Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 3 246
Мата, няма да ти отговарям юридически обосновано, може - за огромно съжаление, ако закона позволява, както е в някои щати в Америка, да се заплаща износването на бебето на биологичната майка, в смисъл разходите на жена, решила да се откаже от детето си е друг въпрос ,ако има възможност да се осъществява сурогатно майчинство също е различно, проблемът е че у нас е възприет един подход - добър , лош - такъв е. Мисля си че и ние като хора сме по-различни и за това не върви много и приемната грижа. Колко от нас биха взели да гледат дете, в условията на приемна грижа и после да трябва това дете при определени условия да се върне имам предвид, че когато детето дойде в къщи - за мен то си е моето дете. Навлизам в друга тема, която не е момента да обсъждам, просто идеята ми е че у нас законодателят е възприел един подход, който дали ни харесва или не сме длъжни да спазваме, а защо се допуска купуването на деца - ми просто - детето е на майката, но и на този, който е упоменат като баща в акта за раждане и ето ти майката се отказва и то си остава на "бащата" - вратичка.  и не си мълчим ама няма кой да ни чуе пък и доказването на нещо такова е доста трудно. Не помня кой беше писал но ако влезе да ражда журналистка неомъжена и заснеме нещо такова, ето това би довело до нещо повече, поне ще се сезира прокуратурата, но така знаем че е станало - но им редица пречки  първо кой има право да оспори бащинство, очевидно е че двете страни няма да имат интерес от това. Дано не съм те обидила, просто като се сетя че това се случва Twisted Evil

 madchen, преди не исках да те засягам по някакъв начин, мислех си че си добронамерена, но доста неща не знаеш, бях разстроена по друг повод и не исках да напиша нещо, за което после ще съжалявам. "Купувачите" явно искат дете, може би ще обичат това дете, казвам може би, защото това не е нещо което мога да знам, но след като се дават пари за дете, какво остава после - всичко ли ще трябва да купуваме. Пак казвам, ако закона позволява да се плаща ще е друго, или поне ще е законно, а дали е морално, ами всеки има собствени критерии за морал.

# 46
 • Мнения: 8 735
В личен и професионален план правя, каквото е по силите ми за да се предотврати този тип осиновявания.Така не се допуснаха две осиновявания, а едно е под въпрос/ако Мата, питаш за това дело, още е във ВС/Не е кой знае какво, но все е нещо.
Някои от тези процеси се разчуха чрез пресата и сега две семейства да се замислят, пак е от полза.
Вероятно има региони в които се увеличават случаите на купуване на деца чрез три популярни форми на заобикаляне на закона.Но е факт, че има региони, в които този тип осиновявания са непознати.Може и да не ви се вярва, но е факт.
Истината е, че процедурата по осиновявания от 2003 г. е в голяма степен недомислена, тъй като регламентира един начин да не се избират деца, а допуска триста-да се избират.Е, така си е думата, не са 300.Докато няма законодателна воля да се променят редът за припознаване на деца и  законовата привилегия да се осиновява припознато дете от съпругата на "припозналия", противодействието срещу "купуване на деца" е много трудно.Но все пак, не е невъзможно.

И още нещо- за тези, които случайно само четат и избират този път.Това, че е неморално, вероятно ще трогне малцина.Но осиновяване по този ред/ч/з заобикаляне на закона/ е такава бомба със закъснител, че свят да ти се завие.Правните и социални последици, отложени във времето могат да ви съсипят живота и този на детето.Поне върху това се замислете!"Услужливите " адвокати, които ви сдобиват с новородено бебе ви спестяват доста истини за вероятни въжможни ситуации в бъдеще.

И друго- помислете си един ден какво уважение към родителите може да има дете, което узнае, че е "купено".Защото все ще се намери кой да му каже.
Не си мислете, че по този ред се осиновяват само деца от български етнос, в случая манията е да се осинови новородено.

Хайде, че стана много дълго.

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 16:44 от Светкавица

# 47
 • Мнения: 3 246
Светкавица Hug мисля, че точно в това е проблема - манията  да се осинови новородено, може би и да се скрие факта на осиновяването. Съгласна съм с теб че процедурата е недомислена и то доста толкова неща куцат но пък и май няма воля за промяна на най- наболелите проблеми.

# 48
 • Мнения: 545
Това, че си платил процедурата, няма нищо общо с покупката и продажбата на деца. Както и това, че има вратичка, не значи, че е достойно.

Не си играйте с думите - независимо дали сте наясно или не за какво точно плещите. Наясно ли сте, че с някои от приказките може да сте пряко виновни за нечии страдания - скоро или по-натам в бъдещето? Само за да ви олекне от едно публично споделяне?

Сега делово: Това не е добитък и аз лично няма да толерирам каквото и да е възпяване, дори на майтап или по погрешка.

И друго, само защото щеше да ти е по-евтино и за да не се пълнела (по твоите думи така излиза) гушата на адвокати, дай да разрешим робството? Защото НЯМА да са само чистички хорица които ще си напазаруват, и така ще свърши.

Имало го, видите ли. И к'во?. Ако го разрешим, цените ще паднат и ще стане масово явление. Гадно ли звучи?

Изясни ли се за какво говоря и ще спрете ли да викате дявола?

еди.
ПС не ми отговаряйте, но изрично и много точно моля, НЕ говорете дори теоретично такива работи. Освен това мисля, че отклонението от темата беше предостатъчно. Баста, черта, спрете с покупко-продажбата.
ПС/2 е, не мога да кажа всичко, което ми идва на душата. 100 пъти да го оправя няма да стане. Със сигурност ще ме разберете криво, но не ми пука - само спрете.

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 18:49 от T3-M4

# 49
 • Мнения: 4 138
хм. добре де, как уважават родителите си деца, които са износени от друга жена. на нея и е платено. говорим за щатите.
това се случва там от сума ти години. със или без заплащане.
така че този довод, Светкавица е единствено актуален за сегашните, тукашни, български закони.
нищо не се знае. може след 10 години да се приеме подобен закон и у нас. моралът е явно относително понятие. всеки си го крои и шие както му е удобно.
неморално е да платиш, ама е морално да избираш. щото законът го допуска, пък другото не.
рових, мислих..........къде аджеба пише, че един баща може да припознае само свое биологично дете.........

борбата срещу купуването на деца май не се случва там, където би трябвало, а последствията са единствено за хората, които и без това носят торби с мъка от години.
гворихме си, варна не е българия. нито пък софия.
и е факт, че много често има припознаване и след това осиновяване от съпругата.
не говорим за отделни единични случаи, а за практика.
демек, законите за осиновяването не са читави.
и тъй като не съм юрист, не мога просто да махна с ръка и да кажа, ми това са законите.

не съм чувала никога, че с едно зло трябва да се бориш, като му отрежеш опашката. май главата трябваше.

в държавата на моралистите се случват наистина особени неща.
децата се избират по кожа, цвят и произход.
при далеч не толкова моралните гадни капиталисти в европа, подобно нещо би предизвикало фурор.
споделих, че в един немски осиновителски форум, щяха да ме изядат, когато попитах дали бих могла да имам претенции за произход и пол.
германия е държава, в която заплащането за осиновяване е напълно легитимно. чрез ауторизирани агенции.
чужденците, които идват да осиновят у нас, също плащат. но не избират. не съм чула някой да ги заклейми като неморални.
имаме и ауторизирани агенции. които работят за пари. те са напълно законни.

ако един българин иска да осинови дете примерно от тайланд, пак трябва да се обърне към подобна агенция и да плати петцифрена сума.

и последно, в този ред на мисли. защо, когато прокурорът оспорва едно припознаване, няма последици за адвоката. недоказуемо било.
докато не подгоните търговците, купувачи винаги ще има.
борбата с криминални престъпления не става с наказване на жертвите, а на извършителите.


Еди, извини ме много, ама става въпрос за децата. и докато не го дискутираме, пък макар и грозно, тези неща ще стават.
това, че няма да говорим за тях няма да промени нищо.

# 50
 • Мнения: 8 735
Само да допълня, че нямам желание за непродуктивни спорове. Достатъчно ги имам там, от където си изкарвам хляба.Исках само да споделя неща от собствения си личен и професионален опит. Факт е, че правото е динамична система и "догонва" социалните взаимоотношения. Но пък, така, както във всяка човешка дейност е напълно реалистична прогностика с , да речем предвидимост 10-20- 30 години.Да сме живи и здрави, както и децата ни!

П.С.Еди, имам притеснения от друг характер, поради което не те разбрах много, ако с моя пост съм засегнала правила или форумни нрави, моля за извинение!Обаче, като юрист и то доказано добър юрист /няма да се изтъквам тук, във форума/ съм на мнение, че за "такива работи" следва да се говори , не ами дори да се крещи!Най малкото поради всеобщото неразбиране и изкривяване на проблема! Пак моля за извинение!

# 51
 • Мнения: 4 138
продуктивен или не, дискусия е Wink

аз например се чудя, защо да речем не се направят образователни материали. за вредите от подобни занимания, за наказателната отговорност, за рисковете, които крие едно подобно осиновяване.
вечно има недомлъвки. опасно било, рисковано било. и дотам. не е ли редно да се закове една тема по този въпрос. тук четат доста хора.
ЗАЩО е рисковано.

адвокатите, както знаеш могат да омайват и да правят нещата розови. това им е и работата. и те деца хранят.
само че, законодателната власт би трябвало да е по ангажирана. за мен една професия трябва да е призвание, което ще рече, че и след работно време съществува.
ако съм лекар и не съм вече в болницата, а на път за дома, също няма да подмина припаднал човек.
законът не свършва в съдебната зала.
може предложенията ми да са лаишки, но знам едно. нещата определено не са наред.

# 52
 • Мнения: 804
Мата,   bouquet За мен човек, който отглежда дете, което биологично не е негово е светец. Имам трима познати, които имат проблеми със зачеването. Ще правят опити в клиники до края на света, но няма да осиновят дете. Аз също не знам дали мога.  Thinking Не съм се изправяла пред такъв проблем. Затова оправдавам всякакъв начи на осиновители да се сдобият с дете. За тази кауза бих пускала всеки ден SMS-и.
Това е моята позиция. Спирам да пиша в темата. Весели празници на всички!

# 53
 • Мнения: 4 138
ок, и аз за последно.
не в осиновителите е проблемът, те са водени от истински и искрени чувства. лошото е, че до деца могат да се докопат по този начин педофили, търговци на органи и всякаква паплач. именно затова законите трябва да се изменят в насока, служеща на добрите намерения и недопускаща произвол. защото поантата е само - да не се плащат пари.
в други държави всички тези неща са по-гъвкаво регламентирани и именно там подобни престъпления са доста по-редки.
но всичко това ще се развива с времето, няма как. мисля, че ние няма да доживеем наистина големи промени в тази област.
децата в домовете са все още толкова, че май и повече.

никъде не може да се намери статистика колко деца са припознати и след това осиновени от съпругата на припозналия.
именно това е цифрата на полузаконните осиновявания, но никога няма да я научим.
аз се отказвам да воювам с вятърни мелници. няма никакъв смисъл. лично аз познавам две двойки, които през последната година припознаха и осиновиха. и никога няма да тръгна да ги съдя и да спекулирам дали е морално или не.
не и след като моралът е наистина относително понятие и се ръководи от юридически закони, а не от човешки такива.

меренето с два аршина не ми е комфортно занимание.

мадхен, лъжеш се. няма нищо свято в цялата работа. това са си нашите деца, но човек го усеща само когато го преживява. кръвните връзки са второстепенно нещо. и не ние правим добро на тях, а те на нас.
всеки е на този свят за да се учи, каква е целта, не съм напълно наясно. но така приемам нещата. и гледам да направя възможно най-доброто от това.

# 54
 • Мнения: 3 246
matakosmata  Peace
madchen, аз също не се имам за светец, напротив ако трябва да съм честна, много се чудих какво да напиша на един от въпросите в заявлението "защо искате да осиновите дете" ми това в никакъв случай не е благороден някакъв акт за мен, просто страшно много исках дете и в никакъв случай не съм "спасила" моето дете, по-скоро то спаси мен. А твоите познати може би не са стигнали до такова решение, някои хора никога може и да не вземат такова решение за осиновяване и аз не мога да ги съдя по никакъв начин, макар че отстрани погледнато изглежда различно.  Весели празници ти пожелавам на теб и на семейството ти  Hug
Светкавица, аз също си мисля че това е проблем, който не бива да бъде подминаван.  А къде е истината, кой знае.
 извинявам се  ако съм засегнала някого с изказванията си, може би доста изместихме първоначалната тема
Еди може да не съм се изказала правилно  имах предвид, че в чужбина законодателството е друго, но това не е законно у нас, мисля си дори че в някаква степен е неприложимо

# 55
 • Мнения: 545
Кали 7, просто трябва да се съобразявате, че това място е публично, с всичките произтичащи от това плюсове и минуси. Мислите, личният разговор са едно - дискусията на публично място в нета - друго.

А в тази тема се изрекоха и доста опасни неща, формално и неформално забранени, а също така и някои глупости. Ще ме прощавате, но така злепоставяте и поставяте под риск себе си, мястото, а със сигурност и невинните зрители. И не ми хареса, че когато го намекнах, сякаш напук последваха вече откровените излияния. Не ми е ясно 'за чий', не виждам никаква положителна идея да се прави така.

еди.

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 12:21 от T3-M4

# 56
 • Мнения: 4 138
верно много глупости се изписаха, аз изтрих част от моите.
но все пак съм убедена, че някои закони могат да бъдат взаимствани и приложени и у нас.
подскачаме винаги, когато става дума за пари, само че живеем вече в капитализъм и се налага да го приемем. строят, при който човек за човека е вълк Wink
няма начин да няма начин долнопробната търговия с деца да не може да бъде пресечена.
само намирам борбата срещу нея малко изместена и констатирам липса на по-глобално мислене.

нейсе, надявам се някой ден да има положителни промени. такива теми просто много ме натъжават, минавам през болезнени спомени и тъй като не съм заслепена от собственото си величие, просто знам че съм направила грешки. и го отчитам.
не знам дали съжалявам. май не. защото виждам джуджето, което щъка насам натам и душата ми се стопля.
така е трябвало да стане......а и все пак не преодолях някои свои принципи и намерих задоволителен за мен вариант, за да не се пържа непрекъснато в угризения.

не знам кое е по-добре. едно дете да расте при биологичната си майка в мизерия и болка, или да отиде при хора, които му предлагат обич и сигурност. най-ужасното е, че не можем да го попитаме какво иска..........
не се наемам да давам акъл по този въпрос. всеки си носи кръста. лошото е, когато има невинни жертви.

# 57
 • Мнения: 1 843
Извинете, че се включвам като "последна инстанция" или... като черна станция.
Мисля, че принципно Т3-М4 е прав, но относно възможността някой да се възползва неправомерно от "нечии" писания и още повече - себезлепоставянето, държа да подчертая "малък" детайл.

Другарката заявила на всеослушание хонорара заплатен на адвокат, е осиновила непълно по абсолютно законен начин.
Заплащането си е чиста проба спекулация от страна на професионалист, напипал лабилно място в емоциите на човек, тръгнал по този път.
Същата другарка би могла да извърши непълното осиновяване и без така посочената сума. Както и всеки друг, стига да знае за този вид осиновяване.

Повечето от нас, обаче не са и чували, че съществува подобна форма на осиновяване.

# 58
 • Мнения: 3 246
дами доста неща "натворихме", макар че се старах да  не излизам от добрия тон и да не казвам нещо, което да засегне някого, явно не съм намерила правилните думички....., за това се извинявавам, а за протокола - това че споменах че има "вратичка" не значи че не съм против

# 59
 • Мнения: 4 138
там е работата, че не е вратичка. а си е закон.
вратичката е припознаването. защото там нещата са неясни.
не мога да отида да осиновя детето на съседката по процедурата на пълното осиновяване, но мога без проблем да го осиновя непълно. и да осиновя именно това дете.
това са два напълно различни закона. и е добре, че ги има. след като има регисър за децата с пълно осиновяване и той се води по съвсем други критерии.
защото едно е да осиновиш едно дете непълно и то да има доста живи роднини, друго е да го осиновиш пълно и да се криеш зад тайната на осиновяването. тогава можеш да си правиш каквото искаш с детето.
или взимаш просто дете, или ако имаш претенции, плащаш за тях. и то не с пари, а с доста неудобства.
за мен това е справедливо.

Общи условия

Активация на акаунт