Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ноем. 2008, 17:35 ч.

Университети в чужбина

 • 19 802
 • 73
 •   1
Отговори
# 60
 • T"A
 • Мнения: 2 515
Я, сетих се да ви питам.
има ли нещо във вашите страни като "Ако не е с право от СУ, въобще не го викай на интервю" .
Т.е. някакви университети/колежи, които са си известни с дадени специалности и работодателите ги искат специално тях и се примиряват с въздишка на други кандидати  Laughing

При техническите специалности на особена почит за завършилите тукашния вариант на Технически университет (т. нар. Технион). При хуманитарните е по-мътно, но все пак има някаква "вътрешна" класация на университетите  Thinking По моята специалност университетът, в който уча, бе оценен като най-добър, но тъй като като цяло не е най-престижният университет, повечето работадатели не биха обърнали внимание.
Завършили колежи и "клонове" на университети се ползват с по-малко симпатии (по мои наблюдения)...

Елитни специалности са медицината (непосилен прием) и инженерството, правото тук не е смятано за "черешката на тортата" като престижна специалност (като професия - да, но това е само за който е минал изпит за правоспособност за прилагане на професията)

Мисля, че тук тези неща са по-размити, в България имах чувството, че се придава повече важност на това  къде точно си придобил професия  newsm78

Clairette, с удоволствие си спечелих тиквения медал  Mr. Green

# 61
 • Мнения: 1 550
Я, сетих се да ви питам.
има ли нещо във вашите страни като "Ако не е с право от СУ, въобще не го викай на интервю" .
Т.е. някакви университети/колежи, които са си известни с дадени специалности и работодателите ги искат специално тях и се примиряват с въздишка на други кандидати  Laughing
Това го има навсякъде, според мен Thinking За какво се правят разни класификации на разни университети всяка година.
И тук, в Холандия, се говори за престижни и не толкова престижни университети.
Примерно за хората с инженерни специалности, при завършен технически университет в Делефт ги изстрелва много нагоре в йерархията само поради факта, че са го завършили Crazy
Не са много на почит разни форми на дистанцирано обучение, където сам си определяш темпото на учене. Дори някои работодатели и дипломите им не признават.

# 62
 • Germany
 • Мнения: 1 256
Момичета, бих искала да попитам нещо - на племенничката ми й предстои да кандидатства и иска да учи журналистика - какво ще препоръчате? Аз не съм наясно със западноевропейските Университети, но тя има предпочитания за UK, DE и NL - тъй като говори перфектно английски и има САЕ. Моля, кажете къде са най-добрите места за учене на журналистика в Европа.  Praynig Praynig

Благодаря предварително   bouquet

# 63
 • Мнения: 2 563
Еовин, аз няма да кажа име на университета, но ми пиши на лични, ако те интересува. Топ 10 в liberal arts колежите в САЩ.

С две думи -  скъсаха ни от учене 4 години. Фокусът беше не толкова върху натрупване на знания по предмет, колкото натрупване на умения - аналитични, писателски, комункационни и т.н. Винаги имахме домашни, в някои часове и изисквания да не пропускаме. Зубрила съм само формули, всичко друго си беше на принципа на практиката.

Бяхме много близки с професорите, редовно можехме да се видим с тях извън часовете (с някои съм ходила на планина, гледала съм им децата и т.н.). Въобще много уютна атмосфера в един малък капмус на майната си. Там имаше почти всичко - общежития, публично пространство за учене, библиотеки, два стола, кръчма, кафене, спортен център, басейн, медицински център, зелени площи, цяла система за охрана и превоз на студентите.

Когато учех аз, беше таксата беше към 38,000 долара на година. Аз имах стипендия и заем и доплащах още малко всяка година.

Името се разпознава, но не навсякъде в САЩ. Но достатъчно врати ми е отворило.  Grinning

# 64
Подкрепям Hear Again.  Името на университета безспорно отваря големи вьзможности, особено в такьв момент като сегашния. Да, навсякьде те гледат с друго око ако си Харвард или Станфорд graduate. За останалите като мене тьрсене на работа е ходене по мьките освен ако нямаш досега натрупан доста солиден стаж.
Иначе за второкласни и третокласни US университети мога да изпиша 2 страници. Обикновено почваш в джуниьр колидж. Взимаш десетина задьлжителни предмета и се прехвьрляш. Меткаш се в офиса на някой адвайзор да ти обясни на две на три , какви курсове трябва да учиш за избраната от теб специалност. Тука за да се запишеш да ре4ем в някои курсове трябва преди това да си взел еди какво си с еди каква си оценка, защото нещата ужким са навьрзани.
И така много е важно да схванеш схемата каква е иначе можеш да учиш две - три петилетки. Аз сьм привьрженик на тегленето на студентски заеми, за да можеш да си седнеш на д-то  и учиш само.  Тука , да речем в по- смотан университет таксата е около 12-16 хил. на семестьр, в по- реномиран некаде из New Enlgland щатите е от 30 хиляди нагоре за семестьр. Естествено ако завьршиш втория вид, имаш по- голяма вьзвращаемост - заплата, реализация, сигурност и тн. Стипендийки дал господ, сега май ги позатегнаха нещата,де . А и да спомена един важен момент . Добре е да се внедриш на някоя службица в юнивьрситито, обикновено става трудно, но намирам, че е доста полезен опит който ти пзволява да си намериш по- бьрзо работа след това.
За мене малко: Есента почнах ( прехвьрлих се) в University of Nevada Las Vegas UNLV.  Ще го опиша с едно доста популярно клише тука:" Ако няма какво хубаво да кажеш, по- добре не казвай нищо". Брей,  много са отракани тия американци, какви хубави сентенции са си измислили. Та имам да взимам 10 тина предмета още и тоя пьт ще завьрша сьс сигурност.
Поне затьването в заеми ми дава това чуство.

Последна редакция: пн, 17 ное 2008, 04:30 от tryst

# 65
 • Мнения: 7 605
 Shocked много големи цифри, 30к на семестър  #Crazy Това са 240к zа 8 семестра, после как Ще ги връЩаШ?  newsm78

# 66
 • Мнения: 13 245
В Германия можеш да следваш или във Fachhochschule (като това на Татяна ) или в университет. По принцип във FH е по-практически ориентирано следването и се учат по-малко предмети, и понеже имам няколко познати, които не се справиха в унито, а завършиха след това FH, аз съм на мнение, че FH се завършва по-лесно.

Аз уча VWL в университет (не знам как се превежда тая специалност на БГ, но е една от 2-те икономически специалности из университети тук- другата е BWL).

Макроикономика се каzва.

Раzликата между Уни и ФХ е не само практи4ността, но и условията. ФХтата не са толкова претъпкани, вси4ко е по малко, имаШ реален Шанс да zавърШиШ в редовното време, дори и да работиШ, както направих аz. По стегнато е, така да се каже. И като те 4ета, то4но това са то4ките, които те драzнят в Унито. Аz наро4но иzбрах да у4а в ФХ и zа миг не съм съжалявала. После, като кандидатсвах zа работа, много работодатели ми каzаха 4е предпо4итали висШисти от ФХ, zаЩото ораzованието йм е по практи4но, докато от Унито у4ат мн. по теорети4ни работи и се смятат zа много интелигентни, а нямат грам представа от практи4ната работа. Е, има и фирма които по принцип не искат от ФХ (БМВ примерно) но моето впе4атление е, 4е с диплома от ФХ лесно се намира работа, и предлаганата zаплата беШе еднакво висока  Peace Та, ако си толкова недоволна, може би не е zле да помислиШ върху вариант преместване във ФХ  Wink
Зависи и каква специалност си. Аз съм завършила иконометрия и финансови пазари в университет. Ако се направят достатъчно практики докато учиш, не би трябвало да има проблем с намирането на работа. Моя приятелка и колежка прави стаж в БНБ, после в Бундесбанката и сега работи в ЕЦБ, тоест работата й е доста теоретична. Смятам, че унито в нейния случай беше правилното. Естествено имам и колеги, които с VWL имат Fachrichtung маркетинг и още не са си намерили работа. Трудно е да се конкурират с BWL студентите от ФХ и унитата.


Най-гадното е това, за което говори Пепеляжка, че студентите са много и трудно имаш личен контакт с професорите в повечето предмети. Но ако човек направи повече семинари, където групите са по 10-15 човека, атмосферата при нас беше много задушевна и се научаваха много неща.
 Пепеляжка, за изпитите е нужно и малко нагаждане и изхитряване. Записваш 5 и 4 държиш на редовна, а 1 на поправка. Така може да изкараш и хубави оценки. Ние спирахме да ходим на лекции 2-3 седмици преди сесията или се редувахме за упражненията. Иначе може луд да станеш Laughing

Хубавото  беше, че може да избираш кои предмети да държиш, както и че всичко е компютъризирано. Има големи бази данни с научни трудове, които може да ползваш. Мился, че това е голям минус на бг унитата.

Последна редакция: нд, 16 ное 2008, 22:47 от В_и_В_и

# 67
 • Мнения: 2 563
Shocked много големи цифри, 30к на семестър  #Crazy Това са 240к zа 8 семестра, после как Ще ги връЩаШ?  newsm78

Чак 30 на семестър не, но аз сега видях колко струва моят тази година - 50к за цялата година. Хубавото е, че има финансова помощ и няма заеми за самите студенти. Тоест ако ще ти дадат помощ, тя ще е под формата на грант.

Последна редакция: пн, 17 ное 2008, 02:24 от Hear Again

# 68
Shocked много големи цифри, 30к на семестър  #Crazy Това са 240к zа 8 семестра, после как Ще ги връЩаШ?  newsm78
Еми незнам- ето ти още една мистерия. Много решават да обяват  фалит и почват на нула. За всяка болка има цер.
Ако таксата ти е 15-20 хил на семестьр, общежитието между 5 и 8 хиляди, не дай си боже учиш медицина или право и 30 не те оправят на семестьр, да не говориме че около тебе е пьлно с лошо влиаещи хора дето те вкарват в преразход за купони и какво ли още не.

# 69
 • Мнения: 4 213
Много ми е интересно да ви чета Hug
Досега май не срещнах някой, който е учил в Ирландия или Великобритания, а и ми е много интересно и там как е образованието, надявам се някой да се включи Heart Eyes

# 70
 • Мнения: 2 907
Клерет, ти понеже май си единствената, която е правила BTS тук и затова пак искам да се върна към написаното от мен по-рано.
Точно за BTS говорех когато казвах, че работодателите във Франция предпочитат хора с такава диплома пред кандидат с университетска. Само че аз като завърших гимназията отидох директно в уни и не исках да чуя за училище с BTS. По-късно когато търсих работа, взимаха кандидата с такова брьове, а аз плюех кръв от яд.
Интересно ми беше да прочета, че и в Блгария е възможно да вземеш френски БТС, не знаех. До скоро се двуомих дали да не запиша едно двегодишно учене, но чувствам, че е май късно за това...

# 71
 • DFW
 • Мнения: 2 135
Мистик, то никога не е късно  Wink , но човек трябва да има време за това. Предполагам че и там важи ходенето всеки ден, по цял ден на училище  Thinking, ако мислиш, че ще се справиш с детенце и училище- защо не  Peace . Но като сложим и стажовете си става сериозен ангажимент.
Наистина се предпочитат хората с БТС от работодателите...особено пък с моята специалност, която си е занаят и няма как да ги научиш нещата освен в практиката. Лошото е, че ако искаш да учиш магистратура, след БТС трябва да доучиш още 2 години в университет, за да имаш достатъчно кредити за Метриз- това го отчитам като единствен недостатък, иначе съм доволна от избора си  Grinning . За сега нямам право да работя тук (САЩ), но когато имам някой ден, ако реша да си търся работа по специалноста ми е много любопитно какви ще са отзивите и дали са чували тук за такава диплома, защото в Бг и хабер си нямат  Laughing .
Иначе БТС освен във Франция има само на още 2 места по света- България и Китай  Wink

# 72
 • Мнения: 6 457
Не е ли равносилно на нещо колеж? Дето уж се излизаше специалист? Имаше тука някакви преди подобни. Хем си с висше, хем никой не ти го признава тука  Laughing За това ги махнаха, май.

# 73
 • Euskal Herria
 • Мнения: 17 083
Момичета, а има ли някой да е учил в Испания например? Дъщеря ми си е харесала "Интериорен дизайн" като специалност, засега си е набелязала един институт в Испания. Но таксата е към 9000 евро на година и май няма никакви преференции или стипендии. Изобщо не желае да учи в България, а някъде в чужбина.
Ще съм ви благодарна, ако ми дадете информация за такава специалност в университетите  извън България (сайтове на университети, условия за кандитастване и пр.)

Общи условия

Активация на акаунт