Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 069
  • 339
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте и ЧНГ!
И аз имам едно въпросче отностно майчинството - в болнични съм от 22.12.08г., а термина ми е на 5.02.09г. Колко месеца назад 6 или 12 ще ми вземат  при изчисляването на майчинството? За мен важи ли това заварено положение при което се взема дохода 6м. назад?

# 256
  • София
Здравейте и ЧНГ!
И аз имам едно въпросче отностно майчинството - в болнични съм от 22.12.08г., а термина ми е на 5.02.09г. Колко месеца назад 6 или 12 ще ми вземат  при изчисляването на майчинството? За мен важи ли това заварено положение при което се взема дохода 6м. назад?
Да важи, ще ти се вземе дохода 6 календарни месеца назад.

# 257
  • В Европа!!!
 newsm24 За много години мамчета   bouquet
И аз да започна с един въпрос:
Започвам работа от утре на 600 лв. и ще ме осигуряват върху толкова.А на 26.12.2008 се върнах от странство и съм бременна с термин 10.06.2009.Та да ви питам:задължителен ли е този 45 дневен болничен преди термина ми-мога ли да изляза 30 или 20 дена преди термин?И ако може някой примерно да ми каже как ще ми изчислят майчинските? Hug

# 258
  • София
newsm24 За много години мамчета   bouquet
И аз да започна с един въпрос:
Започвам работа от утре на 600 лв. и ще ме осигуряват върху толкова.А на 26.12.2008 се върнах от странство и съм бременна с термин 10.06.2009.Та да ви питам:задължителен ли е този 45 дневен болничен преди термина ми-мога ли да изляза 30 или 20 дена преди термин?И ако може някой примерно да ми каже как ще ми изчислят майчинските? Hug
Болничния 45 дни преди термин задължително се ползва преди раждането, ако решиш да работиш и да не го ползваш целия, тези дни през който си работила няма да се прехвърлят за ползване след раждането. Говори преди това с лекаря си да не реши да ти издаде болничния, преди да си го уведомила, че ще работиш.
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

След като термина ти е 10.06 тогава трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термин на 26.04. Можеш да работиш до края на април и да излезеш в болничен на 01.05 тогава базата ще ти бъде май 08 - април 09 г. Ако работиш и май, но трябва да е целия, /защото в базата се взима дохода от 12 календарни месеца преди месеца на излизане в болничен/ и да излезеш в болничен през юни тогава базата ще ти бъде юни 08 - май 09 г. т.е няма смисъл да работиш до средата на май примерно, защото в този случай той няма да влезе в базата.

Обезщетение при бременност и раждане е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход за периода от 12 календарни месеца, преди излизане в болничен. Полученото се сравнява със среднодневното нетно възнаграждение за същия период и се взима по- малкото от двете.  Обезщетението не може да бъде по-малко от МРЗ.

# 259
Здравейте мили мамита. Честита нова година и честит имен ден на всички които празнуват.
Не съм влизала в нета отдавна, но си спомням че имаше тема в за равнопоставеност  на всички бременни ( тази за завареното положение на всички регистрирани бременни към 2008г.) Понеже не намирам никъде да пише за това, ще Ви попитам тук има ли развитие по този случай и чува ли се нещо.
Благодаря Ви предварително

# 260
  • Пловдив
laysi ,разивитие по темата няма и няма и да има.

Естествено е когато влиза в сила нов закон да има и губещи.Но трябва да се постави твърда дата и твърдо условие.То е че в заварено положение са всички,които към 31.12.2008 г са започнали да ползват 315 те си дни.

# 261
Аз го разбирам, но къде отиват осигуровките на тези бъдещи майки, а и какво правят тези които не могат да направят тези 12м. осигурителен стаж, като ученички и студентки.... Абе гаврят се с нас  Cry Cry Cry крадат си от осигуровките ни както си искат. Та нали изплащането на болничните е от осигуровките, на всички.  Cry

# 262
  • Пловдив
laysi ,за редовните се студентки се реши да взимат 240 лв.

Има вариант да добиеш стажа докато си в болничен.Ти колко стаж ще имаш до излизането в 45 дневен болничен?

# 263
шест, но аз не съм студентка, а завършила гимназия Sad

Последна редакция: вт, 06 яну 2009, 21:22 от laysi

# 264
  • Варна
Здравейте!  bouquet
Може ли някой да ми каже кой ще трябва да ми изплаща половин майчинство, след като започна работа, преди детето ми да е навършило 2 г? НОИ ли? Ще поясня: преди да родя работех на едно място, сега ще напускам от там и ще започвам работа на друго, а детето ще е на 1г и 2 м. (в момента не работя). Къде и какви документи се подават?
И още нещо искам да попитам: извадих си разпечатка от дебитната карта, по която ми превеждат майчинството. За периода 01.11.2008 - 06.01.2009 имам следните преводи от НОИ:
04.11.08 - 157.14 лв
27.11.08 - 220.00 лв
06.01.09 - 220.00 лв.
Това нормално ли е?! В смисъл, целия декември нямам превод, а ноември имам 2, но единия е с някаква странна сума! newsm78
Много благодаря предварително за всяка информация по тези въпроси! Hug

# 265
  • София
Здравейте!  bouquet
Може ли някой да ми каже кой ще трябва да ми изплаща половин майчинство, след като започна работа, преди детето ми да е навършило 2 г? НОИ ли? Ще поясня: преди да родя работех на едно място, сега ще напускам от там и ще започвам работа на друго, а детето ще е на 1г и 2 м. (в момента не работя). Къде и какви документи се подават?
И още нещо искам да попитам: извадих си разпечатка от дебитната карта, по която ми превеждат майчинството. За периода 01.11.2008 - 06.01.2009 имам следните преводи от НОИ:
04.11.08 - 157.14 лв
27.11.08 - 220.00 лв
06.01.09 - 220.00 лв.
Това нормално ли е?! В смисъл, целия декември нямам превод, а ноември имам 2, но единия е с някаква странна сума! newsm78
Много благодаря предварително за всяка информация по тези въпроси! Hug
След като започнеш работа ще подадеш при работодателя ти Приложение 4 - Молба - декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО. Работодателят ти ще я занесе в НОИ.
Ето тук я има - http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

За другия въпрос, кога са ти изтекли 315 дни отпуск за бременност и раждане. Ако е през на октомври тази сума може да е част от обезщетението за гледане на дете.
Предполагам, че на 27.11 са ти превели обезщетението за ноември, а на 6.01. това за декември.

# 266
  • Варна
anii_ta, мнооого ти благодаря за бързия отговор! Hug
315-те дни би трябвало да са ми изтекли в началото на септември...
Проблемът най-вече е в това, защо имам пропуснат месец? Не се ли изплащат всески месец около една определена дата! Голяма каша е така!

# 267
  • София
anii_ta, мнооого ти благодаря за бързия отговор! Hug
315-те дни би трябвало да са ми изтекли в началото на септември...
Проблемът най-вече е в това, защо имам пропуснат месец? Не се ли изплащат всески месец около една определена дата! Голяма каша е така!
По принцип е около една дата, но и на мен ми се е случвало в един месец да имам 2 превода, а в следващия да  нямам. Най - добре си вземи ПИК от НОИ, и в страницата на НОИ можеш да видиш каква суми, за колко дни и за какво са ти преведени.

# 268
anii_ta  здравей. А по моя въпрос можеш ли да дадеш някакъв отговор.
Предварително ти благодаря  bouquet

# 269
  • Варна
А този ПИК от всяко поделение на НОИ ли мога да го взема? И лично ли трябва да е или мога да пратя мъжа ми с моята лична карта?

Общи условия

Активация на акаунт