1 ч.ч.=250 мл
1/2 кубче жива мая размита с 1/2 ч.л. захар в 1/4 ч.ч. вода
4 пълни с.л. захар
щипка сол
1 пакетче ванилена захар
1 капсула лимонова есенция
3 с.л. олио
250 мл газирана вода на стайна Т
2 яйца (половинка от единия жълтък се отделя за намазване)
брашно ,колкото поеме (около 700-800 г)
за пълнежа:
размекнало краве масло
канела
ванилена захар
мак
захар
Замесваме тестото и го оставяме да втаса около 1 час (или повече,ако Т в стаята е по-ниска).
Леко премесваме втасалото тесто.Разделяме го на 4 части.
Всяка част разточваме на кръг ,намазваме с размекналото масло,поръсваме щедро със съставките за пълнежа.Завиваме я на руло.
Сгъваме рулото и го срязваме така,както е показано тук.
Редим сърцата в намазнена тава с диаметър 30 см.
Намазваме всяко сърце с отделената половинка жълтък,която е смесена с малко олио.Обилно поръсваме питката със захарта.
Слагаме получилата се питка във фурна на 40 г за да довтаса още малко (около 20-30 минути,ориентирайте се по състоянието й.Внимавайте и да не превтаса.).
Печем до суха клечка.
Питката не се получава много висока.Правя го нарочно,за да има повече коричка и за да пази формата на детелина.
Да ви е сладко!