Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 067
  • 339
  •   1
Отговори
# 120
Да, но съм в болнични от 15.12.2008 г. т.е. вчера, а за промените се коментираше по медиите преди тази дата. Не знам от кога са, всъщност. И колко време ще получавам 90 % от заплатата си - една година или 9 месеца

# 121
  • София
Да, но съм в болнични от 15.12.2008 г. т.е. вчера, а за промените се коментираше по медиите преди тази дата. Не знам от кога са, всъщност. И колко време ще получавам 90 % от заплатата си - една година или 9 месеца
Промените влизат в сила от 01.01.2009 г. Всички, който са излезли в болничен за бременност и раждане до 31.12.2008 г. са в заварено положение и ще получават обезщетение 410 дни на база 6 месеца назад.

# 122
Благодаря!

# 123
Добър вечер!
Имам един въпрос.
Аз имам една година трудов стаж,но с прекъсване!
2004г-4месеца
2005г-4месеца
И сега ще имам 6месеца преди да изляза болничен 45дена.
И какво следва ще взимам ли майчинство 1година или не?

# 124
  • София
И аз да задам едно въпросче,
Отпускът ми за отглеждане на дете до 2 г. изтича на 9. януари 2009, в момента съм бременна и лекарката ми дава болничен. Трябва ли да подам някаква молба за прекратяване на отпуската  newsm78
Трябва да подадеш молба до работодателя за прекратяване на отпуска за отглеждане на дете, съответно прилагаш болничния. За периода докато ти е прекратен отпускът ще получаваш 50% от майчинството и обезщетението за болничния.

# 125
  • София
пише и един баща Simple Smile
сложна история и се надявам да получа отговор и най-вече anii_ta да погледне. В последните 5 години живяхме с жена ми в америка, родиха ни се 2 деца там, по-голямото ( годинка и 10 месеца) е тук в България с мен, а жена ми е с по-малкото в америка (то е на 4 месеца почти) но и то си идва в България до месец. Ориентираме се към прибиране в БГ. Това което ме интересува е може ли голямото ми дете да се включи в програмата като баща ми който е пенсионер го гледа. Проблема е следният: жена ми няма нито ден стаж в България, като заминахме тъкмо завърши гимназия. А аз имам осигурителен стаж до 2003-та година като имам поне една година. Детето има вече ЕГН, и не сме взимали никакви пари нито еднократно, нито по майчинство, нито детски. Поне в следващите 3-4 месеца ще го гледам даже аз понеже няма да почвам работа, всичката тази информация я казвам с цел да улесня човека който би ми отговорил. Та ... какво може да се направи с първото дете (прочетох че може и бащата да ползва програмата?) и какво с второто след като ще пристигне в БГ след около месец. В смисъл къде трябва да се ходи и какво трябва да се направи (голямото дете е в БГ от август). Благодаря за вниманието виждам, че се обръща сериозно внимание на питащите и хората биват информирани.
Предполагам имаш в предвид "Програмата в подкрепа на майчинството", ако е така тя е за работещи майки който имат право на обезщетение за отглеждане на дете, а жена ви след като няма осигурителен стаж и не работи няма как да се възползва от нея.
Може да подадете молби за еднократни помощи за раждане, трябва да имате български акт за раждане и децата да се отглеждат в страната, мисля че трябва да са пребивавали тук най - малко 183 дни. Давностният и срок е 3 години от датата на раждане на детето. Трябва да се обърнете към Дирекция "Социално подпомагане" /ДСП/по постоянен адрес на майката.
Друго е месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година в размер на 100 лв., за малкото дете. Тя е за неосигурени майки. Получава се от месеца на подаване на молбата. За нея пак се обърнете към ДСП. Детските добавки се получават пак от ДСП.
За съжаление за друго не се сещам.
Успех!

Последна редакция: вт, 16 дек 2008, 19:45 от anii_ta

# 126
  • София
Добър вечер!
Имам един въпрос.
Аз имам една година трудов стаж,но с прекъсване!
2004г-4месеца
2005г-4месеца
И сега ще имам 6месеца преди да изляза болничен 45дена.
И какво следва ще взимам ли майчинство 1година или не?

След като ти се събират 12 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в отпуск за бременност ти раждане работиш имаш право на обезщетение за 410 дни. За месеците, в който нямаш осигуряване в базата за изчисляване на обезщетението ще се вземе МРЗ.

# 127
Мерси анита,
бях се допитал до дсп, но винаги втори съвет е от помощ и то бих казал че имам повече вяра на вас тук от форума отколкото на разни знайни и незнайни социални работници

# 128
  • гр. Пловдив
Момичета да попитам и тук нещо във връзка с предстоящите помени.
Та значи моя позната има 7 г. стаж изобщо, но последната 1 година има 2 месеца прекъсване. До колкото разбирам от прочетеното до тук, че нея я хваща новата промяна, т.е. ще си взима 1 г. 90% от заплатата изчислена на база 1 година преди болничния 45 дена преди термина като за тези липсващи 2 месеца ще се вземе МРЗ. Поправете ме ако греша. Та тези 2 месеца не е работила и не се е осигурявала. Възможно ли е за тях да си внесе нужните осигуровки като самоосигуряващо лице и ако е да каква е процедурата. Благодаря предварително!   bouquet Hug

# 129
  • София
Момичета да попитам и тук нещо във връзка с предстоящите помени.
Та значи моя позната има 7 г. стаж изобщо, но последната 1 година има 2 месеца прекъсване. До колкото разбирам от прочетеното до тук, че нея я хваща новата промяна, т.е. ще си взима 1 г. 90% от заплатата изчислена на база 1 година преди болничния 45 дена преди термина като за тези липсващи 2 месеца ще се вземе МРЗ. Поправете ме ако греша. Та тези 2 месеца не е работила и не се е осигурявала. Възможно ли е за тях да си внесе нужните осигуровки като самоосигуряващо лице и ако е да каква е процедурата. Благодаря предварително!   bouquet Hug

Мисля, че не. За да се самоосигурява, лицето трябва да ЕТ или да има регистрация като упражняващ някаква професия.

# 130
anii_ta страхотна си   bouquet
Още един въпрос имам към теб  Blush
Моя приятелка по същия начин като мен има от две фирми осигуровки само че няма да са точно 12 месеца,а 11.
При нея как ще стане?
Благодаря предварително   bouquet

# 131
  • varna
Може ли някой да расясни моята ситуация?Месец май спрях да ходя на работа .Шефът не ми прекъсна договора,като до сега сама си плащам осигуровките,но ме водят на 4ч.бременна съм в 9г.с мога ли да получавам болнични ?

# 132
Здравейте, искам пак да попитам заради новите промени.
Аз се осигурявам от 1.08 08. на 2000лв, преди това на 300лв, трябва да изляза в болничен по майчинство от 15.03.09. Интересуваме колко лева ще получавам майчинство и по колко лева. (Има ли смисъл да се до-осигурявам за предните 5 мес и половина като подам в НАп коригираща декларация, или да си остане така). Предварително благодаря.

# 133
  • София
Моя приятелка по същия начин като мен има от две фирми осигуровки само че няма да са точно 12 месеца,а 11.
При нея как ще стане?
Ако има 12 месечен осигурителен стаж независимо кога и към момента на излизане в болничен работи, за месеца в който не е осигурявана в базата за изчисление на обезщетението ще се вземе МРЗ.

# 134
При нея как ще стане?
Ако има 12 месечен осигурителен стаж независимо кога и към момента на излизане в болничен работи, за месеца в който не е осигурявана в базата за изчисление на обезщетението ще се вземе МРЗ.

Да,но тя ще има 11 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болничен и ще работи.това означавали,че заради един месец няма да взима майчинство!
Благодаря ти   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт