Майки, раждали в Болница - Приятел на Бебето

• 12 293
  • 96
  •   1
Отговори
# 75
Обещах много отдавна да напиша и ето ги и моите впечатления от болницата, в която избрах да родя дъщеря си преди почти 6 месеца. Болницата е Втора МБАЛ София, родих нормално, стандартно, без упойки.
От здравни заведения, акредитирани като „Болница – приятел на бебето”, трябва да очаквате следното:

•   Да бъдете информирани предварително за предимствата на майчиното мляко и как да започнете да кърмите по най-добрия начин, така че да сте добре подготвена. Да, може да се каже, че на отворените врати информираха нещо в посоката.

•   Непосредствено след раждането имате право да получите бебето и то да остане непрекъснато при вас, най-малко за един час или докато първото кърмене е факт, да има пряк контакт с вашата кожа, за да му се даде възможност да намери самó гърдата. Не успях да получа бебето си преди 2 час от раждането. А и се наложи да мрънкам на поне 4 човека, че си искам бебето, че НЕ ИСКАМ да си почивам през нощта.

•   В случай че това се налага да се отложи поради раждане с цезарово сечение или усложнения в здравословното ви състояние, трябва да ви дадат детето до половин час, след като го поискате и сте в състояние да се грижите за него.
При родили с с цезарово сечение или усложнения, бебетата са отделени от майките през нощта. Дават се май 24 часа след операцията.

•   Персоналът проверява от самото начало дали всичко е наред с кърменето.

Обучение на персонала е имало, факт. Но докъде то е адекватно, може да се поспори. Първата акушерка в стаята влезе с думите (свободен преразказ)  Такааа, кърменето е: кърмиш 5 минути на гърда, първи ден, не повече, гърдата иначе ЩЕ се разрани. Втори ден, 10 минути, трети ден, 15, това е достатъчно на бебето да се нахрани. Ако го държите повече ще разрани зърното и до там сте. След 15 минута бебето ви ползва за залъгалка..."

Да добавя, че аз лично съвет или насока за кърмене НЕ получих, освен от една мила санитарка. Питаха ме първо или второ дете ми е, при отговор второ, явно предполагаха, че мене джокер не ми требе, я си знам  Mr. Green

•   При нужда ви дават съвет винаги когато ви е необходимо. Не отказват помощ, персонала е мил и отзивчив с мааалки изключения.

•   В случай че възникнат проблеми, получавате необходимата помощ, така че да можете сама да ги разрешите. Е, да, ама не точно. Пример от ден втори: Бебето (на съседката по стая) плаче много, плаче и не ще да засуче - решението е: Нямате достатъчно кърма, ето ви добавка.

•   Ако временно сте отделена от детето, трябва да ви покажат как да се изцеждате на ръка и с помпа и да ви разяснят как да поддържате лактацията.
Има съвети за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО доизцеждане на гърдите след кърмене, до не мога да кажа дали съдействат при отделяне от детето.

•   В случай че бебето ви трябва да лежи в детското отделение, трябва да ви дадат възможност да бъдете с него през по-голямата част от деня, ако това е вашето желание. Не мога да кажа

•   Новороденото ви дете не получава друга храна или течност, а само майчино мляко, освен когато има медицинско основание за това. Задължително се предлага вода, в шише с биберон. Водата е подсладена. Препоръката е да се даде едно деление след като бебето е яло.

•   Желателно е бебето да остане при вас през цялото денонощие. Болницата трябва да има практика за това. Има практика, но често първата нощ, особено ако бебето е родено през нощта се оставя отделно от майката. При секцио също.

•   Можете да помолите за помощ и отмяна, ако сте много изтощена.Персоналът ще се погрижи за вас, така че да имате сили за детето. Да, вероятно ще откликнат.

•   Насърчават ви да кърмите на поискване, т.нар. саморегулиране. Това означава да давате на детето ви да суче веднага щом прояви интерес и колкото време пожелае, в рамките на разумното, в случай, че това е добре за вас. Не е точно така, но и не ограничават личния избор. Но пък една акушерка многократно натякваше каква беля си навличаме на главата и какво ще правим в къщи като ги свикнем децата така.

•   Да ви научат, че прекалено сънливи деца, които не проявяват желание да се хранят, трябва да се вземат на ръце, да се носят и стимулират, че можете да събудите детето си и да го сложите на гърдата винаги, когато пожелаете, например, за да облекчи препълнените гърди.
Не бих казала.
•   В родилното отделение не се използват шишета за хранене или биберони. Съветват ви да избягвате това, особено през първите седмици, докато усвоите и свикнете с кърменето и произвеждате достатъчно мляко. Използат се шишета на определена марка, вода и добавка се дава така.

•   Дават ви информация за поликлиниката във вашия район и къде можете да потърсите помощ след раждането, в случай че възникнат проблеми. Получавате информация за организацията „Амейелпен” и как да се свържете с тях.* Не, нищо от това.

•   Ако детето ви има нужда от адаптирано мляко, след като ви изпишат от родилното отделение, трябва да ви обяснят как да го приготвяте и как да го давате на бебето. Не мога да кажа.

# 76
Родих в УМБАЛ гр. Плевен. Що се отнася лично до мен, не всичко можеше да бъде изпълнено поради венозни вливания 24 часа след секциото. НО, в стаята до мен момичето роди нормално, ВЕДНАГА след това бебето беше на гърда, настаниха го в нашата стая и бяха неразделни. Видях с очите си току що родила жена, просто преди минути, настаниха я в стая, изкъпаха бебчето и в тоз час се притичаха да помагат за засукването, защото беше с хлътнали зърна. Всички родики се грижат сами за своите бебета от самия момент след раждането, което е прекрасно. Имаше мивка и място за повиване, поне в нашата стая, неонатолозите идваха на място за преглед на бебчетата, а не обратно. Персоналът е изключително добре подготвен теоретически и практически, бях просто изненадана; винаги с точните съвети и в началото през 30 мин. идваха и показваха каква е правилната позиция на бебето на гърдата. Нямаше акушерка, която да прави изключение. Помогнаха ни и с информация за кърменето в 2 стр., което е долу-горе синтезирано съдържанието на библиотеката. Но все пак представено от лекар, много приятна изненада. Доц. Стойков ни обясни да забравим за часовниците и да сложим бебето на гърда винаги щом заплаче - дали е гладно, или жадно, или за успокоение, все на гърда.

# 77
  • Видин
Става дума за МБАЛ "Св. Петка" - гр.Видин.
Раждането - юли 2009, секцио
1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението. Абсурд, няма такова нещо.
2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето. Не
3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето. Не, носят й бебето и казват "кърми" и толкоз.
4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането. Чак на 3 ден ooooh!
5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си. Не
6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.Веднага го захранват с АМ, всъщност май първият ден нищо не дават, но после го почват с адаптето...
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни. Това се случва след 3 ден, когато бебето е с теб 24 часа, но не за да може да го кърмиш и да си го гледаш, а просто защото на тях не им се занимава с бебетата и искат да ти го "пробутат" веднага...
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им. Не
9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки. Не се дават наистина, но пък ако майката си носи може веднага да го даде на бебето...
10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом. Не

В заключение - това е болница, определено не-приятел на бебето, ама като няма друга...

# 78
  • София
Родих  преди 5 мес. във Втора градска - София.

1. Да бъдете информирани предварително за предимствата на майчиното мляко и как да започнете да кърмите по най-добрия начин, така че да сте добре подготвена. - Не съм ходила като бременна и не знам дали информират.

2. Непосредствено след раждането имате право да получите бебето и то да остане непрекъснато при вас, най-малко за един час или докато първото кърмене е факт, да има пряк контакт с вашата кожа, за да му се даде възможност да намери самó гърдата. -  Не, показаха ми бебето и после трябваше цяла нощ да обикалям, да обяснявам, че  нямам нужда да си почивам и да се моля да ми го дадат.

3. Персоналът проверява от самото начало дали всичко е наред с кърменето. -  Не, започват с въпроса "кое дете ти е ?" и след отговор "второ", разговорът приключва с "ааа, ти си знаеш"  Tired

4.  При нужда ви дават съвет винаги когато ви е необходимо. - Съвети дават, много, но дали са адекватни е съвсем различно

5.  В случай че възникнат проблеми, получавате необходимата помощ, така че да можете сама да ги разрешите. - Съседката по легло, упорито твърдеше, че няма кърма и не може да кърми. Дойде една лекарка да помогне ..... е такова стискане, мачкане , бутане на пищящо бебе на гърда и коментари "като си го родила ще го кърмиш, нали си майка, то да не мислиш, че е лесно" не бях виждала ..... това не е помощ, ако бях на мястото на момичето, директно се отказвам от кърменето.....

6. Новороденото ви дете не получава друга храна или течност, а само майчино мляко, освен когато има медицинско основание за това. - Бебето пристига с шише посладена вода и инструкция по колко да пие.

7. Желателно е бебето да остане при вас през цялото денонощие. Болницата трябва да има практика за това. - Ето заради тази точка, реших да раждам във Втора МБАЛ, да, майките и бебета са заедно през цялото време.

8.Можете да помолите за помощ и отмяна, ако сте много изтощена.Персоналът ще се погрижи за вас, така че да имате сили за детето. - Може да оставиш бебето в детското отделение за през нощта, където ще се скъса от рев и изтощение, без някой да го погледне.

9. Насърчават ви да кърмите на поискване, т.нар. саморегулиране. Това означава да давате на детето ви да суче веднага щом прояви интерес и колкото време пожелае, в рамките на разумното, в случай, че това е добре за вас. - Категорично Не!  Бебето се кърми на 3 часа по 5-10 мин., защото иначе използва майката за биберон. На последната визитация, някакъв професор обяви, че ми липсва култура на кърменето, защото не съм  следяла минутите Crazy

10.  Да ви научат, че прекалено сънливи деца, които не проявяват желание да се хранят, трябва да се вземат на ръце, да се носят и стимулират, че можете да събудите детето си и да го сложите на гърдата винаги, когато пожелаете, например, за да облекчи препълнените гърди. - Не, съветват бебето да не се взима на ръце, това разглезва и после ще си патим..... отделно почивката на стомахчето......

11. В родилното отделение не се използват шишета за хранене или биберони. Съветват ви да избягвате това, особено през първите седмици, докато усвоите и свикнете с кърменето и произвеждате достатъчно мляко.  - Използват се, от първият ден....

12.  Дават ви информация за поликлиниката във вашия район и къде можете да потърсите помощ след раждането, в случай че възникнат проблеми. Получавате информация за организацията „Амейелпен” и как да се свържете с тях.* - Не.

# 79
  • София - Дианабад
Във Втора градска, София, родих първото си дете преди около 4 години.
Дадоха ми практически съвети как да го държа, как да засуче, как да го кърмя. На мен ми беше първо дете и се позанимаваха с мен когато ми донесоха бебето след около 4  Shocked часа.
Факт е обаче, че всеки ден носеха вода в шишенца и държаха да я давам на бебето да я изпива /а то милото изобщо не я искаше, добре че стояхме само 3 дни/.

Преди 2 години родих в Окръжна болница, София - мисля, че НЕ е БПБ.
Въпреки че ми беше второ дете, ми дадоха съвети за кърмене, акушерката ме изчака да види как ще се захрани като през това време не спираше да ми говори. Вода НЕ са ми носили и НЕ са ме карали да давам на бебето.

И в двете болници бебето ми го дадоха за малко след като се роди, колкото да го видя. След като ми го донасяха в стаята, бебето оставаше при мен.

# 80
в Пловдив няма ли такава болница?

# 81
Родих във Втора градска в София. Ако това е болница приятел на детето не знам...пази Боже:

Първо, след раждането ми го дадоха за 1 минута, няма и толкова. не можах да го накърмя. 20 часа по-късно ми го доведоха. на моите настоявания преди това се отговаряше че много повръщал околоплодни води и искали да го наблюдават. аз не можех да отида при него защото бях с много тежко раждане и не можех да стана от леглото. съответно през тези 20 часа е бил хранен с АМ. след като ми го доведоха забелязах че има проблем с дишането. нахокаха ме че нищо не разбирам, но го прегледаха и установиха че има течност в дробовете. сложиха го в кувиоз и дойдоха да ми обяснят каква майка съм и как детето ми е вдишало кърма на моят отговор че изобщо не съм успяла да му дам и една глътка кърма, защото пищеше и се дърпаше, помислиха и отговориха че тогава сигурно са околоплодни води при раждането. по-късно моят гинеколог ми каза че това е невъзможно, а аз лично, след като цяла седмица гледах как ги "наблюдават" (лично съм ги викала два пъти в стаята с бебетата, защото имаше оповръщани, посинели от рев бебета, без никой да им обърне внимание) съм убедена че синът ми повърнал и не е имало никой при него и той е вдишал. резултатът - 1 седмица в кувиоз на антибиотици + хранене с АМ, защото така и не можах да сложа бебето на гърда. 4 различни акушерки ми показаха 4 различни начина да се цедя, за да отпуша каналите и да тръгне кърмата. така и не можах да му дам коластра, защото никой не ми каза кое е коластрата и че трябва да я събирам. резултатът от съветите на акушерките и 3 дена денонощно яростно стискане от моя страна - огромни, мега болезнени гърди, Т, и 10мл кърма, примесена с кръв. нахокаха ме как съм можела толкова малко да изцедя и как съм си мислела че тази кърма мога да му я дам, защо съм се била разранила. ревах като магаре от болка и яд. изредиха ми се цялата болница всички да ме стискат зверски за гърдите и учудено да възклицават "а ми ти имаш кърма бе, къв е проблема", докато аз се гърча от болка. тичах денонощно да се моля някой да ми помогне да се изцедя, защото нищо не потичаше. през цялото това време - 3 дена - синът ми беше на адаптирано мляко и вода с глюкоза. отделно на всички от отделението, които бяха с бебетата си им носеха по 50мл вода с глюкоза с репликата  "това бебето трябва да го изпие до довечера, довечера ще ви донеса друго"
моето бебе беше в интензивното отделение. не ми даваха да стоя при него повече от 5 минути. първия път когато го видях и се разплаках, една акушерка ми се скара и ме изгони. в голяма част от времето в интензивното нямаше никой. освен сина ми имаше и едно недоносено бебче, също в кувиоз. неговата майка ми каза че веднъж влезнала, алармата на апарата пищяла силно, а детенцето е било почти посиняло - спрял кислорода - та тя тичала да търси акушерки, разминало се на косъм бебчето...да не говоря че и аз съм го намирала оповръщано, както и моя син, в кувиоза и съм търсила и аз акушерки...когато на третия ден най накрая ми потече кърма ми позволиха да идвам в интензивното и да го кърмя, но под строг режим - на всеки три часа. една нощ акушерката не беше в настроение, развика ми се и ЗАКЛЮЧИ вратата под носа ми с репликата "много е късно, ела да го накърмиш сутринта" (а беше 23:30ч.) когато разтворих нощницата и й показах четворно уголемените ми, пулсиращи от болка и кърма гърди и я питах какво да правя, отговора беше кратък "ше се цедиш" така и не ми отвори. дойде два часа по-късно и с примирен тон ми каза че детето се е събудило, ако искам да го накърмя, аз разбира се бях потънала в сълзи, пот и кърма.
след като започнах да кърмя, следяха колко време стои на гърда и ми се караха ако стои повече от 10 мин.

още много мога да разказвам, но ще спра дотук. опитах се и да не влагам много емоции, но ако искате ми вярвайте още ми се насълзяват очите като си спомня за тази дълга седмица.  Crossing Arms

# 82
  • До хладилника, който обичам
rika Hug колко тежко начало сте имали с Борис, за съжаление!

# 83
еми така се случи.. но благодарение на форума и статиите все пак успяхме да се кърмим (което правим и до момента), за което и двамата сме благодарни на всички тук  Hug Hug Hug

# 84
И на мен ми се насълзиха о4ите, като ти про4етох историята... Направо съм потресена! Не съм си представяла, 4е се стига 4ак до там по българските болници. Невежеството и допотопните методи няма да ги коментирам въобще, но няма и елементарно 4овешко съ4увствие... 4ак е плашещо!
Пожелавам ти да изтриеш тези спомени от главата си и занапред само спокойствие и радости със сладкия ти Борис!

# 85
Гласувах с друго . Раждах в Стара Загора. Кърменето беше една от причините, за да не раждам в Казанлъшката болница (почти всичките ми познати не са кърмели).
Първия път беше декември 2007г. и макар че не са били акредитирани бебетта бяха при майките си. Една акушерка дойде и уж ми обясни как да кърмя, но резулата беше плачевен. В болницата бяхме на глюкоза и едно шише адаптирано мляко (аз си го поисках). Сина ми от раждането е труден с яденето, засука вкъщи на 10-я ден.
Втория път януари 2010г. само питаха как се справям. Е аз вече имах опит, а и дъщеря ми е по-лакомото дете Laughing Обръщаха повече внимание на момичетата в моята стая (беше им за първи път). Едното след консултация с приятелка по телефона си поиска инжекция Окситоцин за слизане на кърмата. Биха и я.
Винаги носеха шишета с глюкоза, ако е свършило ти дават ново.

# 86
Здравейте! Определено вече се обърквам с различните мнения за различните болници, но това е нормално - до голяма степен всичко е на късмет ... дали ще попаднеш на лекар "на кеф" май ...
За сега се ориентирам към Окръжна болница - София - моля, ако някоя "прясна" мама има "прясно" мнение от там - да сподели! Много важно - ИСКАМ ДА КЪРМЯ! И то от самото начало - мисля, че трябва да е максимум до 2 часа след раждането. Първо раждане ми е  - идея си нямам ... Започвам усилено да търся клипчета - да видя нагледно как става изцеждането и т.н. ...
Благодаря!

# 87
ElCeDream отиди в Здравен справочник, там има теми почти за всяка болница, които периодично се опресняват и са пълни с информация и преживявания  Wink  Peace

# 88
Благодаря!!!  Peace

# 89
ElCeDream, аз второто си дете го родих в тази болница и мисля, че условията кърменето да потръгне добре в общи линии ги има, а пък като сравнявам и с другите софийски болници мисля, че е най-добрият вариант. Това го казвам защото: бебето е постоянно при майката, не се предлагат вода, АМ, глюкоза, съветите на неанотолозите бяха бебето да е възможно най-често на гърда, без да се спазват графици и режими. Един от проблемите, който аз виждам е че бебето го носят на майката 6-8 часа след раждането, ако обаче си много, много настоятелна могат да ти го донесат и по рано, поне при мен стана така. Да добавя и че веднага след раждането ми го дадоха, да е при мен за известно време и да го накърмя, въпреки че бях без избор на екип.

Общи условия

Активация на акаунт