Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 321 168
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 90
  • 7800
  • Мнения: 243
Ужасни сте! Кога пуснахте нова тема - че и две - и сте изписали 5 стр. Смилете се бе хора!

Krische, изпреварила си ме с поливането на кекса. Добре, че прочетох в края на предната тема, че имаше опасност да ям трезвен кекс по Коледа.

# 91
  • Мнения: 1 313
Един съвет от мен за тези, които още не са почнали с английския коледен кекс - внимавайте със сушените плодове. Мисля, че когато го правих не се изяде заради една прекалено сладка папая, с която замених черешите (защото и двете са червени, а череши не намерих). Ако го правя пак някоя година определено ще внимавам със сладостта на плодовете.

п.с. Темата е наистина страхотно оформена  bouquet

# 92
  • Мнения: 4 587
Толкова вкусни рецепти - със сигурност ще правя и аз нещо.

# 93
  • Мнения: 1 440
Момичета, кажете ориентировъчно колко меденки ви излизат по рецептата на Джули?

# 94
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Момичета, кажете ориентировъчно колко меденки ви излизат по рецептата на Джули?

Зависи от големината на формичките ти. На мен ми излезнаха около 50 миналата година  Simple Smile

# 95
  • 7800
  • Мнения: 243
Така. Нали вече си имам АКК, даже вече му мина първата поливка - с бренди и ром (нямах портокал) - и вече ме гложди следващата мисъл. Както споменах в миналата тема, кексчето ми има отгоре една поизгоряла коричка, която трябва да бъде отстранена и положението трябва да бъде замазано с подходяща глазура. Хабер си нямам от глазури, така че моля опитните да ме насочат към подходяща такава.

Другата ми дилема е, дали мога от сега да си отрежа излишния слой, че ми свиди поливката, която поема.

# 96
  • София
  • Мнения: 3 271
skali4ka  виж тук , Джема бе дала идеи за украсата му , страхотни саааа, както винаги   bouquet:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=137696.60

Колкото до изрязване на кората...ммм, не знам newsm78 - корегирам се , малко по-надолу в тази тема е написано, че и други майки са го прегаряли и са го поизрязвали , после с глазура оправят нещата Wink

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 08:47 от Jujka

# 97
  • 7800
  • Мнения: 243
Благодаря, Jujka. Всъщност снимките съм ги гледала, но не знам как стават тези гладките заливки  Embarassed . Сигурна съм, че в тортените теми има много обяснения, но не знам къде точно да търся  Blush .

# 98
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Момичета, дойде и моят ред да питам.
Стафидите за коледният кекс само бели ли са или може и смесени?
В неделя живот и здраве ще се хваля (ако има с какво де)
Иначе аз най-вероятно ще го покрия със захарно тесто.
В тортената библиотека има различни рецепти както за теста така и за глазури  Wink

Ето и как може да се украси с марципан Варна.


Украсата е на една наша съфорумка  Simple Smile (Rumya)

# 99
  • Мнения: 229
Добро утро! Тъкмо съм в началото на перипетиите си с английския коледен кекс и се чудя кого да тормозя с въпрос на лични. А въпросът, разбира се, засяга Пловдив и портокаловите корички, когато решавам първо да прочета малко и се оказва, че въпросът е важен Laughing и вече дискутиран. За желаещите да купят сушени плодове, вкл. череши - в района на стадион Ботев, има ги в малко магазинче, под един блок на кръстовището с/у Макдоналдс.
Аз пък, щото съм първа сладкарка, снощи като захванах кекса и стигнах до тези същите кори, си викам - хм, ама какви кори, нямаше ли някакви специални за сладки newsm78, пък после - а, какво им е специалното, ще си сложа аз пресните, те от алкохола ще омекнат. И си накълцах корите на един портокал, със замах ги изсипах в напълно готовата смес, съзнавайки, че ще съжалявам. После проверих в подобна рецепта и като видях "захаросани" портокалови кори ... Sick Викнах съпружеството да, както се казва, "вадим на копърката очите". Е, почистихме го този портокал. То се оказа и че корите са много горчиви, така не обработени. Laughing

Смятам да чета темата за кекса, но ще ви попитам, ако не успея - някой намалял ли е количеството захар? Плодовете са много сладки, а й добавената захар не е никак малко, та се чудя, ако махна въобще бялата захар, дали ще пострада кекса?

# 100
  • Мнения: 2 708
Ейййй Пепи, до сега я търсих тая картинка, щото съм си я сложила във файла като скрийн шот и не мога и не мога да я намеря. ooooh! Точно нея исках да покажа, защото и на мен това изпълнение много ми хареса.

А може с готов марципан да се украси , и него го имаше в Метро, пак там на щанда с ванилиите и другите такива неща на Йоткер. 4 и нещо струваше кутийката, за размерите на моя кейк мисля, че ще ми трябват 2 такива кутийки. На мен ми хареса вкуса на този марципан, а и на околните, когато го ползвах за първата ми торта с такова покритие. Проблемът ми беше само това, че е жълтеникав на цвят, и това пречи да се получи желания цвят. Докато Варната си е бял и си се получава по хубав цвят (поне доколкото съм видяла от мамите специалистки по тортите), но не зная как е на вкус това чудо.

Божура, аз не съм махала захар - карах го точно по рецептата и съм спазвала до последното грамче. Не съм го опитвала като смес преди печене как е на сладост, но понеже при ваденето на решетката и връщането в хартията и фолиото, където си отлежава и сега изпадах трохички, даже парченце колкото бобено зрънце ми се отчупи и половинката го изяде, нададе изключително доволен възглас на одобрение и наслада Joy Но пък и това не е мерило за захарта, защото той обича много сладки неща, та знам ли. Джемма да казва - тя го е и яла, аз съм на етап чакане atwork 6 седмици ooooh!

Диди, казвай как е??? Joy Мирише ли, мирише ли? Какво ти да мирише, то сигурно вече края теб УХАЕ на сладкарската работилница на баба Коледа hahaha

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 09:15 от Krische

# 101
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Krische, и варната е жълтеникакъв, но не пречи да се оцвети в червено или друг цвят. Бяла е готовата моделираща маса, вареният фондан, класическият у Руска мастика 2. Лично на мен марципана от Метро е ми харесва Sad

# 102
  • София
  • Мнения: 3 271
Ами не мисля, че ще е добре, ако се махне от захарта Thinking. Миналата година нали го правих и си екстра на захар - нито много сладък, нито беззахарен (ама как го казах..). Според мен вкуса на сладкото малко се убива от алкохола с който се полива ( аз мин.год. поливах с уиски Mr. Green, но се изяде де Simple Smile)

# 103
  • Мнения: 229
Да, аз затова се колебая, защото и според мъжа ми този тип сладкиши са си доста сладки по принцип и не му се иска да го развалям. Simple Smile
Значи ще си спазвам правилото - първия път - винаги по рецептата.

# 104
  • Пловдив
  • Мнения: 972
Добро утро! Тъкмо съм в началото на перипетиите си с английския коледен кекс и се чудя кого да тормозя с въпрос на лични. А въпросът, разбира се, засяга Пловдив и портокаловите корички, когато решавам първо да прочета малко и се оказва, че въпросът е важен Laughing и вече дискутиран. За желаещите да купят сушени плодове, вкл. череши - в района на стадион Ботев, има ги в малко магазинче, под един блок на кръстовището с/у Макдоналдс.
Блока, където е аптека "Ден и Нощ" ли е това или от другата страна ?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт