410 дни платено майчинство - мисията Е възможна

• 39 303
  • 627
  •   1
Отговори
# 390
  • До хладилника, който обичам
Тук не става въпрос, че "майките с високи осигуровки" са против промяната да се взима осигурителния стаж 6мес назад, а не 1 година. Ако сте изчели внимателно целия форум ще разберете, че има майки, който искат да се отмени 410 дни майчинство поради простата, егоистична причина, че те са разбрали, че са бременни и тогава са започнали да се осигуряват.
Е, питам аз какво е по-важно да гледаш детето си 12мес или да го гледаш 9мес, но със мах 100лв повече.
Е, има и такива като мен, на които почти никак не им дреме за срока и размера на майчинството, защото просто не ги хваща Grinning Сметката "дал Кольо - взел Кольо" в края на срока показва, че по-добре е човек в банка да внася, поне лихви да текат Grinning Но - това са по-скоро частни случаи, а и аз поне смятам, че е по-важно да мисля по-общо и глобално, не само за собствения си интерес Simple Smile

# 391
.....а вие кажете студентките кога трябва да раждаме -след като завършим и направим 12м .стаж на добри осигуровки? .....
Що ние да казваме??? Студентките да си правят сами сметката кога да раждат, така както е нормално всички родители да си правят сметката кога са готови финансово да отглеждат деца. Но не е нормално да се разчита основно на държавата да ти помогне да си отгледаш детето...
Иаз мисля, че всеки трябва да си направи сметка сам кога е готов финансово да гледа дете.Разликата между двете деца ми е голяма, само защото исках да съм сигурна, че ще имам финансова и материална възможност да гледам второ дете.Не мога да чакам държавата да ми финансира изцяло гледането на децата.
И аз съм била студентка.

# 392
Максималният осигурител праг одавна е 2000лв.

Да, но моето обезщетение е сметнато на 1400лв , понеже съм в болничен от февруари- затова! Не е въпроса в цифрата, а в принципа - запазва ли се макс осигурителен праг или се взема заплатата.

# 393
  • София
Ако си в болничен от началото на февруари ти взимат за база за изчисление 5 месеца от предходната година и месец януари на 2007. Но в закона е записано, че взимаш 90% от брутната заплата, но не повече от това, което си взимала като нетна заплата. Държавата никога няма да се прецака.

# 394
Lassi, нищо не се променя в начина за изчисляване на обезщетението. Никакви 90% от заплатата - нещо не си разбрала, всичко си е по старому.  Peace
Ако си в болничен от началото на февруари ти взимат за база за изчисление 5 месеца от предходната година и месец януари на 2007. Но в закона е записано, че взимаш 90% от брутната заплата, но не повече от това, което си взимала като нетна заплата. Държавата никога няма да се прецака.
90% са от осигурителния ти доход, а не от брутната заплата!!!

# 395
Аз твърде добре съм го разбрала, щото така си получаван парите. Просто питам, защото на предните страници се говори за 90% от заплатата, та реших да питам, да не би да има промяна в това отношение (колкото и невероятно да звучи)
Благодаря за отговорите, момичета!

# 396
  • София
за хората които не се осигуряват автоматично става от осигурителния доход, но в закона пише от брутната заплата.

# 397
  • София
а тъй като при Ласи база за изчисление е осигурителен доход от 1400, а не реалната брутна заплата, затова наи-вероятно тя взима 5мес.*90% от 1400лв и 1мес*90% от реалната си брутна заплата.

# 398
Аз питах в НОИ и ми казаха, че въобще не се взема в този случай брутна заплата. Гледа се само осиг доход!
Няма да пълня темата с моя частен случай -
Благодаря още веднъж на всички за отговорите и за полаганите усилия!

# 399
Хайде и аз при неразбралите!
Родих на 04.11.2008г т.е. в момента съм болничен.На 16.12.Требва да отида да си взема третия болничен.Какво се случва от тук насетне.Заварено положение ли съм или не? И една година ли ще съм в платено майчинство или девет месеца? На базата една година осигуровките назад ли ще получавам или шест месеца?
Толкова много изчетох и нищо не разбрах.Моля,ако някой има отговор да ми помогне.Сърдечно благодаря.

Поздрави на всички мами,който положиха толков усилия за останалите маминки.БЛАГОДАРЯ

# 400
за хората които не се осигуряват автоматично става от осигурителния доход, но в закона пише от брутната заплата.
Това е неточно и невярно, Zenda!! Осигурителният доход се гледа!!!
Цитирам Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО:
Раздел ІІІ
Изчисляване на паричните обезщетения и помощите

Чл. 16. (1) Доходът за периода от 6 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:

1. дохода, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд ”Общо заболяване и майчинство” и/или “Трудова злополука и професионална болест”;
2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО;

3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО.

(2) Сборът от доходите по ал. 1, от който се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включително в случаите, в които лицето е осигурено по повече от един договор или на повече от едно основание, не може да бъде по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, за всеки месец от периода, от който се изчисляват паричните обезщетения.

(3) Среднодневният доход за 6-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 КСО, се раздели на общия брой на работните дни за същия период.
..............................

# 401
Обещаната анкета, която за момента поне не оставя никакво съмнение, че Масларова говори пълни глупости (изненада!).

Противно на твърденията й, които се опитва да прокара от доста време, мнозинството майки НЕ желаят да се върнат по-рано на работа, а (учудващо!) искат да се грижат сами за децата си през първите месеци и години от живота им и биха го правили без проблем, особено ако нямат финансова или друга принуда да се в ърнат по-рано на работа.

Анкетата.

# 402
  • Варна
Айде стига сте осъждали хората, че не са си направили сметка кога да имат дете, че не си били плащали съвестно осигуровките (по вина на работодателите). Както всички бяхме ЗА включването на завареното положение (макар не всички да сме пряко засегнати и при положение, че тяхното обезщетение ще продължава да се изплаща на база 6 мес), така трябва да подкрепим и майките, за които не е добре да се гледа осигурителния доход от предходните 12 мес. Уверявам ви, че не са частни случаи. Ако може да се направи нещо по въпроса, защо не - за да се накажат "недобросъвестните платци" ли?

# 403
Добре де след като вече гласуваха тези 410 дни което е прекрасно защото си беше нужна една година платено майчинство, съгласна съм и с условието за 1 година осигуряване преди това. Но мен ме притеснява едно допълнително условие което е минало на второ четене в парламента:

От 1 януари 2009 г. право на 15-дневен отпуск за раждане на дете ще има бащата, с когото майката има брак или живее в едно домакинство. - това добре. Наистина ще има нужда от помощ майката пък и таткото да може да се порадва на бебето.

Отпуск по майчинство ще може да ползва бащата вместо майката от шестия до 12-ия месец след раждането на детето. - мен точно това изречение ме притеснява. Дали ще е по избор от самите нас, или ще ни задъжат 6 месеца да гледа детето единия родител, после другия ?? Попринцип не мисля че много хора ще ги устройва това тъй като със сигурност и двамата родители не се осигуряват на една и съща сума като заплата. Освен това си е друго кърмещата майка да си гледа сама детето на спокойствие пък таткото да ходи на работа. Бихте ли ми изяснили това условие задължително ли ще е или по избор на клиента както се казва. Ами ако бащата не се води никъде на работа какво правим тогава ?

# 404
Виж текста, който цитираш.

"Ще може", вместо "ще ползва" отговаря изчерпателно на въпроса ти, мисля.

Общи условия

Активация на акаунт