Интериорен дизайн – цени и препоръка!

• 313 041
  • 1 055
  •   1
Отговори
# 750
И все пак има ли някой , който да е доволен от фирма за интериорен дизайн (да сподели) . Благодаря!
Чете ли темата за интериорните дизайнери и фирми?

Коя е тя? Рових доста. Ще е удобно ли да дадеш линк?

# 751
Fancy, объркала съм
темите, исках да пиша в друга с линк към тази група. 🤦🏻♀🤗

# 752
Моят въпрос е, ще се престраши ли някой да говори в числа? Колко платихте, за каква услуга, колко квадрата беше апартамента, с колко стаи, в кой град, кога? Това са важните въпроси и вече като бонус ако му се занимава на някой, може да качи снимки сравняващи плана и реализацията му, но това не е толкова важно, предното изречение е с най-важните въпроси. Омръзна ми да чета статии и мнения заобикалящи най-същественото. Дизайнерите се крият зад чаршафи от философски текст как Пикасо таксувал по 4000 за 5 минутна картина защото се учил цял живот и колко било индивидуално да се каже цена, и че никой не знае колко ще струва докато не  подпиша договора при тях с кръвта на първородния си син. А от друга страна клиентите им не казват колко са дали защото ги е срам да не им се смеят, че са се набутали предполагам или защото се преструват че са над тези неща, парите не ги вълнуват, мултимилионери са и плащат с чувала, една от двете ми се струва е причината. И това в крайна сметка създава перфектна среда за дизайнерите да си таксуват колкото мислят, че могат да измъкнат от дадения клиент - провал на свободния пазар. Аз впрочем се интересувам защото си купувам сега първо жилище - 101кв.м. 2 спални, хол, кухня, баня, тоалетна, 2 тераси във Варна. Но това не е важно, не питам колко на мен ще ми струва дизайна, кажете тези, които вече сте минали колко на вас е струвал, аз ще се ориентирам.

# 753
Смятай го 40-50лв на кв минимум

# 754
Аз имах оферта от почти 5000лв за 82 квадрата само за проект. Още 3000 за надзор и управляване на проекта. Аз лично се отказах от услугата, не защото мисля, че не ги заслужават, напротив, щяха да ми спестят много време и главоболия и най-вероятно щеше да стане доста по-хубаво. Просто имах една цифра в главата си за бюджет на ремонта и ако ползвах дизайнери, техните идеи най-вероятно щяха да струват малко повече. И като добавиш 8000лв за услугата, набъбва доста.

# 755
В някои от сайтовете има конкретни цени на квадратен метър. Изобщо това не е тайна.

https://finedesign.bg/bg/ceni-i-paketi

# 756
Интериорният дизайн е индивидуална услуга. Ако търсите цена на м2 най- вероятно ще получите типизирана услуга, какъвто е случая с Файн дизайн. Ако искате индивидуално обслужване, отношение и дизайн, тогава потърсете по-малко студио. Цените не са тайна и варират в много широки граници. Проучването се свежда до обаждане на избрани от вас студиа и ще научите, каквото ви интересува.

# 757
А какво неидивидуално виждате в услугата на Файн дизайн?
Според мен си подхождат много индивдуално и с отношение към клиента. Няма нищо типизирано. Освен това имат собствена бригада и производство на мебелите. Което е много удобно.
Обявяване на цена на квадратен метър си е много удобен и подходящ измерител. Ако малкото студио ми обявят фиксирана цена за апартамент, това по никакъв начин не означава, че и те няма да подходят типизирано.

Общо взето на този пазар нещата са толкова разтегливи и често качеството е доста съмнително, въпреки фиксираната цена или пък такава на кв. м.

# 758
Под типизиране визирам интериорния стил и цветови решения. Индивидуалното отношение е лично отношение и е възможно при по- малко натоварване на едно студио. Едно е собственик на фирмата да работи с теб ( в малките фирми, с малки екипи, често са хора с вече 10 години опит, които създават своя практика) , друго е нает дизайнер с 2-3 години опит, пък било то и под супервизия на опитен такъв. Влизането в детайл, познаването на човешката психика и начин на мислене е ключово при добрия професионалист.

Много студиа работят със собствени бригади и мебелисти. Това е част от спецификата на бранша. А големите фирми /студиа ползват и подизпълнители при екстремно натоварване, както е тази година. Реално услугата дизайн продава мебелите и строителните двйности. И това е целта на всяко студио - собствено производство и собствена строителна фирма ( или студито е собственост на някой строител, мебелист, брокер) . Затова се създава голям обем от дизайнери, които да генерират много обем за производството. И така се губи част от възможността за гъвкаво обслужване и индивидуалност.

Иначе пазар голям - всеки има много възможности за избор на своя дизайнер или студио.

Последна редакция: пт, 08 апр 2022, 07:42 от mimikona

# 759
Ама аз не държа собственика да ме обслужва. Ако не ми харесва работата на дизайнера, който ми е зачислен, съм свободна да си кажа изискванията и претенциите.

Голямото студио, затова е станало голямо, защото има голям обем изпълнени поръчки и съответно е привлякло голям обем клиенти. Което пък е атестация.
Малките и неизвестни как точно ще ми покажат, че могат да отговорят на изискванията ми за качество на дизайна и ремонта след него? На добра дума ли? Те и малките работят с подизпълнители(а не със собствени фирми), което увеличава  риска, защото не те контролират качеството на ремонтните дейности.

Освен това и измежду големите има добре справящи се с натоварванията и зле справящи се. Например Ачерно не бих ги наела.

Но да ми се обяснява, че по презункция малките фирми са по-добрия избор не е адекватно на истинската ситуация. на пазара.

# 760
Аз имах оферта от почти 5000лв за 82 квадрата само за проект. Още 3000 за надзор и управляване на проекта. Аз лично се отказах от услугата, не защото мисля, че не ги заслужават, напротив, щяха да ми спестят много време и главоболия и най-вероятно щеше да стане доста по-хубаво. Просто имах една цифра в главата си за бюджет на ремонта и ако ползвах дизайнери, техните идеи най-вероятно щяха да струват малко повече. И като добавиш 8000лв за услугата, набъбва доста.
Много благодаря за откровеността, съгласен съм с вас, че офертата е била лоша. Тази цена е откъсната от реалността, само хора, за които жилището им е всичко в живота ще плащат. А чакай, то в България е пълно с такива. Еми значи всичко е точно, дават 8 средни заплати за дизайнера, още 45 средни заплати за работата по дизайна му, в която и те ще участват за да спестят пари, още 160 средни заплати са дадени да купят жилището. И тъкмо докато ги изработят тези 17 години пак ще търсят дизайнер, че всичко е за смяна, а няма как жилището е всичко, трябва да се плаща колкото те кажат защото Пикасо и той по 4000$ вземал за 5 минутна картина.

Последна редакция: пт, 08 апр 2022, 14:06 от atom3

# 761
За всеки влак си има пътници! На който не му изнася, се справя сам. Толкоз!

# 762
Съвсем не е толкоз... Защото да, права сте, че за всеки влак си има пътници - както за този с дизайните, така и за този с телефонните измамници, така и за този със спекулантите на каквото е на дневен ред - маски, олио, възпоменателни монети от БНБ, предполагам, че не с всичко изброено ще сте съгласна, че няма какво да се направи и да го оставим така, който се хване - хване. В случая има какво да се направи - прозрачност. Колкото повече хора дават точни отзиви - кога, къде, колко, за какво, снимки план - реализация, толкова по-ефикасно пазар ще си върши работата да балансира цената с услугата. Защото това нещо - конкуренцията не работи когато е обвито в мъгла.

# 763
Съвсем не е толкоз... Защото да, права сте, че за всеки влак си има пътници - както за този с дизайните, така и за този с телефонните измамници, така и за този със спекулантите на каквото е на дневен ред - маски, олио, възпоменателни монети от БНБ, предполагам, че не с всичко изброено ще сте съгласна, че няма какво да се направи и да го оставим така, който се хване - хване. В случая има какво да се направи - прозрачност. Колкото повече хора дават точни отзиви - кога, къде, колко, за какво, снимки план - реализация, толкова по-ефикасно пазар ще си върши работата да балансира цената с услугата. Защото това нещо - конкуренцията не работи когато е обвито в мъгла.

Който търси - намира. И отзиви има, и снимки има, и цени. Но по стара българска традиция, първо да мрънкаме, после да се скараме, че не ни дават сдъвкано.

# 764

Ама нещо, ако е скъпо за вашите възможности и надвишава собственото ви възприятие за нормална цена на тази услуга (изхождайки от доходите ви), съвсем не значи, че предлагащия го е мошеник, както се опитвате да намекнете неуспешно. Смятайки го в средно заплати, нищо не правите.
А конкуренция си има. Дизайнерските бюра са безрой. И това е пазара - нали знаете какво е пазар? Срещат се купувач и продавач и се договарят. Ако цената и услугата устройват и двамата - си стискат ръцете. И има начини да си намерите цените. Разглеждате сайтовете и искате оферти.

Общи условия

Активация на акаунт