90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 615
  • 501
  •   1
Отговори
# 135
  • България
  • Мнения: 490
    гръцка баклава-за 8-10човека
12 кори
2 чаши масло/олио за режима/
пълнеж-3 чаши натрошени на едро орехи
               1/2ч.ч захар
               1с.л канела
 сироп-   3 1/2 ч.ч захар
               3ч.ч вода
                2-3 капки лимонов сок
разбъркват се всички продукти за пълнежа.разтила ме 3 намазани с мазнината кори,поръсваме с 1/4 от сместа за пълнежа и навиваме на руло.правим същото с другите кори и пълнеже.поставяме ролата в намазнена тава.намазваме отгоре с масло и печем на 180гр за около 45 мин,докато порозовее.
завираме сиропа.след като изтине балкавата я заливаме с горещия сироп.

# 136
  • Мнения: 1
ТЕЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ В ГЮВЕЧ

1кг. телешки шол
400гр. пресни печурки
40гр. масло/зехтин/
сол
чер пипер
чубрица

Месото се нарязва на пържоли,начуква се и се реди в гювеча - месо,сол,чубрица,чер пипер,нарязани на ивички печурки.Това се повтаря докато се сложат всички продукти.Най-отгоре се слага маслото и се налива студена вода,която покрива месото с около 1 пръст отгоре.пече се на 250 градуса като се слага в студена фурна, за около 2-3 часа.
 

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 10:45 от ЗлаВещица

# 137
  • Мнения: 3 499
Скариди с чесън и магданоз



500 г скариди
1 с л зехтин
2 скилидки чесън
25 г масло
1/2 с л лимонов сок
1 с л ситно нарязан магданоз

. Скаридите се почистват.
. Маха се вената.
. В тиган се нагрява зехтинът и се запържва пресованият чесън.
. Добавят се скаридите.
. Внимателно се разбъркват, докато не започнат да променят цвета си.
. Прибавя се лимоновият сок и маслото.
. Пържат се до готовност.
. Поръсват се с магданоз.



Пъстърва на грил

  

Продукти:
1 пъстърва нарязана на котлетчета,
зехтин,
черен пипер,
див лук за сервирането,
1 с.л.сгъстен дом.сос
Лимон,
сол.

Приготвяне:
Поръсваме рибата с черен пипер и я заливаме обилно с лимонов сок и я оставяме известно време да се стегне /маринова/.След което я заливаме със зехтин, посоляваме и печем на грил тиган.Може да я обезкожите, но не забравяйте, че кожата на пъстървата е деликатес, така, чееее преценете според вкусът Ви.Сервираме върху снопче див лук, залят с дом.сок и лимон разбира се.


източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,43.0.html

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 10:47 от ЗлаВещица

# 138
  • Мнения: 36
Лучник

  

Продукти:
20 гр прясна или 7 гр суха мая
250 мл топла вода
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
450-500 гр брашно
2 с.л. зехтин /олио/

Плънка:
3 с.л. зехтин /олио/
300-400 гр лук
1 домат
сол
червен пипер
черен пипер
чубрица

1яйце за намазване - разбито

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината топла вода.
Покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете в средата кладенче и в него изсипете втасалата мая и останалото количество вода.
Замесете меко тесто, като в края прибавете мазнината и омесете добре.
Поставете оформеното тесто на топка в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.
Почистете лука, измийте го и нарежете на дребно.
Загрейте мазнината, задушете в нея лука до омекване.
Добавете нарязания на дребно домат, подправете на вкус със сол, червен, черен пипер и чубрица.
Втасалото тесто изсипете на работния плот.
Разделете го на 2 равни части.
Едната разточете или разтеглете с ръце на кора с диаметър 35 см.
Поставете я в намазнена тава с диаметър 28 см, като краищата излизат извън тавата.
Равномерно разпределете върху нея половината плънка.
Останалото тесто разделете на 2 еднакви части и всяка разточете на кора с диаметъра на тавата.
Върху плънката поставете кора, отново следва плънка и накрая покрийте с останалото тесто.
Прехвърлете краищата на най-долната кора върху лучника.
Намажете с разбитото яйце.
Поставете в студена фурна, за да може да втаса.
Печете на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути.
Готовият лучник намажете със зехтин /олио/ и оставете покрит с кърпа 15-20 минути.


ИЗТОЧНИК

Последна редакция: нд, 22 авг 2010, 19:34 от ЗлаВещица

# 139
  • Мнения: 1
Белтъчен

Риба на скара с доматен сос

Рибни филета се мариноват за 30мин.с лимонов сок,сол,зехтин и бял пипер
загрява се скарата,предварително намазнена с зехтин
филенцата се изпи4ат за по 5минутки от 2те страни

сервираме ги със соса:
разбъркваме настърганите домати(4 месести домата),чесъна(2 скилидки),оцет Балсамико(1 с.л.),студено пресован зехтин(3 с. л.),босилек и сол
P.S:Вкусна и по-важното много здравословна рецепта Wink
Guten Apetit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 12:47 от ЗлаВещица

# 140
  • Мнения: 153
Съставките са приблизителни. Правила съм го във всякакви комбинации и винаги се получава!!! 1 чч=250мл



Apple crumble:
4-5 големи ябълки
1 1/2 чч Фини овесени ядки
1 чч кафяво брашно
1 чч кафява захар
120 гр. масло
канела
Обелените ябълки се режат на парченца и се слагат в тава, която не е необходимо да се намаслява и набрашнява(аз го правя в иенска тавичка), поръсват се с канела. Маслото се реже на кубчета и към него се прибавят другите съставки. С ръце започвате да смесвате продуктите докато се получат трохи(crumble). Ябълките се поръсват с "трохите" без да се притискат. Пече се на 200 градуса в средата на фурната докато покафенее.

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 02:43 от ЗлаВещица

# 141
  • Мнения: 99
Момичета моля ви да спазвате правилата за публикуване на рецептите. Не може рецепта с ориз да я оцветявате в синьо. Синия цвят е за белтъци, зелен-за варива, червен-въглехидрати. Преди да публикувате рецепта, на която пише белтъци/варива и е с картофи първо прочетете правилата на самата 90 дневна диета и след това пишете. Защото след това в темата постоянно се пита защо еди си какво е писано в темата с рецепти Peace

# 142
  • близо под тепетата
  • Мнения: 669
От някъде съм си записала тази рецепта с тиква. Мисля, че авторката беше Танита...напоследъм много ядях тиква и търсих всякакви рецепти за разнообразие Simple Smile

Меки курабийки с тиква


Продукти:
2 и 1/2ч.ч брашно
1ч.л. хлябна сода
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2ч.л. индийско орехче на прах
1/4ч.л. сол
1 и 1/2ч.ч захар
1/2ч.ч масло
1ч.ч пюре от тиква(пасирана печена или варена тиква)
1 яйце
1ч.л ванила екстракт

•   Смесете брашното, хлябната сода, бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта. Разбийте маслото и захарта в голям съд, прибавете към тях тиквата, яйцето и ванилията и бъркайте докато стане хомогенна смес. Прибавете постепенно сухата смес. Вземете със супена лъжица от сместа и поставете върху намеслана тавичка за печене.
•   Печете около 15 мин в предварително загрята на 175С(350Ф) градуса.
След като извадите от фурната, оставете курабийките още 2 минути в тавата и след това извадете върху решетка да изстинат. Залейте с глазурата.

Глазура:Смесете 2ч.ч. пудра захар, 3с.л. прясно мляко, 1с.л. разтопено масло и 1ч.л. ванилия екстрат в малък съд и бъркайте докато стане плътна смес. Може да оцветите със сладкарска боя в желан цвят.

Излизат около 40 курабийки!

Понякога вместо тази глазура може да се разтопи шоколад.

# 143
  • Мнения: 1 777
Постен хайвер




1ч.ч. грис
4ч.ч.вода
сол
черен пипер
кромид лук
зелен лук
1-2с.л.зехтин
лимонов сок

В тенджерка слагаме водата и гриса.Варим докато стане доста гъсто.Оставяме да поизстине.След това добавяме зехтина,солта,черния пипер,двата вида лук и лимоновия сок.

# 144
  • Асеновград
  • Мнения: 0
Пица
1/2 кг брашно
1/2 пакетче суха мая
30-40 гр олио
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. розмарин
1/2 ч.л. чесново брашно
5-6 черни маслини
хладка вода
Брашното се пресява, към него се добавят солта, розмарина, захарта и чесновото брашно. Оформя се кладенче, в което се слага маята с щипка захар и малко топла водичка(около 1/2 к.ч.) Изчаква се 5 минутки и се добавят мазнината и нарязаните маслинките. Замесва се като се долива хладка водичка, но се сипва по малко, за да не стане каша накрая. Тестото да е средно твърдо. Меси се енергично за 2-3 мин. Оставя се да отпочине 10 мин. Разделя се на две топки, които стигат за 2 пици за тави около 35-40 см в диаметър. Разточват се на дебелина 3-4 мл в намазнена със зехтин тавичка. Гарнира се по желание. Маслините в тестото обикновено ги пропускам, зящото дечко няма да яде. В случая за зеленчуковата пица - намазах с кетчуп платката, отгоре кръгчета лук, кисели краставички, печени чушки, нарязани на ленти и наредени като мрежа по диагонал, отгоре маслинки и в печката (без да се чака да втасва тестото). Може и гъби, стига да ги харесвате. Пече се на около 200-220 градуса. Подправки каквито ви харесат. Аз слагам босилек и чубрица.

# 145
  • Мнения: 112
ШВЕДСКИ ХРУПКАВ РЪЖЕН ХЛЯБ

Необходими продукти:

    * 150 г ръжено брашно
    * 250 г фини овесени ядки
    * 100 г сусам
    * 50 г обелени слънчогледови семки
    * 50 г обелени тиквени семки
    * 20 г ленено семе
    * 6 с.л. олио
    * 2 ч.л. морска сол


Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с останалите сухи съставки. Добавят се 300 мл студена вода и олиото и се омесва еластично тесто върху набрашнена повърхност. Тестото се разточва на тънко (0.5 см) върху хартия за печене и с нож се нарязва на правоъгълни парчета. Фурната се загрява на 250 С и тестото се пече около 7 минути. След това градусите се намаляват на 200 С и хляба се допича още около 20-25 минути. След изваждането от фурната, хляба веднага се вади от тавата и се охлажда върху решетка.


Източник: Веселият Готвач

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 02:41 от ЗлаВещица

# 146
  • Асеновград
  • Мнения: 0
Кифлички с мармалад

мая за 1 кг брашно
500 мл вода
200 мл олио
3 с.л.захар
1 с.л. сол
1 кг брашно
мармалад

Шупвате маята със захарта и солта. Доливате хладката вода и олиото. Добавяте и пресятото брашно. Размесвате и оставяте да втаса. Когато е готово тестото се разстила на около 5 мм лист. С чаена чаша се режат кръгчета. В единия край се слага лъжичка мармалад и се завиват. Слагат се в намазнена тавичка и отново втасват. Преди печене се намазват или напръскват с вода. Реших, че тези кифлички може освен с мармалад, да се правят с локум и орехи, с течен шоколад също.

# 147
# 148
  • Мнения: 3 453
 Бъркана пица
 /променена рецепта според режима , взета от maia4444/

1ч.ч. хладка вода с 1ч. лъжичка захар, като им се прибавя половин кубче мая /тази смес се оставя да се разтвори маята/
2 ч.ч. брашно
1 щипка сол

Всичко се разбърква в купа с лъжица/не миксер/, като има малко лепкав вид и не прилича на същинсто тесто, а по-скоро на смес за кекс.
Изсипва се в намазнена тавичка с брашно, оставя се да престои около 20 мин. и после се реди плънката, която е импровизация-тип "почистване на хладилника" и "кой какво обича". Пече се до готовност!
Препоръчвам сместта да се изсипе във възможно най-голямата ви тавичка, като целта е да се получи възможно най-тънък блат тесто!


   Ето една снимка на моя бъркана пица /плънката е от лютеница, маслини, кисели краставички, чушки и гъби/, страхотна става:
 

# 149
  • Мнения: 112
Ориз с гъби и маслини по китайски


   Необходими продукти:

   * 1 ч.ч. дългозърнест ориз
    * 2 бр. моркови
    * 1 глава лук
    * 3-4 скилидки чесън
    * 100 г гъби печурки
     * 100 г маслини
    * вегета, къри, черен пипер
    * магданоз, копър
    * олио, зехтин


Начин на приготвяне:

Ориза се измива и се сварява в подсолена вода, след това се изплаква със студена вода и се изцежда. В голям тефлонов тиган се загрява мазнина, колкото да покрие дъното. Запържват се първо лука (на тънки полумесеци) и морковите (на пръчици) за 1-2 минути. Прибавят се чесъна (на пръчици) и гъбите (на тънки филийки). Пържи се 2 минути при непрекъснато бъркане. Прибавят се малко вода, сухите подправки и маслините (обезкостени и нарязани на ситно). Когато течността изври и зеленчуците омекнат, се слагат ориза и зелените подправки. Разбърква се няколко минути, докато се овкуси ориза и се отстранява от котлона.

Последна редакция: сб, 13 окт 2012, 13:09 от ЗлаВещица

Общи условия

Активация на акаунт