Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 321 017
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 1 695
  • Мнения: 123
Джемма, би ли ми обяснила, как точно направи тази красива кутийка?
Аз преди две седмици се пробвах ама стана ужасно нескопосана, не бяха еднакви стените....просто стана ужасна и накрая я развалих и изядох  Grinning. Утре обаче пак ще запретвам ръкави и ще гледам красотите на теб и сестра ти и дано стане нещо по хубаво. Искам да те питам ти режеш ли страничките след изпичане или как ги правиш така равномерни?

Мами ще кажете ли как правите глазурата да е разноцветна, примерно зелена и т.н.? Аз си купих бойчки от метро за рисуване, ама не видях някакви основи разноцветни, та как го постигате това?

И последен въпрос, какви подправки да използвам за меденките?

# 1 696
  • София
  • Мнения: 2 649
Петя, я да почиваш ти.  Naughty И кошнички правила #Crazy 14 кг-мова торта като Ванчето не искаш ли да спретнеш Joy Joy Joy Ама тая Коледа нещо съвсем пощуряхме. Аз да си призная все съм полудявала, ама чак пък толкоз не съм..... hahaha hahaha hahaha и още съм планувала и пуйка ще правя ooooh! ooooh! ooooh!
абе остави се. Добре, че майка дойде да ми помага в разточването на сладките, защото много ме изморява. То и от оцветяването на меденките ме заболя доста корема, но от утре почивка. Живот и здраве за Нова година мога да направя един-два вида сладки, ама ще видим как съм.

# 1 697
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Моите линцери ги слепих във вторник вечер и днес вече са омекнали, топят се в устата Crazy.
С големия син си разделихме една и едвам се удържахме да не нападнем кутията...такива ми ти работи Laughing.

# 1 698
  • Мнения: 2 567
Малко преди Коледа се включвам и аз в тази сладка тема Grinning Дано успея да спретна поне линцеровите сладки  ooooh!

# 1 699
  • Ах, морето
  • Мнения: 376
Аз днес слепих линцерите със сладко , на Коледа ще ги поръся с пудра захар.Снимки тогава !  Wink Днес правих едни сладки , които ми стават фаворити , даже преди райските - Сладки с орехи и шоколад :[/color][/b]

Тези сладки и на мен са ми любими. Освен това се правят много лесно. И аз мислех да ги правя зя Коледа, но вече не знам кое по напред. Само сладкиши ли ще ядем?  Thinking

# 1 700
  • Мнения: 100
Гледах в един филм как правят за коледа медена къщичка и много ми се иска да направя на детето. Но съм  много боса в готвенето и искам да попитам някой знае ли  хубава рецепта за меденото тесто и как се прави украсата на къщичката. Доколкото съм чувала се прави от белтък и оцветитители за храна, но не зная в какво съотношение. Ще бъда много благодарна за всички предложения и идеи.  bouquet

# 1 701
  • Мнения: 264
Мисля, че се справих и с къщата - е не е украсена така както бях замислила, щях да слагам желирани бонбони, но накрая ми се досвиди да разваля  медения вид на стените.
http://i048.radikal.ru/0812/38/4b777b8c84a0.jpg
http://s41.radikal.ru/i093/0812/81/2492b5f73786.jpg

# 1 702
  • Мнения: 1 313
Диди и аз искам рецепта за сладките, изглеждат много вкусни!

# 1 703
  • Мнения: 1 854
Момичета, невероятни сте  bouquet

Vesi_127, този Коледен кекс кога се прави?Предполагам,че не тр.да е много дни предварително, може би 1-2 дни преди Коледа?Изглежда страхотно!И дозата на 1 ч.ч=240 мл ли?

Аз искам да похваля Мексиканските сватбени сладки.За който не ги е правил, на вкус са като масленkите.Много лесно за работа, неронливо тесто, от сьщото си направих и кравайчетата(като на топките сложих смлени орехи,а на кравайчетата - смлени бадеми).Само се вьртя около кутиите...нещо не ми се снима напоследьк, ще снимам накрая накуп.Имам да украсявам и сладки....

# 1 704
  • Мнения: 3 770
Ето рецептата за сладките , на които малко съм пообъркала заглавието  Blush -

Сладки с орехи и канела

1 1/2 чаша брашно
1/4 ч лъжичка сол
1/3 чаша масло или маргарин
3/4 чаша захар
1 едро яйце
1 чаша натрошен шоколад
1 чаша ситно натрошени орехови ядки
2 ч лъжички канела
3 с лъжици масло или маргарин


Маслото се разбива с малко повече от половината от цялото количество захар.Добавя се яйцето.Прибавя се постепенно брашното със солта.Омесва се достатъчно твърдо тесто.Разточва се между два листа пекарска хартия.Аз го направих м/у стреч фолио.Защото така ми беше по-лесно да контролирам и дооформям с ръце кората , която трябва да е правоъгълна , горе-долу 30х25 см.Маха се горният лист хартия.

Смесват се шоколада , ореховите ядки , останалата захар и канелата.Поливат се с разтопените 3 с л маргарин или масло , разбърква се.Тази смес се разпределя равномерно в/у тестото , като се оставя ивица от 1 см по дългата страна.Използвайки долния лист навиваме руло , което оставяме в хладилника за 30-60 мин.

Режат се филийки с остър , тънък нож.Ако използвате по-дебел нож , при рязането се смачкват парчетата.
Сладките се печат в леко намазнена или покрита с пекарска хартия тава , в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Съхраняват се в плътно затворена кутия при стайна температура или могат да се замразят във фризера за не повече от 3 месеца.


Това , което мога да ви посъветвам вече от опит.
Накълцах шоколада с нощ , уж на ситно , но после при рязането все ми попадаха по-големки парчета.Така че е по-добре да е максимално наситнен , за да режете по-лесно и по-тънки парчета.Така ще излязат и повече бройки , моите станаха 40.Докато се изпече едната тава , съхранявах тестото в хладилника.
Изпичат се много бързо , точно като линцеровите.Първата тава , докато се усетя и ми се препече отдолу , отгоре си бяха бели.Станаха хрупкави , но пак вкусни.На другите тави вече ги наблюдавах и даже опитвах с ръка.Ако тестото позволява /то се усеща , че е меко примерно / ги повдигах леко и поглеждах отдолу.Ако бяха една идея розови - вадех веднага.Просто фурната ми запича по-силно  долният реотан.

Иначе са страхотни на вкус , то не може и да се очаква друго от толкова много шоколад , орехи и канела !  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 22:14 от * *•● Диди ●•* *

# 1 705
  • Мнения: 389
Харесах си коледния кекс на Веси и сладките на Диди  Grinning. Прибрала съм си грижливо рецептите и ще се правят, няма как  Laughing. Ще ме вкарате в грях с толкова сладко, ей  Wink.

Иглика, къщичката е станала супер  Peace. Глазурата в плик ли я сложи за да рисуваш около портичката и прозорците?

# 1 706
  • Мнения: 45
Здравейте, момичета, отдавна чета и гледам произведенията на изкуството, които творите. Днес ми казаха една рецепта, която не ми е попадала, а ми се струва доста ефектна, лесна и бърза при това, затова реших да се включа в темата и да я споделя с вас.

End your search for inspiration and novelty, let us present to you Baked Alaska - also known as glace au four, omelette à la norvégienne and omelette surprise. All the rage in the 1950s, it still puts a sweet smile on faces with its mystery of cold ice cream inside a hot pudding.
Serves 4-6
Ready in 15 minutes, but needs to be frozen for an hour
 
Baked Alaska Recipe (+)

Ingredients
•   85g sponge flan case
•   2 tbsp apple juice
•   4 tbsp cherry, raspberry or strawberry jam
•   500ml tall tub vanilla ice cream
•   3 medium egg whites
•   125g golden caster sugar

Method: How to make baked alaska

1. Put the sponge flan case onto an ovenproof pie plate. Drizzle with the apple juice, then spoon on the jam and spread it evenly. Run a blunt knife around the sides of the ice cream to help loosen it from the tub. Upturn the ice cream on top of the jammy sponge. Put it carefully on a flat surface in the freezer.

Tip
Children - make sure you keep your hand well away from the fast-moving whisk.

2. Get out an electric whisk or a mixer with a whisk and a large bowl – or use the one that comes with the mixer if there is one. Check that the bowl is very clean and totally dry. Add the egg whites to the bowl, making sure absolutely no yolk gets in there (the meringue won't work if there is, so remove any with a teaspoon).
3. Whisk the egg whites until they turn white and thick. Lift up the bowl and tip it slightly from side to side: if the egg whites look slightly peaky and slide around they need to be whisked a little more; if they sit in stiff peaks and don't move, they are ready. Turn the mixer on again and gradually add the sugar, just 1 tablespoon at a time until the meringue is smooth, glossy and stiffly peaking.
4. Get the prepared base out of the freezer. Spread the meringue over the ice cream with a palette knife, making sure it's covered and the meringue seals the sponge case edge. Return to the freezer for at least 1 hour (although it will happily sit there for up to a day).
5. To serve, preheat the oven to 220°C/ fan200°C/gas 7. Pop the Alaska straight from the freezer into the oven for 3-4 minutes until the meringue is just starting to be tinged brown. Serve immediately.
© delicious. magazine


Печена Аляска

Трябва ви блат за торта, сладолед - 500 гр., плодове по желание, 3 белтъка и  125 гр. захар.

Блатът може да се сиропира по желание с малко ябълков сок или какъвто ви попадне.

Върху блата могат да се сложат пресни плодове или от консерва по ваш избор.

След това се изсипва сладоледа и белтъците, разбити на твърд сняг със захарта. Белтъчният сняг трябва да покрива сладоледа и блата.

Оставя се поне за 1 час във фризер и след това пече 3-4 минути в предварително загрята фурна на 200 - 220 градуса. Изглеждя ефектно, по начина на коментиране на моите познати, би следвало и да е нещо много специално. Аз лично ще го пробвам в събота или неделя и ще напиша отзиви. Доколкото разбрах има спорове дали е американско, френско или китайско произведение, но
датира от 1800г.

# 1 707
  • София
  • Мнения: 3 874
* *•● Диди ●•* *    bouquet
Аз току що си направих портокалови, лимонови и мандаринови захаросани корички... Heart Eyes Мога и само така да си ги кусам. Crazy

# 1 708
  • Мнения: 3 770
Гелева и аз  откакто си направих корички за щолена , вече изобщо не се притеснявам , ще намеря ли , няма ли да намеря по магазините.Даже сега си сварих за едни медени сладки , които ще пека утре.Аз ги правя по рецептата от първата страница и единственото , което ме забавя е , докато изчистя бялата ципа от кората.А пък нарочно купувам портокали с по-дебели кори , защото се белят много лесно и мога да ги нарежа после на правилни , дълги лентички.

А пък за яденето ... и аз си хапвам по някоя коричка !  Mr. Green И захарния сироп от варенето си го запазих в хладилника , все ще му намеря някъде приложение !
  Wink

# 1 709
  • София
  • Мнения: 3 874
Аз си изцедих сокче от изброените плодове/всички бяха с тънка кора/, после с кухненската ножица кръц-кръц коричките на парченца.  Laughing Изобщо не съм махала бялата ципа, вкуса и аромата са невероятни.  Crazy Захарното сиропче ми се получи гъстичко и всичко изсипах в едно бурканче, като сладко е, ще си го ползвам така, без да ги цедя. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт