Снежнобяла финландска 8 тема

• 22 172
  • 287
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте
При мен е снежно урааааааааааааааааааааа!

# 241
  • Финландия
Ние пък сме намерили компромисен вариант да съчетаем и българската Бъдни вечер и финланската Коледа. Винаги правя постни сърми, боб (на салата), баница с праз и баница с ябълки (тя е с късметите). И финланските яденета- laatikko (аз им казвам запеканки). Правя това с ряпата, с морковите, а картофеното го купувам готово и го запичам отново, като добавям сметана. Бутчето при нас е сравнително малко, че пека телешко и пуешко.

Обикновенно нашата Бъдни вечер започва сравнително късно- след 20:00h. Тогава пием glögi и отваряме подаръците. После идва ред на питката, сърми, боб.... Тук е и финладката салата с червеното цвекло.....(без розовия сос, че той е от сметана)
 Баницата хапваме в ошафа, а баницата с късмети само я преглеждаме кой какъв късмет е получил. Като стане 24:00h идва ред на финланските храни.

Пипарките ги правя няколко дена преди Коледа, а joulutortut- на 24.12. Преди години си играех да правя и къщички, но вече нямаме малки деца, а и все седеше чак до края на февруари, защото никoй не искаше да я разваля.
    До тази година правех един английски пудинг (рецептата беше от Pirkka), но сега ще пробвам някакъв друг сладкиш.

# 242
Привет СНЕЖИНКИ!
Оф, ние вчера пак проблеми с нета. бавен, бавен...Затова ни вест от мен #2gunfire
Ние тази година на Коледа ще сме в свекито (че така или иначе ще опразваме къщата на 23), а за Нова Година ще сме си в Копенхаген- с едни приятели на мъжо, ще идват в нас.
Миналата година, предполагам и тази- за Коледа ще има следното меню: печена патица(с портокали и сини сливи), шунка, варени картофи(без това не минава празник Joy..нали им е основно земеделие), варено цвекло и..един десерт- крем с бадеми. Свекито много не си пада по готвене и разнообразно меню. Като ходим на гостим в повечето случаи ядем същото- без патицата. Много ми се искаше да направя нещо..ама няма как да стане, че с това местене..а в тях не искам да се ровя из кухнята и.
А за Нова Година/ хм..мъжо ме разби с предложението си- гювечета (ще рече човек, че само това му готвя Joy)..едва ли ще е това де, но още го обсъждаме. При всички положения ще гледам да има баница.
Еовинчето ли беше писала, че не са и се сбъднали късметите...е..има време  Wink. На нас със сестра ми 2 години подред ни се падаха бебе. 1 път на мен/ а те си го бяха планували уж..И аз не вярвах, ама на Grinning.
Марги, мила, вярно че вече е все по- забавен. И даже се опитва да шикалкави Joy. Като иска внимание, се прави че кашля, а като се обърна към него ми се хили. А като реши, че му е време за хилене..пръст да му покажеш се спуква от смях rotfImbo бебишоче..
Браво на твоят юнак, полага старание детето Hug
Тук последните 3 дена е супер временце..слънце, няма вятър.
Пчеличке, ама ще вземе и  ние да викнем твоя свекър у нас. аз навивам мъжо да му вземем един костюм..ама той не...а и техните не са много по шумните веселби. Виж, в нас баща ми е по тази част. Даже обикалят с един комшия блока..
Но..догодина сме решили да сме си в БГ за Коледа.
Иначе е толкова весело, като има Дядо Коледа Laughing Дори и за големите.
Ей, Винце, ама ти не чети тайно де..Драсни една дума Wink Hug
Щастлива, то и тук има едни такива подобни бисквитки и сладкиши. Обаче май в родата на моя не ги ядат. Миналата година след Коледата с техните имаше 2 коледни обеди с родата- на майка му и на баща му. И ужас..7/8 часа ама хич не станаха от масата..само се прехвърляха едни пълни чинии..и едно пиене..Обаче сладките работи бяха малко.
viiviia, хубаво е човек да умее да прави компромиси. То е ясно, че така или иначе, за да се спазят всички традиции, ще трябва да има 2 вечери. Важното е да се забавляват всички на този ден Hug.
Коте, дай на заем малко сняг за Коледа Wink
Пупи, как са бебочетата? Те сега толкова бързо растат..
Раленце, дай малко почивка, мила, да не се преуморяваш.. Hug.

Момичета, децата ви как се справят с българският език?

На всички вас весел, спокоен и празничен ден

# 243
А тук съм аз..тук съм   Hug   и зорко ви следя... Flutter  Joy

Снежинчета...голЕм купон си е при вас... Joy  Hug

А ние за Коледа ще сме си в къщи, освен само, че аз ще съм на работа на 26 и 27 декември. Crazy  Но поне е в нашия град, така че го броя все едно съм си у нас.  Laughing hahaha

А на Нова Година сме поканени на семейно  парти, на което ще сме 6-7 семейства. Хората които ни канят имат голяяяяяяяяяяма къща с един голяяяяям хол..и ще има мноооооого танци  музика, смях и храна...и винце предполагам  Laughing

А февруари смятаме с моя да идем до България за 1 седмичка. newsm78   Той да си оправи две зъбчета при моя зъболекар...а аз да си видя мама и тати. Heart Eyes  Значи моя викинг реши, че му е по-евтино да иде в България на зъболекар , вместо тука... Joy И май е  праФ човека!

Много ви гушкам..и пак ще намина!   bouquet

# 244
такаааа....днес много работа начии  #2gunfire
отивам при един мой познат (той има връзки в полицията,особено в нашето районно).обяснявам му ситуацията и той ме кани на съседната маса с полицаите.обсъдихме проблема с двойното Л на фамилията,но казаха че не могат да помогнат,защото не съм при тях (бързата поръчка на личните карти е на районното на Волга,второ ли е,кое е,все тая).та казаха ми две имена,едното да ме свърже с второто,а второто да си каже тежката дума.отивам аз там и изобщо не ме допускат до първото име,а с второто се свързах по телефона и бях препратена в общината. оттам ми заявиха,че използват документа,който им дам от Дома на младоженеца,а там вече бях отпратена веднъж. и вече с бойна походка отивам при преводачката и тя каза,че за половин час ще оправи работата  Shocked а аз от колко дена вече мъча да не го връщам това,защото си мислех че 2 дена и още сума ти пари ще ми коства.оттам вече леко притеснена намирам каките в Дома на младоженеца,че и през общината успях да мина  Mr. Green и за малко и в полицията да успея да ида,ама за малко  Rolling Eyes но оттам ме увериха,че глоба няма да има,защото 30те дена ми започват от днес,защото днес е легализиран брака в Дома,така че нямало защо да се шашкам толкова  Sunglasses е сега ако не отидат парите за глобата по магазините,човек да не съм  Mr. Green
мъжо гледам е писал тази сутрин,че е бил събуден от мъниците в 7 .защо - мама се качила на едната къщичка и не могла да слезе оттам  Joy а малките долу гладни и пищят колкото могат  Joy а познайте кой е научил мама да се катери на къщичката?точно така,нашата любима калпазанка Праси  Mr. Green
Коледа на гости в провинцията,Нова година не сме решили,ама нищо чудно пак да сме там...ще видим.аз се чудя само дали ще мога да прекарам през границата малко луканка,лютеница и една баница Царица,че ако трябва да прекарвам и буца сирене...  Rolling Eyes Mr. Green а късметите винаги мога да ги пъхна отдолу  Wink

# 245
Здравейте, снежинчици  Hug

Ще ви чета после, че бързам сега  Sunglasses

# 246
Хе/хе, Пупи, браво на теб Hug
То май понякога е така..нервиш се, нервиш се, а то после за 5 мин се свърши работата Laughing. Важното е, че си успяла..че то с тия управия няма.
На всички вас мнооооого снежни сънища Wink Hug

# 247

Как сте девойки?Виждам настроението е добро.По..късно ще намина пак,че отново си взех работа в къщи и ми пуши главатааа.... smile3515

# 248
Здравейте и от мен

Валенце, аз винаги съм така, започна ли да работя го правя по много  Grinning , но пък няма как.
Пупито докато разбера,че "Дома на младоженеца" е някаква сграда, която така нарочате  ooooh! При първото прочитане си мислех,че говориш за апартамента на твоя мъж  Joy Ужасссс, трябва да си почивам повече,че ставам неадекватна  Tired

Марги и аз съм решила да пробвам тази рецепта с рибата. Ще вмъкна и твоите допълнения към рецептата.  Wink

Ео трябва да мислиш позитовно. Ами,че нали децата са най-голямото богатство. Ако забременееш това ще ти е забогатяването, ако ли не то тогава пък ще продължиш да работиш и да трупаш пари. И в двата случая ще си богата  Wink

Щастливче имате ли директни полети до България? Предполагам,че вече сте си взели билети ,затова питам. При нас пускат за Коледа директни полети на Финеър, но през останалото време няма.

Винска това за зъболекарите важи и за Финландия. Горе долу би излязло по-евтино да си отидеш до България, отколкото тук да ходиш. Освен това като ти кажат,че трябва и да чакаш няколко месеца и направо  #Crazy 

Лека нощ на всички

# 249
Добро утро  Hug
пъпи защо да не можеш да прекараш тези неща през границата няма проблеми за храна, ние с цяла кола пълна с храна минаваме, а и в самолета съм носила.
Валя пращам сняг дано да стигне на време  bouquet
Ей момичета големи сладурани сте  Hug Hug Hug
Аз днес съм на коледно парти Crazy
Пожелавам ви приятен петък

# 250
И аз съм на коледно парти.
Дори пола си сложих в чест на колегите  Mr. Green
Ще взема и даже да се гримирам, а снощи си направих маникюр.
Мани, мани, така е като веднъж в годината излизам на купон - трябва да съм готина.
Нали имам доста дългокоси колеги, Пчеличке  Mr. Green
Особено един от горния етаж.
Това не сте го видели, да знаете.  Crazy

# 251
Добро утро   bouquet

рали, не съм чула за директни полети от тук до България зимата, лятото има много чартъри, но зимата ...  newsm78
Ние сме с прехвърляне, взехме си билетите още септември на мноого хубави цени  Crazy
За зъболекарите, мдам ... имам един мъдрец, който мисля да си извадя, но няма да е тук, ще отида при моята си зъболекарка в България  Grinning
Не за друго, ама не ми се чака  Sunglasses
Пък и тя ми знае "номерата" и "цаките" Laughing

Хайде и тук да обявя за едно малко и красиво бебче, което се роди на мои приятели в Атина снощи.
Само такива хубави новини да ни радват  Hug

Еовин, абсолютно "за" нагласяването, ама защо купон само веднъж в годината?  Wink

Пъпенце, как вървят при теб нещата?   bouquet

# 252
Ми вече не ходя по дискотеки, не издържам дълго време без да спя...Вече нямам приятели в студентски...

А по фирмените купони само се натискат, в моя екип вече всеки с всеки е ходил/спал/натискал се.
Добре, че поне едно 90% от хората се смениха, та в следващата година има какво да ...мда.
Пък на мен това не ми е по вкуса.
А на коледното парти все пак трябва да се отчета, иначе ще вземат да ме обвинят в липса на тийм спирит, примерно.
 Laughing

# 253
Здравейте и от мен  Grinning
Надявам се , че ще мога да се присъединя към вашата снежна темичка . За първи път пиша при вас и успях да про4ета само тази тема , но нямам личен компютър ( този е на един приятел ) Във Финландия ( Коккола ) съм със съпруга си от 1 седмица и ми е още много странно  Confused Той работи като заварчик тук от няколко месеца и е свикнал малко или много , но аз ... Добре 4е сетих за този форум ( влизам тук от доста време , но в другите подфоруми )
Искам да ви питам за толкова много неща ... Надявам се да не ви подразнят въпросите ми  Embarassed Rolling Eyes Първо искам да ви питам как е чубрица на фински  Mr. Green и как седят нещата с колетите ( по специално ме интересува дали може да ми пратят алкохол и цигари от Бг  Embarassed )
Лек и успешен ден   bouquet Надявам се и в бъдеще да пиша при вас  Grinning

# 254
  • France
Здравейте, мами от Финландия!
Пиша ви, с молба за помощ.
Мъжът ми търси работа във Финландия като дърводелец, строител на дървени къщи, оператор на специализирани машини. Насочил се е там, защото имало много работа по специалността. Аз мисля да търся и в Швеция.
Положението ни е много зле, т.к. сме производители само за ЕС, а работа нямаме вече няколко месеца. Изтеглихме кредити, свързани с производството, което, уви, замря.
Ще бъда благодарна, да чуя вашето мнение, има ли шанс той, и към кого да се обърне, при намиране на работа.
В Клюто, пуснах тема за фирмите-посредници, но до тук нямам смислен отговор.

Общи условия

Активация на акаунт