масово прибиране в Бг?

• 25 100
  • 329
  •   1
Отговори
# 165
за тези, които не знаят - ние сме завърнали се и после заминали отново
не можахме да се реинтегрираме
не можахме даже да дадем начало на идеите, с които се върнахме
затовапотърсихме отново шанс навън и го намерихме, надявам се този път завинаги

тази тема ми напомня една от многото други подобни и гениалната идея на Вечерница (ако не бъркам) - да се върнем и да си направим наши обособени кварталчета  Mr. Green - с наш си стандарт и правила

# 166
Не,това са българи които живеят в Англия,конкретно в Лондон.Това,че са си сменили "местостоянката" не означава,че са си сменили манталитета и същите тези хора се страхуват да се върнат в  България.
Не обвинявам никого-нито тези които са решили да си тръгнат,нито тези които остават.Мисълта ми беше -не си заслужава човек да се съобразява с хорското мнение и да си  рискува най ценното-ЗДРАВЕТО.Ако нямаш друго в България то със сигурност ще имаш кой да ти "отвори вратата" и да ти помогне при нужда.В чужбина повечето хора нямат близки и най лизките им са  тези с които живеят в една къща или семейството (съпруг/а и деца).Аз като изпаднах в тази гадна ПА се срамувах от себе си,че трябва сина ми да ме гледа защото мъжа ми трябва да работи.Приятели и колеги ми се обадят по един път на ден и до там.Разстоянията са големи и всеки си има семейство.Ако си в Бг ще дойде мама,тати,братовчедите и т.н. и няма да ти е толкова самотно.

# 167

Защо не познавам нито един чужденец

Аз не познавам нито един чужденец, който да говори за сънародниците си, живеещи в чужбина , като за презрени твари, както  и нито един, който да смята, че тези, които живеят в страната си ( или се стремят към това) са някакъв сорт загубеняци, които водят мизерно съществуване или правят огромна грешка. Цялото това плюене на посоки е абсолютно характерно за българите и само за тях. Дори и в румънската общност не съм виждала такава цигания ,такава свобода и размах при даването на  мнение за живота и изборите на другите хора. Тоя отговор май е за 'манталитетната" тема, но тук се .. подсетих от горното на Ноя.

# 168
Темата ми прилича на - на нас тук не ни харесва, ама и на вас също ви е гадно, само че не сте го разбрали. Също не знам защо говорите, че емигрантите плюят по България. Не е вярно. Най-много се оплакват и плюват тези, които са в страната.
 Иначе аз не мога да си затворя очите за някои неща. И тук има мизерия, но ние без да сме богати, живеем на място, на което алтернатива в България за сега не можем да намерим - говоря за чистота, спокойствие, училища, хора, възможности за работа....
Струва ми се, че някои хора са тръгнали с големи очаквания за чужбина, разочаровани са и сега поемат обратно пак с кошницата с очаквания. Гледайте реално на нещата и не се сравнявайте с другите.

# 169
  • T"A
Нора, и аз мисля, че, ако някой би мил чинии в чужбина, а в България - не, то то е заради опасенията какво ще си помислят за него. Автоматично спада в категорията "мияч на чинии", а в чужбина си оправдан от различни неща (език, друга култура, по-трудно си извоюваш място в социалната йерархия - т.е. по-оправдателно се гледа на теб).

Жалко, че темата все някак отива в посока миене на чинии. Това толкова ли се набива в очите? А в къщи не се ли мият чинии, не се ли чисти? Или започва да е срамно, ако го правиш за другите и ако имаш висше образование  Crazy

Всеки има право да живее там, където иска и да работи, това, което намира за добре в дадения момент. Няма нужда да се минава на фаза "плюене". А колкото за водещите на "Сблъсък" - да, те са си против просто заради принципа да бъдат против. Мен ме дразни тази псевдопатриотичност - имигрантите да се изкарват по-черни от корумпираните, които обаче са си в България.  Rolling Eyes

lubopitnaPeace

# 170
Темата ми прилича на - на нас тук не ни харесва, ама и на вас също ви е гадно, само че не сте го разбрали. Също не знам защо говорите, че емигрантите плюят по България.....

муахахаха .. тоест, какво излезе сега, че който не споделя мнението ти колко е зле в българия явно страда от чувство за реалност 'по eagle".  интересно защо правите оценка за  жизнения си избор, сравнявайки се с тези, които нямат същия " Аз съм добре, щото в Бг е зле" е много разпространена нагласа. Но това също е типично, като се замисля.

# 171
10cent's, никъде не съм казала, че в България е зле. Напротив, даже писах, че аз там имах не лоша работа и не съм била толкова за оплакване. Ако прочете, мнението ми е, че по България плюват тези, които са там.
Лично за нас, тук е по-добре. Не нападам никой, който е тръгнал да се връща, но няма смисъл и да ме обиждат, заради избора ми.
Ще те помоля, да ме цитираш, ако съм писала, че хората там са мизерници.

# 172
Тия теми винаги свършват по един и същи начин.

# 173

И аз тамън това щях да напиша: не може ли поне веднъж да се пише по темата, без ненужни обобщения.
Темата е дали по време на финансовата криза повече българи се завръщат от странство.
Някой ако има статистически поглед, да каже.

# 174

И аз тамън това щях да напиша: не може ли поне веднъж да се пише по темата, без ненужни обобщения.
Темата е дали по време на финансовата криза повече българи се завръщат от странство.
Някой ако има статистически поглед, да каже.

Според мен, все още е рано за такава статистика. Може би ще има завърнали се, но те ще са най-вече следващата и 2010 година. Поне тук масовите съкращения започнаха преди месец, два и тепърва ще се усеща ефекта от тях и по останалата верига.

# 175

Дано да ни спаси от агонията Дивиана. То не бяха токоизправители, то не бяха 'повечето', то не бяха сервитьорки и миячи на чинии ... Дидка как живеела...тя знае ли, че се обсъжда тук, всъщност?

Алиса, има такива статистики, да. Наскоро четох , защото ми трябваха в работата.
Галъп са правили изследване, в което обявяват края на 'емиграцията', като процес за България.
Там говорят за 11% готови да се върнат,а  тук за 20, но горе долу това е нагласата.
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1252804
http://www.infotourism.net/news.php?newsid=6772&name=Kandida … maleli+napolovina

Последна редакция: нд, 23 ное 2008, 20:41 от 10cent's

# 176
  • България
Не,това са българи които живеят в Англия,конкретно в Лондон.Това,че са си сменили "местостоянката" не означава,че са си сменили манталитета и същите тези хора се страхуват да се върнат в  България.
Не обвинявам никого-нито тези които са решили да си тръгнат,нито тези които остават.Мисълта ми беше -не си заслужава човек да се съобразява с хорското мнение и да си  рискува най ценното-ЗДРАВЕТО.Ако нямаш друго в България то със сигурност ще имаш кой да ти "отвори вратата" и да ти помогне при нужда.В чужбина повечето хора нямат близки и най лизките им са  тези с които живеят в една къща или семейството (съпруг/а и деца).Аз като изпаднах в тази гадна ПА се срамувах от себе си,че трябва сина ми да ме гледа защото мъжа ми трябва да работи.Приятели и колеги ми се обадят по един път на ден и до там.Разстоянията са големи и всеки си има семейство.Ако си в Бг ще дойде мама,тати,братовчедите и т.н. и няма да ти е толкова самотно.
  HugНяма нищо срамно в това.Проблемът е ,4е по форумите се идеализира животът в 4ужбина,а масово хората се страхуват/срамуват да кажат ако имат сериозен проблем.Веднага те разпъват на кръст или ти се изсипват фалшиви състрадателности...
Да,ама проблемите си ходях по хората,не подбират местожителство.
Аз съм имала нужда многократно от семейство наоколо,дори само за ден,но е нямало как,стресът е огромен ,когато вси4ко е буквално на твой гръб.
Затова са ми странни темите в ДИС,в които се плюе майката/свекървата . Grinning
Аз съм на принципа всеки да си живее живота ,както намери за добре ,а не да се втора4ва в живота на другия.Кой се върнал,останал и заминал е много ли4но,никой няма право да осъжда другия.
Аз съм дотук по тази тема  PeaceНадявам се скоро да се разписвам в темите по градове или ако се направи тема на завърналите се ...Party

# 177
10cent's, ако не е тайна твоята позиция каква е. Не искам да го приемаш като обида, но раздаваш правосъдие, пък не казваш какво мислиш - ще се връщаш ли или не.
Аз няма да те нападна за мнението ти, както ти реши, че  който не споделя моето, нещо не е наред.

# 178
10цента, ако е така, това е добре за България. Или поне на мен така ми се струва.

# 179
Мен пък слабо ме интересува стандарта на живот на Дидка, Митка, Стоянка или който и да е от завърналите се. Но пък винаги ми е било интересно да чета впечатления на завърнали се. Особено позитивни, защото на негативни се наслушах и слушам достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт