Ммммм!!!Сладкооо!

  • 610 753
  • 243
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 7 418
Сладка питка "Детелина".

1 ч.ч.=250 мл


   1/2 кубче жива мая размита с 1/2 ч.л. захар в 1/4 ч.ч. вода
   4 пълни с.л. захар
   щипка сол
   1 пакетче ванилена захар
   1 капсула лимонова есенция
   3 с.л. олио
   250 мл газирана вода на стайна Т
   2 яйца (половинка от единия жълтък се отделя за намазване)
   брашно ,колкото поеме (около 700-800 г)

    за пълнежа:
    размекнало краве масло
    канела
    ванилена захар
    мак
    захар

  Замесваме тестото и го оставяме да втаса около 1 час (или повече,ако Т в стаята е по-ниска).
  Леко премесваме втасалото тесто.Разделяме го на 4 части.
  Всяка част разточваме на кръг ,намазваме с размекналото масло,поръсваме щедро със съставките за пълнежа.Завиваме я на руло.
  Сгъваме рулото и го срязваме така,както е показано тук.
   Редим сърцата в намазнена тава с диаметър 30 см.
   Намазваме всяко сърце с отделената половинка жълтък,която е смесена с малко олио.Обилно поръсваме питката със захарта.
   Слагаме получилата се питка във фурна на 40 г за да довтаса още малко (около 20-30 минути,ориентирайте се по състоянието й.Внимавайте и да не превтаса.).
    Печем до суха клечка.
    Питката не се получава много висока.Правя го нарочно,за да има повече коричка и за да пази формата на детелина.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes


  
  

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 17:33 от Селма

# 166
  • Мнения: 7 418
    Малка питка за здраве.
    С едно втасване.

    

     1/2 кубче жива мая размита в 1/4 ч.ч. хладка вода + 1/2 ч.л. захар
     2 пълни с.л. захар
     1/2 с.л. сол
     3 с.л. олио
     250 мл газирана вода на стайна Т
     2 яйца (половинка от единия жълтък се отделя за намазване)
     брашно за средно меко тесто

     Замесваме тестото.
     Оформяме го по желан начин.
     Слагаме в намазнена тава 24 диаметър.Оставяме да втаса около 50 мин-1 час.
     Намазваме с жълтъка,който е смесен с малко олио.
     Поръсваме със сусам.
     Печем на 170 г с вентилатор до суха клечка.
     Изваждаме и увиваме в кърпа.
     Да ви е сладко. Heart Eyes

Последна редакция: сб, 16 юли 2011, 08:27 от Селма

# 167
  • Мнения: 7 418
      Сладкиш "Дамски каприз".
      
      Затруднявам се да ви посоча източник на тази рецепта.Има я една и съща или с малки разлики в безброй кулинарни сайтове и блогове.
      Аз я направих леко по своему.Ето така:
      1 ч.ч.=250 мл

      Блат:
      4 жълтъка
      1 ч.ч. захар
      125-130 г олио
      1 ч.ч. кисело мляко
      1 бакпулвер
      1 ванилия
      2 ч.ч. брашно

       Пълнеж:
       ябълков (или друг) конфитюр
       смлени орехи

       Белтъчена маса:
       4 белтъка
       4 с.л. захар
       1 ванилия
       кокосови стърготини

      Забъркваме продуктите  за блата.
      Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тава с размери 23/32 см.
      Печем до суха клечка.
      Изваждаме тавичката от фурната и,без да вадим блата,я оставяме настрани.

      Белтъците разбиваме на сняг със захарта и ванилията.

     Леко изстиналия блат намазваме с конфитюра.
     Конфитюрения слой поръсваме с ореховите ядки.
     Отгоре покриваме с разбитите белтъци,като гледаме да я разпределим равномерно по цялата площ на сладкиша.
     Белтъците поръсваме с кокосовите стърготини.
     Връщаме тавичката във фурната,като пускаме последната на 90-100 г без вентилатор само на горен реотан за около 40 мин..(Ако белтъците започнат бързо да се зачервяват,вероятно фурната ви е по-силна,просто я намалете и оставете сладкиша да се допече,колкото е посочено).
      Да ви е сладко! Heart Eyes

  

      

Последна редакция: нд, 17 юли 2011, 21:56 от Селма

# 168
  • Мнения: 7 418
Кекс "Зебра".
Пухкав,леко влажен.
1 ч.ч.= 250 мл

   3 яйца
   1 и 1/3 ч.ч. захар
   200 г заквасена сметана
   150 г олио
   125 г газирана вода
   1 бакпулвер
   ванилия
   есенция лимон
   2 и 2/3 ч.ч. брашно
   1 с.л. какао за оцветяване на  1/3 от  сместа за "зебра"-та

   Забъркваме смес от горепосочените продукти без какаото.
   От сместа отделяме 1/3 и я оcветяваме с какаото.
   В намазнена и набрашнена тава изсипваме лъжица от бялата смес,отгоре непълна лъжица какаовата смес.И така ги редуваме,докато не изчерпаме сместа.
   Печем на 160 г ,горе и долен реотан,вентилатор.До суха клечка.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

 

Последна редакция: сб, 10 ное 2012, 19:13 от Селма

# 169
  • Мнения: 7 418
   Божествен "Тиквичник".
   Тиквеник с Тиквички.  Wink
   По идеята на Mushmul4e.   bouquet
   Резултатът ще ви изненада много приятно с хубав вкус и сочна консистенция.  Grinning

   1 пакет кори за баница Бела (400 г)
   около 1.300-1.500 кг нарязани в блендер или настъргани тиквички
   олио за намазване на корите
   канела и ванилена захар за поръсване на корите (по 1 пакетче)
   бяла кристална захар за поръсване на тиквичките (около 300 г)
  
   за заливката:
   3 яйца
   125 мл мляко
   1 пакетче ванилия
   1 пакетче бакпулвер
   1-2 с.л. олио

   глазура (по желание)
   сок от половинка голям лимон+ пудра захар+ ванилия = гъста каша

    Оформяме Тиквичника по начина ,по който се оформя Тиквеник.Вижте тук.
    
Вместо маслото или маргарина,корите се намазват с малко олио.
Слепват се по две.
    
Поръсват се с канела и ванилена захар.
    
В/у тях се разпределят настърганите тиквички(на снимката виждате тиква  Simple Smile ).
    
Тиквичките се поръсват с около 2 и половина супени лъжици захар.
Корите заедно с тиквичките се завиват на руло.
На дъното на намазнена тава постиламе една кора.
Рулата се редят в/у тази кора.
    
Нарязват се напречно,на квадратчета.
    
Заливат се със заливката от яйца и прясно мляко.
Останалата кора се накъсва на малки парчета и с нея се поръсва вече залятия Тиквичник.
    
Печем до готовност.
    
Готовият Тиквичник напръскваме с глазурата.А ,когато изстине,го поръсваме с още пудра захар.
Да ви е сладко! Heart Eyes


 
    
    

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 09:03 от Селма

# 170
  • Мнения: 7 418
     Торта а ла Норвежка (с подсладено кондензирано мляко).
    
    За тези,които обичат вкуса на подсладено кондензирано мляко.
    Много сладка,не особено лека.Но определено неустоима.

    Блат (с малки разлики съм го заимствала от тук) :

    4 жълтъка
    120 г захар
    100 г олио
    3 с.л. пр. мляко
    1 пакетче бакпулвер
    ванилия
    160 г брашно
    филирани бадеми 90-100 г

    белтъчен слой
    4 белтъка
    200 г захар
    есенция ванилия

    крем:

    1 буркан сварено кондензирано мляко

    250 мл пр. мляко
    3 с.л. с връх брашно
    1 с.л. какао на прах
    2 с.л. захар
    ванилия
    ром/коняк (или есенция)
    50 г краве масло

    Забърква се сместа за блата.Разпределя се във намазнена и набрашнена тава с размери 23/32 см.Покрива се със разбитите на сняг белтъци.Поръсва се с филираните бадеми.
    Пече се около 30-35 мин. на 160 градуса + вентилатор

    Вари се крем от млякото,брашното,захарта и какаото....Когато е готов,към него се прибавят ароматите,маслото и кондензираното мляко.
  
    Блатът се разделя на две части.
    Едната част се намазва с крема,захлупва се с другата с бетъците нагоре.От остатъка от крема се правят "зебра"-видни линии.
    Ако искате по-сериозна украса за тортата,сложете горният блат с белтъците надолу,за да имате равна основа за украсата.Украсете я с предварително приготвен крем за украса(от бита сметана ,например).

  

   За кръгла торта разделете сместа за блатовете и белтъците на 2 и печете 2 отделни блата в тавичка 24 см диаметър.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

  

Последна редакция: вт, 30 авг 2011, 16:34 от Селма

# 171
  • Мнения: 7 418
   Пълнозърнести бисквитки с мед и канела.
   
  
   2 пълни с.л. мед
   1 ч.л. сода бикарбонат
   2 яйца
   1 ч.ч. захар
   2/3 ч.ч. олио
   пакетче канела
   ванилия
   други аромати по желание (индийско орехче,джинжифил,кадрамон,карамфил)
   2 ч.ч. смлени пшеничени или овесени ядки (меля ги в чопер)
   2 ч.ч. бяло брашно (или около това,за средно меко тесто)
  
    Замесваме тесто от посочените продукти и го оставяме в хладилника за 30-50 мин..
    Разточваме го не много тънко в/у набрашнен плот.
    С формички изрязваме фигурки.Редим в/у постлана с намазнена пекарска хартия тава.
    Печем в загрята фурна (160 г + вентилатор) не повече от 15 минути.
    Втора и трета партия бисквитки ги пека не повече от 10 минути.
    (На изваждане от фурната са още мекички,но при изстиване се втвърдяват.)
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

  
    
    

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 11:18 от Селма

# 172
  • Мнения: 7 418
    Доматен сок в буркани.

    домати
    сол

    Добре узрелите домати измиваме и смиламе до еднородна маса в кухненски робот,чопер или в каквото имате.(Ако доматените семки са ви неприятни,пропуснете сока през сито).
    Посоляваме според вкуса.
    Слагаме на котлона.
    Оставяме сока да поври 15-20 минути (може и повече).
   
    Предварително добре измиваме буркани и капачки.
    Заливаме ги с току що завряла вода,за да се стерилизират (във всеки буркан слагам по една метална лъжица,за да не се напука стъклото).Преди да разпределим сока по бурканите,изсипваме водата.

     Когато сокът е готов,още горещ го сипваме в топлите буркани.Завинтваме топлите капачки.
     Бурканите покриваме с някаква по-дебела завивка и ги оставяме да изстинат под нея (около 1 денонощие).

      Бон апети!  Heart Eyes

# 173
  • Мнения: 7 418
   Картофени розички.
   Използвах тази идея.
   Не бих казала,че за мен са върхът на вкусотия!Но децата си ги харесаха, може би заради ефектния им вид.  Simple Smile

   Не изпълних рецептата много точно.Сложих:
   картофи(по рецептата 4 бр.)
   сол на вкус
   краве масло на око
   яйце ( по рецептата 1 бр.)

   кашкавал (аз не сложих)
   чер пипер (не сложих)

    От сварените картофи се прави пюре.Гледайте да няма бучки,които могат да ви затруднят в шприцоването.
    Прибавят се яйцето,солта,маслото,останалите продукти ,ако решите.....
    В/у пекарска хартия се шприцоват розички и се запичат на 180 г 15-20 минути (до порозовяване).
    Сервират се топли,като гарнитура към месни ястия.
    Бон апети!  Heart Eyes

  

# 174
  • Мнения: 7 418
  Сладкиш "Циганско лято"
   1 ч.ч.=250 мл

  4 яйца
  1 и 1/3 ч.ч. захар
  1 ч.ч. олио
  6 с.л. пр.мляко
  2 ванилии
  1 бакпулвер + 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  2 и 1/3 ч.ч. брашно

  сливи нарязани и почистени от костилки или друго (орехи,стафиди,ябълки,кайсии,малини,вишни и т.н..)

   Да ви е сладко! Heart Eyes



    Забъркваме смес от горепосочените продукти.
    Изсипваме я във форма с дупка,която е предварително намазнена и набрашнена.
    Оставяме мъничко от сместа.
    Редим плодове.
    Покриваме ги с остатъка от сместа,няма проблем,ако не се покрият изцяло,в процеса на печене те ще потънат.
    Печем до суха клечка.
    Изстиналия сладкиш поръсваме с пудра захар.
    
    

Последна редакция: ср, 28 сеп 2011, 18:24 от Селма

# 175
  • Мнения: 7 418
     Целувки с бадем "Laughing man".
     Името им измисли сина ми.  Laughing
     Децата ще бъдат във въсторг от тези мънички хрупкави сладки!
     В рецептата давам минимална доза.Иначе трябва да бъде поне удвоена.  Wink
    
     1 белтък
     50 г захар
     няколко капки(или гранулки) лимонова киселина
     няколко капки ванилова есенция
     цели бадеми

     Белтъкът се разбива с миксер първо с лимоновата киселина.Когато започне да побелява и да се превръща в пяна,му се добавя постепенно захарта и ванилията.
     Разбива се,докато пяната не се втвърди дотолкова,че няма да пада от съда,като го обърнете с дъното на горе.

     В/у тава постиламе пекарска хартия.Върху нея редим бадемите.
     С помощта на сладкарски шприц или пош правим "розички" в/у всяко едно бадемче,като го покриваме със белтъчената смес.

      Печем или по-скоро сушим целувките на 100 градуса без вентилатор 2,5-3 часа.Изключваме фурната и остяваме ги да изстинат напълно заеднос фурната.Трябва да се получат сухи и хрупкави.Ако имат влажност или лепкавост,значи трябва да ги "сушите" още.

     Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: чт, 29 сеп 2011, 07:58 от Селма

# 176
  • Мнения: 7 418
   Варени гевреци.
   С мак,със сусам.....

    1 ч.ч.=250 мл

    1/2 кубче жива мая(20 г) размита с 1 ч.л. захар в 1/3 ч.ч. хладка вода
    2 с.л. захар
    1/2 (към 2/3) с.л. сол
    3 с.л. олио
    1 яйце (половинка жълтък се отделя за намазване)
    1 ч.ч. хладка вода
    брашно до не много твърдо тесто


    Замесва се тестото и се оставя да втаса ,докато удвои обема си (около 50 мин.).
    Като втаса,се премесва леко.
    Разделя се на 2 части.Едната се прибира в хладилник.Другата се разделя на 16 части (за по-мънички гевречета) или на по-малко,ако искате да получите по-големи гевреци.
    От всяко парче тесто се оформя топче,което леко се сплесква и се продупчва с пръст.После получила се дупка се разтяга внимателно,докато се получи "колелце".
    На котлон се слага да ври вода около 3 л.Прибавят се около 1 с.л. олио и 1 с.л. захар.
    Всяко геврече се пуска внимателно във врящата вода.Вари се по 1-2 минутки от всяка страна.Във водата гевреците бухват допълнително.

    В/у тава се постила пекарска хартия.Леко се намазнява.
    Гервеците се вадят от водата и се редят в/у хартията.
    Когато са наредени всичките се намазват с жълтъка ,смесен с малко олио.Обилно се поръсват с мак или със сусам.
    Пекат се на 160 г. + вентилатор около 25 минути.

    Със втората половина от тестото се процедира по същия начин.Или се прави рецептата по-долу: "пеперуди с шунка".
    Да ви е сладко! Heart Eyes
    
  
    
    

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 11:25 от Селма

# 177
  • Мнения: 7 418
     Сладкиш с плодове и бадеми.
     1 ч.ч.=250 мл

     3 яйца
     1 ч.ч. захар
     1 ванилия
     2/3 ч.ч. олио
     4 с.л. пр.мляко
     1 бакпулвер
     1 и 2/3 ч.ч. брашно

     плодове с кисел вкус:сливи,вишни и т.п..
     филирани или нарязани бадеми около 50-80 г

     Забъркваме смес от горепосочените продукти.
     Изсипваме я в намазнена и набрашнена форма (24 см)
     Ако използвате вишни,изсипете цялата смес.Ако използвате други плодове,оставете малко от сместа,за да ги покриете отгоре.
     Нареждаме плодовете.Покриваме ги,ако не са вишни ,с остатъка от сместа.
     Поръсваме сладкиша с бадемите.
     Печем на умерена фурна до суха клечка.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

    
      

Последна редакция: ср, 28 сеп 2011, 22:16 от Селма

# 178
  • Мнения: 7 418
    Меден сладкиш "Сърце"
    1 ч.ч. = 250 мл

    2 яйца
    1 ч.ч. захар
    2 равни с.л. мед + сода бикарбонат на върха на ножа
    150 г олио
    1 ч.ч. кисело мляко
    канела (по желание)
    2 с.л. мак
    ванилия
    1 бакпулвер
    2 ч.ч. брашно

    филирани или нарязани бадеми
 
     Глазура:
     сок от 1/2 малък лимон + пудра захар до средно гъста каша .Аромати по желание :ром,ванилия....

   Забъркваме смес от горепосочените продукти.
   Като предварително карамелизираме меда и содата бикарбонат в отделен съд на умерен котлон до жълта пяна.
   Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тава с форма на сърце.
   Поръсваме щедро с филираните бадеми.
   Печем до суха клечка.
   Напръскваме с глазурата.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: ср, 28 сеп 2011, 22:10 от Селма

# 179
  • Мнения: 7 418
   Пеперуди с шунка.

    1 ч.ч.=250 мл

    1/2 кубче жива мая(20 г) размита с 1 ч.л. захар в 1/3 ч.ч. хладка вода
    2 с.л. захар
    1/2 (към 2/3) с.л. сол
    3 с.л. олио
    1 яйце (половинка жълтък се отделя за намазване)
    1 ч.ч. хладка вода
    брашно до не много твърдо тесто

    Плънка: много меко краве масло и нарязана на ситно шунка.

    Замесва се тестото и се оставя да втаса ,докато удвои обема си (около 50 мин.).
    Като втаса,се премесва леко.
    Разделя се на 2 части.Едната се прибира в хладилник,докато работите с другата.

    И така....Разточваме едната част на нещо като овал.Намазваме я обилно с размекнало на стайна температура краве масло.Поръсваме с нарязана на ситно шунка,да покрие тестото хубаво.Свивате "овала" на дълго руло и го нарязваме на трапецийки ето така :  / \ / \ / \ / \ / \

   Всяка трапецийка леко притискаме отгоре по средата ,горе-долу така: /|\  .За целта използвайте по-дебела дървена клечка,например.(Аз ползвах тъпата страна на ножа,но на места прекалих и прерязах пеперудките  Crazy )

   Нареждаме "пеперудите" в намазнена тава.Намазваме ги леко с жълтък и олио (ако останат ненамазани,не е проблем).Оставяме да довтасат във включена на 40 градуса(без вентилатор) фурна за около 15-на минутки.Като довтасат,я пускаме на 160 градуса+ вентилатор.Печем до готовност.
   
    Същото повтаряме с другата половина тесто.

   Готовите пеперуди увиваме в кърпа.
   Да ви е сладко!

 
   
   

Общи условия

Активация на акаунт