масово прибиране в Бг?

• 25 098
  • 329
  •   1
Отговори
# 150
  • T"A
А аз нямам българска телевизия, разкажете какви неща са се изказали в предаването - много ми е интересно!

(Noia, известно време не бях виждала твои постове във форума - много се радвам да те чета отново) Peace

# 151
Ами, все същото, преливане от пусто в празно. Главната редакторка подкрепяше мнението, че само в България можеш да просперираш, тя( на няколко пъти подчерта, че има предвид определена категория хора, завършили езикови гимназии, да се подразбира все умни и надарени) имала неприятен опит от Австрия, където и да подавала документи, щом видели паспорта й, в очите им заблестявал негативизъм(цитирам по памет) и ако не се била върнала, щяла да е разносвачка на пици, нани или да мие чинии. Милена Славова каза, че опита в чуждата страна се "равнявал на шест висши от живота", че човек без ценз може да изкарва пари чрез труда си. И  двете страни се съгласиха, че държавата не им е длъжна..., че който няма възпитание, едва ли ще го придобие навън и все в този дух, не претендирам за изчерпателност, защото пропуснах някои моменти. Темата всъщност беше, сгрешили ли са хората, които са емигрирали.

# 152
Темата всъщност беше, сгрешили ли са хората, които са емигрирали.

да не съжалявам, значи, че не гледам българска телевизия и не слушам българско радио:-)))

# 153
  • Germany
Имам наблюдение за водещите на въпросното предаване, че са силно против хора заминали за чужбина. И те двамата винаги представят бг емигранти като хора миещи чинии и изнемогващи, но седящи в чужбина само и само после да се фукали - това е тяхна теория, която не пропускат удобен случай да я разтръбят  Crossing Arms Вече започнаха да ми писват с тяхното тенденциозно настройване по темите, и представяне на бг емигрант като нещо много лошо и грозно  Crossing Arms Докато продължава да се тръби по медии, че бг е слуга на чужденците и те ще ни приемат като такива  Crossing Arms Аз лично нямам един познат тук, който мие чинии или пък живее с още 20 човека в една стая. Да не говорим, че бг, които са в Германия могат да дойдат да работят тук само висококвалифицирана работа или да учат - други възможности за нас тук няма  Naughty

П.С. Някой да не си помисли, че съм против миенето на чинии като прфесия, нищо подобно  Naughty , всеки изкарва пари както намери за добре  Peace

# 154
  • България
норе, детето ви ще има големи проблеми с образователната система
още повече, че е на възраст точно преди гимназия
ако беше макс 2-3 клас, не
но сега просто ще му разбиеш учението
не можеш ли да изчакаш да завърши гимназия и тогава да предприемаш такава стъпка

Засега е трудно да се върнем,така или ина4е,дори и да искам, ме спират Sad,но не мога да 4акам пове4е,когато мога заминавам завинаги,дай Боже ,4аках достатъ4но години.А за образованието,все някак може да се преодолее този момент,важно е да се 4увстваме на мястото си.
Кой както разбира живота,затова и хората са разли4ни...живот и здраве,който успява ,успява навсякъде. Peace
Късмет на вси4ки,които искат да се върнат  bouquet. България не е в третия свят,все пак,и определено я 4ака добро бъдеще!  bouquet

# 155
  • Germany
Късмет на вси4ки,които искат да се върнат  bouquet. България не е в третия свят,все пак,и определено я 4ака добро бъдещеbouquet

Абсолютно съгласна   bouquet

# 156
Тази темата за "мия чинии" ми е любима. Нали в България всички са директори, то така си е още от тоталитарни времена.
Напротив, трябва да е жалко, че има такива, които са съгласни да го правят в чужда страна. Именно това е знак, че в България все още няма достатъчно възможности. Не виждам защо да се подигравам на хората. Също, нали се сещате, че не може от България да дойда с опит на сервитьорка и да искам тук да ме направят СЕО на ресторантската верига.
Има доста млади хора в БГ, които работят или каквото намерят - пълно е с продавачки с висше образование, или работят - обикаляне по кафенета. Няма да ви казвам пък колко от реализиралите се, които работят за чужди компании, по цял ден стоят и псуват - какви били тия, да дойдат тук и да ни командват за жълти стотинки.
Изобщо подиграването и псуването ни е национален спорт.
Аз специално съм започнала "срамна работа" още на 16 год. и то именно в България. След това, като учех, също съм поработвала от време на време, каквото намеря, а даже и малко след това, докато намеря по специалността. Да ви дам и друг пример - моя позната в България - съдия, но по време на кандидатстването на дъщеря й се хвана допълнително да чисти вечер едно заведение, защото заплатата не стигаше за уроците. Мислите ли, че заслужава подигравки?

# 157
Късмет на вси4ки,които искат да се върнат  bouquet. България не е в третия свят,все пак,и определено я 4ака добро бъдещеbouquet

Абсолютно съгласна   bouquet

България никога не е била в третия свят. Тук разбрах, какво значи бедна страна - като видях разни емигранти от страни в Африка и Азия. Глупаво е да се делим на тези там и тези тук. Всеки си знае положението и приоритетите. Никога не знаеш какво си загубил като си дошъл тук или като се върнеш. Има нещо, което не трябва да подценяваме. Ние сме хора с избор - т.е. аз имам възможност да избирам - тук или там. Имам право да работя и живея  законно и тук и там. Това само по себе си е голям приоритет, които съгласете се, не всеки има. 

# 158
  • В заешката дупка
Валутният борд също не виждам с какво би помогнал?

Валутният борд в момента помага много на България. Вижте какво става с валутите на страни без валутен борд и зависими от чуждестранни инвестиции и кредитиране. Бордът предпазва лева от обезценяване и всички катастрофални последствия за икономиката ако това се случи. България обаче е зависима от чуждите финанси и това е най-уязвимото и място.

# 159
  • в Tara
И за ДиДка се сещам, бая се изписа около нейното заминаване също.
лятото пихме кафе с нея
доволна беше, на море ходиха, после на планина. такива културни мероприятия...
общо взето каза, че не съжалява Grinning

малко й завидях, че не стяга куфари като мен

# 160
  • България
Тази темата за "мия чинии" ми е любима. Нали в България всички са директори, то така си е още от тоталитарни времена.
Напротив, трябва да е жалко, че има такива, които са съгласни да го правят в чужда страна. Именно това е знак, че в България все още няма достатъчно възможности. Не виждам защо да се подигравам на хората. Също, нали се сещате, че не може от България да дойда с опит на сервитьорка и да искам тук да ме направят СЕО на ресторантската верига.
Има доста млади хора в БГ, които работят или каквото намерят - пълно е с продавачки с висше образование, или работят - обикаляне по кафенета. Няма да ви казвам пък колко от реализиралите се, които работят за чужди компании, по цял ден стоят и псуват - какви били тия, да дойдат тук и да ни командват за жълти стотинки.
Изобщо подиграването и псуването ни е национален спорт.
Аз специално съм започнала "срамна работа" още на 16 год. и то именно в България. След това, като учех, също съм поработвала от време на време, каквото намеря, а даже и малко след това, докато намеря по специалността. Да ви дам и друг пример - моя позната в България - съдия, но по време на кандидатстването на дъщеря й се хвана допълнително да чисти вечер едно заведение, защото заплатата не стигаше за уроците. Мислите ли, че заслужава подигравки?
Като оставим настрана някои "професии" ,няма срамна работа. PeaceНо се питам защо трябва висококвалифицирани българи  да работят нискоквалифицирана работа в 4ужбина?За мен би било  унизително да "мия 4инии "в 4ужбина,докато в България примерно бих го направила.Един вид, откъде накъде ще  слугувам на 4ужденците?Ами,гадно е.Естествено, ако си крайно принуден, е друго.Но да оставя работа в България ,която е по образованието ми,за да "мия 4инии" в 4ужбина ,не знам... newsm78Мое мнение,разбира се.Съ4увствам на такива хора,явно трябва да си силно принуден,поради крайна мизерия,за да направиш тази "стъпка".Знам за  немалко такива хора...образовани и интелигентни,които са слугини в 4ужбина.Но пак казвам,всеки избира за себе си,никой не може да съди другия. Peace

Абсолютно съгласна   bouquet

България никога не е била в третия свят. Тук разбрах, какво значи бедна страна - като видях разни емигранти от страни в Африка и Азия. Глупаво е да се делим на тези там и тези тук. Всеки си знае положението и приоритетите. Никога не знаеш какво си загубил като си дошъл тук или като се върнеш. Има нещо, което не трябва да подценяваме. Ние сме хора с избор - т.е. аз имам възможност да избирам - тук или там. Имам право да работя и живея  законно и тук и там. Това само по себе си е голям приоритет, които съгласете се, не всеки има. 
Аз не деля хората никога,познавам хора от тези страни,които ни слагат в джоба си (като култура,възпитание и образование),но трябва да се под4ертае ,4е мнозина българи подценяват България,като 4е ли забравят къде на картата се намираме и какво сме дали на света.
Като по4нат да се вайкат каква мизерия е там,как едва ли не хората мрат по улиците ог глад,калпаво здравеопазване,и т.н. Ей такива коментари ме дразнят.
Но не искам да се отплесвам по темата,не се 4увствам в правото да съдя никого ,споделям ли4но мнение. Peace

# 161
norah, ако трябва да си говорим сериозно точно за миенето на чинии, да, има българи в САЩ, които го правят, но повечето от тях са студенти от България, дошли тук на бригада. Това не са емигранти, не бъркайте двете категории. Браво на тези млади хора, че лятото не кръстосват кафенетата, а са дошли да изкарат някои лев и да се запознаят с други светове. А, защо мият чинии тук, а не в България - мисля, че там нищо не им биха платили, за същото. Не, че тук плащат много, но пак е повече. Също и в България доста от случаите се работи за чужденци - основно гърци, турци, италианци....

# 162
Аз познавам поне 5 семейства които се върнаха преди повече от година след престой в Англия около 10 години.Лятото им ходихме на гости и да си призная им завидях въпреки,че не е далеч и нашето време.Важното е да си щастлив където и да си,другото няма значение.

Преди 6 месеца изпаднах в Паник атака като първоначално незнаех какво ми е как да се справя с това състояние.Минавайки през много болници и специалисти бях найстина изненадана колко много емигранти (и не само такива разбира се) изпадат в това състояние.
При една от кризите ми извикахме в къщи нерволог-българин и той сподели следното:
Тук съм от две години и почти всеки ден имам обаждане за домашно посещение на поредния изпаднал в това състояние,.Хората се срамуват да говорят за себе си и причната е главно в това,че ако в България кажеш,че си ходил на ПСИХИАТЪР си вече луд и втора категория.Все ще се намерят такива които да те сочат с пръст.
Причините за паник атаката е главно СТРЕС. Колко от вас и вашите познати не са живяли под стрес първите години  и (не самосамо първите)?!
Хората имат различна психика и различно приемат културния шок,липсата на близки и приятели ...
В този ред на мисли съм "за" връщането в България на всеки който не се чувства добре в чужбина.Както вече писахте по горе "България не е третия свят" и все ще намери с какво да се препитава стига да е здрав.Честото изпадане в паник атаки може да доведе до други по сериозни болести-дали си заслужава да се рискува здравето за това какво мислят хората за теб?!
Нора...училище ще се намери.Прави това което ти казва сърцето!

Успех на всеки решил да се завърне.

# 163
  • България
eagle,студентите са друга категория наистина,но си мисля,4е де факто става така,4е българите поддържат 4уждата икономика,като влагат труд там,а не в България.Отиват там,където е изгодно,без да се мисли много,много дългосро4но.Но ако има някаква полза от това е ,4е като им се даде въможност да надникнат какъв е живота навън,много от тях оценяват България Simple Smile: братов4ед ми, като студент работи  в USA две лета,дори го харесаха за зет много богати американци Crazy,но в крайна сметка избра България и ще се ожени за българка. Каза, 4е никога няма да се 4увства на мястото си в USA. Родителите му навремето спе4елиха зелена карта,но след дълго умуване си останаха в България. Браво за което,много хора ги помислиха за луди,но те в България са си доста добре,а братов4ед ми сега изкарва доста пари за бг стандарта.
Аз навремето дойдох тук ,заради мъжа ми, с който се запознах в България,направи пътека да идва до България и да ме кани ,е,полу4их меко казано културен шок,като дойдох,бях много разо4арована само след 2 години,не така си бях представяла "Запада",ама любовта била сляпа,останах заради него.Съдби разни...
Добре е ,4е сега хората имат възможност да пътуват и да избират,което е както предимство,така и недостатък. Все пове4е трагедии се слу4ват на българите зад граница,но за това малко се говори,набляга се винаги на "розовия" живот . Ето,докато пиша и lubopitna го казва Peace.Животът в 4ужбина никак не е розов,а е борба за оцеляване,както и в България.

Последна редакция: нд, 23 ное 2008, 17:49 от norah

# 164

Хората се срамуват да говорят за себе си и причната е главно в това,че ако в България кажеш,че си ходил на ПСИХИАТЪР си вече луд и втора категория.

Честото изпадане в паник атаки може да доведе до други по сериозни болести-дали си заслужава да се рискува здравето за това какво мислят хората за теб?!

Това са същите хора, които живеят в България, нали? Защо не познавам нито един чужденец, който да смята, че търсенето на психиатрична помощ автоматично те прави луд, не мога и да разбера защо смятате, че сред такива хора ще се чувствате по-добре, и да не са в кръга на най-близките ви приятели и роднини, всекидневно ще ви се налага да общувате с такива и да оправдавате избора си Peace

Lubopitna, цитирах теб, но това с другите хора и какво ще кажат се промъква като червена нишка през цялата тема, и някак обвинително звучи към тези, които са решили да останат, а не към хората в България, за които стана ясно вече.

Общи условия

Активация на акаунт