TheNMaster's kitchen - Елате ми на гости !

  • 169 423
  • 61
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 001
Сосове

Песто тип "Дженовезе"
Топъл чеснов сос за пържена риба

Разядки

Побългарена Скордаля
Орехов пастет


Безмесни ястия

Кюфтета от орехи
Кюфтета от тиквички
Ориз с кашкавал
Печен пипер(чушки)  с мляко(прясно)
Яйца с червен сос
Карфиол със сос бешамел на фурна
Картофи соте
Картофена запеканка
Праз със ориз
Зимна яхнийка с праз
Тортиля



С кайма

Лозови сърми
Пълнени чушки(пиперки)или тиквички
Пълнени патладжани с кашкавален сос
Кюфтета фрикасе
Мусака с кайма и картофи



Риба,морски дарове  


Маринована риба
Риба - сардела
Черноморски миди на барбекю
Миди с ориз
Скумрия(шаран) с доматен сос - ПЛАКИЯ
Салата - ордьовър с пушена риба



Пилешко

Пилешко руло с топено сирене и сметана
Макарони с пилешко,заквасена сметана и спанак
Пияно пиле
Пилешко,(свинско) със сметана и топено сирене
Пиле - лучена яхния
Пилешки хапки - панирани
Пилешка дробсърма
Пилешки кюфтета със зеленчуци


Свинско
 
Крехки свински пържоли


Агнешко

Агнешко по хайдушки
Агнешко бутче с дробсърма


Телешко

Телешко варено


Дреболии

Задушен дроб с лук под капак
Пастет от пилешки дробчета


Тестени вкусотии

Бъркан Тутманик
Обикновени курабийки
Мързелив тутманик
Пържени банички - катА
Мекици без мая
Баница със зелении
Тутманик
Бърза баница със сирене-хармоника със заливка



Десерти

Кексът на TheNMaster
Тиквеник
Кремче с тиква
Ашуре


Сладка

Желе от дюли
  

Туршии


Пукани люти чушлета
Сурова туршия
Царска туршия.
Кисело зеле
Пълнени камби-туршия

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 15:10 от TheNMaster

# 1
  • Мнения: 5 001
Риба - сардела

Става със всякаква риба(дребна ,едра,сладководна,морска)...Само ако е едра рибата се нарязва на шайби.
Слага се почистената и измита риба(около 1 кг) в тенджера,добавят се 300 гр. ябълков оцет(за да не се променя цвета),5-6 зърна черен пипер,3-4 зърна бахар,2-3 дафинови листа,1 глава лук нарязана на филийки,вода да покрие рибата 1 пръст,4-5 с.л. олио.
Слага се да заври,засичат се 2 часа и котлона се намалява за да къкри ястието.
След като минат 2 часа се изключва и се оставя да изстине напълно.
Ястието се яде студено с любима гарнитура или салата.

п.п.
Рибата остава цяла и не се разпада.Костите се стопяват както в рибните консерви.Не е кисело,защото оцета извира.
 

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 11:56 от TheNMaster

# 2
  • Мнения: 5 001
Черноморски миди на барбекю


Взимат се пресни миди с черупките,хубаво се остъргват и измиват.
Откъсваме голямо парче алуминиево фолио и го слагаме на масата.Изсипваме купчинка от 10-ина миди,добавяме 2 скилидки пресован чесън,4 с.л. бяло вино,щипка две млян черен пипер,1 люта чушка нарязана на ситно(по желание).
Фолиото се загъва като пакет и хубаво се притиска,за да няма изтичане от пакета.
По този начин може да се направят колкото искате пакетчета.

Мятат се на барбекюто и след около 10-ина минутки са готови за сервиране.
Страшно върви с бяло вино или изстудена бира...

# 3
  • Мнения: 5 001
Пияно пиле


Пилето се посолява  се поръсва с червен пипер и олио.Втрива се с ръце хубаво да се омаже и се слага в йенска тенджера.Налива се 1 чаша светла бира и 1 чаша вода.Слага се капак и се пече на около 180 градуса.
Когато пилето е почти готово се слагат около него нарязани и осолени картофки.Пак се слага капака и се допича до готовност на картофите.

П.П.
Понякога за разнообразие слагам заедно с картофите 1 връзка зелен лук(нарязан),1/2 връзка нарязан копър и 1/2 връзка нарязан магданоз.

Последна редакция: пт, 28 май 2010, 23:01 от TheNMaster

# 4
  • Мнения: 5 001
Миди с ориз

Пресни по-едрички черноморски миди с черупките  - около 10 броя се измиват и остъргват хубаво.Другите миди са само ядки,количеството е по ваше желание.

Запържва(задушава) се в олио 1 глава лук нарязана ситно,прибавя се 1 чаша почистен и измит ориз - да стане стъклен,налива се гореща вода.Прибавя се сол и 3-4 щипки млян черен пипер,мидите с черупките и ядките.След като ориза е полуготов се настъргва 1 голям домат, и се прибавя към яденето.Ври около 15 мин още и е готово.Поръсва се с нарязан магданоз.

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 21:10 от TheNMaster

# 5
  • Мнения: 5 001
Кексът на TheNMaster

Мерната ми чаша е 200 гр!!!

Продукти: 2 яйца,1 1/2 ч.ч. захар,1/3 ч.ч. олио,1 пълна ч.ч.кисело мляко,2 1/2 ч.ч.брашно,1 бакпулвер,2 ванилии,1 ч.л. настъргана лимонова кора,едросчукани орехови ядки,стафиди,портокалови кори(сварени,за да омекнат и да се изреже бялото под кората и нарязани на дребно) - 2 ч.ч.(орехите,стафидите и коричките)

В съд с обло дъно разбиваме яйцата,прибавяме захарта,след нея олиото и млякото.Слагаме постепенно от брашното в което сме размесили бакпулвера,добавят се лимоновата кора и ванилията (сега може да си отделите 1 1/2 ч.ч. от тестото и в нея да си добавите 1-2 ч.л. какао )Прибавят се ядките и сухите плодове които трябва да са омесени с малко брашно,за да не падат на дъното.
Половината от тестото се изсипва в намаслена и набрашнена форма(или тава),правим шарки с какаовата смес и отгоре добавяме останалата част от тестото.Слага се в СТУДЕНА фурна и се пече на умерена,за да се надигне.За де се провери дали е изпечен кекса се пробожда с клечка.Ако излезе суха,значи кекса е готов.След като изстине се обръща в подходяща чиния и се поръсва с пудра захар.

Последна редакция: вт, 15 ное 2011, 21:00 от TheNMaster

# 6
  • Мнения: 5 001
Пилешко(свинско) със сметана и топено сирене

Пилешкото се нарязва на лентички и се задушава в олио.Като си промени цвета се добавят 1-2 големи глави нарязан на едро лук.Посолява се на вкус и се ръсва малко млян черен пипер.Когато месото е готово се слага 1 голяма кофичка(400 гр) заквасена сметана и 2-3 триъгълничета топено сирене по ваш избор.Разбърква се да стане еднородно сосче(ако е много гъсто се налива малко водичка) и след като клокне е готово.

Аз за гарнитура на снимката съм сложила сварен ориз...

П.П. Ако месото е свинско му трябва повечко време за сготвяне....

Последна редакция: пн, 17 яну 2011, 19:43 от TheNMaster

# 7
  • Мнения: 5 001
Скумрия(шаран) с доматен сос - ПЛАКИЯ  


Рибата се изчиства,посолява се и се натърква с млян черен пипер.
В тиган се задушава(олио+водичка) 7-8 глави лук на филийки,2 средни моркова,1 глава обелен чесън,когато омекне зеленчука се добавят или настъргани домати или 1-2 консерви леко пасирани домати,1 връзка нарязан магданоз,дафинов лист,3-4 зърна бахар ,сол.
Доматения сос се изсипва в тава,отгоре се слага рибата,покрива се с фолио и се пече във фурната.Когато рибата е вече готова ,фолиото се маха,за да хване приятен загар.




След готовноста на рибата


Последна редакция: чт, 05 дек 2013, 21:33 от TheNMaster

# 8
  • Мнения: 5 001
Крехки свински пържоли

Пържолите се начукват,посоляват се и се наръсват с млян черен и червен пипер.Поръсват се (всяка една) с вино и подправките се втриват с ръце в месото.Оставят се да отлежат,колкото имате време и се задушават в тиган с олио под капак.

За тези които не консумират пържено-задушено:
Овкусените пържоли се слагат в йенска съдина с капак.На дъното се слага олио и 1 к.ч. водичка.Йенската съдина се слага в студена фурна,за да не се спука.

Гарнитура - По желание:)

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 21:41 от TheNMaster

# 9
  • Мнения: 5 001
Задушен дроб (свински) с лук под капак

Дроба се измива и се нарязва на по-едри хапки(колкото кибритена кутия примерно).Загрява се олио,слага се дроба,5-6 големи глави лук на филийки и се похлупва.Разбърква се отвреме навреме.Когато си промени цвета от всички страни се наливат 1-2 чаши вино,1 к.ч. вода,млян черен пипер на вкус.Пак се похлупва.Ако изври течността се добавя водичка.И така докато стане.
По желание може да се прибави и джоджен.

Става крехък,вкусен и сочен.

ВАЖНО!!! - Дроба се соли след като вече е готов.Ако се посоли преди обработката или по време на готвенето става като подметка.Това важи за всички видове дроб,които готвите(свински,телешки,пилешки...)

Последна редакция: нд, 08 дек 2013, 15:42 от TheNMaster

# 10
  • Мнения: 5 001
Пастет от пилешки дробчета

Добчетата се измиват и сваряват с 1 глава лук,1 морков,няколко зърна черен пипер.

След като изстинат се почистват от жилки и ципи.Слагат се в купата на кухненския робот,добавя се сол,млян черен пипер,малко индийско орехче(едно-две тръквания върху ситното ренде),млян кимион,1 с.л лимонов сок.Всичко се пасира,добавя се малко олио,колкото да стане пастета.Това е всичко.
Мажете на филийка и да ви е вкусно!

# 11
  • Мнения: 5 001
Ориз с кашкавал

Сварява се половин пакет ориз.
Половината количество ориз се разстила в намаслена тавичка,наръсва се с кашкавал и отгоре се слага останалото количество ориз.Заравняваме хубаво и слагаме парченца масло,покриваме с алуминиево фолио.
Тавичката се слага във фурната на 180 граусаза около 15-20 минутки.
Изваждаме,махаме фолиото,нарязваме на порции и сервираме.

П.П.
Може да се консумира и като основно и да се ползва за гарнитура към печени меса.

# 12
  • Мнения: 5 001
Кисело зеле


Кочаните на зелките се цепват на кръст,издълбават се само бялото на кочаните.Дупката в кочана се пълни с морска сол и се нареждат в бидон.На дъното на бидона се слага един кочан царевица(прави зелевата чорба резлива) и 1 корен хрян(държи зелето стегнато и хрупкаво и не се разлигавя).Като се нареди зелето(аз слагам между целите зелки и половинки ,за да се позапълни бидона...Срязаните зелки после ползвам за салати и за готвене) се държи 24 часа така.После се разтваря морска сол в една кофа с вода(като пуснеш едно яйце да плува отгоре като 5 стотинки) и се залива зелето.Затиска се с тежест(аз използвам една пластмасова решетка и отгоре едно паве),похлупва се и се преточва всеки ден иначе хваща сага(онова бяло,лигаво покритие).

П.П. Ако искате зелевата чорба да стане розова и по-витаминозна се слага и една глава червено цвекло измита,обелена и разрязана на две.

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 17:05 от TheNMaster

# 13
  • Мнения: 5 001
Агне по хайдушки


Издълбава се трап,пълни се с дърва и се запалва огънят ,за да нагори жарта.
Кожата на агнето се запазва,както е прясна.
Агнето,изчистено и измито се натърква с черен,червен пипер,сол на вкус и се поръсва с олио.С ръце се разнасят подправките навсякъде.Връща се цялото агне в кожата.Кожата се зашива и  се намокря хубаво с вода.
Когато огънят нагори и трапът се напълни с жар се изгребва да стане дупка ,слага се коженият пакет и се покрива пак с жар.
 Жените са приготвили през това време салатите,предястията,глезотийките и питиетата.Сядаме му на трапезата и така в сладки приказки и пийване минават около 4-5 часа.Агнето се изравя от огъня,освобождава се от кожата и се накъсва.После се посолява и ....по-нататък си знаете    

П.П. От дреболиите може да се направи дроб-сърма ,която да се предложи към месото при поднасянето на масата  

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 14:56 от TheNMaster

# 14
  • Мнения: 5 001
Лозови сърми

Листите са или от буркан,фризер или пресни.
Ако са пресни листата се попарват във вряща вода само да си променят цвета.


Запържва се 1 глава лук нарязана ситно и се слага каймата.Мачка се с дървена лъжица,за да стане на трохи.
Добавя се ориза-да стане прозрачен.Дърпаме от котлона и прибавяме 1 с.л. червен пипер и подправките: 1/2 ч.л. млян черен пипер,1 връзка копър нарязана,джоджен.Наливаме 1 к.ч. водичка,разбъркваме и оставяме да поеме ориза течността.
   Завиваме сърмите,нареждаме ги плътно в тенджера,затискаме ги с чиния,наливаме вода и слагаме на котлона да се варят на слаб огън.

Поднасяме ги с кисело мляко.


Последна редакция: вт, 20 юли 2010, 16:54 от TheNMaster

Общи условия

Активация на акаунт