81 Американска - следеуфорийна и отрезвяваща

• 12 552
  • 298
  •   1
Отговори
# 150
Още един копинг механизъм - чета за ужасите в Конго и Ирак и си мисля за 5 годишното момиченце от Ирак, за което около 10 човека работим да я заведат за сърдечна операция в Индия. През иглени уши се минава за 1000+ документа, които се изискват, а тя може и да не оздравее. Ей така - to keep things in perspective.

# 151
.

Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 05:05 от Jenna

# 152
аз всъщност не се притеснявам толкова от евентуално 'съкращение' (хайде така да го наречем), а по-скоро, че няма да ми се отдаде да си ида пак в БГ и да се върна обратно после след лятото Tired

Евентуалното съкращение предполага по-бързо прибиране на куфарите  Simple Smile to put things in perspective - ще можем да имаме второ дете, да сме с приятели и роднини и да не чакаме сметките с треперещи ръце.  Laughing
Втори въпрос, че съм съгласна с Ива, застраховани няма, може да се случи (и се случва) на всички.

# 153
  • USA
При нас засега е добре, но се чудя дали не е затишие пред буря. СЕОто ни прати е-майл, че бизнеса е добре но акциите падат.  Thinking
И аз гледам да не мисля за това, ако не е тази работа, друга ще е. Само да сме здрави.

# 154
  • WA, USA
И при нас положението не е много розово. Каунтито реве, че нямало ревеню от казината и продажба на имоти. Аз съм с що годе стабилна работа, но ме дразни управлението и се оглеждам за нещо ново. Мъжът ми работи за частници, които продължават да имат повече мениджъри отколкото работници и при това доста некадърни мениджъри ooooh! От тази седмица минават на 4 работна седмица, но по 9 4аса на ден, което е само 4 часа съкращаване. Донякъде се радвам, защото ще му остава време да работи по къщата.
Не мога да си представя какво ще правим ако единият остане без работа. Няма да можем да си поемаме разходите по дей кеър и мортгич, да не дава Господ да се случва. МОже би ще оцелеем месец-два на карти.
Бенсън, искрено ти съчувствам! Кураж и късмет ти желая!  

# 155
Който се депресира да не чете!

Във фирмата на мъжа ми наскоро уволниха 11% от служителите - обяснението - да покажат повече приходи за третата четвъртина, за да има се вдигнат акциите! Направо не можахме да повярваме, те нито имат проблеми с клиенти, нито липса на пари.

Преди няколко години се случи същата история с фирмата, където пък моят мъж беше консултант - да се покаже на акционерите печалба. Затвориха целия отдел и го аутсорснаха в Индия, от което в крайна сметка загубиха. Първи си заминаха тези с най-големите заплати, като най-разходни. Той като консултант оцеля чрез неговата си фирма работодател  и краткосрочни проекти, при това нямаше и много възможност за алтернативни посоки заради H-визата.
 бенсън, ето нещо оптимистично за вас - поне мъжът ти е американски гражданин и няма такива ограничения.
Около нас ми направи впечатление, че от средата на август насам и двете локални пощи работят с намалено работно време - от 10 до около 3 през седмицата - in order to serve you better.  Shocked

# 156
...

Моля, не ми цитирайте постинга, защото ще го изтрия след малко.

Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 21:42 от Кюбит

# 157
Аз пък трябва да развличам някакъв непознат господин другата седмица и неговата жена!  Не беше моя идея, но сега трябва да мисля за "българска" вечеря защото жена му е от Чехия (ама какво общо имам с Чехия!)   Мога да готвя 3 неща: лазаня, китайски стър фрай, и постна мусака. Идеи за нещо което да може да се поднася?? Не готвя месо.  Дали ще стане ако кажа, че в БГ вече лазанята е най-популярна храна?

Щях да отговоря на Кюбит, но пък после ще падне едно триене...

Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 20:55 от Pixie

# 158

свекърва ми току що каза, че са съкратили 5000 работници на DHL
Някаква адвокатска фирма в НС са фалирали и 175 адвоката са на пазара да търсят работа.

Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 03:17 от benson10

# 159
Cubbit, криви са ти сметките.  Grinning
Понеже и ние сме в скъп град, да ти представя сметката, която вероятно е валидна и за НЙ.
Когато притежаваш имот, с него вървят доста разходи, които никой не ти споменава предварително. Т.е. смятай - ипотека, данъци върху имота, застраховки. Данъците са около 1% от стойността на имота всяка година, застраховките зависят от това къде се намира ( задължителни застраховки за заместресение, наводнение и т.н.).
Ипотеката сама по себе си често е със стойността на една заплата, или поне 60-70% от една заплата.
Детето, хич не е малък разход, така че го включи - само детските градини са по 1200-1300 долара на месец. Не смятам разходи за дрехи, храна, мляко, памперси, които сигурно отиват към 300 долара на месец.
Продължаваме - две коли (без кола е невъзможно), бензин, застраховки по колите.
Газ, ток, вода, парно (старите къщи са свързани с допълнителон отопление). Мобилни телефони, стационарни телефони, интернет, кабелна.
Как точно става с една заплата?
Не се заяждам, ако искаш и конкретни цифри ще ти изтипосам, но не знам каква заплата трябва да взимаш, за да смогвате спокойно ако само единият работи.
В моят сценарий има ипотека, в твоя няма. Наемите тук за сносно жилище (2 спални) са на стойността на 50% от ипотеката.

Повечето семейства ще издаянат без единия да работи в рамките на 2-3 месеца, фиксираните разходи при горния сценарий надхвърлят 6К на месец, тоест, това значи 20К настрана за подобни случаи. А после?

Ако искаш по-дилги буферни периоди (Агентката Grinning), спестяванията трябва да са не 20, а 40К.
Не смятаме и задължителните трансферни чекове (Агентката Grinning мерси) до България за поддържане на икономиката там.
Изобщо не говорим за почивки. Говорим за папането.

Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 21:16 от Зора

# 160
Пикси - шопска салата! Повярвай, няма да сгрешиш. А за основното - може зеле със свинско, поне в Словакия много се тачеше, може и на чехкинята да и хареса. Simple Smile Упс, не видях за местото - мусака тогава. (но мой я излъжеж с лазанята, освен, ако не е израснала тук, все някой покрай нея е ходил на почивка в БГ, ако ли не и тя самата Wink)

Кюбит - мисля, че в сумата на мортгиджа се крие отговора. Btw, чета си тук една статия и се чудя, тези хора за икономии не са ли чували - нямало да ядат в Чили'с и щял да отложи купуването на хай-деф тв, а къщата му сега струва само част от това, което е платил за нея! Мисля, че нашия опит от БГ, за добро или за лошо, ни дава много по-добра подготовка как се реагира в тежки времена.

# 161
Пикси, баница?

# 162
Дарлинг, рецесия не означава само да стречнеш бюджета и да спреш ваканциите за сезон/два... има и дълготрайни последствия за стандарта ти на живот!

ПС
Е, що ще триеш  Mr. Green

Пуснете ме да публикувам, бре Wink

ПС2

Зора, мнооо си добра на сметките, мем  Grinning Само че тва буферче за 3 мес дет си го сложила на мен ми докарва язва. За Телец си требе мин 6 мес фин буфер  Crazy
... ммм май пропуснахме да отчетем  факта, че доста хора хранят и фамилия в БГ...

Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 21:14 от Agent Provocateur

# 163
  • USA
Човек знае 2 и 200 ако има спестявания. Wink Ако имаш ипотека + детска градина, формулата е доста различна. И на мен ми беше широко около врата докато живеех под наем. Пак в скъп град това. Като добавим и колите и застраховките и айде отиде голямата заплата. Зора ме е изпреварила, но е дала доста добра разбивка.
Ей, много сте бързи. Simple Smile

# 164
Темата ми е болна и разбивката е доста реалистична, сигурно затуй се газирах така.
Четете бързо. Ако ще трием, да почвам.

Общи условия

Активация на акаунт