Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 321 164
  • 2 129
  •   2
Отговори
# 1 320
  • София
  • Мнения: 504
Здравейте,момичета Simple Smile
От няколко дни навестявам темичката ви и вече я изчетох почти цялата.По принцип не се занимавам с кулинария,но ми е нужна една специална рецепта за коледен сладкиш,който ще бъде изяден във вторник на коледно тържество във Европейският информационен център.Спрях се на меденките на Джули и евентуално на едни портокалови корички с шоколад,които видях по-напред.Сега имам въпроси.Една доза меденки горе долу колко броя е?На мен ми трябват поне 70-80бр.И могат да се консумират веднага след опичането,нали?А глазурата,за колко броя меденки стига?

Благодаря ви предварително.И да си кажа-страхотни сте,къщичките ви са чудни,а така любимите ми щолени изглеждат толкова вкусни,нямам думи просто  bouquet

# 1 321
  • Мнения: 1 122
Хайде и аз да си покажа сладките:

Ванилени кравайчета


Сладки "Очички"


Меденките на Джема


Много съм доволна от кравайчетата. Направих двойна доза и ми излезнаха 140 бр.(мисля че някой питаше), от които 10 ми се счупиха. Много лесно за работа тесто. Peace
За "Очичките" мога само да кажа че това са ми любимите сладки от моето детство.
Меденките са страхотни. Дори и неомекнали са много хубави. След седмица ще ги украся. Hug
Въобще доволна съм от резултатите.

# 1 322
  • София
  • Мнения: 3 060
stasi76, страхотни са станали сладките. Hug

eaven, не съм ги броила, но това колко ще излязат зависи и от големината на формите. На твое място бих се застраховала с двойна доза. Да, могат да се ядат веднага, Яна вече омете няколко. А относно глазурата - аз направих от двата останали белтъка и после изхвуърлих половината.

Днес смятам да направя джинджифиловите сладки и коледните звезди на Мишел+, пък да видим къде ще ме домързи. newsm78

# 1 323
  • Мнения: 2 708
EavenLaughing доколкото знам, меденките на Джули се правят по-рано, за да могат да омекнат. Иначе трябва да ги сложих в кутия с парче ябълка.
Копвам ти част от писанията на Наталина, които са ценни според мен:
"Съвети за всички видове меденки, за да станат меки:

1. Не разточвайте тънко тестото - 5-7мм па дори и повече ако се страхувате.
2. Не ги препичайте - достатъчно е да порозовеят равномерно и изваждайте от фурната.
3. Ако все пак се случи така, че меденките са ви твърди, сложете ги в метална или пластмасова добре затваряща се кутия на хладно(та дори и на терасата) с четвърт ябълка, която сменяте през ден. За една седмица, трябва да са омекнали. (Макар че, аз лично меденки обичам НЕ омекнали, така че всеки си решава Simple Smile преценява за себе си Simple SmileSimple SmileSimple Smile)
"

От това количество брашно, спокойно ще ти излязат тези бройки. Аз лично от дете си знам рецептата за меденки, като тази на Джеммаи и знам, че излизат мнооооого. Само че ние си ги правим в къщи на топченце със забито орехче в средата.

Освен това, трябва да внимаваш и с подправките, защото в Б-я поне аз не открих готова подправка за меденки, и самата Нат пише, че ако се прекали с една или друга, ще станат прекалено парфюмирани. Peace

Приятно ти сладко правене Laughing Laughing Laughing


Зори - разкошни са ти сладките. Кажи, моля те, тия плодчета след като ги изпечеш ли ги лепиш някак? Поне на мен така ми изглежда. И зеленкото листенце от какво е? Кокоса е от цветния който продават или ти си си го украсила, защото мойто зелено от готовите е по-светъл нюанс, та затова питам? Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 1 324
  • Мнения: 774
Момичета,невероятни сте Hug
Отдавна следя темата и си откраднах доста идеи,някой от тях вече осъществени Laughing
В момента обаче стая пред дилемата кой шолен да направя newsm78
На Джемма или MamaChrisi.Моля споделете кой е по- сполучлив.
Благодаря ви предварително  bouquet

# 1 325
  • София
  • Мнения: 3 060
СПЕШЕН ВЪПРОС:
Как да разбера колко е 100 гр. мед????

# 1 326
  • Мнения: 7 144
Момичета благодаря   bouquet!

Krische , плодчетата се лепят преди печенето. Сладките се мажат с белтък и се украсяват със захаросани плодове или цитрусови корички. Тъй като ще правя доста щолени, реших да си запазя портокаловите корички за тях, затова този път за джинджифиловите сладки реших да ползвам само сушени череши и пъпеш. Черешите са от коктейлните, но без сока, полуизсушени, има ги в нашето Пикадили. При печенето не променят вида си, т.е не се припичат и те  Joy.
кокоса аз си го оцветих със зелена течна боя. Не станаха равномерно оцветени всичките, но се омазах до лактите и нямах нерви повече да се доомазвам.
Зеленото листенце е от тубичките от Метро, някой беше дал снимка на предните страници.

stasi76 браво на теб! Страхотни сладки   bouquet!

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 09:03 от 3ори

# 1 327
  • Мнения: 7 144
СПЕШЕН ВЪПРОС:
Как да разбера колко е 100 гр. мед????

току що премерих на моята везничка - две пълни с връх супени лъжици, но моят е захаросан. Ако е течен може би 4  лъжици, пълни.
дано някой с течен мед и везничка се включи.

# 1 328
  • София
  • Мнения: 3 060
Зори, много ти благодаря. Моят е полутечен-полузахаросан. Мисля да сложа 3 лъжици newsm78, пък да видим какво ще се случи.

# 1 329
  • Мнения: 7 144
Значи той и моят е полу захаросан  Laughing. От мен да мине - две лъжици и половина, за да ти е мирна глвата  Joy. И не слагай цялото брашно наведнъж, а добавяй постепенно, докато ти се получи тестото, щом нямаш везничка, да не стане ронливо  Peace.

# 1 330
  • Мнения: 2 708
Зори, благодаря ти. Мен това ме притесняваше, да не се препекат плодчетата. Щом казваш, че си ги сложила преди печене, то се вижда, че не се препичат. А листенцето, ама въобще не разбрах, че е нарисувано. Иначе за кокоса те разгадах, че ще да си го оцветявала ти Wink Wink Wink А боичките ги знам, аз им давах картинките, така че ще се украсява Wink Още веднъж 10х.

# 1 331
  • Мнения: 832
моите най-искрени адмирации на Зори, миналата година за първи път правих нейните джинджифилки и станаха страхотни  Hug
тази година открих сезона с малслените лимонови сладки на танита
http://picasaweb.google.bg/smileva/KolednoNastroenie#5278425140233946562
станаха супер, първат атава замина още от тавата  Laughing

джинджифилките на Зори ме взъхновиха и ще пазаруваме коктейлни черешки за да се приближим до красотите от снимката
дъщеря ми много се вдъхнови и понеже на тържеството в училище искат ръчно направени неща двете ще експериментираме  Peace

# 1 332
  • София
  • Мнения: 3 060
Зори, тестото трябва да си стане тесто, нали??? И не трябва да лепне???

# 1 333
  • София
  • Мнения: 504
Благодаря ви много за отговорите,когато ги направя ще се отчета със снимков материал Hug

# 1 334
  • Мнения: 7 144
etomira , сигурно съм позакъсняла с отговора, но трябваше да ида на пазар. Не лепне тестото, но и не трябва да е много сухо и да се рони.

Общи условия

Активация на акаунт