УСМИХНИ СЕ С МЕН!

• 141 972
  • 1 874
  •   1
Отговори
# 1 425
Това е съобщението, което получихме за следващата работна среща, забавянето се дължи на здравословни проблеми на организатора, чакаме следващата дата.

Уважаеми Госпожи и Господа,
Уведомявам Ви, че определеното заседание за 27.03.2009г. от 10.00 часа 
на работната група
за разработване на "Национална програма за гарантиране правата на 
децата с увреждания" се
отлага по обективни причини.
Ще бъдете официално уведомени за датата на следващото заседание.
Пожелавам Ви хубав и успешен ден!

Цветелина Кьосева - ст. експерт, отдел "ИА", Държавна агенция за 
закрила на детето

# 1 426
Милена, пиши като има информация за кръглата маса, много ще е интересно какво са успяли да постигнат, дай боже да е повече!

Пожар, не знам защо не пише, ама няма да е зле да каже две думи в темата, има какво!!!

Новината според мен е страхотна! За Ванко се отнася и за прегледа в Германия.
Hugвсе още не мога да кажа нищо официално-чакам офертата от болницата с точната цена-колко ще струва шанса синът ми да проходи BlushСтискайте палци сумата да не е космическа,защото тази,която предварително ми споменаха не е огромна,но пак е достатъчно голяма за скромните ми доходи.  bouquet

# 1 427
Погар, ще стискам палци, всичко да е наред. Praynig Hug

# 1 428
Подписах! Пожелавам ви успех в начинанието Peace

# 1 429
Както писахме, в момента учредяваме организация, която има за цел да обедини родителите и приятелите на деца с увреждания. Обединението и натискът заедно, ще дадат многократно по-големи шансове за решаването проблемите на всички деца с увреждания и специални потребности, и семействата им. Създаваме следното обединение:

"НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС  „УСМИХНИ СЕ С МЕН" - РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ”

Цели и предмет на организацията по устав са (по-подробно съм ги пускала напред):
•   Цели на сдружението :
- Обединение на родителите на деца с увреждания, от цялата страна, с цел децата и семействата им да получат и имат реален шанс за интеграция и приобщаване в обществото.
- Гарантиране на равнопоставеност на семействата със здрави деца и семействата на деца с увреждания, в законодателната и социална политика на България.
- Промяна обществените нагласи и отношение към специалните деца.
- Популяризиране на проблемите на семействата с деца и младежи с  трайни увреждания сред обществото и стимулиране на държавните институции и органи на управление, за създаването на адекватна нормативна база, гарантираща правата, лечението, терапията, образованието, квалификацията и цялостната житейска реализация  на децата с тежки увреждания.
- Създаване на база данни за деца и младежи с увреждания и тежки заболявания и набиране на информация;
- Отстояване на държавни политики за повишаване и стимулиране благосъстоянието на семейства с деца с тежки увреждания, като основно средство за преодоляване демографския срив и превенцията на институционализацията на деца с увреждания;
•   Предмет на сдружението:
- Организиране на иниацитиви за промяна в социалната, здравната и образователната политика и законодателство, с цел гарантиране правата на децата с увреждания и семействата им. Мониторинг за изпълнение и прилагане в практиката на сега съществуващото законодателство уреждащо тези отношения. Подкрепа и насърчаване на семействата на деца с увреждания, като истинската и правилна превенция против изоставянето на деца в институции. Оказване на съдействие за преодоляване трудностите при социалната и образователна адаптация на децата с трайни увреждания и специфични нужди и възможности. Обучение на семействата и родителите на деца с увреждания.

Всички родители и приятели на деца с увреждания са добре дошли, целта ни е една, обединение. Заедно да променяме нещата, да упражняваме натиск и взаимопомощ между родителите. Всяка подкрепа, помощ и идеи са добре дошли. Hug

Пожелайте ни късмет и успех, присъединете се към нас с положителни емоции и вярата, че ще постигнем всичко, за което мечтаят специалните деца!  bouquet

# 1 430
Тео , благодаря ти от сърце за усилията който полагаш искам да знаеш , че там "някъде далече "имаш звездичка която свети с надежда и на която аз и моето семейство се молим всеки божи ден да бъдеш здрава , все така всеодайна и нека бог да те пази   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 431
Благодаря ти! Heart Eyes Не знам какво да кажа, нямам думи наистина, това със звездичката....., надали има нещо по-хубаво, истинско и мило, което някой, някога да ми е казвал! Благодаря! Heart Eyes

# 1 432
Тео, Two Hearts и от мен! Победа! bg

# 1 433
Гледайте "Часът на мама"- за едно от "ничиите" деца, осиновено от чужденци.  Това е положението-няма чужди деца-всички  български деца са НАШИ!  Hug

# 1 434
Това момиче от предаването каза нещо много ценно-"трябва повече отдаденост", за да има повече успели деца. Наистина ни трябва повече отдаденост...  bouquet на всички

# 1 435

Oх, ще ме умориш! Joy

Нямаше как да гледам предаването за съжаление. Напоследък има доста интересни предавания по темата и това поне е добре, пак в часът на мама гледах едно друго страхотно интервю, пусках го, ама май в друга тема.  Трябва да го пусна и тук, страхотно впечатление ми направи.

# 1 436
Преди години работих в асоциация за инвалиди и имаше и много деца когато ги виждах как им е трудно се опитвах по всякакъв начин да им помогна.Така,че и аз се подписвам с две ръце!Макси Heart Eyes

# 1 437
Преди години работих в асоциация за инвалиди и имаше и много деца когато ги виждах как им е трудно се опитвах по всякакъв начин да им помогна.Така,че и аз се подписвам с две ръце!Макси Heart Eyes

Благодаря ти! Hug

# 1 438
Ето исканията, които Кезая е подготвила да внесем до ДАМС по повод възможностите за спортуване на децата с увреждания и СОП. Справила се е страхотно. На мен само ми се иска да обсъдим една подробност, да кажете и вие мнението си.

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНА
АГЕНЦИЯ ЗА МЛАДЕЖТА И СПОРТА
гр. София

Уважаеми г- н Председател,

От името на НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС „УСМИХНИ СЕ С МЕН - РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ” и във връзка с необходимостта от упражняване на спортове на децата с увреждания и СОП (специални образователни потребности), с цел терапия и подобряване на общото им физическо и психическо състояние, и осигуряване на възможността за доближаване и влизане в норма на тези деца.

Ние оценяваме това, което се прави за децата с увреждания и СОП (специални образователни потребности) – в това число, приетият План за дейността на държавната агенция за младежта и спорта – 2009 г., където в т. 2. Дейности по приоритети, е посочена под т. 2.3.2. Ученически игри за ученици с увреден слух, нарушено зрение и физически увреждания, в два етапа – срокове м. януари- м. май и м. септември- м. ноември и под т. 2.12.2. “Правила за организиране и провеждане на ученическите игри за учениците с увреден слух, нарушено зрение и с физически увреждания през учебната 2009/2010 г.”, както и Програмата за развитие на спорта за учащи и спорта за всички, утвърдена със заповед № РД-09-171/ 26.03.2007 г. и допълнена със заповеди № РД-09-696/21.11.07 г. и № РД- 09- 671/ 12.12.08 г., където като акцент на Програмата е посочено “Създаване на предпоставки и условия за положителна промяна на съществуващата ниска и недостатъчна двигателна активност на населението и нездравословния начин на живот чрез практикуването на физически упражнения и спорт”, който акцент, уверени сме, че включва и децата и учениците, поставени в неравностойно положение, а именно-децата с увреждания и СОП. Основание за увереността ни дава описанието относно обединените усилия на програмата, а именно: “Програмата обединява усилията на ДАМС и лицензирани спортни организации, администриращи спорта на ведомствен и отраслов принцип, в т. ч. и за хората с увреждания и дейностите в областта на социалния туризъм. Активното включване на тези организации, оптимизиране на дейността им и повишаване тяхната отговорност и ангажименти е гаранция за нейния успех и ефективност”. В Програмата, под т. 8,  като една от конкретните й цели е записана “Преодоляване на социалната изолация, запазване, развитие и реализация на личностния потенциал на хората в неравностойно положение, чрез осигуряване на равни възможности за спорт, отдих и социален туризъм”, като основни принципи са посочени Законосъобразност, Партньорство, Откритост и прозрачност, Достъп за социални групи в неравностойно положение и Ресурсна осигуреност, а като преки Бенефициенти на Програмата са посочени “Лицензирани национални спортни организации и многоотраслови федерации, администриращи спорта на ведомствен и отраслов принцип, в т. ч. и за хората с увреждания и дейностите в областта на социалния туризъм. Същите могат да кандидатстват с проекти по програмата., а като непреки Бенефизиенти са посочени “Представители на различни социални групи от населението, служители от системата на армията и полицията, и хора с увреждания, практикуващи спорт и социален туризъм чрез индивидуални или организирани занимания., като в териториален аспект Програмата  обхваща цялата страна, а във времеви аспект – ежегодно в рамките на календарната година ”. Освен това посочено е, че с проекти по програмата могат да кандидатстват лицензирани национални и спортни организации и многоспортови федерации, администриращи спорта на ведомствен и отраслов принцип, в т. ч. и за хората с увреждания и дейностите в областта на социалния туризъм.”
В Програма “Спорт за децата в свободното време” за организиране и провеждане на спортни занимания на деца в свободното време, утвърдена със заповед № РД-09-467/ 25.07.2007 г., изм. и доп. със заповеди № РД-09-427/ 14.08.2008 г., № РД-09-29/ 19.01.2009 г. и № РД-09-83/ 18.02.2009 г., където в т. VII. ПРЕДМЕТ, БЕНЕФИЗИЕНТИ ОБХВАТ, като един от бенефициентите, са посочени деца с увреждания и неравностойно положение и под т. IX. OЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ,  като един от очакваните резултати под т. 4., е посочено “Преодоляване на изолацията и социалната интеграция чрез практикуване на спорт от деца с увреждания и в неравностойно положение и в т. IX. КРИТЕРИИ И ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТА, под т. 4 стои “Включени деца в неравностойно положение в заниманията.”

Имайки пред вид всичко посочено по- горе, както и че кандидатстването по Програма “Научи се да плуваш.”- 2009 г. е със срок за подаване на формуляри до 1-ви февруари 2009 г. и факта, че за кандидатстване по всички програми, могат да кандидатстват само лицензирани спортни организации, ПРЕДЛАГАМЕ:

I. Във всички програми да се добави и точка, че могат да кандидатстват и неправителствени организации на родители на деца с увреждание и СОП;

II. Към Наредба № Н- 1 от 8.02.2007 г. за условията и реда за финансово подпомагане от държавната агенция за младежта и спорта на спортни дейности, чл. 4, да се добави и т. 5., а именно:
т. 5. Развитие на спорта за деца с увреждания и специални образователни потребности.
Към чл. 5, да се добави и т. 3, а имено:
т. 3. Провеждане на спортно обучение от треньори със съответната подготовка, за деца и ученици със СОП, след представяне на съответен докумет от Конуслтативна лекарска комисия.
В УСЛОВИЯ ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ, към чл. 7, да се добави и т. 3, а именно:
т. 3. Организации, подпомагащи деца с увреждания и СОП;

III. Към Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на 
младежки дейности и проекти на национално и регионално ниво, в
сила от 03.06.2008 г., към чл. 6, т. 2, да се добави:
“или организация на родители на деца с увреждания и специални
образователни потребности СОП, за осигуряване на потребностите на
децата от спорт с терапевтична цел”;
Към чл. 14., т. 1., да се допълни, че:
“Приоритетно се разглеждат проектите, свързани с организацията на
спортни дейности за деца с увреждания и СОП”

Искрено се надяваме, че в интерес на всички български деца, част от които са и децата с увреждания и специални образователни потребности, както и пред вид основната насоченост на Програмата за развитие на спорта за учащи и спорта за всички, утвърдена със заповед № РД-09-171/ 26.03.2007 г. и допълнена със заповеди № РД-09-696/21.11.07 г. и № РД- 09- 671/ 12.12.08 г., а именно – към изпълнение на един от  основните приоритети на ДАМС за периода 2008-2010 г. – политика в областта на спорта за учащи и спорта за всички, както и за изпълнение на задачите, свързани с процеса на интеграция на страната ни в Европейския съюз, нашите предложения, ще бъдат взети под внимание.

# 1 439
Това, което аз сега се чудя е следното, кажете и вие:

По същността, като резултат, смятате ли, че ако приемат и направят промените, които ще предложим, това ще реши напълно проблема и ще даде възможност по общини да се развие услугата за спортуването на децата с увреждания и СОП, безплатно? Тоест, чрез исканията се дава възможност освен на лицензирани фирми и прочие, предоставящи такава услуга, и на организации на родители на деца, изобщо на заинтересуваните хора от общините, да кандидатсват за финансиране по програмата. Аз не можах да разбера по тази програма, какъв ангажимент поемат те като Държавна агенция, това, за което пишат в програмата, да се случи наистина. В смисъл, само ако се кандидатсва по програмата, тогава ли ще се случи нещо? Тоест, всичко ще зависи на първо място, какви средства са предвидили за изпълнението на програмата (основен въпрос), и от ангажираността към проблема и инициативността по общини, кметове, лицензирани организации, родители и т.н...Те като Държавна агенция не трябва ли да поемат ангажимент да се покрие и изпълни поне един стандарт минимум по предоставяне на тези услуги в страната. А оттам нататък вече да зависи от самите общини и хора развитието и разширяването на услугата.

Общи условия

Активация на акаунт