Интериорен дизайн – цени и препоръка!

• 312 791
  • 1 053
  •   2
Отговори
# 900
И се регистрирахте днес, за да ни кажете това?

Лили, това е доста некадърен опит. Както с офанзивата да пишете отзиви масово вкупом в Гугъл преди 4-5 месеца, че да ви се видигне падналия рейтинг.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 14:06 от Аncy

# 901
Здравейте!
С мъжа ми използвахме услугите на fine design за апартамента, в който живеем и за апартамент, който в последствие отдадохме под наем. Целта и в двете локации беше коренно различна, както и бюджетите. Имаше малко забавяне, но крайният резултат беше страхотен. В разговори с мои приятели, които правеха по същото време ремонтни дейности, се уверих, че да се заемеш сам не си е работа и fine design много ни помогнаха с асистенция за мебелите и ремонтните дейности. Бихме работили с тях отново.

# 902
  • софия
Здравейте!
С мъжа ми използвахме услугите на fine design за апартамента, в който живеем и за апартамент, който в последствие отдадохме под наем. Целта и в двете локации беше коренно различна, както и бюджетите. Имаше малко забавяне, но крайният резултат беше страхотен. В разговори с мои приятели, които правеха по същото време ремонтни дейности, се уверих, че да се заемеш сам не си е работа и fine design много ни помогнаха с асистенция за мебелите и ремонтните дейности. Бихме работили с тях отново.
А преди 5 дни защо така:
Здравейте!

Предстои ми обзавеждане на апартамент.
Можете ли да ме споделите откъде черпите вдъхновение и идеи?
😂
В тази тема тези Файн Дизайн приличат на "Вход Мениджър" в темата за професионалните домоуправители. Познати и дългогодишни потребители споделят с конкретика сериозни проблеми, а новорегистрирани минават и подхвърлят благодарности от дъното на душите си😂
Бих предложила на собствениците на фирмата да обърнат внимание на стари потребители и да опитат да ги договорят. Другото е жалка работа, като тази която явно вършат по принцип. Няма да ги таксувам за идеята.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 08:19 от zvаnchе

# 903
Наглостта на тази фирма fine design няма край.
Вместо да се засрамят малко, че са некоректни към клиентите си и да се поправят, те гледат да си помпат още фалшив маркетинг.
Понякога се изкушавам да пусна снимки как ми издадоха обекта и как къртих после, за да оправям окабеляване.
Мисля си, все пак, че потенциалните им клиенти са лимитирана бройка и като излъжат няколко, ще си заминат по естествен път.

# 904
Очевидно едва сега са видели разговора тук за тях от май-юни. А и явно клиенти са ги питали наскоро дали написаното тук е вярно.  
И сега първо се опитаха да действат с нови и фалшиви акаунти.

Защото днес мъжът ми получи обаждане от тях. Expressionless И отново без извинение.
Не съм се крила коя съм. Затова и написах точните дати на договорите ни.

Росене, не те мразя. Но се опитвам да покажа от какви грешки да се предпазят бъдещите ви клиенти. Успех в бизнеса ви пожелавам!
Защото не сме първите, нито сме единствените, които съжалихме, че повярвахме на публичната ви репутация. Толкова изхабени нерви и стрес, без дори да коментирам парите, които хвърлихме на вятъра, вярвайки ви, че сте професионалисти. А за изпълнение на задълженията ви по рекламации, за които сте уведомени, дори не говорим. Реално вместо да ни спестите време и нерви за по-високата ви цена, вие ни натоварихте двойно и тройно с всичко, което искахме да избегнем, обръщайки се към вас за цялостната ви и комплексна услуга. Аз приключих с вас още преди много, много месеци и отдавна не сте ми тема.

Истинските отзиви на реални клиенти в Гугъл са засипани с масова и организирана акция едновременно за оставяне на положителни отзиви и на двата ви адреса. Но ще кажа, че няколкото подробни отрицателни отзиви там НЕизненадващо се покриват на 100% с преживяното от нас.

Напълно разбирам желанието ви "това да спре". Но всичко написано тук ще остане. Защото така не се прави. Нито бизнес, нито така се трупат доволни клиенти и се формира отлична репутация. И за редовите клиенти е без никакво значение кого "вие познавате".

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 09:23 от Аncy

# 905
Здравейте,

Аз също имах проблеми с Fine Design. Май и техен служител ми завлече пари, чакам си ги.

Написах подробно ревю в Google и ще го update-на с още неща (за мое огромно съжаление) и сумата, коята ми е била нужна, за да приведа обекта в приличен вид.

https://maps.app.goo.gl/NwKLs7hNGesYhqYN6

Засега не са ми върнали и стотинка. Някой успял ли е да се справи с тях?

Съветът ми към фирмата е, ако мислят професионално да се занимават с измами, да си изкарат строителното звено в "партниорски фирми", които да не личи, че са техни. Така ще могат да пазят репутацията на главната фирма и да мамят клиентите през другите.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 23:12 от wildunicorn

# 906
На първа среща те се рекламират, като една от малкото фирми на пазара със собствено мебелно и ремонтно звено.
При проверка в ТР има зачатъци на такова нещо, но от комуникацията ми с тях нямах допир до "техните" звена.
И за ремонта предложиха външни подизпълнители. Дойдоха две фирми. Първата дойде и след оглед отказа да поеме обекта, защото не е бързото и лесно ново строителство. Ахахах.
Разбира се това нищо не означава. Клиентът и в двата случаи (собствено или външно) е прецакания.

Единствен начин за справяне е да се заплаща след приемо-предавателен протокол и след оглед на извършените дейности. Което разбира се също не е гаранция. Ние все пак не сме професионалисти и сме ги наели тях именно за да проектират, извършат и най-важното контролират изпълнението на ремонта. Нещо, което не се случва.

Затова искам да попитам работилите с други фирми...как е регулиран авторския надзор в договорите ви, колко пъти са идвали на обекта в процеса на ремонта, какво правят и гледат, налагало ли ви се е на вас да си контролирате качеството на изпълнение и спазването на проекта... ей такива неща ме вълнуват. Защото реално ние наехме дизайнери да ни изчислят правилно инсталациите(нещо от което не искам да разбирам, покрай новите ми знания за плочки, паркети, тръби, мазилки, възвратни клапи на водомери(Росене), инсталация на парно(Росене)и т.н.) И другото, за което ги наехме и заплатихме около 1000 евро беше авторския надзор, какъвто изобщо нямаше. Не дойдоха нито веднъж. Идеята ми да платя за това е някой друг да следи накрая да няма дефекти. Но уви.

Много смешно беше с фирмата за мебели. По договор трябва да предложат две оферти. Дадоха само една(сега виждам, че е от тяхното мебелно звено) и започнаха да ни притискат да я огледаме и приемем. Оферта с около 10-15% над пазара. Аз си имам професионалните изкривявания и чета договори подробно и в детайл, та попитах за втората оферта. Ей така за спорта. Вече бяхме наясно, че след ремонта приключваме с тях и няма да им дадем нито лев повече. Втората оферта беше с 15 000 лв. отгоре. LaughingLaughingLaughingLaughing
При един от "проблемните" ни разговори, когато казахме, че няма те да правят мебелите, ми беше заявено, че техните мебели са топ и не са евтини.... както в други фирми, които работят евтино и с некачествени материали. LaughingLaughing

В момента вече имаме мебели с 15% надолу от тяхната цена, с поне още 3 шкафа отгоре, с материали над предложените като качество, монтаж на мивка, и ел. уреди включено в цената и т.н. И на всичко отгоре всяко едно нещо беше изговорено в детайли с мебелистите как да се случи, а монтажът е без нито един дефект.   LaughingLaughingLaughingLaughingLaughing

Та исках да кажа, че ние работихме с "партньорска" фирма и това изобщо не спаси репутацията на Файн дизайн. Аз имам договор с Файн дизайн за ремонта и изобщо не ме интересуват техните взаимоотношения с подизпълнителите им или със собствените фирми. Интересува ме качеството и цената на услугата им накрая.

Искам правилно да ме разберете. Аз съм приключила с този етап. Не ми пука вече за тях. Вижда се, че нито сме първия случай, нито сме единствените. Въпросът е сега има ли такова животно - коректна фирма за дизайн и комплекса услуга от-до, с която да не си скъсаш нервите, да не си хвърлиш парите на вятъра и да не се моташ цели 2 години с едни мизерни 60 квадрата? Защото на нас ни предстои следващ и по-голям обект.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 10:40 от Аncy

# 907
Какви пари излиза ремонт и обзавеждане на НС 13ст 100кв? Ориентировъчно?

# 908
Жалко, значи ще знам друг път да не се забърквам в такива неща и сега да си пия студена вода.

Доколкото разбрах в последствие, най-сигурния начин нещата да станат добре е с отделни препоръчани майстори и сам да си си надзор.

За фирми които предлагат повече дейности обикновено чувам, че не работят добре.

Чувала съм за фирми, които се занимават само с управление на проекти, но не знам дали се занимават с частни обекти. Според мен е много важно каквото и да се прави, да не се стига до конфликт на интереси и всички на обекта да имат интерес да те намамят.

----
Допълвам се, че работих с техните фирми, даже не знаех, че имат и други варианти. Но изглежда, че си е все същия резултат.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 14:17 от wildunicorn

# 909
Два пълни ремонта съм правила.
- Дизайн - наш.
- Контрол - наш, перманентен.
- Дизайн на мебели - наш.
- Изпълнител, подбрана фирма.

# 910
  • Сф
Жалко, значи ще знам друг път да не се забърквам в такива неща и сега да си пия студена вода.

Доколкото разбрах в последствие, най-сигурния начин нещата да станат добре е с отделни препоръчани майстори и сам да си си надзор.

За фирми които предлагат повече дейности обикновено чувам, че не работят добре.
Прав сте за това. Но не всеки разбира достатъчно и не на всеки му се занимава. Има хора с много пари. Те са доволни някой да следи за тях ремонта и да го води. Аз познавам един такъв елемент, не съм сигурна дали е фирма точно или просто предприемач. И не ,няма компромис с качеството и изпълнението по всички дейности,но цените ...
Има си определен кръг на работа с определени клиенти и прибира ли прибира без да е изобщо наясно със строителството и изпълнението в детайли. Все пак това е на плещите на майсторите.  Но все по- често му бягат кадърните хора за постоянно.
Като ви чета тук- същата работа с тия интериорни фирми . Simple Smile

# 911
В нормалните държави, за да си майстор с конкретна специализация, следва да имаш образованието и да си лицензиран. И да имаш застраховка "отговорност". И след дефект на ремонта се носи отговорност. Има организации, които следят и отнемат лицензи. И после не можеш да упражяваш тази професия.
Цените са високи, но честно казано вече в България цените са съотносими, без да има каквато и да било регулация и носене на отговорност.

# 912
  • There I was on a July morning
Ancy,  и в България има същите изисквания относно квалификацията на майсторите, както и множество нормативни  документи и норми в сферата на строителството, но проблемът е, че масово не се спазват.
Писала си по-горе: "Защото реално ние наехме дизайнери да ни изчислят правилно инсталациите(нещо от което не искам да разбирам, покрай новите ми знания за плочки, паркети, тръби, мазилки, възвратни клапи на водомери(Росене), инсталация на парно(Росене)и т.н.)"
Това не е в компетентността на никой дизайнер, а на инженери по съответните специалности, има и дефиниция какво е основен ремонт, какво е текущ и в кои случаи се изисква проект и одобрение.
Та в случая изниква въпрос - дали въпросната фирма има необходимите квалифицирани специалисти за проектирането и извършването на конкретните ремонтни дейности.
Относно авторския надзор в твоя случай - би следвало да получат 0 лева, тъй като такъв не е извършван.
В строителството авторският надзор се осъществява от проектантите, всеки по неговата част и идват на обектите, понякога по собствена инициатива, когато искат да проконтролират някой по-важен етап от строежа, понякога ги викат строителят или възложителят, поради възникнали непредвидени обстоятелства, проблеми или грешки в проектите и така.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 16:32 от Скубиду

# 913
Аз не съм се изразила в цялост. На първия етап комуникирахме с момиче, което изготви техническите чертежи(след функционалното разпределение). За нея категорично съм сигурна, че имаше квалификация, защото след първоначален конфликт и нежелание от нейна страна да проведем подробна лична среща за уточняване на пдоробностите, все пак се разбрахме. Това нежелание от нейна страна категорично смятам, че се дължеше на "вътрешните процедури" на фирмата. След като в крайна сметка разбраха, че аз няма да мирясам, се видяхме и за 2 часа изговорихме всички проблемни точки, всичко що касае ВиК, електричество и т.н. Но ако не бях питала за всяко едно и най-дребно нещо, щяха да останат много проблеми, които сега да си бием в главата. Което автоматично подлага под съмнение защо изобщо плащам, след като аз трябва да контролирам всичко, начело с ергономия.
Може би това момиче беше единственото в цялата ми комуникация с тях, която след като видях лично разбрах, че и пука какво излиза накрая....и в крайна сметка бързаше да си завърши проекта по нашето жилище, за да ....напусне.
Отделен е въпроса, че после много от нещата изобщо не бяха изпълнени, както са по проект. Особено в банята и инсталацията на парното, с което сега имаме проблем.

Имах предвид не архитекти и инженери с висше образование, а електротехници и т.н. по-ниско ниво майстори, в България те задължени ли са да полагат изпит за лиценз и право на работа, както е например в UK? В UK знам, че да станеш майстор е скъпо удоволствие, полагат се изпити, взема се лиценз и имат нещо като камари. Съответно, ако клиент се оплаче започват производство и може да се отнеме правото да се осъществява таква дейност.

# 914
  • There I was on a July morning
..................
Имах предвид не архитекти и инженери с висше образование, а електротехници и т.н. по-ниско ниво майстори, в България те задължени ли са да полагат изпит за лиценз и право на работа, както е например в UK? В UK знам, че да станеш майстор е скъпо удоволствие, полагат се изпити, взема се лиценз и имат нещо като камари. Съответно, ако клиент се оплаче започват производство и може да се отнеме правото да се осъществява таква дейност.
Майсторите трябва да имат съответното образование, примерно да са завършили някой от едновремешните техникуми, сега - професионални гимназии. Отделно има професионални организации, които провеждат такива курсове и обучения - примерно курс за заварчик, за електротехник и др. като тези обучения са на степени и да, само след като имаш нужната квалификация може да извършваш съответната работа.
Без квалификация можеш да работиш само като общ работник - примерно да изхвърляш чувалите със строителни отпадъци, да пренасяш материали и др. помощни действия.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 17:31 от Скубиду

Общи условия

Активация на акаунт