Арабско слънце тук ни грее,а чудна птичка,песен пее-и то за 94 пореден път

• 31 918
  • 287
  •   1
Отговори
# 105

Я кажете за вампирите, те май не са познати из Арабията?  Виждала съм кадри от вампирски филми и още ми държи страх  Confused  А  като се събудя посреднощ и червената лампичка на ТВ ми прилича на вампирско око  Sad
Ето какжо намерих:
"Вампирът в представата на западняците е изключително страшно същество, в борбата срещу което трябва да се намеси я някой Ван Хелзинг, я накой Блейд. Но това е чуждата представа за вампира, който е един чисто славянски феномен. В традиционните вярвания и обичаи той е широко разпространено същество в територията на цяла етническа България.
Бела Лугоси в ролята на Дракула
Естествено, няма нищо общо с граф Дракула и дори не обича да пие кръв. Ето каква е историята и “генеалогията” на вампирите по българските земи, а тя със сигурност не се изчерпва с една варненска гара.
    Сигурно много от вас са се запитвали какъв е смисълът! Защо старите хора правят всички тези ритуални и задължителни действия по време на погребение? Защо спазват строго установен календар след като погребат близките си и се стараят стриктно да изпълняват всички практики, които волята на традицията повелява? Три дена, “шесто” дена и изключително важните 40 дена са изпълнени с практики, а нарушаването на строго установените правила може да доведе до фатални последствия. Това е периодът, в който душата на мъртвеца отива на “ония” свят. До 40-тия ден хората спазват традиционните изисквания от тях и подготвят починалия за пътешествието му нагоре. Душата се отделя на 40-тия ден и ако всичко е наред, може да се каже, че роднини и приятели вече се разделят окончателно с него. Всички обаче трябва да започне още преди самото погребение. Измиване, обличане, чистене, са ритуали от чисто хигиеничен характер. Друг е въпросът, ако котка или някакво животно прескочи трупа. Тук идва и проблема с вампирясването. Ако изкопания гроб също бъде прескочен от животно, то превъплътяването няма как да бъде спряно. В традиционния фолклор вампирът се ражда, когато близките на починалия не са спазвали правилата при погребването и след това до 40-тия ден. Тоест, той е възможно да се появи не от ухапване или мистично присъединяване от страна на други подобни на него, а единствено в следствие на смъртта си. Първоначално, ако роднините бъркат нещо той се появява или в сънищата или в къщата си нощно време като дух. Чука по прозорците, стъпва по дъските на тавана и кара дървото да скърца.
Гроб
Ако е много ядосан “притеснява” живите и малко по-брутално, най-често като отваря и затваря шумно вратите. По презумпция близките разбират какво се случва и въпреки че знаят, че това е духът на техния наскоро починал роднина се страхуват. Ако решите да съчетаете почивката си на село с едно леко етнографско изследване, гарантирам ви, особено в Родопите, Пирин, Рила и Странджа ще се натъкнете на стари хора, които ще ви засипят с подобни истории. Баба Дона от едно среднородопско село ги нарича плътеници. А една друга жена от Смолян ми каза как не знаели какво бъркат с майка си по време на обредите при погребението на баща си, но той бил недоволен. Първо се появявал като дух в къщата, а след като минали 40 дена спрял да ги тормози.
    Истината е, че вампирите са страшни преди да станат такива, още докато са в неплътско състояние и се появяват, за да всяват страх в роднините си. След като минат заветните 40 дена и душата на покойника вече няма как да се качи на горния свят, в него започва обратна метаморфоза. От разлагане той преминава отново към възвръщане на нормалната си плътска форма. Това е още като е заровен в ковчега. След известно време той излиза. Чисто физически прилича на себе си преди смъртта, но има някои изменения. Например окосмяването му е много по-силно отколкото преди това, очите му са зачервени като на недоспал човек. След като се превъплъти отново, той обикновено напуска родното си място и заминава нанякъде, където не знаят какъв е. Странно защо, за да може отново да живее пълноценно сред живите вампирите си избират за професия бръснарството. Насочват се към съседни села и стават бръснари. Хората по никакъв начин не могат да разберат, че те всъщност са мъртви плътенци, много рядко някои от тях миришат по леко неприятен начин. Страхуват се от чесън, но нямат проблем с дневните разходки или среброто като метал. Могат да умрат само от едно единствено пробождане, защото нямат органи, а кожата им изпълнява ролята на нещо като торба, която държи само и единствено кръв. Прободеш ли ги, те мигновено стават на пихтия, от тях остава само локва кръв.
Вампири бръснари
    Баба Дона ми намаза с лъжица една филия ръчен селски хляб, седна срещу мен и се втренчи с малките си светли очи, около които десетки дълбоки бръчки набраздяваха цялото й лице. Столчето й беше ниско, трикрако, а сянката от дворната астма хвърляше черни очертания по малкото й тяло и само очите й отвреме навреме пробляскваха, когато се подаваха между малкото снопове слънчева светлина. От жегата и домашната ракия се бях отпуснал в състояние, в което не приемах нищо със съзнанието си, но предчувствах, че това, което ще чуя е нещо повече от бабини девитини. “Две години – започна тя – след смъртта на баща ми, с майка ми посетихме едно съседно село, защото правят по-голям панаир там и ни трябваше да си накупим някой неща. Още преди да сме слезли от автобуса го видях, татко. Видях го през прозореца, беше излязъл на вратата на бръснарницата, която гледаше точно към мегдана. Тогава бях малка, изтичах по стъпалата, като бутах наредените да слязат хора и се завиках по площада – Татко, татко... Той се обърна към мен, погледна ме кръвнишки и побягна навътре в бръснарницата. Майка ми ме догони и хванахме същия автобус на връщане, за да се махнем колкото се може по-бързо. Години по-късно майка ми ми каза, че това наистина е бил баща ми.”
    Горепосочената история чух в едно среднородопско село през 2004 година. В началото бях малко шашардисан, но с течение на времето слушах истории за срещи с Христос, за битки за демони и посещения на мъртъвци при живите, които бяха толкова много, че нищо чудно да започна да вярвам."

# 106
здравейте мили арабелки
направо ме хвърлихте в унес с тези джинове
по късно пак ще пиша че си забравих мисълта Simple Smile

# 107
marsy,дай го насам този маг,моя мъж не пие,не бие и се прибира в къщи,а ма ако може малко по -щедър да го направи хич няма да му се сърдя Laughing
LinnaLove,има нещо вярно в тези ритуали,но аз имам друго мнение по въпроса.sany81,изплашихме те,май!Незнам за теб,но имам чувството ,че с тез работи дето ги писахме днес,няма да спя спокойно тази вечер.

# 108
Наина,то с тия духове и вампири ще взема и аз да вампирясам довечера да си седя на светната лампа до сутринта.Въпреки,че аз харесвам вампирите във филмовия им образ,като тези от "Кралицата на прокълнатите" или "Интервю с вампир".Вдъхнато им е едно такова мистерозно обаяние.

# 109
  • In a surreal moment!
Олеле , божке , вий се бутнахте на акъл ....страх ме е да чета , че много прихващам страхове ....уууфффф бррррр .

Надето пита , че да си кажа - вчера бяхме в клиникато по стерилитет в Плевен . Започнахме с документното оформяне на нещата - за банката и заема , за изследвания , кога , кое и как .
Много са любезни и внимателни . Следващата ми ходене за същинското начало и среща с гинеколога др Емин , обаче , ще е на 7 януари - препълнено е с народ . Това ми направи потресаващо впечатление . Все бях чувала за часове след месеци , но мислех , че е при светилата в София , пък то навсякъде .....много страшно ми стана ...Млади и свежи , красиви и приятни мъже и жени - пълна чакалня - едни станат и отидат в кабинет , други влизат през вратата.... Приплака ми се ...Много повече от обявените 270 000 стерилни семейства сме , то пък и как ли ги преброиха ....Това е в общи линии . Ще си направим изследванията с шефа и ще чакаме Нова година - нов късмет !

# 110
Кълбовидна Мълния,пожелавам ти успех,и едно хубаво бебе!

# 111
  • по пътеката
мълнийке, пожелавам го от все сърце! да стане, да е  писано и да помага бог ! Peace Praynig Hug
наина, що бе?  Crazy
линна, щях да пиша преди ,но и сега не е късно! имаш приоритети за разглеждане и то сериозни, детето и неговото добро ,както и ваш?то! ако той се разбира добре с  хлапето и не прави проблем, няма лошо, особено ,ако семейството го приеме! но за работата е малко сложно ,трябва да решиш къде ще сте добре вси4ки + бъдещите деца?! къде той може да  ви издържа най-добре,без да се налага ти да работиш,защото в един момент ще си пове4е мама и домакиня!но успех! при конкретни въпроси, питай смело, вси4ки в магреба сме наясно с местните и порядките там! Hugи добре дошла!  bouquet

# 112
Кълбовидна Мълния  Praynig HugДълга и не лека ще да е процедурата но от все сърце би пожелавам късмет и скоро да ни зарадваш с една приятна новинка.
Целувки

# 113
Не съм много запозната с темата за джиновете,ама вероятно се въртят около баните и боклука,защото,според Фънг Шуй,това са места,които бъкат от отрицателна енергия...Смятам,че това е обяснението         Grinning

# 114
marsy,шегувам се разбира се!Моят съпруг обича да дава пари за всичко друго,освен за дрехи,парфюми и обувки,които са ми слабост,а и имам дрехи да отворя магазин.Например за ремонтите в къщи той отговаря,много ги обича,решава и ги почва без да ме пита.Аз съм сигурно една от малкото жени,които не се молят на мъжете си да направят нещо в къщи.
И аз съм чувала,че боклук късно вечер,не се изхвърля,но сега разбрах заради какво.

# 115
мълнийке, пожелавам го от все сърце! да стане, да е  писано и да помага бог ! Peace Praynig Hug
наина, що бе?  Crazy
линна, щях да пиша преди ,но и сега не е късно! имаш приоритети за разглеждане и то сериозни, детето и неговото добро ,както и ваш?то! ако той се разбира добре с  хлапето и не прави проблем, няма лошо, особено ,ако семейството го приеме! но за работата е малко сложно ,трябва да решиш къде ще сте добре вси4ки + бъдещите деца?! къде той може да  ви издържа най-добре,без да се налага ти да работиш,защото в един момент ще си пове4е мама и домакиня!но успех! при конкретни въпроси, питай смело, вси4ки в магреба сме наясно с местните и порядките там! Hugи добре дошла!  bouquet
За мен най-големия ми приоритет е моето дете.Него го обичам повече от всеки мъж и само детето си обичам безусловно.Другия ми приоритет е развитие-образование и работа.Любовта тя съпътства всичко това би трябвало да непречи,а да помага.Затова ако той иска да е смен ще се наложи или да чака или да дойде при мен.Друг е въпроса,че все пак в една връзка трябват и компромиси и понеже знам,че тук ще ние трудно,защото на него ще му е доста трудно само да дойде в Англия,а да неговорим да си намери работа,искам в един момент да живеем или в БГ или в Алжир,естествено мисля,че той в Алжир ще е най-добре.Обаче пък незнам там аз как мога да се подсигуря,в смисъл доверито между двама е необходимо,но предвид горчивия опит искам да съм подсигурена законово,че няма в един момент да реши,че и още една жена може да гледа или че не пуска децата с мен.Затова ме интересува има ли възможност да се подпише предбрачен договор и каква тежест има там?Също ми е интересно,точно какви права имам аз там?Но това са все неща,които ще стават в бъдещето,едно по едно и с много търпение.Аз имам цел и тя е да съм с него и сигурна,че имам солдни основи,което си е нормално.И мисля,че,ако и неговата цел е да сме заедно,то и така ще бъде.Колкото до негожото семейство,те знаят за мен,но явно са безразли4ни.Той винаги е казвал,че е свободен да избира с кого и как да бъде и че ако неговото семейство нещо не са съгласни няма значение,защото аз и детео сме негожото семейство.Та горе долу в подриобности седят не6тата.
Честно казано,съзнавам,че звуча неуверено,пресметливо и направо зле,но все пак не съм сама,а с дете.Просто искам да имам информация,да подредя настоящето,зада виждам бъдещето,да неговорим,че и миналото доста влияе.А и да не споменавам бща ми и роднините ми какжа уста ще отворят като им кажа,че е арабин,мисюлманин и ще се женим и как само майка ми ще ме подкрепи.Та затова трябва да съм абсолютно стабилна сама по себеси,за да направя крачката към Алжир.

# 116
Олеле , божке , вий се бутнахте на акъл ....страх ме е да чета , че много прихващам страхове ....уууфффф бррррр .

Надето пита , че да си кажа - вчера бяхме в клиникато по стерилитет в Плевен . Започнахме с документното оформяне на нещата - за банката и заема , за изследвания , кога , кое и как .
Много са любезни и внимателни . Следващата ми ходене за същинското начало и среща с гинеколога др Емин , обаче , ще е на 7 януари - препълнено е с народ . Това ми направи потресаващо впечатление . Все бях чувала за часове след месеци , но мислех , че е при светилата в София , пък то навсякъде .....много страшно ми стана ...Млади и свежи , красиви и приятни мъже и жени - пълна чакалня - едни станат и отидат в кабинет , други влизат през вратата.... Приплака ми се ...Много повече от обявените 270 000 стерилни семейства сме , то пък и как ли ги преброиха ....Това е в общи линии . Ще си направим изследванията с шефа и ще чакаме Нова година - нов късмет !

Пожелавам ти всичко да мине добре и желанието ти да стане истина.И помни,че когато силно искаш нещо и се стремиш към него то става реалност  bouquet

# 117

Наскоро попаднах на статия,в която са поставени цитати от Библията и под тях поразително подобни от Корана...Чувствам се много щастлива от факта,че съм права,че няма разлика в религиите,защото Бог е един,без значение колко различни имена има,защото носи  любов,разбирателство.утеха и надежда...Не е ли така?
Извинете ме за отклонението,но чувствах,че трябва да обясня ...
Поздрави на всички прекрасни Арабелки от духовната им посестрима    Grinning      !!!!

След дълго лутане из християно-мюсюлманския лабиринт в душата ми, след досега ми и с двете религии (макар и за кратко) аз достигнах до абсолютно същия извод. Разбрах, че Бог е един, а това да си добър човек не се определя от религията, която изповядваш. Определя се от онова, което носиш в сърцето си. Дори  БОГ не е с различни имена - просто превода е различен - Аллах на арабски, God - на английски... В Корана има цяла глава, посветена на Дева Мария, всеки истински мюсюлманин признава християнството и уважава Христос и майка му. Както и всеки истински християнин признава другите 2 религии...
За себе си аз открих верния за мен път. Благодарна съм на Бог, че ми помогна за това.
Поздравявам всички с това клипче:
http://es.youtube.com/watch?v=xtQSbg7XsE8

Искам да благодаря на всички, които ми писахте на лични и на скайпа, благодаря ви, че сте разбрали поне малка част от мен - старая се да бъда добър човек, такъв, какъвто баща ми ме възпита - да помагам на хората и да се старая да ги разбирам.
Имах колебание да не пиша повече тук, защото нямам връзка с арабска държава, с арабско семейство или религия. Но ще остана. Ще разкажа, ако на някой му е интересно, за коптската църква в Египет.

Относно джиновете - да, в нашата църква се четат т.нар. Кипрянови молитви. Който има силна вяра в Бог не го ловят нито магии, нито зли духове. Има хора, които се занимават с това - да призовават духове, и тук също, както при злите джинове те изпълняват гадорията, но искат нещо в замяна. Може дори само да гравираш името на духа и да го възвеличаеш по някакъв начин... Но има и друго. Рано или късно - магията се връща при този, който я е направил - най - често удря децата му. Така че, единствено вярата в Бог е правия път. А той винаги ни дава онова, което е най - добро за нас. Амин.

Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 19:25 от Eye of Ra

# 118
Здравейте момичета,
Теди, Снежи...  newsm51 newsm51 newsm51
Невена моите съболезнования за баба ти 
Дуа благодаря ти, че се върна към интересните истории, има толкова неща за разказване и за четене Simple Smile Запалете тази вечер шишите и налейте ароматни кафенца... smile3521
Рали чакам те на диванчето... smile3525 smile3525 smile3525
Науел изпуснах ли те? Весели празници и на тебе и много емоции и снимки до януари Simple Smile smile3503
Линна тука има алжирски девойки ще ти помогнат с каквото могат, макар и всеки да е със своя собствен късмет. Надявам се тук да напишеш своята щастлива история един ден, Иншааллах  newsm68 newsm44
Диди, незнаех че имаш интерес към исляма. В духовното училище тук в Русе можеш да получиш Коран, на мен на времето ми го дадоха като подарък защото имах такъв на арабски, но не ми беше полезен. Защо така се интересуваш, разбрах че и момчето ти е от България. Знае ли за твоя интерес?
Цеци хайде нагласи подаръците и дано има време и да се видим, макар и да не знам кога ще стане, моите сега учат за в неделя за изпита и аз поемам целия товар, а в понеделник сигурно ти ще си под пара Wink newsm03 newsm03
Белбейка да ми пазиш момичето по далечните алжирски пътища Simple Smile Как е бебока в коремчето на мама? Расте ли?
Момичета как е Свеар, надявам се скоро да сподели мигове от появата на новия човек Simple Smile
Другарче  newsm51

# 119
мълния твоето бебе ще е най 4аканото в темата -дано скоро да сложиш и ленти4ка Praynig Praynig Praynig Hug

рали още съм под влияние на постинга ти,сега остава и да оставиш и египетския мираж  Peace,казвам мираж защото доста хора си представят живота в арабските страни или като приказка или като ад-а никоя от 2те представи не е вярна и да се огледаш спокойно около себе си и да си избереш пътя по който да вървиш  bowuu

катенце днес слу4айно докато 4аках  обедните новини по бтв  хванах края на латино сериала/не знам как се казва,такива не гледам/ и за моя изненада едната от актрисите прили4аше страшно на теб-попитай някоя бабка от квартала как се казва сериала за да ти изкарам снимка на актрисата Grinning

дани лек път Hug

и ве4е запо4вам дфаполу4авам алергия -но-ще сменяме ли пак паролата newsm78-снежана,спорти и теди си махнаха албумите-те самите предложиха да я сменим-вие решавайте

а и дреби ве4е си има ново занимание-на сателитния преимник има няколко игри-та по цял ден играе-поне ми остави телефона и компа.А и снощи заспа в 22 ,та се събуди сутринта в 6-сложих и закуска и и пуснах тв и си легнах после са я поели каките,когато станах я намерих заспала пред тв-оба4е завита с одеало Grinning

Общи условия

Активация на акаунт