УСМИХНИ СЕ С МЕН!

• 142 275
  • 1 874
  •   1
Отговори
# 1 185
Пращай и на мен, видяло се е, ще ги учим.
Крайно време е някои хора да се пенсионират, моля Министър Масларова да поведе редичката. Mr. Green

# 1 186
Успех,хора страхотни сте!!!
Силни сте...със силен дух newsm74
БРАВО!!!

# 1 187
mami09 БЛАГОДАРЯ ТИ МИЛА! Момичета мислете кой да влиза в тази КОНТРОлНА комисия, която да е "kappa di tutti kappi" на цялата реформа, дето сме я подхванали!

# 1 188
СПЕШНО!!! Кажете този Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, внесен по спешност на 05.02,09г. от Христина Христова (пращам подробности и Законопроекта в линковете), как и с какво касае специално нашата група. Внесен бил във връзка с нашите искания. Много спешно ми трябват мненията ви, да погледнете Законопроекта и всичко, което смятате за важно да го систематизирате и пуснете тук. От МТСП ми се обадиха канят всички от Обединени български майки и от СБНМ, и от други сдружения, които имат отношение, на работна среща утре по Законопроекта.

http://www.parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&acti … show&lid=2414

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&acti … d=162&id=3717

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 14:04 от teo7777

# 1 189
teo7777 предлаганите промени са свързани с раждането на близнаци-да получават еднократно по 1200лв на година за втория близнак вместо по 100 лв месечно. Не е ясно дали тази промяна ще засяга и децата родени преди влизането в сила на тази промяна.
И второто-майките-редовни студентки да получават по 240лв месечно  за една година, но не разбрах дали е свързано с раждането на близнаци.

# 1 190
Предлаганите промени са парите да се дават накуп, за цялата година.

Студентките майки, получават по 240лв. на месец след раждането предлага се да им се дадат накуп при раждането, т.е. 240 х 12, 2880лв..

Майките на близнаците, прието било да им дават по 100лв. на близнак, вместо да им ги дават всеки месец, да ходят да се занимават с чиновници и бюрокрация, да им ги дадат накуп за 12 мес., наведнъж, 100 х 12 = 1200 х 2=2400лв..

Това било по немския образец. Това е, казвайте какво мислите.

# 1 191
# 1 192
  • София
По изменението на Закона за семейните помощи - ами, то е доста далеч от основните искания. Ако ще коментирате - дайте си препоръките. Но по-скоро е за отклоняване на вниманието.
По въпроса за срещите - да се отива отново на среща в голям формат ми се вижда повторение на повтарянето от пусто в празно. Според мен съсредоточете се върху исканията към МОН и МЗ. Отделно Националните съвети - колкото и да изглежда безплодно, налага се да се говори с тях и да се изисква да представляват интереси действително, включително да се постигне споразумение/съгласие как родителите са представени.
МТСП и Агенциите му - това си е тема за цяла една реформа. Ясно е че не щат и да заят за промени и че вероятно и не разбират част от изканията и обясненията ви, но пък конкретни стъпки по социалните програми могат да предлагат и правят веднага. Дали да не се поиска да се поработи с експерти от различни целеви дирекции (според това към кои са отделните искания). И вече съвсем конкретно и в детайли да се разпишат решенията на проблемите.
Иначе, винаги може да се изиска от Пирински, да се видят отговорите на 23-те от списъка по поставените от него въпроси, ако има отговори, де.
Препоръките на ООН - това дали са отразени, дали изобщо нещо е предприето и помръднало - друга голяма задача. На първо време пак и пак им ги повтаряйте и искайте да дадат сведения докъде са по прилагането им. Ясно, че не са удовлетворителни резултатите, което значи нови и нови искания да приложат препоръките на практика. И излиза, че трябва да им напишем една цяла програма за следващото правителство. Еми, това не ни е работа и цел, нали искаме да има конкретни решения. Имам някои идеи по това, но... Не знам - не се разхвърляйте по много разнообразни институции и теми, преди пак писах - изберете няколко приоритетни точки и тях гонете на пътвия етап. И без друго има още месец-два-три ефективно за работа, след това идат изборите и ...

# 1 193
milena d , съгласна съм с теб.
Кой беше наясно с делегираните бюджети.
Вчера ми казаха, че орязали парите за Логопедите по училищата, вярно ли е, моля ако някой знае нещо да пише.

# 1 194
# 1 195
По изменението на Закона за семейните помощи - ами, то е доста далеч от основните искания. Ако ще коментирате - дайте си препоръките.

Всъщност се оказва, че не е така, макар всички на пръв поглед, вкл. и аз да решихме, че тези текстове засягат преди всичко многодетните майки и тяхната група. Накратко ще кажа само, че в Бг проблемите идват именно от недобре обмислените текстове, които се приемат по всякакви закони, закончета и поднаредби, на парче. Без да се мисли за възможните последствия по цялата верига на социалната политика към децата и семейството. Само един прост пример. Дават им парите накуп, така ще се съкрати много бюрокрация и чиновническа работа, ще се спести и време, а и пари вероятно. Ще се подпомогнат семействата в първия период, веднага след раждането на детето, когато имат най-голяма финансова нужда. Дотук добре, чудесно. Обаче описани ли са детаилно и подробно в този закон, всички възможни конкретни случаи и проблеми, които биха могли да възникнат вследствие приемането на тези само два текста. Взима майката парите накуп за годината, и след шест месеца примерно решава да изостави детето в институция?! Какво правим тогава, предвиден ли е механизма за контрол? Записано ли е ясно в закона как да действат по места служителите при такава ситуация? Защото нали се сещате какви чудеса могат да последват, при положение, че на нас входовете към институциите ни зеят широко отворени. В случая копираме социална практика от Германия, чудесно, само че там няма домове за изоставени деца! Приемането само на тези два текста, изисква моменталното приемане и на други спешни мерки по ред закони, които да затворят входовете към институциите и да отворят изхода оттам (проектозакона на СК, който си виси и чака отдавна).

Другото, което Краси ми е пратила:

Да са под социална закрила и майките-задочнички, не само редовно обучаващи се. Много майки минават на задочно обучение, точно за да си гледат детето, децата, не само близнаците.
Да се стимулират майките студентки изобщо, и редовно и задочно обучение. Сега задочното обучение не е задължително да е обвързано с трудова заетост като преди 1990г. Нещо повече- след като е изтекло майчинството й, майката- студентка трудно си намира работа, заради честите отсъствия както заради детето така и  заради явяване на очни и изпити.Задочничките не могат да ползват студентски кредит, което ги права финасово още по-уязвими.

Да се предвидят:
1.Еднократни  годишни помощи на майки студентки, ако докато следват имат дете с увреждане над 50% - две средни работни заплати  или 1200ЛВ ? Така ще се стимулират и майки, които биха предприели академично образование заедно с отглеждането на детето, /децата/ с увреждане.
2.При раждане на дете с увреждане/тежко заболяване/ еднократната помощ да се увеличи на 500лв /1000 за две деца  с увр./ сега е 100/, защото точно в първата година след установяването на заболяването е свързана с най-тежък финансов трус- разходи по болници, клиники и лаборатории, такива са обективните обстоятелства в България. Този първоначален тормоз най-често отказва родителите да продължат да се грижат за детето си. Такава еднократна помощ да се отпуска и не само до първата или втората година от раждането , ами и в момента на установяване на увреждането, напр. на 10 години се случва катастрофа или се  открива таласамия или мускулна дистрофия.
3. Да се увеличат двойно надбавките на здравите деца в сем. с дете деца с увр., защото с тези ниски доходи целия финансов и материален ресурс на семейство с дете с увреждане отива по специалното дете. Да се има предвид обективното обстоятелство, че през последните години често второто раждане е с близнаци, от които едното или и двете деца са с увреждане или тежко заболяване.
Това са все искания в посока реализиране на националната стратегия за преодоляване бедността на децата и предотвратяване изоставянето на деца в институции.

Както виждате всичко има общо и не трябва и ние да мислим повърхностно и на парче като тях, защото точно оттам идват всички проблеми.

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 09:40 от teo7777

# 1 196
podpisax se USPEX

# 1 197
  • София
teo7777, точно това имах предвид. Въпросът не е само до многодетните семейства и помощите след раждане. И затова, ако не се добавят другите подробности, просто става замазване на очите.
Текстовете на Краси направо им ги внесете, заедно с обосновката. Вярно, че има да се правят промени в още свързани закони, но те нали затова гледат предложението и в комисията по правни въпроси. Важно е, обаче като се внесат предложения, да се следи след това какво отразяват в предложението и какво ставама между първо и второ четене. Това означава, да работите с конкретни депутати, които да се ангажират да придвижват точните предложения. Не знам, трябва някои от комисията по социална политика или самият председател на комисията.

# 1 198
ТЕО като предложение , маиките студентки задочнички , с дете с увреждане учащи се в държавни ,не частни университети да бъдат освободени от семестриална такса по време на обучението си . Както и да им бъде предоставена възможност за теглене на кредити "тук някъде трябва да включим и банките с които имаме сериозен разговор например БНБ". Подчертавам задочнички ,защото ако не се лъжа миналата година на редовно учащите се бяха отпуснати такива кредити  ,а на задочните не.А що се отнася до това , че маиките който вземат 1200 лв помощ и след това захвърлят детето си в дом , да им бъде наложен срок ,кратък ,да речем едномесечен  в ,който да ги върнат - парите плюс ,да им бъдат спрени в срок за 1 година детските надбавки независимо дали имат 1 или 5 деца  или дали има дете с увреждане .А според мен институцията ,която трябва да следи за това е точно ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО. Права си ,че има и такива маики "римлянки", но ако им бъдат отрязани детските и накарани да върнат парите мисля ,че ще се получи . Може би АГЕНЦИЯТА и по вземанията трябва да се включи.
 newsm78

# 1 199
ТЕО 2 и 3 точка ти са бетон  Peace, според ме.

Общи условия

Активация на акаунт