410 дни платено майчинство - мисията Е възможна

• 39 285
  • 627
  •   1
Отговори
# 375
Момичета, днес на заседание на Комисията по бюджет и финанси бяха приети промените на 2-ро четене.
ЗАВАРЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ Е ВКЛЮЧЕНО  newsm44

Това означава и тези, на които не са им изтекли 315 дни и тези, на които са им изтекли, но не са изтекли 410 дни ще ползват отпуск 410дни  Peace
Няма изричен текст за дохода, но от НОИ ме увериха, че няма да се преизчисляват обезщетенията  Grinning

Браво и от мен, дано всички искания бъдат удовлетворени!
На мен на 16.12. ми изтичат 315те дни и вчера си подадох молбата за отпуска за гледане на дете до 2 години. Какво трябва да направя сега?

# 376
  • София
Естествено, че нищо в тая държава не е нормално.
Нормално ли е минималната заплата да е 240лв, а най-ниския наем в София да е230 евро. Нормално ли е апартамент в центъра на София да струва колкото апартамент в центъра на Лондон, където средната заплата е окло 2500 паунда (за специалист). Нормално ли е за 1г1/2 всичко да поскъпне с повече от 50%? НЕ!
И да не мислите, че майчинството се увеличава, за да се помогне на майките?! Не, просто предстоят избори и свичко е ПР.
Аз доколкото знам БСП са били против, но НДСВ са се запънали. Нали в началото уж ЕС беше казал, че такова майчинство е много дълго и жените ще се откъснат прекалено много от работа. По-добре било да се направи 100% от заплата и 9мес.

# 377
Ние ли сме най- добре от цяла Европа?Нека мъжът ми да получаваше заплатите като в чужбина, а тогава да видите дали бих се борила за майчинство изчислено на предходните 6 м. ,и сега какво всички ,които са били осигурявани добре 12 м. се борят за новият закон значи сте били осигурявани добре и последните 6 м. защо не се борите тогава за изчисление на база 6 м.? Масларова била се борила, какво се е борила и за пенсионерите ,а там да не говорим и добре ,че възрастните не се организират така като младите и не разбират от интернет, че тогава преврат чака правителството. Вие ревете за вашите осигуровки дето били сте плащали с мъжете си, а ние които искаме 6 м.заварено положение не сме плащали големи осигуровки, и сме ощетявали държавата ,а вие кажете студентките кога трябва да раждаме -след като завършим и направим 12м .стаж на добри осигуровки? Извинявам се за тона никой не искам да засегна, но след всичко изчетено това са моите негодувания... спирам извинявам пак се ако съм засегнала някой.

# 378
Благодаря от сърце на всички, които помогнаха това да стане реалност  Hug Дано и за близнаците да има добри новини. Стискам палци!

# 379
Аз пак като неразбралите.. Бебо навършва 9м на 25ти декември. Сега значи ли че до 25март ще си взимам 90% от заплатата?
Да, значи! Платеното ти майчинство се удължава от 315 на 410 дни.

Браво и от мен, дано всички искания бъдат удовлетворени!
На мен на 16.12. ми изтичат 315те дни и вчера си подадох молбата за отпуска за гледане на дете до 2 години. Какво трябва да направя сега?
Нищо, всички чакаме другата седчица депутатите да гласуват закона за бюджет 2009, а той ще влезе в сила от 01.01.2009. Като го гласуват, ще прочетем точно какво пише в текстовете за платеното майчинство, преходните разпоредби и т.н. Плюс това към закона ще издадат поднормативни актове, постановления и др.подобни, в които подробно ще е разписано кой какво да прави. Това ще стане догодина, сега по празници преди края на тази година никой няма да се занимава с това. Simple Smile Сега чакаме и това е.

# 380
Благодаря и аз на момичетата, които са постигнали този успех!  bouquet Стискам палци за близнаците!

# 381
Аз пък искам да добавя, че доколкото подочух, правителството е одобрило 1-та година, защото от НДСВ са се запънали. Майките, които са преговаряли, вярно ли е това?

И аз благодаря!   bouquet  Мен ме хваща. Но си мисля за младите майки, които са осигурявани примерно 7 месеца - как ще им се изчислява майчинството? ще се включат ли тези 7 месеца?
Да , така е.НДСВ-то настояваха на срещата на тройната коалиция за това решение.Ако зависеше от Масларова тя бе против.
Но нека не я опрекваме толкоз много.Защото има и добри програми по които могат да се възползват мамите, лансирани от нея.
В понеделник аз пращах писмо до пресцентъра на НДСВ за завареното положение/което и мен като много другиме касае/и се надявам да се гласува.

# 382
Аз имам въпрос  - тъй като се цитира сума 90% от заплатата. Вярно ли е това? Или ще е както досега не от заплатата, а от максималния осигурителен праг? Защото моята заплата е по-висока от 1400лв, и получавам 90% от тях, а не от заплатата.

# 383
Май само аз не искам да ме хванат тези 410 дни  Mr. Green

# 384
  • София
Тук не става въпрос, че "майките с високи осигуровки" са против промяната да се взима осигурителния стаж 6мес назад, а не 1 година. Ако сте изчели внимателно целия форум ще разберете, че има майки, който искат да се отмени 410 дни майчинство поради простата, егоистична причина, че те са разбрали, че са бременни и тогава са започнали да се осигуряват.
Е, питам аз какво е по-важно да гледаш детето си 12мес или да го гледаш 9мес, но със мах 100лв повече.

# 385
.....а вие кажете студентките кога трябва да раждаме -след като завършим и направим 12м .стаж на добри осигуровки? .....
Що ние да казваме??? Студентките да си правят сами сметката кога да раждат, така както е нормално всички родители да си правят сметката кога са готови финансово да отглеждат деца. Но не е нормално да се разчита основно на държавата да ти помогне да си отгледаш детето...

# 386
  • София
Аз имам въпрос  - тъй като се цитира сума 90% от заплатата. Вярно ли е това? Или ще е както досега не от заплатата, а от максималния осигурителен праг? Защото моята заплата е по-висока от 1400лв, и получавам 90% от тях, а не от заплатата.

максималният осигурителен праг сега е 2 000, а не 1 400...

# 387
  • София
Максималният осигурител праг одавна е 2000лв.

# 388
След като държавата взема всеки месец данък от теб и мъжа ти нормално и тя да даде нещо нали?Аз съм си направила сметката аз ще бъда до детето си живот и здраве не 12 м. ,а 2 години дори и с минимални средства, така е решил и мъжа ми.Мислиш ли ,че с тези 220 лв. -240 лв. дори и след 12 м. период или колкото там го измъдрят ,аз ще разчитам на държавата с тези пари да си отгледам детето?

# 389
А пък аз сега говорих с нашите Човешки ресурси и ми казаха, че: "Това означава и тези, на които не са им изтекли 315 дни и тези, на които са им изтекли, но не са изтекли 410 дни ще ползват отпуск 410дни " не било прието все още и не очаквали да бъде прието.  newsm78
Понеже не съм много в час с последователността на институциите, които одобряват подобни предложения, някой може ли да ме светне правилно ли съм разбрала: предложението е прието от Комисията по бюджет и финанси и сега предстои приемането му от Народното събрание, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт