Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 070
  • 339
  •   1
Отговори
# 105
  • София/Люлин
Здравейте и аз имам един въпрос. Термина ми е в началото на април. От 01.07 взимам обезщетение от борсата до ноември. Декември и януари няма да се осигурявам, а от 01.02 ще се осигурявам във фирма на МРЗ. Ако вземем дохода 12 месеца преди раждане, то аз първите 6 от тях съм работила и основната ми заплата беше 390лв. Колко приблизително ще получавам майчински?

# 106
  • София
Здравейте и аз имам един въпрос. Термина ми е в началото на април. От 01.07 взимам обезщетение от борсата до ноември. Декември и януари няма да се осигурявам, а от 01.02 ще се осигурявам във фирма на МРЗ. Ако вземем дохода 12 месеца преди раждане, то аз първите 6 от тях съм работила и основната ми заплата беше 390лв. Колко приблизително ще получавам майчински?
Ако термина ти е началото на април не излизаш ли в болничен 45 дни преди раждане края на февруари. Ако е така то тогава базата за изчисление на обезщетението ще са месеците февруари 2008 - януари 2009, тогава осигуряването през м.02 няма да влезе в базата. Разбира се трябва да започнеш работа, за да имаш право на обезщетение за бременност и раждане. За останалите месеци, в които не си работила в базата ще влезе МРЗ.

# 107
пише и един баща Simple Smile
сложна история и се надявам да получа отговор и най-вече anii_ta да погледне. В последните 5 години живяхме с жена ми в америка, родиха ни се 2 деца там, по-голямото ( годинка и 10 месеца) е тук в България с мен, а жена ми е с по-малкото в америка (то е на 4 месеца почти) но и то си идва в България до месец. Ориентираме се към прибиране в БГ. Това което ме интересува е може ли голямото ми дете да се включи в програмата като баща ми който е пенсионер го гледа. Проблема е следният: жена ми няма нито ден стаж в България, като заминахме тъкмо завърши гимназия. А аз имам осигурителен стаж до 2003-та година като имам поне една година. Детето има вече ЕГН, и не сме взимали никакви пари нито еднократно, нито по майчинство, нито детски. Поне в следващите 3-4 месеца ще го гледам даже аз понеже няма да почвам работа, всичката тази информация я казвам с цел да улесня човека който би ми отговорил. Та ... какво може да се направи с първото дете (прочетох че може и бащата да ползва програмата?) и какво с второто след като ще пристигне в БГ след около месец. В смисъл къде трябва да се ходи и какво трябва да се направи (голямото дете е в БГ от август). Благодаря за вниманието виждам, че се обръща сериозно внимание на питащите и хората биват информирани.

# 108
и аз с въпрос   Praynig
имам син на 1 г и 4м. - с двойно гражданство, Имам ли право на тази еднократна помощ за раждане на дете?

# 109
и аз с въпрос   Praynig
имам син на 1 г и 4м. - с двойно гражданство, Имам ли право на тази еднократна помощ за раждане на дете?

ако е роден тук - да. моите и двете са с двойно гражданство  Peace

# 110
Здравейте, искам да попитам и аз нещо. Т.к. вече съм почнала работа след изтичане на 315 дни /от 24,11,08 работа/приетите промени в закона дали ще се отнасят и за мен. Предполагам, че след като съм се върнала на работа губя правата си.
Благодаря ви предварително.

# 111
  • София
Здравейте, искам да попитам и аз нещо. Т.к. вече съм почнала работа след изтичане на 315 дни /от 24,11,08 работа/приетите промени в закона дали ще се отнасят и за мен. Предполагам, че след като съм се върнала на работа губя правата си.
Благодаря ви предварително.
Можеш да се възползваш от промените.
При предишната промяна когато отпускът за бременност и раждане стана 315 дни беше така, предполагам и сега ще е така - ако към 1 януари 2009 г. майката ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст или такъв отпуск не се ползва и майката работи  през този период майката може да подаде заявление за ползване на отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни от датата, посочена в заявлението. От тази дата тя прекратява ползването на отпуска за отглеждане на дете или прекратява получаваното от нея обезщетение по чл. 54 от КСО, когато работи и започва да получава пак обезщетение за бременност и раждане.

# 112
Здравейте,

искам да попитам има ли някъде из форума калкулатор,  с които мога да си пресметна майчинстовто или поне обяснение на методиката по която то се изчислява.

Благодаря  Hug

# 113
  • София
и аз с въпрос   Praynig

ако е роден тук - да. моите и двете са с двойно гражданство  Peace
Важи и за деца родени в чужбина, който се отглеждат в страната.

# 114
  • София
Здравейте,

искам да попитам има ли някъде из форума калкулатор,  с които мога да си пресметна майчинстовто или поне обяснение на методиката по която то се изчислява.

Благодаря  Hug
Има, но той е такъв, че се взима дохода 6 месеца назад.
Първо се изчислява 90 % от среднодневния осигурителен доход -  събира осигурителния доход за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, полученото се дели на работните дни и се умножава по 90%. След това се изчислява среднодневното нетно - събират се нетните възнаграждение за 12 месеца и се дели на отработените дни за този период. Двете се сравняват и за обезщетение за бременност и раждане се изплаща по малкото от двете.

# 115
Ани-та  - сърдечни благодарности    bouquet

# 116
И аз да задам едно въпросче,
Отпускът ми за отглеждане на дете до 2 г. изтича на 9. януари 2009, в момента съм бременна и лекарката ми дава болничен. Трябва ли да подам някаква молба за прекратяване на отпуската  newsm78

# 117
Здравейте! Мога ли да попитам нещо? Терминът ми е на 29.01.2009 г. от 15.12.2008 г. съм в болнични- 45 дни преди раждане. Внасяла съм осигуровки на висока заплата  през последните 6 месеца, но с последните промени знаете ли дали ще ми "падне" майчинството. Т.е дали ще се гледат последните 6 мес. като база за изчислението му или ще се гледа една година назад.

# 118
И от мен въпрос-Излизам в болничен поради раждане на второ дете.Работеща майка съм (получавам 110 лв. обезщетение за първо дете,ненавършило 2 години).Когато изляза в болничен за второто губя ли майчинството от първото. Четох противоречиви мнения.  Благодаря сърдечно   bouquet

# 119
Здравейте! Мога ли да попитам нещо? Терминът ми е на 29.01.2009 г. от 15.12.2008 г. съм в болнични- 45 дни преди раждане. Внасяла съм осигуровки на висока заплата  през последните 6 месеца, но с последните промени знаете ли дали ще ми "падне" майчинството. Т.е дали ще се гледат последните 6 мес. като база за изчислението му или ще се гледа една година назад.

6 месеца ще се гледа. Вече си в 45 дневния болничен, следователно си в заварено положение.

Общи условия

Активация на акаунт