Домашна луканка или суджук

  • 229 296
  • 238
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 16
Само че виното го изпихме преди да стане мезето Joy.Мама правеше едно време нещо като роле от сланина и подправки и го вареше но съм забравила.

# 166
  • Мнения: 5 001
За сланината да кажа..... Blush

Значи....взима се парчето сланина,овалва се в любимите подправки(аз слагам само чубрица)....И се заравя в морска сол(отгоре и отдолу да има морска сол)...Слага се в хладилника и там си чака да стане на мезе......Около 10-15 дена и е готово.


Белинда,браво на теб! Поздравления за оценения ти труд с мезето(браво на тате!)......(нищо,че в къщи не са те оценили както трябва!).... Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 167
  • Мнения: 9 446
За сланината да кажа..... Blush

Значи....взима се парчето сланина,овалва се в любимите подправки(аз слагам само чубрица)....И се заравя в морска сол(отгоре и отдолу да има морска сол)...Слага се в хладилника и там си чака да стане на мезе......Около 10-15 дена и е готово.


а след това се залива с дестилирана/преварена вода, за да може да стане крехка.
Само че така момента с подправките се губи, дори да не се залее, за да се яде, трябва да се остърже добре солта, а с нея падат и подправките.

Ето два-три варианта за соленето, всичките са изпробвани, но някои искат повече пипкане.

Първи и най-лесен - на дъното на съда - плътен ред сол; ред сланина, пак сол и т.н. като се редуват и не трябва да остава никъде въдух - всички ъгълчета се запълват с резени сланина. Тя - нали - трябва да е добре изцепена от маста, която е отделена от съвсем тънка ципа. Много е важно  Peace
Най отгоре - пак сол. Да не ти се свиди солта. И Едра да е, не ситна сол. Най-лесно се нарежда в правоъгълна кофа, кутия итн. Така забравяш за 10-14 дни. Следва заливането с вода - преварена, дестилирана, филтрирана - чиста да е. Преди време мамини го правеха със снежна вода, но чист сняг вече няма (то и сняг няма сега) Една седмица е достатъчна така залята с вода, за да я започвате с виното Wink Когато обаче стане топло, трябва да се прибере в хладилник или добре завита - във фризер. В последния се внимава да не протече, че може да спука охладител, солта го разяжда. Затова - в няколко пласта свео фолио/торбички

Втори - Залива се с водата. Престоява 10 дни. Отцежда се, парчетата добре почистват от солта и натепва с подправки по вкус - каквито обичате. На мен най ми харесва кимион, черен пипер и праз. Така се завиват добре пак със стреч фолиото и в хладилника на съхранение.

Трети - още когато се прави сланината - ред сол, парче марля или тензух. в/у него подправките и сланината, пак подправки. Пак тензух, пак сол, пак тензух/марля и тн.
Целта е да се отдели солта от сланината с подправките - така когато потрябва парче - вади се и хапва. Но трябва да е тънка тази сланина, че няма как да се залее с вода.

Четвърти - нарязва се сланината на ивици - широки пр. 3см, дълги - колкото височината на буркан. овалват се в подправки. На дъното на буркана 1 с.л. сол, отгоре - още една пълна с.л. сол. Допълва се буркана с вода, запечатва. Вари - точно 3 мин. от започването на кипенето на водата.
Охлажда се и може да издържи до лятото, без да замирише на старо. Тази е за хора с крехки зъби  Laughing Laughing

Аз си правя чат пат една друга подправена - когато е готова вече (ама има наложена забрана за сланината у нас вече, та малко нелегално ги правя) счуквам скилидки чесън, смесвам с оцет и червен пипер. Овалвам парчетата в тази кашичка, завивам добре - навсякъде се завива добре, да няма въздух при сланината, и прибирам в хладилник.

# 168
  • Мнения: 5 001
Пеполинииии.... Hug Hug Hug
Остъргва се от солта,да.....Ама цялата сланинка си е поела аромата от чубрицата.... Mr. Green
Абе да ти кажа....с нищо не я заливаме после.....изяжда се за отрицателно време сланинката..... hahaha hahaha hahaha

# 169
  • Мнения: 9 446
зависи колко се прави  Wink Ако е по-голямо количество (или пък малко, но се яде по-бавно) от солта се изсушава. Затова се залива. Но ако ще се унищожи бързо - наистина няма нужда.

# 170
  • Мнения: 62
На нас у дома най-ни харесва сланината, варена в зелева чорба за 15 мин. След това натъркана хубаво със счукан чесън и подправки по избор. Аз ползвам готова пикантина за барбекю. Отлежава във фризера за около 2 седмици и пие много вино след това.

# 171
  • Мнения: 1 101
пеп-4o имам въпрос  относно заливането с вода с цел да стане по крехка сланината Thinking
Понеже направих една малка доза и даже ве4е се изяде ...но нещо ми беше жилава сланината...аз си мислех 4е е от самото месо...но 4ета 4е заливането с дестилирана или преварена вода  я прави крехка..
Та след като е престояла 15 дена в сол ли я заливам с вода? солта маха ли се или върху нея newsm78

# 172
  • Мнения: 9 446
не се маха солта, тя по-голямото количество се разтапя от водата.
Залей я така,  както е, с преварена и охладена вода.

На нас у дома най-ни харесва сланината, варена в зелева чорба за 15 мин.

ей така сме правили рула от бузите на грухчо, стават невероятно крехки и ароматни  Peace

# 173
  • Мнения: 1 101
  bouquet Благодаря ще докладвам Peace

# 174
  • Мнения: 16
Благодаря за идеите и рецептите - направих сланина само със сол, а шарените парчета/с малко месце/ ще ги варя в зелев сок .Ще покажа резултата. Специални благодарности на пеп-чо за страхотните съвети и тънкости на занаята.  bouquet

# 175
  • Мнения: 5 001
Ето я нашата сланинка

# 176
  • Мнения: 9 446
Мастерче, де ти е кожата на сланината  newsm78

# 177
  • Мнения: 5 001
Мастерче, де ти е кожата на сланината  newsm78
MИ.....Купих парче сланина дебеличко,но без кожа....И затова така.... Laughing

# 178
  • Мнения: 2 266
записвам се да следя темата,браво на вас Hug

# 179
  • Мнения: 9 446
новата партида е готова - пастърма

Общи условия

Активация на акаунт