Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 25 990
  • 339
  •   1
Отговори
# 225
Искам и аз да попитам нещо.Термина ми е 15.05.От 11.2008. се осигурявам на 1000лв.Преди това имам стаж 1г.3м.,но това е преди 3години.Колко време ще полу4авам-9м. или 1г. и каква сума на месец(ако не то4но,то поне ориентировъ4но).Предварително ви благодаря!

# 226
Искам и аз да попитам нещо.Термина ми е 15.05.От 11.2008. се осигурявам на 1000лв.Преди това имам стаж 1г.3м.,но това е преди 3години.Колко време ще полу4авам-9м. или 1г. и каква сума на месец(ако не то4но,то поне ориентировъ4но).Предварително ви благодаря!

Вече всички получават по-високото обезщетение 12 месеца. Никой не е оставен на 9 месеца.

А от май до ноември не си се осигурявала така ли? Ако е така - стават 6 месеца по 1000 и 6 месеца по 240 лева. Или средно за месец 620 лева. 90% от него е 558 лева. Не знам как стои въпроса с това да не е повече от нетното за месеците, които се взима минималната заплата.
Така, че не знам какво ще ти е обезщетението. Но да кажем, че максимума е 558 лева, като тези пари зависят от работните дни и може да взимаш и 500 при 20 работни дни.
Ако продължиш да работиш до 01.06 и представиш бележка на гинеколога си, че си била на работа, той може  да ти издаде болничен от 01.06. Тогава ще имаш 7 месеца по 1000 и 5 по 240 лева. Месечната сума става 683 лева или 90% от нея е 615 лева. Друг вариант е да си увеличиш дохода за оставащите месеци. Вместо 1000 да се осигуряваш на 1200 (разбира се ако можете).

# 227
Благодаря ти за отговора!Но едно не ми стана ясно-как след като термина ми е 15.05. болни4ния да ми е от 1.06.?Възможно ли е?Или зависи от гинеколога?

# 228
anii_ta, отново питам какво да правя, след като ве4е са ясни промените.
Така станаха нещата, 4е на 17.12. 2008 прекратих фективен трудов  договор, а ми отложиха назна4аването на новото работно място за 5.1.2009. Съответно към 2.1.2009 съм без трудово правоотношение, защото в 2008 съм прекратила старото, а 4ак на 5.1.2009 ще влизам в ново, а и съм между 315 и 410-те дни( родила съм 24.1.2008)
Доколкото успях да разбера от документа с промените - няма да имам право на 50 % от обезщ. като работеща майка докато не изтекат 410-те дни.  И 4е трябва да подам  някаква молба(приложение 2).
Оба4е НРВПО и НИИПОПДОО нищо не ми говорят, 4леновете от закони и кодекси и какво то4но да правя?! Аз или работодателя? Дали се подава сега или след изти4ане на 41о-те дни?
Така ме подредиха работодателите, 4е си умирам на яд.
Моля за помощ! Praynig

# 229
Благодаря ти за отговора!Но едно не ми стана ясно-как след като термина ми е 15.05. болни4ния да ми е от 1.06.?Възможно ли е?Или зависи от гинеколога?

Мисля, че е имала предвид 01.05...   Peace  Тогава и месец април ти влиза в базата за болничния...

# 230
Здравейте и от мен Simple Smile Честита нова година!
Мен Новата година ме изненада с бременност! Много се радвам, но нямам никаква информация относно законите.
Тук има доста компетентни хора, които се надявам да ми помогнат. До сега не ми се е налагало да търся информация за майчинството и всичко свързано с него, и не съм наясно с много неща. Не съм здравно нито социално осигурена от 2000-та г. насам.
Ако направя една проста сметка, съобразена с новите промени в закона, и сега да започна  да си внасям осигуровки, в никакъв случай няма да имам необходимите 12 месеца.
Има ли някакъв начин за внасяне назад? И изобщо имам ли шанс да се възползвам от тези 90%?
Моля Ви помогнете ми!!
Благодаря Ви предварително! Praynig Praynig Praynig Sad

# 231
  • Пловдив
Веселяче ,през живота си нямаш никакъв трудов стаж ли?

Защото тези 12 месеца не е задължително да бъдат непосредствено преди термина.

# 232

Мисля, че е имала предвид 01.05...   Peace  Тогава и месец април ти влиза в базата за болничния...

pate77, ужасно съжалявам - съвсем съм се объркала. През цялото време съм мислила, че първият ти болничен - този, който е 45 дена преди термина, започва на 15.05. А то терминът ти е на 15.05. Затова и писах 01.06.
В такъв случай цифрите изобщо не са верни. От кога трябва да ти е първият болничен? 31.03 или 01.04? Сумата ти ще е много по-малка, тъй като ще имаш само няколко месеца с осигуровки на 1000 лева. Ще имаш максимум 5 месеца ( ако си в болничен от 01.04) с осигуровки на 1000 лева, другите 7 месеца ще се смятат на 240 лева.
Единият вариант е да си увеличиш сумата през оставащите месеци, а другият е да "работиш" още един месец и да излезнеш в болничен от 01.05.

# 233
  • София/Люлин
Моят въпрос е следният. От 01.07.2008г. съм съкратена и получавах обезщетение на борсата до ноември 2008г. Декември и януари не се осигурявам. Някъде към 19-20.02.2009г. трябва да изляза в 45 дневен болничен за раждане. От коя дата трябва да ме назначат на трудов договор, за да не загубя осигурителните си права и да мога да получавам майчински?

# 234
Здравейте и Честита Нова Година на всички! Искам да попитам имам ли право,след като съм в платен годишен отпуск да подам документи за програмата " В подкрепа на майчинството"?

# 235
  • Пловдив
Моят въпрос е следният. От 01.07.2008г. съм съкратена и получавах обезщетение на борсата до ноември 2008г. Декември и януари не се осигурявам. Някъде към 19-20.02.2009г. трябва да изляза в 45 дневен болничен за раждане. От коя дата трябва да ме назначат на трудов договор, за да не загубя осигурителните си права и да мога да получавам майчински?

Да ви назначат на работа от 1 февруари,но тогава ще получавате обезщетение за бременност и раждане и след това майчинство,само ако имате от преди това 12 месеца стаж.Имате 12 месеца стаж от преди това,нали?

# 236
  • Пловдив
Здравейте и Честита Нова Година на всички! Искам да попитам имам ли право,след като съм в платен годишен отпуск да подам документи за програмата " В подкрепа на майчинството"?

Да,можете да се възползвате от програмата,щом сте в платен отпуск.
Това е темата за детегледачките http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=336978.0

# 237
Elfita, благодаря ти, мила, че ми отговаряш!  Praynig  bouquet
Имам трудов стаж, но той е през и преди 2000-та година. Незнам дали изобщо това ще ми бъде от полза! Confused 
Ако условията са да имаш 12 месеца стаж, независимо от кога е, това е добре.
Ако е така, мога ли сега да бъда назначена (в първия месец съм от бременността) и евентуално да се вземат предвид три месеца от предишния ми стаж,  за да станат 12, поне 9, от които да се осигурявам на по-голяма сума?
Благодаря отново! Heart Eyes Praynig

# 238
  • Пловдив
Elfita, благодаря ти, мила, че ми отговаряш!  Praynig  bouquet
Имам трудов стаж, но той е през и преди 2000-та година. Незнам дали изобщо това ще ми бъде от полза! Confused 
Ако условията са да имаш 12 месеца стаж, независимо от кога е, това е добре.
Ако е така, мога ли сега да бъда назначена (в първия месец съм от бременността) и евентуално да се вземат предвид три месеца от предишния ми стаж,  за да станат 12, поне 9, от които да се осигурявам на по-голяма сума?
Благодаря отново! Heart Eyes Praynig

Няма изискване стажа да е непосредствено преди термина.Така твоя стаж от преди 2000 г ще ти свърши работа.Добре е да те назначат веднага на работа на по-висока заплата,за да взимаш по-високо обезщетение.Няма как да работиш 9 месеца,защото 45 дни преди термина се излиза в болничен.Да кажем,че в най-добрия случай ще направиш 7 месеца на по-високи осигуровки.Другите 5 месеца ще ти ги смятат на 220+7 месеца на каквото си се осигурявала.

# 239
Благодаря ти много, Elfita! Ще направя необходимото!  Heart Eyes  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт