е както все едно си на работа, но зависи от някои неща.

Ами последната заплата беше около 175лева и след това излязох 2 години по майчинство(2006-2008) пуснах си неплатен отпуск до 21 април 2009 казаха че от 21 април 2009 до 17 юни 2009 ще ми бъде изплатена отпуската за 2006 и 2007, но искам да разбера колко пари ще ми изплатят

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 10:15 от plamena_1973

# 215
Не си посочила Осигурителен доход и затова ти давам примерна сума 300 лв.

Фиш за работна заплата
Категория труд: трета категория
Роден: след 1960г.
Година: 2009

1 Основна заплата 240.00 лева
2 Доплащане за стаж 0.00 лева
3 Брутна сума 240.00 лева
4 Осигурителен доход 300.00 лева

Удръжки върху осигурителния доход (р.4):
5 за фонд "Пенсии" 5.80 % 17.40 лева
6 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 1.40 % 4.20 лева
7 за фонд "Безработица" 0.40 % 1.20 лева
8 за фонд "Допълнително задължитено пенсионно осигуряване" в УПФ 2.20 % 6.60 лева
9 за фонд "Здравно осигуряване" 3.20 % 9.60 лева
10 Общо осигурителни вноски 13.00 % 39.00 лева

11 Облагаем доход за данък общ доход (р.3 - р.10) 201.00 лева

12 Данък общ доход 10.00 % 20.10 лева

13 Общо вноски от служителя (р.10 + р.12) 59.10 лева

14. Чиста сума за получаване : 180.90 лв

# 216
Здравейте!Аз също бих искала да ми дадете съвет за следната ситуация.След 2 месеца детето ми ще навърши 2 год.,т.е.свършва ми майчинството и разбрах ,че работодателят ми смята да ме съкрати по чл.331 мисля,че беше-съкращение по инициатива на работодателя срещу обезщетение,ще ми изплатят 4-ри заплати.Въпросът ми е какво става ако откажа да подпиша?Тогава  сигурно ще вземат разрешение от инспекцията по труда,за да ме съкратят,а те лесно ли дават тези разрешения?При наличие на разрешение по кои членове от Кодекса на труда могат да ме съкратят или може по който си решат?И последното ми питане е ,ако не подпиша,докато им издадат разрешението от инспекцията по труда аз се водя все още служител,мога ли да си пусна 6 мес.неплатената отпуска за гледане на дете до 8 год.?Зная,че ако стане по взаимно съгласие ще получа по-голямо обезщетение,отколкото ако ме съкратят с разрешение,просто съм объркана и незная как е най-добре да постъпя.
Дано да съм се изразила ясно,благодаря предварително за отговорите!  bouquet
     Моя случай е абсолютно сходен с този.Закриха офиса на фирмата ни в Бургас и предложиха на всички 2 варианта-съкращение с обезщететение 4 заплати или прехвърляне в офиса в Плевен.Почти всички естествено взеха обезщететението,но тези,които сме в майчинство ни прехвърлиха в Плевен.Така постъпих и аз.По този начин си запазих правата във фирмата-осигуровки(съответно и продължаване изплащането на майчинство),купони за храна всеки месец и безплатно медицинско осигуряване за мен и семейството ми.Това беше по-добрия вариант за мен,тъй като имам още 8 месеца до изтичане на майчинството.След това мисля да си ползвам платения отпуск и 6 месечния неплатен.През цялото това време ще си ползвам превилегиите и съответно ще си търся нова работа.Ако дай боже намеря-просто си напускам доброволно.
   Когато попитахме в Инспекцията по труда за нашия случай,ниотговориха,че не могат да ни съкратят,тъй като фирмата не е закрила дейността си,а само офиса в съответния град и са длъжни да ни предложат ново работно място в друг град.Друг е въпроса дали ни отърва.
   Така,че ако си ползваш някакви превилегии във фирмата,моят съвет е да си ползваш отпуска,а през това време да си търсиш нещо ново.Успех.

# 217
някой може ли да ми каже за да се дапиша в борсата по труда,първо в НОИ ли трябва да отида и после с документите в борсата
Какви документи трябва да нося в НОИ-ТЪЙ КАТО НИ СЪКРАЩАВАТ КРАЯ НА АПРИЛ-И КАКЪВ Е СРОКА-КАЗАХА МИ САМО 7 ДНИ ДА СЕ ОТИДЕ В НОИ ЗА БЕЛЕЖКА-ТАКА ЛИ Е
А също така някой да ли може да ми каже в какъв размер ще бъде обезщетението от борсата

# 218
Здравейте,мами!
Тук прочетох доста адекватни отговори и затова искам да задам и моя въпрос.
На 15.05.09г изтича майчинството ми,дъщеря ми навършва 2 години.Предстои ми да се върна на работа,искам да взема платен и неплатен отпуск и след това да напусна.В какъв ред ще е най-добре да го направя?Държавен служител съм и искам максимално да се възползвам от всички възможности.И още нещо:жената,която ме замества в момента не можа да се сработи с колектива и искат тя да не остава там на работа-ако аз си пусна първо неплатеният отпуск,ще и прекратят ли договора или трябва аз да се върна на работа и тогава да я махнат?И когато напущам по взаимно съгласие ли е най-добре или....после мога ли да се регистрирам на борсата,полага ли ми се нещо?
Дано може някой да ми отговори.Благодаря!

# 219
  • София
някой може ли да ми каже за да се да пиша в борсата по труда,първо в НОИ ли трябва да отида и после с документите в борсата
Какви документи трябва да нося в НОИ-ТЪЙ КАТО НИ СЪКРАЩАВАТ КРАЯ НА АПРИЛ-И КАКЪВ Е СРОКА-КАЗАХА МИ САМО 7 ДНИ ДА СЕ ОТИДЕ В НОИ ЗА БЕЛЕЖКА-ТАКА ЛИ Е
А също така някой да ли може да ми каже в какъв размер ще бъде обезщетението от борсата
Мисля че първо трябва да се регистрираш в БТ, след което да подадеш документи за получаване на обезщетение за безработица.
Необходимите документи за регистрация на безработно, търсещо работа лице в Дирекция "Бюро по труда"
1. Документ за самоличност;
2. Заявление-декларация по установен образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта;
3. Документи за придобито образование и/или квалификация;
4. Документи, удостоверяващи общ и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж;
5. Документ, издаден от общината, за регистрация по настоящ адрес;
6. Решение на Териториалната експертна лекарска комисия /Националната експертна лекарска комисия/ за лицата с трайно намалена работоспособност;
7. Други документи - в случаите, когато са необходими, и/или писмена декларация за удостоверяване на други обстоятелства

Паричните обезщетения за безработица, се отпускат въз основа на заявление по образец, към което се прилагат:
    1. документ за регистрация като безработен от Агенцията по заетостта;
    2. акт за прекратяване на правоотношението;
    3. документи, удостоверяващи общ и/или служебен трудов стаж, и/или осигурителен стаж, и/или стаж, зачетен на основание на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна;

Не знам какви са тези 7 дни  newsm78, заявление за изплащане на паричното обезщетение за безработица се подава в 3-месечен срок от датата на прекратяване на ТД.
Обезщетението е 60% от среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 9 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, като то не може да бъде по-малко от минималния /6 лв./ и по-голямо от максималния дневен /12 лв./ размер на обезщетението за безработица.
Срока зависи от годините трудов стаж.

# 220
  • София
Здравейте,мами!
Тук прочетох доста адекватни отговори и затова искам да задам и моя въпрос.
На 15.05.09г изтича майчинството ми,дъщеря ми навършва 2 години.Предстои ми да се върна на работа,искам да взема платен и неплатен отпуск и след това да напусна.В какъв ред ще е най-добре да го направя?Държавен служител съм и искам максимално да се възползвам от всички възможности.И още нещо:жената,която ме замества в момента не можа да се сработи с колектива и искат тя да не остава там на работа-ако аз си пусна първо неплатеният отпуск,ще и прекратят ли договора или трябва аз да се върна на работа и тогава да я махнат?И когато напущам по взаимно съгласие ли е най-добре или....после мога ли да се регистрирам на борсата,полага ли ми се нещо?
Дано може някой да ми отговори.Благодаря!
След изтичане на платения отпуск за гледане на дете може да ползваш неплатен отпуск а гледане на дете до 8 год. възраст той е в размер на 6 месеца и за тези месеци неплатен отпуск също се полага и платен годишен отпуск. Така след това ще имаш минимум още 10 дни платен отпуск, който ти се полага.
За да прекратят договора на жената, която те замества трябва да се върнеш на работа, дори и само за 1 ден.
Ако напуснеш по взаимно съгласие ще получаваш обезщетение за безработица в минимален размер 6 лв. на ден /работен/ за срок от 4 месеца. За да те съкратят работодателя трябва да има разрешение от Инспекцията по труда тъй като си майка с дете под 3 години.

# 221
anii_ta-благодаря ти за отговора  bouquet.
Възникна и още един въпрос-при кой от двата вида отпуск(платен или неплатен за гледане на дете до 8годишна възраст)може на моето място да се назначи заместник.Идеята е следната:аз да си ползвам отпуската,жената на моето място да бъде освободена и да са в правото да назначат друг човек на моето място,защото аз след като взема всички полагащи ми се отпуски смятам да напусна.

# 222
  • София
anii_ta-благодаря ти за отговора  bouquet.
Възникна и още един въпрос-при кой от двата вида отпуск(платен или неплатен за гледане на дете до 8годишна възраст)може на моето място да се назначи заместник.Идеята е следната:аз да си ползвам отпуската,жената на моето място да бъде освободена и да са в правото да назначат друг човек на моето място,защото аз след като взема всички полагащи ми се отпуски смятам да напусна.
За да прекратят договора на жената, която те замества в момента трябва да се върнеш за 1 ден на работа. Не съм сигурна, но мисля че за да се назначи заместник на държавен служител трябва отсъствието ти да е за повече от три месеца.

# 223
Благодаря!Доста е объркано всичко,но се надявам да се подредят нещата.

# 224
Здравейте! Искам да попитам нещо и по моя проблем. На 13 април ми свърши отпуската за отглеждане на дете до 2 годинки след което прекратих трудовия си договор по взаимно съгласие със работодателя и ми беше връчена заповед за напускане в която пишеше да ми се изплати обезщетени в размер на 295.66 лева за 46 дни платен отпуск който ми се полага за периода в който съм била в отпуск по майчинство, но мойта работодателка само разписа заповедта и не ми изплати полагащите ми се пари. Какво да направя за да си взема парите, към кого да се обърна като има да ми дава и майчинство за месец Март и половината от месец Април а тя твърди че сме си изчистили сметките и сега ме отбягва. Само да спомена че и аз съм разписала заповедта за напускане но никъде черно на бяло нямам че тези пари са ми изплатени или неизплатени. Надявам се че ме разбирате за какво точно питам.Предварително ви благодаря.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт