Неплатен и платен отпуск след майчинство?

• 121 670
  • 910
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте!

Радвам се, че има такава тема, защото проблемът е на дневен ред и при мен.

Скоро изтичат 2 год. майчинство, а фирмата е в много нестабилно състояние, и естествено не много добронамерени към мен.  Confused
Майчинството си го получавам от тях веднъж на няколко месеца, защото плащат осигуровките когато им скимне, като и чак сега забелязах че в справките ми за социално осигуряване  страницата на НОИ, от края на 2007 година сумата излиза 0.00 лв. newsm78 Нормално ли е това?

Моля за съвет как да постъпя. Разбрах, че имам право да ползвам първо платения си отпуск ( който няма да ми го платят със сигурност, просто на документи) и след това неплатения. Обаче като питах счетоводителката, ми казва, че нямам рпаво на платен, а евентуално на неплатен, през който да съм си плащала по 21 лв. за да ми тече стаж.  ooooh! 
Бихте ли ми ориентирали какво да направя за да си защитя правата.  Hug
Благодаря!  bouquet

# 196
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Скоро изтичат 2 год. майчинство, а фирмата е в много нестабилно състояние, и естествено не много добронамерени към мен.  Confused
Майчинството си го получавам от тях веднъж на няколко месеца, защото плащат осигуровките когато им скимне, като и чак сега забелязах че в справките ми за социално осигуряване  страницата на НОИ, от края на 2007 година сумата излиза 0.00 лв. newsm78 Нормално ли е това?

Моля за съвет как да постъпя. Разбрах, че имам право да ползвам първо платения си отпуск ( който няма да ми го платят със сигурност, просто на документи) и след това неплатения. Обаче като питах счетоводителката, ми казва, че нямам рпаво на платен, а евентуално на неплатен, през който да съм си плащала по 21 лв. за да ми тече стаж.  ooooh! 
Благодаря!  bouquet

Нормално е доходът да е 0.00 на справката в НОИ, защото по време на гледане на дете до 2 год. възраст нямаш осиг. доход.
Имаш право на платен отпуск за времето, в което си била в болничен за бременност и раждане и гледане на дете - платен, по 20 работни дни на календарна година минимум.
По време на неплатения отпуск се дължи само здравна вноска за сметка на работодателя  - 130 лева * 8 % = 10.40 лева. Ако ползваш неплатен за гледане на дете до 8 год. възраст / имаш право на 6 месеца такъв отпуск / времето се зачита за трудов стаж.Молбаза ползването на този отпуск се подава поне 10 дни преди ползването му, като работодателят не може да ти го откаже.

# 197
И аз имам питане.
На приятелка й връчиха предизвестие за съкращение, поради закриване на предприятието. Тя наскоро роди и тепърва ще получава майчинство 90% от заплатата. Питането ми е, трябва ли в най-скоро време да се прикрепи към друга фирма, фиктивно, за да получава МРЗ за втората година?

# 198
И аз имам питане.
На приятелка й връчиха предизвестие за съкращение, поради закриване на предприятието. Тя наскоро роди и тепърва ще получава майчинство 90% от заплатата. Питането ми е, трябва ли в най-скоро време да се прикрепи към друга фирма, фиктивно, за да получава МРЗ за втората година?

Щом в момента получава обезщетение за бременност и раждане, то до изтичане на 410 дни ще си го взема, независимо дали е на работа или не. Да има предвид, че могат да я съкратят само с разрешение на Инпекция по труда изрично за нея получено. Нека го изиска от работодателя - иначе може да пусне и жалба и да го съди.
В последствие, за да взема обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст трябва да започне някъде фиктивно работа.

# 199
Не може да съди фирмата, тъй като единственото основание за съкращение е спазено чл.328, ал.1 т.1 - закриване на фирмата.
Въпросът обаче ми беше, откога трябва да започне фиктивно на работа в друга фирма /след което след 1 работен ден да излезе в отпуска за гледане на дете до 2 г/ ? Проблема е, че не може да намери такава фирма, която да й направи тази услуга и може ли примерно ако намери все пак, то това да стане към края на тия 410 дена?

# 200
Здравейте!

Благодаря!  bouquet

Нормално е доходът да е 0.00 на справката в НОИ, защото по време на гледане на дете до 2 год. възраст нямаш осиг. доход.
Имаш право на платен отпуск за времето, в което си била в болничен за бременност и раждане и гледане на дете - платен, по 20 работни дни на календарна година минимум.
По време на неплатения отпуск се дължи само здравна вноска за сметка на работодателя  - 130 лева * 8 % = 10.40 лева. Ако ползваш неплатен за гледане на дете до 8 год. възраст / имаш право на 6 месеца такъв отпуск / времето се зачита за трудов стаж.Молбаза ползването на този отпуск се подава поне 10 дни преди ползването му, като работодателят не може да ти го откаже.

Благодаря за отговора!   bouquet

Сега виждам евентуален проблем- 2-те години изтичат след по-малко от 10 дни ( 1 ден, за да съм точна Embarassed), а аз не съм подала тази молба. Какво може да стане в случая?  Confused
Те не ме чакат да се връщам на работа реално, надявам се да не се заядат за това. Praynig

# 201
Не може да съди фирмата, тъй като единственото основание за съкращение е спазено чл.328, ал.1 т.1 - закриване на фирмата.
Въпросът обаче ми беше, откога трябва да започне фиктивно на работа в друга фирма /след което след 1 работен ден да излезе в отпуска за гледане на дете до 2 г/ ? Проблема е, че не може да намери такава фирма, която да й направи тази услуга и може ли примерно ако намери все пак, то това да стане към края на тия 410 дена?

Според мен не си прочела точно какво съм написала - да се има предвид не само основанието за съкращаване на лицето, а и необходимостта от разрешение от Инспекция по труда. На другия въпрос също съм отговорила - щом е започнато поучаването на обезщетението до 410 дни ще се взема, независимо от прекратения договор. За обезщетение за гледане на дете - е нужно да е заведена в друга фирма.

# 202
Имате ли представа, дали работодателят има основание да ми откаже платен годишен отпуск, след като съм била 2 год. в майчинство и съм ползвала 6 мес. неплатен отпуск за гледане на дете?
6-те мес. изтекоха в края на март и от тогава съм на работа.
Благодаря предварително!

# 203

Според мен не си прочела точно какво съм написала - да се има предвид не само основанието за съкращаване на лицето, а и необходимостта от разрешение от Инспекция по труда. На другия въпрос също съм отговорила - щом е започнато поучаването на обезщетението до 410 дни ще се взема, независимо от прекратения договор. За обезщетение за гледане на дете - е нужно да е заведена в друга фирма.

Не се заяждам, ама определено ти не четеш. Много добре знам какви са процедурите и те не са предмет на въпроса ми.
Аниита, ако може да ми отговори, ще съм й благодарна.  Peace

# 204
Привет, мили дами!

При мен ситуацията е следната:

Обади ми се счетоводителката и ми каза, че мога да си пусна молба за неплатен отпуск, но да дам предварително осигуровките за 6-те месеца, и да подпиша декларация, в която се казва, че след изтичането на отпуска няма да се връщам на работа.  ooooh!

Аз обаче си мисля друго- дали да не напусна сега и да поискам да ми изплатят полагаемия платен болничен? В какъв срок би трябвало да получа обезщетението?  newsm78
Мерси и хубав ден!
 Hug

# 205
  • София
Не се заяждам, ама определено ти не четеш. Много добре знам какви са процедурите и те не са предмет на въпроса ми.
Както и Лейди е писала след като е започнало изплащане на обезщетение за бременност и раждане, тя ще го получава до изтичане на 410 дни отпуск за бременност и раждане, въпреки че договора и ще бъде прекратен. Когато и изтекат тези 410 дни трябва да я назначат някъде на работа. Примерно от следващия работен ден, като за да получава обезщетение за гледане на дете до 2 години, тя трябва да влезе в кръга на осигурените лица, т.е да има 1 отработен ден, като за този  1 ден трябва да има изплатено или начислено трудово възнаграждение, върху което са преведени или дължими осигурителни вноски и да е подадена информация Декл.1 и Декл.6 в Регистъра на осигурените лица в НАП.

# 206
  • София
От фирмата сега ми се обадиха и ми казаха,че не могат да ми пуснат платената отпуска за 2-те години,ако искам аз да си платя осигуровките и щяли да ми я пуснат.Въпроса ми е следният майчинството ми изтече на 2 март/чак сега ми се обадиха/ дали не е по добре да ме съкратят от фирмата за да отида на борсата/обекта и без това е закрит/?Какъв е срока за подаване на документи в бюрото по труда?Другата ми алтернатива е да си пусна неплатен отпуск за 6 месеца.Тогава ми текат само здравни осигуровки нали?

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 20:02 от suan

# 207

Когато и изтекат тези 410 дни трябва да я назначат някъде на работа. Примерно от следващия работен ден, като за да получава обезщетение за гледане на дете до 2 години, тя трябва да влезе в кръга на осигурените лица, т.е да има 1 отработен ден,

Значи да разбирам, че ако тия 410 дена изтичат на 20 ноември 2009 г, може да подпише договор чак на 21 ноември, да изработи деня и да излезе в отпуск.
Обърквацията от цялата работа ми идва от това, че майчинството се изчислява на база 12 месеца осигуровки преди тия 410 дена, а за отпуск за гледане на дете до 2 г, с МРЗ е достатъчно 1 работен ден.  newsm78

# 208
От фирмата сега ми се обадиха и ми казаха,че не могат да ми пуснат платената отпуска за 2-те години,ако искам аз да си платя осигуровките и щяли да ми я пуснат.Въпроса ми е следният майчинството ми изтече на 2 март/чак сега ми се обадиха/ дали не е по добре да ме съкратят от фирмата за да отида на борсата/обекта и без това е закрит/?Какъв е срока за подаване на документи в бюрото по труда?Другата ми алтернатива е да си пусна неплатен отпуск за 6 месеца.Тогава ми текат само здравни осигуровки нали?

Неплатеният отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст се зачита за трудов стаж и за това време се дължат само здравни осигуровки за сметка на работодателя - върху 130 лева * 8%.
За да те съкратят по някоя от буквите на чл.328 от КТ трябва да вземат разрешение от Инспекция по труда, защото детето ти няма 3 години, нали? За да не се търси разрешение трябва да е по взаимно съгласие прекратяването, а тогава имаш право на минимално обезщетение за 4 месеца.

# 209

Когато и изтекат тези 410 дни трябва да я назначат някъде на работа. Примерно от следващия работен ден, като за да получава обезщетение за гледане на дете до 2 години, тя трябва да влезе в кръга на осигурените лица, т.е да има 1 отработен ден,

Значи да разбирам, че ако тия 410 дена изтичат на 20 ноември 2009 г, може да подпише договор чак на 21 ноември, да изработи деня и да излезе в отпуск.
Обърквацията от цялата работа ми идва от това, че майчинството се изчислява на база 12 месеца осигуровки преди тия 410 дена, а за отпуск за гледане на дете до 2 г, с МРЗ е достатъчно 1 работен ден.  newsm78

Изискването за минимум 12 месеца осиг. стаж си важи и за този отпуск, но както и за 410-те дни той не е задължително да е непосредствено преди самия осигурителен случай.
Обезщетението за бременност и раждане зависи от осиг. доход за предхопждащите го 12 месеца, но обезщетението за гледане на дете е конкретна сума, определена от Закона за бюджета на ДОО всяка година. Изискването за един отработен ден е, за да влезе в сила новият трудов договор. А сключването му предлагаме да е след 410-те дни, защото така или иначе това обезщетение, щом е започнало да се ползва се ползва до край, независимо от прекратяване на осигуряването.

П.С. Все пак излезе, че аз съм чела Flutter

Общи условия

Активация на акаунт