DE. Тема 100

• 11 443
  • 305
  •   1
Отговори
# 105
Гарго, какво празнувате по никое време?
Ние другия вторник ще се събираме на "Adventsnachmittag" и ще пеем Crazy Rolling Eyes и ще ядем и пак трябва да мисля нещо какво да нося за хапване, аман- хем ме мързи и не ми иде отръки, хем пък и не ща да се изложа пред другите майки Mr. Green

Не съм те забравила за онази пратка, приготвена е вече, но чакам уж втора седмица един мухльо от ибей да ми прати патроните за принтера, които си изъргувах, че да си напечатам марките, защото не ми се крачи чак до пощата и те а днес да дойдат, а утре да дойдат, и аз си чакам още Close

В тази връзка да питам ибейките- вие на този каква оценка бихте му сложили? Значи плащам си веднага (44евро, не е като за 2 евро да се лигавим). Писал, че праща с хермес за 5,90, да ама Хермес с тази големина струва 4,10, т.е. почти 2 евро отгоре, както и да е, и това преглътнах, обаче чакам, чакам, а ми трябват патроните спешно, защото си имам неща за печатане тук и ми се бъркат работите (а старите ми ги изцедих до капка, нищо не пускат вече Sad) А не върви и да прибягам до магазина и да хвърля още 50-60 евро за друг комплект. Започвам да му пиша културно- няма отговор, втори, трети път- пак няма отговор, пълен игнор. Той си има и някакъв онлайн магазин и там писах- пак нищо, накрая подадох оплакване до ибей и днес отговор- много съжалявам, стоката ще я пратим още тази семица. Брей, колко благосклонно- още тази седмица Close. Та ако действително ги получа тази седмица негативна ли да му забърша или и аз да съм благосклонна и да дам неутрална. Така съм му вдигнала мерника, че само да ми падне и две негативни ще му дам, ама да не ми се скарат после "шефовете" Wink Две седмици чакане не е чак толкова много, но като бърза човек му се виждат двойни newsm78

# 106
А моята дъщеря казва "сирьенце" Simple Smile
Бибе много сладка твоята щерка  Simple Smile. Аз също съм от 10 години тук и имам малко български контакти и в началото изобщо не се стараехме да говорим правилно ами все през просото,една българска, една немска дума.Обаче като говоря с майка ми и ми става трудно да се обяснявам,та започнах и тук с приятели да се стремя да говоря правилен български. И въпреки това има все още неща,които си ги пляскам на българо-немски.Изпадала съм в много неудобна ситуация в България,когато питах мъж ми как е определена дума на български и той ме гледа така #Crazy,той откъде да знае, а на мен ми неудобнооо,че хората ме чакат да се доизкажа, а не ми идва на български Embarassed
С този ми пост не искам да се включвам в каквито и да било дискусии тук,че нямам нерви за спорове в момента.Съгласна съм с Биба за мир Peace и разбирателство

# 107
Биба, аз бих дала отрицателна оценка без никакви угризения. Две седмици са мнооого време за такава доставка, още повече че вероятно става дума за фирма, а не за частно лице. Бих писала и за завишените транспортни разходи. Продавачът има право на коментар след твоя, остави го да сам да се оправя.

# 108
Остави, ами и аз започнах да казвам сирьенце, уж на майтап и защото ми е смешно, ама как ще научи детето как е правилното ако продължавам да се лигавя така, не знам Embarassed
Нормално е да забрави човек определена дума, случвало ми се е и преди да заживея в чужбина, но предимството на майчиния език е, че винаги можеш да намериш начин да обясниш въпросната дума със заобиколки и синоними, така че даже събеседникът да не разбере, че си запецнал нещо. Simple Smile

Мишка, да фирма е, но изглежда от скоро, а иначе има 580 позитивни до сега и едва вчера получи първата си неутрална от един друг изнервил се като мен...как ги е навъртял толкова много с тази си политика, нямам идея....

# 109
Остави, ами и аз започнах да казвам сирьенце

Сиренцето в къщи си е сиренце, но куклите са "Пупли", къпането във ваната е "Ванен", а интерпретациите на името Стоил(дядо ми) от Пловдив(олсо вери хард ворт) от страна на всичките ми немски роднини вкл. щерката са просто трогателни.

Мамун, не знаех, че си от Сливен. Хубави праскови = хубава ракия, но на ямболлии(каква дума само!) ПРОСТО им дишате праха. Без лоши чувства Hug Mr. Green.

Бибе, направи палачинки за празника.

А това видяхте ли го?

|^^^^^^^^^^^ ||
| Греяна Ракия ||''''''\\__,
|______________||___|__|
(@)(@)'''''**|(@)=(@)*|(@)

Наздраве!

# 110
Здравейте дами,
минавам да се разпиша в 100-та юбилейна, че както сте я подхванали и ще изпишете 20 страници  Mr. Green.
Гледам диалектите нищите. Аз със сигурност не говоря български правилно, че като се съберем с една приятелка българка все си обясняваме някои думички  Joy.
Вица с японците ми хареса. При буквалния превод винаги така се получава  Joy.

# 111
Мамун, не знаех, че си от Сливен. Хубави праскови = хубава ракия, но на ямболлии(каква дума само!) ПРОСТО им дишате праха. Без лоши чувства Hug Mr. Green.

Така е, като не си асфалтират улиците. Laughing
Има големи лакърдии около великата вражда. Пак се сещам за случая при откриването на Сливенските минерални бани 1930 някъде, че в ямболския местен вестник излиза статия със заглавие "На 30км. от Ямбол са открити минерални бани" Joy

# 112
А мойта мома си казва на чист бьлгарски "Имам ако, имам пиш", ама като свьрши работата вика fertig Joy Има и други подобни бисери, но сигурно всяка от вас може да извади пьлна кошница Laughing

А нашето тьржество си е просто годишното тьржество, без конкретен повод Sunglasses.

Биба, аз си чакам прилежно, няма проблем. Разрешавам обаче да ме използваш в борбата с бавната доставка - нещо от рода на заплахи сьс сьдебно преследване и заплащане на обезщетение за неимущесвени вреди причинени на трети лица - детето ми се травмира, мисли си че майка му е льжкиня и татко му е сьучастник Wink

Да не забравя, знае ли някой защо не ми вьрви озвучаването и то само на репликите на филм на DVD Thinking В чудене сьм, музиката е ок, но репликите не се чуват ooooh!.Нещо по настройките при мен ли е проблема. Случвало ми се е ведньж преди с едно наето филмче, ама това си го купих и сега картинки ли да гледаме или по устни да чета. Последното трудно, че е анимация Blush

# 113
Гарго, липсват ти някои кодеци най-вероятно. Най-добре инсталирай най-новата версия на плеъра, с който гледаш и ще се чува всичко...

# 114

Включвам се с Prügelbrett за дъската за гладене.

# 115
Бибе, много дълго си чакала. Аз щях да почакам, пък да напиша в ибей, че искам да щорнирам. Нали за това са АГБ-тата. Този не си е спазил срока на доставка и толкова. Пък за завишените пари за доставка не само в оценката бих го написала, ами и на ибей ще го кажа. Вярно е, че тук все повече се пълни с разни несриозни (най-често чужденци), които използват системата, за да печелят, НО все пак сме в Германия и трябва да има ред и дисциплина. Може да звуча крайно, но аз съм на мнение, че който плаща, той поръчва музиката, особено в една държава, където има закони-като тук! И за това си търся правата, когато не ми изнася. Peace
За говоренето-аз съм софиянка и не съм учила диалекти  Wink , но ги разбирам  Joy ! Факт е обаче, че половинката ми говори често на смесен българо-немски, защото е отраснал тук, но е бил няколко години и в бг, а освен това свекитата си говорят и те така. Съответно общото съжителство с него подсъзнателно ми е създало навик и аз по някога, без да искам, да ръся някое и друго смесено изречение, но обикновенно се усещам и тогава повтарям отново на български. И него го подсещам, когато не се усеща. Странното е, че пред хората си говори или на немски, или на бг. Явно пред мен се отпуска  Wink и за това не внимава толкова какво казва.
Танче, всичко ок ли е с преводите?
Днес почва вайнахтсмаркта и ще се пие глювайн  Twisted Evil !

Последна редакция: ср, 26 ное 2008, 15:31 от ZiMa

# 116
Ама и вашите щерки, Сърфи и  Мишка, имат добри попадения Laughing. Нямам търпение вече и ние на едно такова словотворителче да се радваме, но първо да дойде живо и здраво през юли Grinning

Гарге ти не си ли някъде около Берлинско бе?Давай още бисери и ти,много обичам такива детски

# 117
Зиме, не съм болна, на половина рускиня съм  hahaha демек за мен чая е като водата  Mr. Green Относно диалектите аз много се старая да говоря и пиша правилно български, не за друго ами като бях малка и живях няколко години в Русия, та като се върнах трудно наваксах с българската граматика и от тогава имам комплекс, че грамотността не ми е силна страна, но се старая! И все пак признавам, че много често ми се случва когато разговарям със сестра ми (тя живее в USA) да казвам думи на английски. Когато мисълта ми тече бързо се случва думата да ми дойде не на родния език. И когато се случи за първи път в Германия дума да ми дойде на немски, а не на английски бях изключително щастлива, все пак още се уча и за мен е много важно да свикна с немския език. Не искам да влизам в спорове, всеки има право. Не спорете за такива маловажни неща. Помислете, че има хора като родителите на Марти, който се молят на Бог всеки ден и казват, че ще правят всичко и ще бъдат най-добрите хора на света само детето им да се оправи. Оценявай те и малките жестове и подминавайте лошото  Peace
Малко прекалих с дължината съжалявам.  Embarassed

Айдеее още една бременна! Паззе аз не знаех, честито може и на патерици ако не съм разбрала на време!

# 118
  • Germany
Моя син си говори много правилно бг, но от известно време забелязвам странна структура на изреченията, като: Еди кое си дете от градината направи тон на учителката, беше много вкусно - направих чинията чиста и винаги казва вместо "но" "обаче" и т.н. aber....

# 119
pazza, лека и безпроблемна бременност! Hug
Както си написала "бе", ако синът ми те чуе, веднага ще ти се скара: Без "бе"!
Ей такъв автогол си вкарах само с една  забележка, че сега го наричам Бе-полицай. Mr. Green

Деси, буквалният превод цари и у дома, особено когато Алекс има страх. Laughing

Мимак още ли е на кораб или се е зазимила нейде? Присетих се нещо. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт