Арабски прелестни девици и други чудни хубавици - 96ти път

• 41 363
  • 294
  •   1
Отговори
# 195
Monsoon_rain -виж сега колко са приедприемчиви някои:

http://www.oirk.org/Details.asp?section=News&ID=229

коментара е излишен...все по-зле става

иначе курбана има и социялно значени:а именно-да се нахранят бедните от раздаденото,раздава се задължително :една част за собственика,друга за роднини,приятели и трета:за бедните.

# 196
  • по пътеката
рейн, това е практиката, в магребската ве4е говорихме за мерилото за бедност, тоест не знам кой се признава сам за беден,но има ммого 4акащи при хомдата всеки приемен ден за да доказва с подписа колко могат да  полу4ат  помощи!май мизата е паднала много, много вдовици, сираци, многлюдни семейства 4акат на 26/26- фонда за бедните!събират се  пари от вси4ки работещи, като процент  от заплатата !в градината също има кутия!
 гордост и достойство нещо не успяват да се вместят с този скъп откъм финанси празник! казахме ве4е колко струва едно агне в магребската  около 200/300 евро, при това е си е перо за тунизиеца!отделно вси4ко друго за трите дни заговяване, малко съм им празниците, затова хората  гледат да  добавят малко радост за семействата си! днес беше лудница на сука, просто не можех да повторя да мина пак от там, заобикаляхме с линда на връщане! но им се радвах на ентусиазма от празника, явно това е  нирваната за бедните и просяците, ако има някой милосърден!един ден да се усетят като другите!а на мене  като знам и отстрани ми е мъка за тях! Sad
рейн, дай ми направо мястото, където пише за това,което те питах, аз се интересувам от логиката на посланията и мерилото за ония години , тоест истори4еския  момент! мерси,ако си направиш труда! Peace
iмалко за сладкото да помисля! http://media.snimka.bg/1497/009249156-big.jpg
украсата ще е плодве пресни ,но преди поднасянето! bowuu
боби 76 ,ей ти се нароила, моми4е пак! 4естито, колко е голямо бебо4ето!ти накъде  забегна, толкова време ми седиш в 4ата  офф?   bouquetдобре дошла!  bouquet

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 19:56 от marsy

# 197
Лили, позволявам си да копирам от коментара под статията, че в едно изречение е казано това, което се опитвах да обясня с толкова много приказки: 'Като нямаш пари да си купиш курбан, значи си от хорaтa, за които са предназначени курбаните ....'

Невена, и аватар ли те мързи да си сложиш, иска ми се като те чета да те свързвам визуално с нещо – цвете, пейзаж, животно, туптящо сърце....
Оносно Шарджа струва ми се, че си права. Само една забележка за египетския диалект, думите които даваш за пример се пишат с джим, а не каф.

Марси, не мога да рзбера точно въпроса ти. Мерилото не е останало в ония години, същотото си е и до сега, и много хора се съобразяват с това, в моето семейство се стараем да сме сред тях. Нифаса (минимума, който притежаваш за да си задължен да плащаш зекят е цената на определен грамаж злато и сребро.  Зекята по спестяванията винаги си е бил 2.5% от спестявания, които са отлежали една пълна година.  Другите неща си имат друг начин на изчисление. В нета има на много места зекят калкулатор. Ето ти един http://www.ramadhanzone.com/zakat_calculator.asp, не казвам че е най-добрия или най-подробния, просто е първия, който ми попадна. Цената на агнетата е определено непосилна за много тунизийци. Позната история, в Пакистан е същото. Ако те са принудени да искат заем за да заколят, от тях отпада задълженито. Това от гледна точка на религията, а ако на всяка цена държат да празнуват с някакви други намерения, това няма нищо общо с това което аз обяснявам.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 21:55 от Monsoon_rain

# 198
  • по пътеката
разбирам идеалността  на принципа, но реалността е тотално разли4на! тогава си мисля ,дали такива калкулатори  са достояние на хората? извън нета, 4е нет е екстра в третия свят!и съобразно стандарта в дадена страна! този е за богатите арабски страни като разгледах опциите!  допускам, 4е болшинството  не могат да се котират, ще се наложи вси4ки да се наредят на москето! унижението ще е мащабно за хората, това дали е добре ?то едното достойство остава на 4овек понякога!
ето франция, дала ще каже за хората в палатките, дето не искат да ходят  по фойета и подслони, където е опасно от криминални деяния и са си опънали палатките в студа - има и смъртни слу4аи! съкратени от работа, кризата ги е ударила при първо 4етене! замислям се какво ще бъде?
 да кажа ,4е преди по време на хаж е имало много агнета, които са се хвърляли, но сега се събира месото и се дава на бедните страни като судан, мали и азиатските мюслим страни, имало и към магреба такива жестове на добра воля! някой да знае пове4е за тази благотворителност? newsm78
турците и те като магребинци, търсят на4ини да се спази традицията, даже по-изобретателни са! Thinking

# 199
Досега изпращах картички за Еид. Голямо разнообразие на 123greetings.com само гледам и се чудя коя на кого да пратя Simple Smile
Как ще са почивните дни в арабските страни по празника? Утре работен ден ли ще бъде?

# 200
разбирам идеалността  на принципа, но реалността е тотално разли4на! тогава си мисля ,дали такива калкулатори  са достояние на хората? извън нета, 4е нет е екстра в третия свят!

Нетът го нямаше и в първия свят преди двадесетина години, но и без него изчисленията са ставали по абсолютно същия начин. Не мисля, че за това ставаше въпрос.

А сега, дойде време за раздаване на наградите.

Дуа, съжалявам, но не може да разделиш първото място с Латеа. За теб ще има само утешителна награда и следващия път гледай да си по-бърза.

И така, за Дуа една

голяма

утешителна

червена точка

А за победителката  Латеа

Нощувка с хабибито

в 7-звездния

Бурж-ал-Араб

до който

те ще бъдат отведени

на

летящо килимче

Латея, утре да разправяш!!!

На останалите, които не спечелиха награда

желая

красива и спокойна

лунна нощ

като тази тук:

http://i136.photobucket.com/albums/q199/alimodara/night-1.gif

# 201
Здравейте момичета,  Hands Clap

Първо искам да ви благодаря за пожеланията по случай рождения ден на Джой и да се извиня на всички, че нямах възможност да ви почерпя виртуално и отговоря.  newsm20

Както винаги имам много работа и не успявам да ви чета, какво остава пък да се разпиша.  А мислех докторантура да записвам, добре, че не го направих тази година. Гледам все да се занимавам с децата, а нощем работя. След Нова година мисля и в офиса да почна да ходя, само не съм решила с Мари как ще процедирам, че е малка за ясла още.  Поне още няколко месеца и трябват.

Що се отнася до училището на Джой осъществихме вече контакт и разговори с въпросното. И най-вероятно ще се получи през февруари, тъй като там са на триместри. Ако не стане с това училище просто няма да живеем тук, а там, където мога да осигуря на децата си подходящо училище.   umnikuu По принцип съпругът ми има възможност да получи и френско гражданство, което автоматично ни дава право да бъдем записани, още повече и без такса. Но това ще отнеме време тъй като ще трябва да се ходи до Франция.   car003

Магде, Дуа, в Бейрут има три френски лицеи. По принцип винаги са по един в страна, но Ливан все пак им е бил колония. И трите са добри и таксите не са високи. Именно мнението ми за образованието в БГ ме накара да се насоча по този път.

Някой ме пита, простете, къде сме в момента. В БГ. Ще си ходим в Ливан само за празниците. И евентуално през февруари-март ще решим накъде. Тъй като отваряме нов офис от януари, отделно настъпилата криза, така че ще решаваме в движение. Засега поне аз кризата не съм я усетила, и се надявам така да остане. Другият вариант, както вече съм споделила е Атина, където в интерес на истината се чувствам най-добре.

Латеа, Деси, темата е хубава, както винаги.  kyllmg
Близнаците,  специално  Nature Sun With Face и  Hug за теб и newsm04. Благодаря ти за вниманието.

За еманципацията, не знам защо хората в БГ я свързват винаги само с жените. Повечето хора я използват просто, защото така са чули, но дори не са си направили труда да потърсят значението и, а то е доста по-обширно. И е много повече опит и усилия за права на индивида като такъв що се отнася до държавата, отколкото поемане на задължение, както тук в БГ се тълкува. Това, че някои жени желаят или по стечение на обстоятелствата поемат задълженията на половинките си или пък други искат просто да ръководят, да се занимават с "по-мъжки" професии и да се конкурират с мъже е по-скоро индивидуалност, личен избор и начин на живот, отколкото еманципация. Тя е характерна за малцинствата под всякаква форма и бедните народи и държави, където има ясно разделение на класи, слоеве, положение/статус. .
sweating Е, просто исках да споделя и моето разбиране.

Съжалявам, че не успях да запомня кой точно за какво е писал, толкова много информация. Затова на всички много поздрави и пожелания за приятни емоции от мен.
lovekiss lovekiss lovekiss

Наде, не сме се срещали още, но надявам се и това да стане скоро. Praynig

Честит празник на всички празнуващи и от мен!!! cheers

Извинете ме за дългия пост, но кой знае кога пак ще успея да пиша.

# 202
Наде,а какви пожелания обикножено се пишат към картичките.Ако може някакъв пример да ми дадедеш,ще съм много благодарна Hug Hug Hug  bouquet  bouquet  bouquet

# 203
зДРАВЕЙТЕ-МИСЛЯ,че наградите за спечелилите съревнованието Crazy,бяха раздадени много справедливо Peace
...въпреки това ,като видях червената точка,в първия момент реших,че печеля разходка до Япония Mr. Green-но нищо друг път ще ме огрее това изгряващо слънце Mr. Green-вс пак по-утещително е от "усмивка пред строя" Mr. Green
... моето т.нар.хабиби Party общо взето си е до мен-и сега си гледа нещо по тв.е, не сме се разлетели на килимче- но другия път
-пък дано следващта награда включва и нещо с деца,че на хотел Бурж ал араб,може да му се свие конструкцията от тяхното присъствие... Joy
а на Латеа-би и се вързало това нещо страхотно-хем ще се види с бленувания принц,хем ще се почувства като принцеса-(честито  bouquet  bouquet  bouquet

Марси[/i ]
голям сладкиш си спретнала-  chef
онзи крем-карамелен обърнат сладкиш ,дето още миналата го предложи-беше страхотен  bouquet

Невена-името е финикийско-не знам какво значи в превод,но знам откъде произлиза родът и колко голям е той-почти в цял Ливан като чуят името знаят,че става въпрос за човек от нашия район-молко по-навътре от крайбрежния финикийски град Тир,но първите пришълци са дошли там преди не помня колко века-от друг финикийски град Библос...миналата година беше направено днк проучване,като се беше взела днк проба от зъба  на един финикийски цар,чиито останки се пазят в турски музей-та бяха анализирани проби от 20 хил.доброволци от нашия район-от Сидон(Сайда) до Тир(Сур)-оказа се,че болшинството са финикийци-ОБАЧЕ КАТО НАПИША бАЛХАС В НЕТА-САМО МНОГОБРОЙНИТЕ ЖЕРТВИ ОТ ВОЙНАТА МИ ИЗЛИЗАТ Confused

# 204

Та кажете кои имена имат имен ден днес. Не ги разбирам тия работи.

Monsoon rain, ти колко години живя преди да приемеш Ислям??
Питам, защото Никулден е един от най - известните празници в Християнството... да забравиш това.. най - малкото ми се вижда странно... Празнуват Николай, мила, Николета и производни...

На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Св. Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.  В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Каква ли ще е изненадата ми ако попиташ и какъв празник е Коледа!!!!!

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 23:42 от Eye of Ra

# 205
Ра, съжалявам, че от толкова много изписано от мен днес си забелязала точно това изречение, та и предизвика лекция от твоя страна.

Цитирай ме къде казвам, че съм забравила!

Може би първо беше редно да се осведомиш по-добре, преди да споменаваш имена, да хвалиш и порицаваш публично.
(Това, за което говоря тук Ра го е изтрила след като е прочела отговор ми.)

Живях на тоя свят 29 години като немюсюлманка и абсолютно никога не съм празнувала именни дни и не съм знаела кога се падат. Включително и имените дни на майка ми и баща ми (и двамата имат такива). Не помня и рождени дни, и обикновено не честитя, а собствения си рожден ден съм празнувла само 2 пъти в живота си по настояване на колеги. Това си е моя индивидуална особеност, която няма нищо общо с религия.

Не знам какво те накара да мислиш пък, че забравям откъде идвам. Както виждаш пиша на български в български форум, и то доста по-грамотно от много други 'патриоти'. Или религията зависи от националност???

Аз пък казвам евала на всички, които не си правят прибързани изводи и не обвиняват несправедливо.
(Това го казвам също във връзка с параграфа изтрит от Ра впоследствие.)

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 23:55 от Monsoon_rain

# 206
  • Варна
Аз пък казвам евала на всички които не си правят прибързани изводи и не обвиняват несправедливо.

.......поне докато не са се срещнали лице в лице с човека за който се изказват , разменили приказка с него, придобили що годе представа за неговият характер  Peace

# 207
Не бе Монсун, просто странно ми стана. Даже махнах това с имената, преди да прочета постинга ти, но все пак, наистина много странно ми стана. От всички твои изречения съм прочела ВСИЧКИ!! И не се хванах за това за да се заяждам, а защото малко ме подразни - какво празнувате днес...?? Не знам, странно ми е. Не мога да си представя толкова години да съм прекарала в една страна с толкова традиции, и след това дори да не си спомням!! Ето затова реагирах така. Не заради религията! Но да кажеш на някой честит празник..не е харам, нали?
То и аз не помня рождени дни и дати... наистина, да ме извинят тия, на които не съм честитила, но... не, някои неща все още остават и ще си останат непонятни за мен....

Аз пък казвам евала на всички които не си правят прибързани изводи и не обвиняват несправедливо.

.......поне докато не са се срещнали лице в лице с човека за който се изказват , разменили приказка с него, придобили що годе представа за неговият характер  Peace

Така е, не съм се срещнала с почти никого от тук.
Изразих мнение, за нещо, което ме озадачи. Това е.

Извинявам се ако съм обидила някого. Но последното, пък което ще тръгна да правя, е да обвинявам.... Зададох въпрос...  ooooh!

Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 00:09 от Eye of Ra

# 208
ХА ДА ВИДИМ ДНЕС КОЙ Е НА ТОПА НА УСТАТА Wink
...ми така де,да почина малко и аз Mr. Green

С този блестящ християно-езически анализ,в чиито истини не се съмнявам,
се доказва и факта,че ние българите не сме типични християни, а това ,в което ни ошлайфаха времената между1944през1989 та до днес...
аз бих задала по-така въпроса на Рали-Какъв за теб е смисъла на Коледа?
а също и на останалите празници...
моят мъж доста хора е питал преди да се оженим ,та в крайна сметка каза-за хората при вас това е празника на рибата-що така бе човек,ми като питам ми казват-абе, яде се риба и се пие вино Joy
в Ливан християните не ядат шарани,но всеки възрастен знае смисъла на днешния ден,какви молитви се четат и за какво е всъщност...
иначе и аз освен,че чичо Кольо комшията,винаги шумно празнуваше повода и това ,че се яде риба-друго не знаех като малка...
сега се събираме с нашитено то е по-скоро от уважение към тях и да направя аз рибата и питка-щото майка ми и сестра ми не са големи мераклийки...та така Peace

# 209
ХА ДА ВИДИМ ДНЕС КОЙ Е НА ТОПА НА УСТАТА Wink

Дуа, ти с моите камъни по моята глава, а? Laughing

Бях почнала да пиша подробно за отношението ми към празниците, но малкият ми го изтри, и по-добре. Какво ми пука разбрана ли съм правилно. Това ще го има винаги...

Ние, които сме си сменили религията, особено в посока ислям, дори да имаме милион достойнства, у нас някои хора винаги ще забелязват само единствения ни 'недостатък' - приемането на исляма, и всяка наша грешка или недобре премерена дума ще се отдава на недостатъка ни.

Така, че здраве да е, айде лека за втори път от мен.

Общи условия

Активация на акаунт