DE. Тема 100

• 11 448
  • 305
  •   1
Отговори
# 120
Зиме, да, благодаря ти, успях да го отворя. Сега Ще мина с 4ервения химикал  Mr. Green преводите ви, ама така като гледам май няма да имам много работа. 4удесно сте се справили  Hug

А ти като си от София не говориШ ли на Шопски?  Mr. Green Как каzваШ, нЕма или нЯма?  Mr. Green

Охоооо, Паца, 4естито, да е лека и едно хубаво бебенце на финала   bouquet

Prügelbrett е жестоко  Joy
Милена скоро каzа Körnersahne...... newsm78....и после раzбрахме 4е имала предвид Kohlensäure  Laughing

# 121
  • Germany
Деси, буквалният превод цари и у дома, особено когато Алекс има страх. Laughing

Или "имам глад за брецель"  Shocked Shocked Shocked  ooooh!

# 122
А ти като си от София не говориШ ли на Шопски?  Mr. Green Как каzваШ, нЕма или нЯма?  Mr. Green
Разбира се, че казвам нЯма. Mr. Green  Между другото според мен шопски нЯма. Измислен е от придошлите софиянци май, защото аз познавам много хора от други градове, които казват нЕма и слагат ударението "по шопски", на пример отидОхме, а не отИдохме.  Laughing Но да не ставаме дребнави  Wink . То е малко като с лафа  hahaha Извинете, господине, вие математик ли сте или така си гледате?
Всеки обаче сам си преценява как иска да говори. На мен изобщо не ми пречи! Peace Нищо, че поетът е казал - въпрос на мъжка чест, не на игра-а-а...
И да си пестиш червения химикал  Wink , че после и за теб ще трябва пари да събираме за нови химикалки  Grinning !

# 123
Кривите ударения са доста популярни из Пернишко-Радомирския регион.

# 124
  • Germany
Най-смешното говорене: мекоговорящ пристига в София и започва да подръжава на казАх, отидОх и става една смехория  Whistling Whistling

# 125
Аууу , мен това с кривите ударения, много ми бърка в здравето, много грозно ми изглежда някой като казва: казАх, отидОх, направИх  Crazy Всичко друго като диалект приемам като прости различия в говора ама това направо ме побърква  ooooh!

# 126
А, Зима, шопското койне си го има и говорът му си е супер оригинален даже. В България има една ятова граница, с чиято помощ софиянци се делят на селяни и кореняци  Mr. Green

Една случка от първите години на букинистите на пл. "Славейков". Опитвам се да се добера до едни интересни книги, наредени върху туристическа сгъваема масичка, която стои обаче в една локва. Аз предлагам на продавачката да я измести малко вляво, за да не си ходим всички с мокри чорапи към къщи, тя ми отговаря: "Не се казва 'вляво', а 'налево', щото тука е София".

Последна редакция: ср, 26 ное 2008, 16:32 от Mi6ka

# 127
Между другото според мен шопски нЯма.

А Че вместо Ще (че одим (ще ходим), че правим...), леб=хляб и тн не е ли шопски? Моят род е на 30км от София и всички дядовци и баби си говорят и сега така?

Ясмин пък казва ноще = noch + още Mr. Green

Някой може ли да ми каже по колко пъти и колко дълго мога да давам Osanit. Четох листовката, ама нещо не ми стана ясно, а от аптеката не ми казаха нищо Sad Верно, че е хомеопатично, но никога не съм давала.

Последна редакция: ср, 26 ное 2008, 16:59 от Майра

# 128
Стига бе, нямало шопски- защото живеете (сте живяли) там, сигурно не ви прави впечатление вече Wink
Пък и шопският е един от най-известните диалекти в България.
Зима сега ще изкара другите краища на БГ виновни, че в София не могат да говорят както трябва hahaha

Милена скоро каzа Körnersahne...... newsm78....и после раzбрахме 4е имала предвид Kohlensäure  Laughing
Laughing
Леа пък наскоро каза да пазим тишина, защото трябвало да се "konzertieren" Thinking Трябваше ми известно време да схвана, че искала да се концентрира  Mr. Green

# 129
pazza, честито. Лека, красив аи безпроблемна бременност и здраво бебе, когато му дойде времето  bouquet.

# 130
, тя ми отговаря: "Не се казва 'вляво', а 'налево', щото тука е София".
Joy hahaha Joy
Хайде и аз У стотната тема. Да ни е честита и да пребъде У  вековете.

много пишете бре мадами. Вие деца и къща нямате ли? Едва ви смогнах. А и с тази промяна от 15 на 20 страници изпаднах малко в шок. По едно време гледам имам да чета 6 страници, а бях чела до преди малко  ooooh!

Гледам за диалекти си говорите. Най се кефя когато софиянци се тупат по гърдите, че говорят правилно  ooooh! Да ме извиняват жителите на столицата. Но според мен на всякъде из родината ни се говори една или друга диалектна форма. Дори и в Русе, където по принцип говорят най-правилно  Joy Joy
Това беше майтап.
Биба на този от ибей никаква неутрална оценка, той си е направо за негативна. Не знам защо го жалиш толкова. като се прави на тарикат, ще си го получи.
Честито на ново бременните мами. лека и безпроблемна бременност да има.
Хайде трябва да почва вече декемврийския бебе валеж. Коя ли ще се запише първа? Може пак да залагаме  Party
Ето овековечих се в 100ната тема

# 131
Ето малко хронологически подредени част от бисерите на Алекс Laughing

- Внимавай злей! =внимавай да не излееш
- Nicht злей? =Не изля, нали?

Моля holen мойто сок, мама!

Тате опукал Weintrauben, мамо?

Мамо, виж! Ich habe geготвил.

Големи деца и той не пие кафе.

има беше =  имаше

две тигъри

Аз съм лош на Ана и Артур = Ich bin böse auf

Искам крафифа - ха, познайте = краставица

Мамо, аз успеях.

Тези не измийни = Тези ягоди не са измити

Твойто тумбак е пълен

- Алекс, облечи се!
- Аз вече съм обун.

- Ми подата (подът) да бъде чиста.
- Кое, детето ми?
- Килимата. (Килимът)

- Хапнú!
- Аз хапних вече

# 132
  • Germany
Майра, на мен в аптеката ми казаха по 7топченца, когато има болка, и ако болката е много силна може и през 15мин. Но при мен почти винаги с едно - две давания се успокояват нещата. Аз ползвам и кремчето Дентинокс - то значително по-добре действа от Озанит  Peace

# 133
Оле, Муни голяма веселба при вас  Joy

# 134
Да се разпиша в юбилейната тема  Hug

Общи условия

Активация на акаунт