Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 058
  • 339
  •   1
Отговори
# 135
  • София
anii_ta страхотна си   bouquet
Още един въпрос имам към теб  Blush
Моя приятелка по същия начин като мен има от две фирми осигуровки само че няма да са точно 12 месеца,а 11.
При нея как ще стане?
Благодаря предварително   bouquet
Ако има 12 месечен осигурителен стаж независимо кога и към момента на излизане в болничен работи, за месеца в който не е осигурявана в базата за изчисление на обезщетението ще се вземе МРЗ.
Да,но тя ще има 11 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болничен и ще работи.това означавали,че заради един месец няма да взима майчинство!
Благодаря ти   bouquet
Ще получава, просто ще започне да и се изплаща като направи 12 месеца осигурителен стаж.
Ако нямаш необходимия осигурителен стаж и работиш /уточнявам, че не е задължително изисквания осигурителен стаж да е придобит непосредствено преди отпускът поради бременност и раждане, а по принцип до момента/, то няма да имаш право на обезщетение, но имаш право на неплатен отпуск поради бременност и раждане, който се зачита за осигурителен стаж и в момента в който достигнеш необходимия стаж за получаване на обезщетение за бременност и раждане, то ще започне да ти се изплаща. Така докато навършиш необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетението  и си в неплатен отпуск поради бременност и раждане можеш да получаваш  помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за бременност и раждане и месечна помощ за отглеждане на дете /разбира се, ако отговаряш на определени критерии и доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв. за 2009 г., 300лв. за 2008 г./

При достигане на необходимия осигурителен стаж след това в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане за периода, в който си била в неплатен отпуск поради бременност и раждане ще влезе МРЗ.

# 136
anii_ta много ти благодаря за изчерпателните отговори   bouquet

# 137
Здравейте! Имам и аз един въпрос.Форума ми е непознат и докато се ориентирам как мога да пиша...Надявам се да ми отговорите,защото ми е спешно.Януари трябва да подам молба декларация за детските,защото подавам в началото на годината.През цялата изминала година съм била -в началот болнични преди раждането,раждане  и след раждане,следва майчинството.Та въпроса ми е :аз трябва ли да нося някакъв документ ,за себе си  ,за една година назад и ако ДА,откъде да го взема?
Благодаря ви предварително.Много ще ми помогнете.

# 138
Здpaвeйтe,ako мoже няkoй дa пoмoгнe пo мoя въпpoc.Бpeмeннa cъм,щe излязa в бoлничeн фeвpyapи,в мoмeнтa cъм нa paбoтa,щe имaм 6 мeceцa НЕ нa МРЗ,прeди тoвa бяx в мaйчинствo 9 меceцa,koeтo пpexвъpлиx нa мaйкa ми и зaпoчнax рaбoтa.Пpeди пъpвoтo мaйчинcтвo cъщo имaм ocигypoвки нa пo виcoka зaплaтa.Въпрoca ми e kak щe ми ce изчecли втopoтo мaйчинcтвo?Блaгoдapя пpeдвapитeлнo

# 139
Здравейте ! Да ви кажа вече много се омотах с това майчинство и новите промени . Последно влиза ли в сила това за 12 месеца назад и може ли да се внасят осигуровки със садна дата . Аз съм в третия месец и от този месец ще си вдигам осигуровките на 1000 , а предните бях на 390 . Май ни го забиха много яко , голяма набутвация .Колко ще взимам ?
Много благодаря предварително , ако някой ми отговори.

# 140
Влиза в сила от 01.01.2009 г. За осигуровките мисля, че не може вече да се внасят със задна дата.

# 141
Здравейте аз съшто съм вече много разочарована и какво ще стане с нас .Искам да попитам в краина сметка нанво майченство ще получа като само 6 месеца съм осигурена на голяма заплата?Моля ви

# 142
  • София
Здравейте! Имам и аз един въпрос.Форума ми е непознат и докато се ориентирам как мога да пиша...Надявам се да ми отговорите,защото ми е спешно.Януари трябва да подам молба декларация за детските,защото подавам в началото на годината.През цялата изминала година съм била -в началот болнични преди раждането,раждане  и след раждане,следва майчинството.Та въпроса ми е :аз трябва ли да нося някакъв документ ,за себе си  ,за една година назад и ако ДА,откъде да го взема?
Благодаря ви предварително.Много ще ми помогнете.
Ако си получавала обезщетенията от НОИ ще вземеш удостоверение за брутните доходи от работодателя с нулев доход, като посочи че си била в болнични и отпуск за гледане на дете. А Дирекция "Социално подпомагане" получава по служебен път сумите, който са ти изплатени от НОИ.

# 143
Здравейте! Моят термин е за 05/05/2009г.
 От април до началото на септември съм осигурявана на 420лв, а от ноември на 2000лв. Искам да попитам и ще съм Ви благодарна за отговора.
 1. Какво майчинство би следвало да получавам и дали сега мога да изляза в болничен и как се изчислява

# 144
  • София
Здравейте! Моят термин е за 05/05/2009г.
 От април до началото на септември съм осигурявана на 420лв, а от ноември на 2000лв. Искам да попитам и ще съм Ви благодарна за отговора.
 1. Какво майчинство би следвало да получавам и дали сега мога да изляза в болничен и как се изчислява
След като термина ти е 05/05/2009г. тогава трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термина на 21 март и базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане ще бъде март 2008 - февруари 2009. За да ти се изчисли обезщетението ще трябват и отработените дни по месеци и нетно възнаграждение.
Можеш да излезеш в болничен за временна неработоспособност до излизането в болничен за бременност и раждане. Болничния за временна неработоспособност ще бъде 80% от среднодневното ти обезщетение 6 месеца назад преди месеца на излизане в болничен, като не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за период, от който е изчислено обезщетението. След това при изчисление на обезщетението за бременност и раждане в базата 12 месеца назад ще влизат и месеците, в който си била в болничен. Но за тях няма да се вземе обезщетението, което си получавала, а доходът от който е изчислено това обезщетение.

# 145
  • София
Здpaвeйтe,ako мoже няkoй дa пoмoгнe пo мoя въпpoc.Бpeмeннa cъм,щe излязa в бoлничeн фeвpyapи,в мoмeнтa cъм нa paбoтa,щe имaм 6 мeceцa НЕ нa МРЗ,прeди тoвa бяx в мaйчинствo 9 меceцa,koeтo пpexвъpлиx нa мaйкa ми и зaпoчнax рaбoтa.Пpeди пъpвoтo мaйчинcтвo cъщo имaм ocигypoвки нa пo виcoka зaплaтa.Въпрoca ми e kak щe ми ce изчecли втopoтo мaйчинcтвo?Блaгoдapя пpeдвapитeлнo
При придобиване право на обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на обезщетение за отглеждане на дете обезщетението за бременност и раждане за второто дете може да е в размера, определен за първото дете , ако това е по-благоприятно за майката. Това обаче не се прилага, когато майката се е върнала на работа и получава 50 % от обезщетението за отглеждане на малко дете, тъй като отпуск за отглеждането му е прекратен и не се ползва .
Тогава базата за изчисление на обезщетението за второто дете ще бъде
-осигурителния доход за месеците, в който майката е работила 
-МРЗ, за месеците в който е ползвала обезщетение за гледане на дете до 2 години
-обезщетението за бременност и раждане за първото, ако в 12 месец влизат и месеци от отпуска за бременност и раждане/за последното в базата се взима доходът от който е изчислено това обезщетение./

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 22:17 от anii_ta

# 146
А аз може ли едно въпросче да отправя отново ,да ме извините ама все нещо ново се сещам да попитам.Та въпросчето ми е : Как се изчислява този минимален доход на член от семейството от 350 лв ? Т.е в член на семейството влиза ли новопоявилото се бебе и как взимат дохода на двамата родители   на каква база ? Брутна или нетна заплата ? А и аз почти през цялата бременност съм в болнични с изключение от 5,12,2008 до 12,12,2008 отпуск за 5 дни .Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 16:45 от sisi_8227

# 147
  • София
А аз може ли едно въпросче да отправя отново ,да ме извините ама все нещо ново се сещам да попитам.Та въпросчето ми е : Как се изчислява този минимален доход на член от семейството от 350 лв ? Т.е в член на семейството влиза ли новопоявилото се бебе и как взимат дохода на двамата родители   на каква база ? Брутна или нетна заплата ? А и аз почти през цялата бременност съм в болнични с изключение от 5,12,2008 до 12,12,2008 отпуск за 5 дни .Благодаря предварително.
В брутния доход влизат:
Брутни доходи на семейството, облагаеми по Закона за данъка върху доходите на физически лица;
Пенсии;
Обезщетения за временна неработоспособност;обезщетения за майчинство; обезщетения за безработица;
Помощи /с изключение на помощите, получени по Закона за семейни помощи за деца;
Стипендии /с изключение на стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст/.

Събират се брутните доходи на двамата родители и се дели се на 12 месеца и после на броя на членовете на семейството, като ще влиза и новопоявилото се бебе.
Ако болничните си ги получавала от НОИ за тях информацията се получава в Дирекция "СП" служебно от НОИ, а за тези месеци в удостоверението от работодателя се пише нулев доход.

# 148
Отново сърдечно благодаря за отговора ,незнам без вас за къде сме? newsm78

# 149
Здравей Ani_ta,

днес излезе новия ДВ с промените в Кодекса на труда - освен че цитира новия срок от 315 на 410 дни, / а даже при прехвърляне след 6-тия месец на бащата отново са написали 315!!!/, никъде не се уточнява базата за която ще се получава обезщетението за завареното положение - 6 или 12 месеца. Въпроса ми е във връзка с твоя отговор:

"Промените влизат в сила от 01.01.2009 г. Всички, който са излезли в болничен за бременност и раждане до 31.12.2008 г. са в заварено положение и ще получават обезщетение 410 дни на база 6 месеца назад."

От къде черпиш информация, на какво основание си сигурна за базата 6 месеца назад за завареното положение - досега във всички обнародвани източници бюджета за 2009 г, промените в КСО и КТ нищо не споменават? Благодаря ти предварително за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт