Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)

• 228 622
  • 779
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте!

Преди няколко дни ме заболя лявото коляно. Не силно, сковаваше се най-вече сутрин. След раздвижване отминаваше. Изведнъж снощи ме заболя адски, мазах с диклофенак, пих течен аналгин, не помага. Почти не съм спала. Не знам каква е причината и затова не съм наясно какво да направя, за да си помогна някак до Нова година. После ще търся лекар. Възможностите са няколко.

С Бехтерев съм от повече от 20 години, централна форма. Проблеми имах с кръста, гърба и врата, понякога седалището, но никога с краката. .Анкилозата приключи, имам всички увреждания, но без болка. Вече почти 5 години.

Имам напреднала остеопороза, над 4 за двате изследавни области. Не ме боли, пия витамин Д, калций, магнезий.

Не знам тази болка в коляното откъде може да е...Да загрявам ли мястото, или ще боли още повече? Масажори дали са удачни, имам разни за гърба и кръста, може да свършат работа.
Имам някакво вътрешно усещане, че не е Бехтерев, търпяла съм му мизериите дълги години и знам как боли. Не ми прилича на това...
Дали може да е възпален нерв на крака? Боли ме само левия крак, нищо друго. Но се засили изведнъж много....

# 721
Здравейте! Извинявам се, че идвам с въпроси, ако ви дразнят ги подминете, но съм объркана. На 35 години съм. Имам от години проблем с кръста и изкривен гръбнак. Преди година болките в кръста се влошиха и правих ЯМР, като диагнозата беше Дискова херния. Започнаха да ме лекуват така, но нещо не ми се връзваше. Нещата ставахя все по-зле и по-зле. Започна болка по целия крак, скованост, болка в седалищния нерв. Говоря за адска болка, по-силна от родилната. Вече над година пия по 6-7 болкоуспокояващи на ден. Втори ЯМР. Обикаляне на десетки доктори, докато най-после един неврохирург каза, че е сакроилеит и, че изобщо не става въпрос за ДХ. Сега вече нещата и симптомите ми се навързаха. Правихме блокада на болката, но без резултат. Обаче нищо не казаха за Бехтерев, а аз започвам да имам своите съмнения. Къде бихте ми препоръчали да отида и за свое успокоение да отхвърля тази диагноза? От Враца съм, но често ходя на София, Плевен също е вариант . Благодаря

# 722
  • София
Здравейте! Извинявам се, че идвам с въпроси, ако ви дразнят ги подминете, но съм объркана. На 35 години съм. Имам от години проблем с кръста и изкривен гръбнак. Преди година болките в кръста се влошиха и правих ЯМР, като диагнозата беше Дискова херния. Започнаха да ме лекуват така, но нещо не ми се връзваше. Нещата ставахя все по-зле и по-зле. Започна болка по целия крак, скованост, болка в седалищния нерв. Говоря за адска болка, по-силна от родилната. Вече над година пия по 6-7 болкоуспокояващи на ден. Втори ЯМР. Обикаляне на десетки доктори, докато най-после един неврохирург каза, че е сакроилеит и, че изобщо не става въпрос за ДХ. Сега вече нещата и симптомите ми се навързаха. Правихме блокада на болката, но без резултат. Обаче нищо не казаха за Бехтерев, а аз започвам да имам своите съмнения. Къде бихте ми препоръчали да отида и за свое успокоение да отхвърля тази диагноза? От Враца съм, но често ходя на София, Плевен също е вариант . Благодаря

Здравейте. И аз съм от Враца, диагнозата ми я постави др Горчев в Плевен (в Авис медика).

# 723
Здравейте. Най-добрият специалист в диагностицирането на Болест на Бехтерев в България, кой е?

# 724
Здравейте, искам да попитам какво е мнението ви за биологичните лекарства?

От 2 години съм на Хюмира и се чувствам страхотно с тях, върнах се към нормалния живот буквално.
Проблемът е че все се намира някой доктор който като чуе за Хюмира и започват типичните приказки че били мноого лоши защото причинявали рак и т.н. Изпадам в една паника и след разговор с моят ревматологичен доктор и успокоение от негова страна че всяко лекарство си има страничните ефекти и дори и да има повишаване от риска за такова заболяване не са фрапантни проценти отгоре не е толкова страшно колкото го изкарват
 И това се повтаря на няколко месеца хаха

Та.. от колко време сте вие на биологични? Здравословни проблеми причинени от тях? Какво е вашето мнение?

Благодаря!

# 725
Здравейте. Заради двустранни сакроилеитни промени 2 степен трябва да изследвам HLA-B27. Здравейте. Предстои ми изследване на HLA-B27 заради двустранни сакроилеитни промени 2 степен. Мога да изследвам в Цибалаб (изпращат там с куриер), филиал на Лина или филиал на  Рамус, с това разполагаме в града. Чудя се коя да избера. Благодаря предварително.

# 726
Здравейте. Аз съм диагностицирана с това заболяване от 2018 година. Бях на биологично до 2023 и се чувствах много добре и тогава го спрях. И всичко се върна с пълна сила от края на миналата година. Сега болките са ужасни. Чакам нов протокол за друго лекарство Енбрел. Но притеснението ми е, че рязко отслабнах. Аз по принцип никога не съм била дебела, на сега съм 38 килограма. Ям много, но никакъв ефект. На някой да му се е случвало?

# 727
Здравейте. Аз съм диагностицирана с това заболяване от 2018 година. Бях на биологично до 2023 и се чувствах много добре и тогава го спрях. И всичко се върна с пълна сила от края на миналата година. Сега болките са ужасни. Чакам нов протокол за друго лекарство Енбрел. Но притеснението ми е, че рязко отслабнах. Аз по принцип никога не съм била дебела, на сега съм 38 килограма. Ям много, но никакъв ефект. На някой да му се е случвало?

Провери се за второ автоимунно, сигурно си чула, че вървят в букет. Аз от бехтерев не съм отслабвала, но по някое време свалих доста, без да съм била на диета. По-- късно се оказа, че съм отключила друго.

# 728
Вече нямам идея къде да ходя. Имам и високи тромбоцити, нисък витамин Д. Тях на хематолог, бях на кардиолог и невролог и всички само ми обясняват, че е от заболяването. Имам час за ендокринолог и почвам да се изчерпвам от към лекари. Когато бях на биологично, стигнах до 42-43.

# 729
Вече нямам идея къде да ходя. Имам и високи тромбоцити, нисък витамин Д. Тях на хематолог, бях на кардиолог и невролог и всички само ми обясняват, че е от заболяването. Имам час за ендокринолог и почвам да се изчерпвам от към лекари. Когато бях на биологично, стигнах до 42-43.
Вит Д на всички е нисък след определена възраст, не е от заболяването. Взимайте го на таблетки или капки. Аз го вкарах в норма, лятото го пия по-рядко, зимата по-често.

# 730
Здравейте, препоръчайте ми диагностик за Бехтерев, както и са някое друго от серонегативните артрити?

# 731
Здравейте, препоръчайте ми диагностик за Бехтерев, както и са някое друго от серонегативните артрити?
Разгледайте темата:  Пловдив - Препоръчайте ми Ревматолог за Анкилозиращ спондилит/Болест на БЕХТЕРЕВ
m.bg-mamma.com/?topic=1731043

Има известни препоръки за гр. Пловдив, споменава се за .... д-р Никола Тепелиев.

# 732
Някой да е забелязал изтъняване и капане на миглите? Или да търся проблема другаде Thinking

# 733
Девойки,сега открих темата.
И аз съм в отбора на Бехтерев.От 20 години мe мъчат разни ортопеди,които така и не намериха лек за мен,и от 3 години ревматоложка се поти над моите болежки.Едва преди седмица разбрах,че съм със Morbus Bechterew,за 3 години така и не ми каза каква е точната диагноза,докато не се наложи да вляза в болница и видях на направлението...

Какво да ви кажа,преди три години ме подложи на биологични инцжекции.
Adalimumab беше първата присъда.Казвам присъда,защото той ми докара псориазис.Плаки по целите стъпала,по скалпа...след 3 месеца мъчения го спряхме.
Втората присъда беше Talz. Всичко прекрасно,псориазисът взе да изчезва,нямах вече никакви болки...първата седмица.От там нататък започнаха мъките.При всяка погълната хапка умирах от болка в стомаха.Нямаше значение какво ям,болките бяха ужасяващи,да не кажа и по-силни от родилни.Отслабнах 8 килограма за 2 месеца.Бях в болница,изследваха ми стомах,черва...няма проблем.Спряхме и него
Третата присъда е Simponi, нямам болки в стомаха,но...псориазисът се върна,и то като екзема,пак по стъпалата.
Вкарахме и Метотрексат,като последен коз,не подейства.Т.е. подейства,но отрицателно.Започнаха да ми се възпаляват пръстите на ръцете около ноктите и венците ми...Спряхме го.
Докторката вдигна ръце и сега ще ме вкара в ревматологична клиника да ме разчленят(както казва тя) и да намерят решение,защото тя вече е безсилна

Пиша всичко това не за да се оплаквам.Просто да споделя опит.

# 734
  • Пловдив
Коя е тая клиника?

П.п...и на мъжа ми не му помагат изписваните до сега лекарства...първо Хумира, сега Ринвок. Последните не ги пие, заради страничните ефекти...
Изследвания прави, имунологии и т.н...и нищо. Спря всичко. Мъча го с разни добавки само от време на време.

Общи условия

Активация на акаунт