Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 031
  • 339
  •   1
Отговори
# 240
За много години! Хайде и аз да се запиша с едно въпросче (извинявам се, ако вече има отговор на подобно запитване). Моят казус е следният: терминът ми е на 13.05, излизам в болничен за бременност и раждане на 29.03 и към тази дата имам стаж общо 9 месеца. Договорът ми няма да бъде прекратен и в този смисъл при навършване на 12-те месеца (през юли) ще имам ли право на платено майчинство и до кога? Предварително благодаря!

# 241
  • Пловдив
ани станчева ,ще започнете да получавате обезщетение за бременност и раждане след като добиете 12 м стаж.Докато сте в болничен стажа ви върви.Ще започнат да ви изплащат пари 3 месеца след като е издаден 45 дневния болничен преди термин.

# 242
...
1. По принцип можеш и без да се връщаш на работа да излезеш в платен отпуск. Ако искаш обаче да ти се актуализира заплатата и след това отпускът да ти се изплаща на нова заплата трябва да имаш най - малко 10 отработени дни през месеца предхождащ ползуването на отпуска. Ако си по ЗДСл базата е брутната заплата към момента на започване на отпуска.
2. чл.176от КТ...
Цит. е от 2 стр...Тези дни погледнах календара и възникна следната питанка: Дъщеря ми навършва 2 години на 21 март, но то се пада събота и ако тръгна в понеделника на работа - от март ще имам отработени 7 дни, значи няма да мога да изляза в платени отпуски от 1 април.  Sad Възможно ли е да се върна в седмицата преди да навърши 2 годинки и така ще са ми достатъчни ли тези 12 раб. дни, за да получавам възнаграждение като на другите служители, които излизат в отпуски?

# 243
Elfita, искренно благодаря за отговора. Много нещо се изприказва и кашата наистина е голяма! Добре е, когато има кой да внесе поне малко яснота.

# 244
Здравейте!За много години,пожелавам на всички много здраве и късмет през тази година.Моето момченце вече е на 2години и половина и до този момента съм ползвала платения отпуск за двете години майчинство и неплатен отпуск от 6 месеца,който изтича на 05.02.2009г.Въпросът ми е какво следва от тук нататък?Доколкото знам ми се полага платен отпуск за периода,в който съм била в неплатен отпуск.Ако е така добре,но след това се прекратява трудовия ми договор и се чудя мога ли да отида на борсата?На борсата не отиват ли хора,които са били съкратени?Ние ще прекратим договора по взаимно съгласие,т.е.аз напускам,защото не мога да се върна на работа по простата причина,че няма кой да гледа детето,което не е прието и на градина и т.н.Благодарна ще съм за всеки съвет.

# 245
Честита Нова Година и от мен на нашите любезни домакини и благодарности за това,  с което ни помагат на добра воля. Аз имам следното питане: моите 315 дни изтекоха на 08.10.2008 г., от 09.10.2008 започна отпускът ми по майчинство и обезщетението от 220 лв. С новите промени 410 дни ми изтичат на 11.01.2009 г., а детенцето ми е родено на 14.01.2008 г. Питането ми е за какъв период от време би трябвало да ми се изплаща обезщетението от 90% брутно възнаграждение- само от 02.01.2009 г. до 11.01.2009 г. ли?, защото ако е така няма смисъл от цялото това упражнение. Или от 09.10.2008 г. до 11.01.2009 г. (т.е. със задна дата, което не ми се вярва)? Благодаря предварително  bouquet
И все пак нямаше ли да е по-добре НОИ сами да си правеха сметките, без отново да ходиш и и попълваш сума ти нови декларации, документи и т.н., и без това има програми, които сами смятат това. Само после обясняват как не могат да обработят толкова документи-ами направете го автоматично, без да карате майките да ви се молят в тези студове за това, което им се пополага по закон Crossing Arms

# 246
Здравейте!За много години,пожелавам на всички много здраве и късмет през тази година.Моето момченце вече е на 2години и половина и до този момента съм ползвала платения отпуск за двете години майчинство и неплатен отпуск от 6 месеца,който изтича на 05.02.2009г.Въпросът ми е какво следва от тук нататък?Доколкото знам ми се полага платен отпуск за периода,в който съм била в неплатен отпуск.Ако е така добре,но след това се прекратява трудовия ми договор и се чудя мога ли да отида на борсата?На борсата не отиват ли хора,които са били съкратени?Ние ще прекратим договора по взаимно съгласие,т.е.аз напускам,защото не мога да се върна на работа по простата причина,че няма кой да гледа детето,което не е прието и на градина и т.н.Благодарна ще съм за всеки съвет.

Ако напуснеш по взаимно съгласие ще получаваш обезщетение от борсата, но само няколко месеца (мисля, че са 4). А ако те уволнят, ще получаваш помощ от борсата по-дълго - периода зависи от трудови ти стаж. Но тъй като си с дете под 3 години няма как да те уволнят без разрешение на дирекцията по труда. Единият вариант е да си пуснеш неплатен отпуск. До 30 работни дни ти се признават за трудов стаж. Другият вариант е да подпишете по взаимно съгласие.

# 247
С новите промени 410 дни ми изтичат на 11.01.2009 г., а детенцето ми е родено на 14.01.2008 г. Питането ми е за какъв период от време би трябвало да ми се изплаща обезщетението от 90% брутно възнаграждение- само от 02.01.2009 г. до 11.01.2009 г. ли?, защото ако е така няма смисъл от цялото това упражнение. Или от 09.10.2008 г. до 11.01.2009 г. (т.е. със задна дата, което не ми се вярва)? Благодаря предварително  bouquet

няма как да ти платят със задна дата, законът е в сила от 2.01.2009. сама прецени дали има смисъл галимацията по подаване на куп документи- ако среднодневното ти обезщетение е било добро- това са 6 рабонти дни( в твоя случай- 5-6-7-8-9-10 януари), които НОИ ще преведе.

# 248
И аз така си мислех  Sad Все пак благодаря Бумеранг!

# 249
  • София
anii_ta, отново питам какво да правя, след като ве4е са ясни промените.
Така станаха нещата, 4е на 17.12. 2008 прекратих фективен трудов  договор, а ми отложиха назна4аването на новото работно място за 5.1.2009. Съответно към 2.1.2009 съм без трудово правоотношение, защото в 2008 съм прекратила старото, а 4ак на 5.1.2009 ще влизам в ново, а и съм между 315 и 410-те дни( родила съм 24.1.2008)
Доколкото успях да разбера от документа с промените - няма да имам право на 50 % от обезщ. като работеща майка докато не изтекат 410-те дни.  И 4е трябва да подам  някаква молба(приложение 2).
Оба4е НРВПО и НИИПОПДОО нищо не ми говорят, 4леновете от закони и кодекси и какво то4но да правя?! Аз или работодателя? Дали се подава сега или след изти4ане на 41о-те дни?
Така ме подредиха работодателите, 4е си умирам на яд.
Моля за помощ! Praynig
Здравей!
Доколкото разбирам ти ще започнеш работа и няма да се възползваш от промените. Това е отговор на НОИ, но когато няма прекъсване в осигуряването.
" Майките(осиновителките) , за които срокът на обезщетението до 315 календарни дни не е изтекъл до 01.01.2009 г., имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни.
Майките(осиновителките) , за които срокът на обезщетението до 315 календарни дни  е изтекъл до 01.01.2009 г., но от започването му не са изтекли 410 календарни дни , имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.
За да получат обезщетение за остатъка от 315 до 410 календарни дни,  майките(осиновителките) следва да подават заявления за решаването на отпуска при работодателите си.
Видно от горното, майката заварена в право на обезщетение по чл.53 или чл.54 от КСО може да прави промените по собствено желание. Така че, ако не подаде молба до работодателя, тя ще продължи да получава обезщетението по чл.54 от КСО. "

Но тъй като при теб има прекъсване на осигуряването мисля че до изтичане на 410 дни няма как да получаваш 50% от обезщетението за гледане на дете. Ако искаш да се възползваш от промяната трябва да подадеш заявление до работодателя за ползване на остатък до 410 дни, въз основа на него работодателя трябва да разреши отпуск за бременност и раждане. След това се попълва Приложение 2, което работодателя носи в НОИ. След като се върнеш на работа т.е след изтичане на 410 дни отпуск трябва да подадеш Приложение 4 за изплащане на 50% от обезщетението за гледане на дете.

Последна редакция: вт, 06 яну 2009, 13:56 от anii_ta

# 250
Честита Нова Година, нека е успешна, здрава и щастлива  Hug
Моля, ако може някой да ми даде отговор на въпросите   bouquet
Синът ми на 14-ти април ще навърши 2 год. и 6 мес., въпросът ми е - мога ли да взема полагаемите 6 мес. неплатено майчинство на бащата, при положение, че не сме женени? В по-стари теми прочетох, че е възможно майката да вземе 6-те месеца на бащата ако нямат брак. Все още ли е така?
Ако е възможно какви документи се изискват от родителите?
Предварително благодаря!

# 251
  • София
Честита Нова Година, нека е успешна, здрава и щастлива  Hug
Моля, ако може някой да ми даде отговор на въпросите   bouquet
Синът ми на 14-ти април ще навърши 2 год. и 6 мес., въпросът ми е - мога ли да взема полагаемите 6 мес. неплатено майчинство на бащата, при положение, че не сме женени? В по-стари теми прочетох, че е възможно майката да вземе 6-те месеца на бащата ако нямат брак. Все още ли е така?
Ако е възможно какви документи се изискват от родителите?
Предварително благодаря!

Ако живеете заедно с бащата на детето няма как да ползваш и неговите 6 месеца. Отпускът може да се преотстъпва, ако нямате брак и не живеете в едно домакинство т.е трябва сама да се грижиш за детето. При подаването на заявлението за отпуск се попълва декларация, в която трябва да декларираш, че ...
3. не се намирам в брак с другия родител и не живея в едно домакинство с него;

# 252
anii_ta, благодаря!!!!!
Тъйкато при новия работодател ще си работя, значи остава да попълня приложение 2 след изтичането на 45-те дни. Дано не ми създадът много проблеми като съм сменила работата.....
Хубав ден!

# 253
anii_ta, много благодаря за отговора!

# 254
  • София
anii_ta, благодаря!!!!!
Тъйкато при новия работодател ще си работя, значи остава да попълня приложение 2 след изтичането на 45-те дни. Дано не ми създадът много проблеми като съм сменила работата.....
Хубав ден!
Не би трябвало да има проблем. Нали 315 дни са ти изтекли на 22.10, тогава 410 ти изтичат на 25 януари и тогава ще подадеш Приложение 2.

Общи условия

Активация на акаунт