Ммммм!!!Сладкооо!

  • 610 394
  • 243
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 7 416
  Палачинки с изварена плънка.
  У нас много се обичат палачинки с извара.
  За приготвянето на самите палачинки ви препоръчвам тази рецепта .

   Изварата се подслажда със захар ,прибавят се ванилия и стафиди ,предварително накиснати във вряла вода .
   Плънката се слага в палачинките и те се завиват по начина ,който виждате на снимката долу.

    В тиган се разтопява краве масло и палачиките се запържват в него и от двете страни (така стават 2 пъти готвени) .
    Консумират се още топли гарнирани със заквасена сметана или кисело мляко .
    Голяма вкусотия са !  Crazy
    Да ви е сладко !  Heart Eyes

# 226
  • Мнения: 7 416
    Мекици - гевречета .
    Вярвате или не , вкъщи винаги има спор на кой се е паднало да изяде последната!  Laughing Каквото количество и да направя ,никога не е достатъчно .  Crazy hahaha

    За мекичките използвам тестото за любимия ми хляб . Може да се използва само част от него ,а от другата да се изпече хляба .... Преценете си .

    Тестото втасва около 50 минути ( да удвои обема) , леко се премесва и от него се оформят гевречета ,които се оставят да втасат още малко (около 20--30-на минути) в/у набрашнен плот .

    Оформям ги по следен начин . От парченце тесто ,колкото голям орех , първо оформям хубава топка . Посредата на топката правя дупка с показалец . Мушвам в дупката показалеца и на другата ръка и с въртеливи движения разтеглям дупката на геврека . (Ще се опитам да приложа и снимки в последствие  Peace )

    Гевречетата се изпържват и от двете страни в сгорещено олио (не пестете количеството му ) , може и във фритюрник .
    След изваждането веднага се овалват обилно в пудра захар .
    Да ви е сладко !  Heart Eyes

# 227
  • Мнения: 7 416
   Шоколадов крем за торта

   400 г заквасена сметана
   1/3 (1/2 ) ч.ч. захар
   200 г черен шоколад (разтопен с малко пр. мляко)
   250 г краве масло на стайна температура
   ванилия 2-3

 Всичко се разбива с миксер до хомогенна консистенция .
 Блатовете се сиропират и се мажат с крема.
 Да ви е сладко !  Heart Eyes

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 21:07 от Селма

# 228
  • Мнения: 7 416
     Медени курабийки
     Пръхкави ,ароматни .

     2 препълнени с.л. мед
     1 ч.л. сода бикарбонат
     100 г краве масло

     1/2 ч.ч. захар
     1-2 пакетчета ванилена захар
     2 яйца
     3 ч.ч. брашно ( + още малко ,ако тестото е съвсем меко)

     Медът ,содата и маслото се слагат в метален съд и се загряват на котлона до разтопяване на маслото .

      Дърпаме сместа от котлона и прибавяме едно след друго останалите продукти.
      Оформяме топка от тестото и го слагаме в хладилника за 30 мин -1 час. Мекото тесто ще се втвърди и ще стане приятно и лесно за обработка .

      Разточваме го до дебелина 0,5 см (в/у набрашнен плот) и изрязваме желани фигурки.
      Нареждаме ги в тава в/у пекарска хартия ,като ги слагаме на разстояние ,защото при печенето силно бухват .
      Печем на 200 градуса до зачервяване . (Изпичат се бързо!  Peace )
      Оставяме ги да изстинат в/у хартията .
      Да ви е сладко !  Heart Eyes

 

# 229
  • Мнения: 7 416
   Торта "Бялата Кралица"
   Изчистена , силно впечатляваща, сочна . Не от леките . Simple Smile

   1 ч.ч.=250 мл

   Пандишпанов блат (28 см, срязва се на 3 ) :

   6 яйца
   1 и 1/2 ч.ч. захар
   3 с.л. олио
   3 с.л. вода
   1 есенция ванилия
   1 и 1/2 ч.ч. брашно

   Крем:

   250 г краве масло (размекнало на стайна температура)
   1/2 ч.ч. захар
   200 г бял шоколад (разтопен с 2-3 с.л. прясно мляко)
   400 г заквасена сметана
   1/2 капсула ванилова есенция

   Сироп:

   2/3 ч.ч. прясно мляко (или 1 ч.ч.)
   2 пакетчета ванилена захар

   Шоколадова глазура:
   1 с.л. какао
   1 с.л. захар
   1 и 1/2 с.л. пр. мляко
   1 с.л. краве масло

  Вместо глазурата може да използвате друг вид украса , даже и плодова . Или/и да поръсите тортата с филирани бадеми .

  Приготвяне на блата:
  Белтъците и желтъците се раделят .
  Белтъците се бият с 1 ч.ч. захар до твърда пяна.
  Жълтъците с 1/2 ч.ч. захар до побеляване.
  Прибавяме жълтъците към белтъците .Добавяме  олиото, водата ,брашното , еснцията .
  Разбъркваме много внимателно със шпатула (внимаваме да не спаднат белтъците )
  Печем в тава постлана с пекарска хартия и намазнении и набрашнени страни .
  около 35-40 минути на около 180 градуса
  Когато блатът изстине ,го срязваме на 3 .

   Приготвяне на крема:
   Разбиваме размекналото масло със захарта (бием с миксер) . През това време разтопяваме шоколада с 2-3 с.л. прясно мляко .
   Към разбитото масло прибавяме и разтопения шоколад . Разбиваме за кратко .
   Към тази смес прибавяме и заквасената сметана, и ванилията . Отново разбиваме всичко за кратко .

   За сиропа:
  Прясното мляко трябва да кипне .
  Подслаждаме го с 2-те пакетчета внилена захар .
  Най-долната платка сиропираме най-малко ,за да имаме стабилна основа на тортата . Другите две платки - от сърце .  Grinning
 
   Глазурата:
   Смесваме всичките продукти ,освен маслото , в метален съд . Варим за кратко. Прибавяме маслото .

   Сглобената торта се охлажда поне 5-6 часа преди консумирането ,а най-добре е да престои 1 денонощие .

   Да ви е сладко !  Heart Eyes

 

  
  
  

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 15:21 от Селма

# 230
  • Мнения: 7 416
   Кексчета със стафиди
   12 кексчета
   1 ч.ч.= 250 мл

   2 яйца
   1 ч.ч. захар
   2 пакетчета ванилена захар
   200 г заквасена сметана
   150 г олио
   1 бакпулвер
   2 ч.ч. брашно
   шепа стафиди

   Всичките продукти се смесват в реда , в който са изписани . ( Бърка се с тел )
   Пекат се в намазнени и набрашнени формички за кексчета на 180 г около 30 минути .
   Да ви е сладко !  Heart Eyes

# 231
  • Мнения: 7 416
   Шоколадова торта с орехов крокан
  
   1 ч.ч.=250 мл

   Пандишпанов блат (28 см, срязва се на 3 ) :

   6 яйца
   1 и 1/2 ч.ч. захар
   3 с.л. олио
   3 с.л. вода
   1 есенция ванилия
   1 и 1/2 ч.ч. брашно
   4 пълни с.л. какао на прах

   Крем:

   250 г краве масло (размекнало на стайна температура)
   2/3 ч.ч. захар
   200 г натурален шоколад (разтопен с 2-3 с.л. прясно мляко)
   400 г заквасена сметана
   1/2 капсула ванилова есенция

   Сироп:

   2/3 ч.ч. прясно мляко (или 1 ч.ч.)
   2 пакетчета ванилена захар

   Орехов крокан (заимстван от Египетската торта )
   200 г захар
   5-6 суп.л. вода
   1 с. л. оцет
   120 г едро смляни орехови ядки
  
  

  Приготвяне на блата:
  Белтъците и желтъците се раделят .
  Белтъците се бият с 1 ч.ч. захар до твърда пяна.
  Жълтъците с 1/2 ч.ч. захар до побеляване.
  Прибавяме жълтъците към белтъците .Добавяме  олиото, водата ,брашното ,какаото, есенцията .
  Разбъркваме много внимателно със шпатула (внимаваме да не спаднат белтъците )
  Печем в тава постлана с пекарска хартия и намазнении и набрашнени страни .
  около 35-40 минути на около 180 градуса
  Когато блатът изстине ,го срязваме на 3 (или на 2 ,ако сте използвали по-голяма тава ).

   Приготвяне на крема:
   Разбиваме размекналото масло със захарта (бием с миксер) . През това време разтопяваме шоколада с 2-3-5 с.л. прясно мляко .
   Към разбитото масло прибавяме и разтопения шоколад . Разбиваме за кратко .
   Към тази смес прибавяме и заквасената сметана, и ванилията . Отново разбиваме всичко за кратко .

   За сиропа:
  Прясното мляко трябва да кипне (желателно в съда , в който сте разтопили шоколада ).
  Подслаждаме го с 2-те пакетчета ванилена захар .
  Най-долната платка сиропираме най-малко ,за да имаме стабилна основа на тортата . Другите две платки - от сърце .  Grinning
 
   Крокан
   В тиган оставяме да заврят захарта и водата , до разтопяване на захарта .Добавяме оцета и варим до получаване на карамелен цвят на сместа . Към края добавяме и ореховите ядки .
   Изсипваме гъстата смес на тънък слой в/у пекарска хартия . Оставяме да изстине .
   После я надробяваме с точилка на малки парчета .

   Поръсваме с крокана всеки слой крем м/у блатовете .
  
   Сглобената торта се охлажда поне 5-6 часа преди консумирането ,а най-добре е да престои 1 денонощие .

   Да ви е сладко !  Heart Eyes



 

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 09:31 от Селма

# 232
  • Мнения: 7 416
   Погача
   1 ч.ч.= 250 мл

   1/3 кубче прясна мая ,разтворена в 1/4 ч.ч. хладка вода с 1/2 ч.л. захар
   отделно 1 и 1/4 ч.ч. вода (или смес вода/прясно/кисело мляко )
   2 яйца (половин жълтък отива за намазване)
   4 с.л. олио
   2 с.л. захар
   2/3 с.л. сол
   брашно за меко тесто

    краве масло омекнало на стайна температура
    натрошено сирене

     Тестото се замесва и от него се оформя погача по този начин (от 4 фитила) .
    Единственото нещо,което правя по-различно е това,че разточвам всеки фитил и,го намазвам обилно с меко краве масло(може и със сиренце да се поръси),завивам го на руло и .....всъщност изпълнявам плетката от 4 "рула" .

     Оставя се да втаса във форма 28 см диаметър около 1 час ( да удвои обема си)
     Намазва се със жълтък смесен с малко олио, вода и захар
     Пече се на 180 г до готовност (суха клечка)
     Готовата погача се намазва с краве масло и се увива в кърпа .
     Да ви е сладко !  Heart Eyes


   

# 233
  • Мнения: 7 416
  Шоколадови топчета с овесени и орехови ядки
  По мотиви на рецептата на lina kaz   bouquet

  60 г овесени ядки (сухи от пакета)
  100 г орехови ядки
  4 с.л. захар
  1 с.л. какао
  100 г краве масло (разтопено предварително)
  няколко капки ванилова есенция
  кокосови стърготини за овалване

  В чопер се смилат овесените ядки заедно с орехите , захарта и какаото.
  Тази смес се съединява с разтопеното масло и ваниловата есенция в дълбока купа .
  Всичко се разбърква до хомогенна смес и се оставя в хладилник за около 30-40 минути .
  Сместа трябва да стегне до консистенция удобна за оформяне на топчета .

  Оформяме топчета с размер , колкото малък орех .
  Овалваме ги в кокосови стърготини .
  Прибираме в хладилник за допълнително охлаждане .
  Да ви е сладко !  Heart Eyes


  

Последна редакция: сб, 25 май 2013, 17:32 от Селма

# 234
  • Мнения: 7 416
    Орехово-сметанова торта
    Ммммм!!!!!!
    Вкусът на тази торта ще ви очарова с  божественото съчетание на наситен орехов вкус на платките ,таинствено горчив шоколадов тон и нежен като облак крем от бита сметана .
    Източник
    Направих тортата 2 пъти по-голяма , както и с някои изменения .

    За платките:
  
    8 белтъка
    щипка сол
    няколко капки лимонов сок (или гранулки лимонтузу) за по-добро разбиване на белтъците
    300 г орехи (лешници)
    300 г захар
    2 ч.л. брашно (няма грешка , само 2 ч.л. )

    За шоколадовия слой :

    300 г натурален шоколад разтопен с малко прясно мляко (около 100-150 мл )  

    За крема:

   800 мл животинска сметана 30%
   4 пакетчета ванилена захар + 4 ч.л. захар
   1/2 капсула ванилова есенция

   Приготвянето на платки
   Разбиваме белтъците със захарта на твърда пяна .
   Отделно смиламе много ситно орехите .
   Внимателно смесваме орехите , белтъците и брашното .
  
   От тази смес изпичаме 7 платки . С диаметър 28 см . Като се използва хартия за печене .(В/у хартията очертаваме кръг с необходимия диаметър , и разнасяме сместа ,без да излизаме от контура ,със шпатула или пирок нож ).  Печем на 220 градуса , 7 минути .

   Количеството и големината на платките може да варират ,според нуждите ви .

   Flowers Sunflower Важен детайл . След изпичането още топлите платки обръщаме с хартията нагоре и внимателно отлепяме последната .

    Крем
    Докато платките изстиват , разтопяваме шоколада и разбиваме сметаната с ванилията и захарта .

    Всяка платка намазваме с разтопения шоколад (всъщност , шоколадът може да не се разтопява , а да се настъргва на ренде) и покриваме със сметановия крем .
    Най-горната платка поръсваме с трохи , с какао на прах  или с настърган шоколад .
    Охлаждаме тортата . Няколко часа по-късно тя е готова за консумация .
    Да ви е сладко !  Heart Eyes

 

  

Последна редакция: вт, 25 фев 2014, 10:51 от Селма

# 235
  • Мнения: 7 416
    Малиново-бананово парфе
    Много лека и нежна тортичка . Ароматна , с тънка плодова киселинка .

    1 ч.ч. = 250 мл

    100 (може и 200) г пресни малини
    2 средни банана
    400 г кисело мляко
    400 г заквасена сметана
    2/3 ч.ч. захар
    1-2 пакетчета ванилена захар
    1 пакетче желатин на д-р Йоткер разтворено в 1/2 ч.ч. вода
  
    за дъното на тортата :
    готова шоколадова платка или шоколадови бисквити , или платка ,която ви предлагам по-долу:

    1 яйце
    125 г пр. или кисело мляко
    1/2 ч.ч. захар
    2 с.л. олио
    1/2 пакетче бакпулвер
    1 ванилия
    1/2 ч.ч. брашно
    1/4 ч.ч. какао на прах
    Сместа се забърква с тел и се пече в кръгла тава (с необходим диаметър) в/у хартия за печене.

    В чопър се смилат измитите малини , 1 банан и киселото мляко .
    В голяма купа се разбърква заквасената сметана , захарта и ванилията .
    Двете смеси се смесват и се разбъркват .
    Към тях се прибавя още един банан нарязан на полумесеци (може да се прибавят и други плодове по желание) и разтворения желатин .
    Всичко се разбърква добре и се излива в голяма купа с постлано на дъното фолио или найлон:
    

    Тази смес внимателно се покрива с изпечената платка или бисквити .
    Купата се прибира в хладилник .
    Когато парфето стегне го обръщаме в/у подходяща чиния .
    

    Внимателно премахваме фолиото (или найлона) .
    Украсяваме тортата с шоколадова или друга глазура .
    Този път използвах боички на д-р Йоткер .
    Да ви е сладко !  Heart Eyes


    

# 236
  • Мнения: 7 416
    Торта Бялата Принцеса
    Почти "Бялата кралица" , с единствена разлика в крема - сметана вместо кравето масло , малко повече сироп и .... съществено по-лек и нежен вкус .  
   С добавяне на повече кокосови стърготини не само към украсата , но и към крема , ще получите силно Рафаелов вкус .   Heart Eyes

    1 ч.ч.=250 мл

   Пандишпанов блат (28 см, срязва се на 3 ) :

   6 яйца
   1 и 1/2 ч.ч. захар
   3 с.л. олио
   3 с.л. вода
   1 есенция ванилия
   1 и 1/2 ч.ч. брашно

   Крем:

   200 г сметана 30% масленост
   50 г краве масло (размекнало на стайна температура)
   1/2 ч.ч. захар  (по желание може да бъде намалена)
   200 г бял шоколад (разтопен с 5-6 с.л. прясно мляко)
   400 г заквасена сметана
   1/2 капсула ванилова есенция

   Сироп:

   1 ч.ч. прясно мляко
   2 пакетчета ванилена захар

   Шоколадова глазура:
   1 с.л. какао
   1 с.л. захар
   1 и 1/2 с.л. пр. мляко
   1 с.л. краве масло

  Вместо глазурата може да използвате глазура от разтопен шоколад , друг вид украса , даже и плодова . Или/и да поръсите тортата с филирани бадеми ,кокосови стърготини .

  Приготвяне на блата:
  Белтъците и желтъците се раделят .
  Белтъците се бият с 1 ч.ч. захар до твърда пяна.
  Жълтъците с 1/2 ч.ч. захар до побеляване.
  Прибавяме жълтъците към белтъците .Добавяме  олиото, водата ,брашното , еснцията .
  Разбъркваме много внимателно със шпатула (внимаваме да не спаднат белтъците )
  Печем в тава постлана с пекарска хартия и намазнении и набрашнени страни .
  около 35-40 минути на около 180 градуса
  Когато блатът изстине ,го срязваме на 3 .

   Приготвяне на крема:
   Разбъркваме интензивно силно размекналото масло с половината от захарта , прибавяме и заквасената сметана . Отново разбъркваме . Към тази смес добавяме и разтопения с млякото шоколад , като бъркаме непрекъснато с тел . Оставяме сместа да се охлади в хладилника .
   В друга купа.......Разбиваме сметаната с другата половина от захарта (бием с миксер) .
   На края смесваме двете крем-смеси .
  

   За сиропа:
  Прясното мляко трябва да кипне .
  Подслаждаме го с 2-те пакетчета внилена захар .
  Най-долната платка сиропираме най-малко ,за да имаме стабилна основа на тортата . Другите две платки - от сърце .  Grinning
 
   Глазурата:
   Смесваме всичките продукти ,освен маслото , в метален съд . Варим за кратко. Прибавяме маслото .

   Сглобената торта се охлажда поне 5-6 часа преди консумирането ,а най-добре е да престои 1 денонощие .

   Да ви е сладко !  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 05 юли 2013, 08:04 от Селма

# 237
  • Мнения: 7 416
    Торта Наполеон с крем патисиер и бита сметана
    Ах , как обичам тази торта !  Heart Eyes
    1 ч.ч. = 250 мл

    За корите приготвяме тесто по тази рецепта .
    Раделяме тестото на 8 части .
    Печем 8 кори с диаметър 26 см , в/у пекарска хартия , на температура 200 г .
    От изрезките оформяме/изпичаме  9 кора .
    Преди печенето всяка от корите надупчваме с вилица за да се надува равномерно.
    Докато работим с част от тестото ,останалата част пазим в хладилника   Sign Exclamation

    За крема
     1 л прясно мляко
     1 и 1/3 ч.ч. захар
     8 жълтъка (бях замразила остатъка от тази торта )
     70 г натурално нишесте
     70 г брашно
     щипка сол
     4 пакетчета ванилена захар (ако използвате ванилия в друг вид, увеличете количеството на захарта)
     50 г краве масло
     200 г неподсладена сметана 30 % масленост
     1 ч.ч. или повече натрошени орехови ядки (Наполеонът обича повече орехи )

   Смесваме сухите съставки в по-голяма тенджера .
   Прибавяме с непрекъснато бъркане млякото.
   После прибавяме жълтъците (ако за били замразени , ги размразяваме предварително ).
   Варим крема на тих огън до поява на мехури.
   Когато е готов прибавяме ванилената захар и маслото .Бъркаме до стопяването на маслото.
   Отделно разбиваме сметаната и я прибавяме към изстиналия крем .

   С крема  промазваме корите една по една , като ги поръсваме и с натрошените орехи .
   Най-горната кора за малко оставяме непокрита с крем.
   Слагаме в/у нея голяма плоска чиния (или каквото намерите за подходящо) и внимателно притискаме тортата, докато част от крема не излезе отстрани .
   С излезлия крем промазваме страните на тортата .
   Покриваме с крема и най-горната кора .
   Украсяваме тортата с натрошени орехи , изрезките от корите , настърган шоколад или с каквото вие предпочитате....
   Охлаждаме 5-6 часа или повече.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

# 238
  • Мнения: 7 416
Торта "Морска пяна"

   Иначе, ви предлагам една изключително лесна, бърза, вкусна, сочна и лека торта. Рецептата е доста икономична и от към средствата, и откъм времето за изпълнението. А резултатът .....Мммммм! Свършва за минути !  Laughing

    1 ч.ч.= 250 мл

    Блат:
    
    3 яйца
    3/4 ч.ч. захар
    щипка сол
    100 г размекнало краве масло (или олио)
    1 бакпулвер
    1 пакетче ванилена захар
    1 пълна с връх ч.ч. брашно
    шепа-две  обезкостени вишни (пресни или от компот )
    орехови ядки по желание

    Крем:

    400 г заквасена сметана
    400 г готварска сметана (30% масленост)
    2/3 ч.ч. захар
    1/2 капсула ванилова есенция

    Блат:
    Ако го правите с краве масло, първо го разбийте със захарта, после едно по едно добавете яйцата и останалите продукти.
    Ако го правите с олио, започнете с разбиването на яйцата със захарта и после добавете останалите продукти.
    Вишните и орехите се прибавят към сместа.
    Печем в тавичка 22 см диаметър (може и по-голяма), постлана с пекарска хартия и с намазнени и набрашнени бордове.

    Крем:
    Разбиваме готварската сметана с половината от захарта. Прибавяме към нея и заквасената сметана, и останалата захар, и ванилията . Врътваме миксера 1-2 пъти и оставяме крема настрани, като го разбъркваме от време на време с тел, за да постигнем пълното разтваряне на захарта.

     Изпечения и изстиналия блат срязваме на 3 (или на 2 , ако сте го изпекли в по-голяма тавичка и не ви е толкова висок) . Промазваме платките с крема. Украсяваме тортата с вишни, резенчета лимон, кокосови стърготини  или ....каквото ви хрумне. Охлаждаме я няколко часа.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

   

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 10:09 от Селма

# 239
  • Мнения: 7 416
   Вкусна бисквитена торта
   С 3 думи : лесна, бърза, вкусна .  Grinning
   
   Около 1,5 голям пакет бисквити Закуска

   Прясно мляко за напояване на бисквитите

   Крем:
   2 ч.ч. пр. мляко
   2 яйца (или 4 жълтъка)
   1/2 ч.ч. захар
   щипка сол
   70 г нишесте ванилия

   отделно,
   400 г заквасена сметана
   1/3 ч.ч. захар
   ванилия

   Сваряваме млечно-яйчения крем . Оставяме го да се охлади .
   Отделно разбъркваме заквасената сметана със захарта и ванилията .
   Прибавяме сметановия към млечно-яйчения крем .

   Редим напоените с пр. мляко бисквити и ги намазваме с крема . (Горе-долу 4 слоя по 12 бисквити )
   Украсяваме тортата по желание : с настърган или разтопен шоколад , натрошени орехи или др..
   Оставяме да стегне в хладилника 5-6 часа или повече .
   Да ви е сладко !  Heart Eyes

   
   

Общи условия

Активация на акаунт