Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 067
  • 339
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравей Ani_ta,

днес излезе новия ДВ с промените в Кодекса на труда - освен че цитира новия срок от 315 на 410 дни, / а даже при прехвърляне след 6-тия месец на бащата отново са написали 315!!!/, никъде не се уточнява базата за която ще се получава обезщетението за завареното положение - 6 или 12 месеца. Въпроса ми е във връзка с твоя отговор:

"Промените влизат в сила от 01.01.2009 г. Всички, който са излезли в болничен за бременност и раждане до 31.12.2008 г. са в заварено положение и ще получават обезщетение 410 дни на база 6 месеца назад."

От къде черпиш информация, на какво основание си сигурна за базата 6 месеца назад за завареното положение - досега във всички обнародвани източници бюджета за 2009 г, промените в КСО и КТ нищо не споменават? Благодаря ти предварително за отговора!

И на мен ми е важно да знам това.

# 151
Здравейте! Обезщетението за бременност и майчинство никога не се е изчислявало въз основа на КТ така,че това което търсите няма да го намерите там. За целта има наредба - ето линк : http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135541132       Вижте раздел 3 - там трябва да очакваме промени...

# 152
КОДЕКС НА ТРУДА
изм. ДВ. бр.108 от 19 Декември 2008г.
Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване

(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 315 дни.

# 153
....днес излезе новия ДВ с промените в Кодекса на труда - освен че цитира новия срок от 315 на 410 дни, / а даже при прехвърляне след 6-тия месец на бащата отново са написали 315!!!/, никъде не се уточнява базата за която ще се получава обезщетението за завареното положение - 6 или 12 месеца. Въпроса ми е във връзка с твоя отговор:

....

Плащанията се регламентират не в КТ, а в КСО, КТ има отношение към отпуските, не към начина на определяне обезщетенията.

# 154
Здравейте! Обезщетението за бременност и майчинство никога не се е изчислявало въз основа на КТ така,че това което търсите няма да го намерите там. За целта има наредба - ето линк : http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135541132       Вижте раздел 3 - там трябва да очакваме промени...

Много благодаря за уточненията!
И сигурно наредбата ще дойде след празниците Simple Smile дотогава не е ли всичко в сферата на догадките - от толкова много неща се отрекоха народните ни представители .....

# 155
Четох днешния брой на ДВ и никъде не видях споменато 410 дни... Няма изменение на чл. 163 ал.1... Единствено са прибавени ал.7, 8 и 9, където отново се споменават 315 дни...  newsm78

# 156
  • София
Здравей Ani_ta,

днес излезе новия ДВ с промените в Кодекса на труда - освен че цитира новия срок от 315 на 410 дни, / а даже при прехвърляне след 6-тия месец на бащата отново са написали 315!!!/, никъде не се уточнява базата за която ще се получава обезщетението за завареното положение - 6 или 12 месеца. Въпроса ми е във връзка с твоя отговор:

"Промените влизат в сила от 01.01.2009 г. Всички, който са излезли в болничен за бременност и раждане до 31.12.2008 г. са в заварено положение и ще получават обезщетение 410 дни на база 6 месеца назад."

От къде черпиш информация, на какво основание си сигурна за базата 6 месеца назад за завареното положение - досега във всички обнародвани източници бюджета за 2009 г, промените в КСО и КТ нищо не споменават? Благодаря ти предварително за отговора!

Информацията е от НОИ.
Освен това http://www.parliament.bg/?page=news&lng=bg&SType=show&id=1654

# 157
Здравей Ani_ta,

Информацията е от НОИ.
Освен това http://www.parliament.bg/?page=news&lng=bg&SType=show&id=1654

Очевидно днес съм по руса от обикновено - от линка не става ясно че размера на обезщетението за завареното положение ще е на база 6 месеца, а че "майките в заварено положение, с по-малък от необходимия 12-месечен осигурителен стаж, след Нова година ще продължат да получават 90 на сто от заплата си до навършване на една година на детето".
Но за мен това не е основание че ще се взема за всички в завареното положение  база 6 месеца   Sad .
От НОИ Враца например категорично отказаха да коментират каквито и да е заварени положения защото "не е излязла още инструкцията ".

Разбрах от fruit, че има наредба, която все още не е променена: http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135541132

Иска ми се да съм оптимист, но ми писна от фалшиви обещания на партийна основа.
Твоята убедителност Anii_ta е заразителна, надявах се да имаш някой скрит коз в ръката. Rolling Eyes

# 158
Здравейте ,еи сега ще изненадам всички дами ,значи както виждате аз съм нов тук и при това мъж ,имам си прекрасна жена и малко прекрасно бебе на 3 месеца и половина,чета форумите на БГ мама от как забременяхме и трябва да кажа ,че намирам отговори на всичко от което съм се интересувал,та..... на въпросът ми .жена ми се осигурява на на 1000 или 1200 лв не помня ,но това което получаваме от тези 90% е 900 лв на месец .тя работи като художник на частна практика и продължава да се осигурява ,но вече на минималната заплата ,тя има 6 месечен осигурителен стаж без прекъсване на голямата заплата  ,понеже досега беше 9 месеца ,а сега разбираме ,че е станало 1 година получаването на тези 90 % ,ще получаваме ли ние също тези 90 % 1 година или не .бебето ни е родено на 4.09.2008 .благодаря за отговора ви и весели празници на всички Simple Smile

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 22:14 от ilfiore

# 159
Ще получавате 12 месеца 90% от заплатата  Peace, защото съпругата Ви попада в т. нар. заварено положение.

# 160
  • София
Здравейте,
вече няколко пъти чета ДВ от 19.12.2008 и не видях никъде срока от 315 дни да е променен..
може ли тези, които твърдят, че срока е променен на 410 дни да кажат на коя страница от ДВ го пише...явно аз нещо пропускам...или тези 410 дни отново се регламентират с КСО  newsm78

# 161
  • София
Здравейте,
вече няколко пъти чета ДВ от 19.12.2008 и не видях никъде срока от 315 дни да е променен..
може ли тези, които твърдят, че срока е променен на 410 дни да кажат на коя страница от ДВ го пише...явно аз нещо пропускам...или тези 410 дни отново се регламентират с КСО  newsm78
Тази промяна още не е излязва в ДВ.

# 162
Искам и аз да попитам нещо,защото виждам 4е тук има много компетентни хора. Моят термин е 15.05.2009г.От октомври 2008 се осигурявам на 1000лв.Имам трудов стаж 1,5,но е преди,т.е.с прекъсване.Колко ще полу4авам и има ли смисъл да продължавам с тези високи осигуровки? Shocked

# 163
  • Нови искър
Здравейте,
имам следния въпрос моят работодател е намерил заместник на длъжността ми след изтичане на моето майчинство какъв е срока в който той не може да ме уволни?
предварително ви благодаря

# 164
  • София
Искам и аз да попитам нещо,защото виждам 4е тук има много компетентни хора. Моят термин е 15.05.2009г.От октомври 2008 се осигурявам на 1000лв.Имам трудов стаж 1,5,но е преди,т.е.с прекъсване.Колко ще полу4авам и има ли смисъл да продължавам с тези високи осигуровки? Shocked
Според мен има смисъл от по- високи осигуровки, макар и за няколко месеца. Това ще увеличи обезщетението за бременност и раждане. Щом имаш повече от 12 м. осиг. стаж/ независимо кога/ и към момента на излизане в болнични работиш ще получаваш обезщетение.След като термина ти е 15.05.2009 г. ще излезеш в болничен 45 дни преди термин на 31.03.2009 г. базата ще бъде март 2008 г. - февруари 2009 г. ще имаш 5 месеца с осигурителен доход 1000 лв., а за месеците март - септември 2008 г., ако не си била осигуряване в базата ще влезе МРЗ.
Можеш да работиш на 31.03 и болничният да ти го издадат от 01.04.2009 г. тогава базата ще бъде април 2008 - март 2009 и в нея ще влезе още един месец с висок осигурителен доход. Тогава този 1 ден няма да се прехвърли за ползване след раждането т.е отпускът за бременност и раждане ще ти е не 410 дни, а 409 дни.
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

Незнам дали не можеш да си изместиш с 1 ден термина, това зависи от лекарят ти.

Общи условия

Активация на акаунт