Децата на България пътуват по света

• 41 775
  • 518
  •   1
Отговори
# 105
  • Canada
И аз да си кажа мнението...
Мисля, че действително трябва да "поуспокоим малко топката". Каквото и да си мислим ние, както и да искаме от децата ние, не трябва да забравяме, че това са само деца и те със сигурност биха предпочели да си играят или дори да се мотаят, вместо да се ровят из книги и интернет за да събират информация, в техните очи - заради кефа на някакви лели. При всички случаи за да им събудим любопитството, трябва да им приготвим/поднесем интересна и забавна информация (фабриката за шоколад със сигурност ще обере точките). Според мен ние би трябвало да се съсредоточим върху неща, които биха им били интересни, а самите деца сами биха могли да подготвят най-общата информация за дадена страна. За да ме разберете какво имам предвид, ще дам пример с Канада:
Децата, които са получили картички от канадски майки, сами намират информация за страната - флаг (могат да го нарисуват), държавно устройство най-общо, местоположение, големина (не километри - това е суха и незапомняща се информация, а например колко пъти България се нанася в територията на Канада), климат, кои са по-големите градове, какво е по-специфичното за тази страна, с какво е известна, какво в нея биха искали да видят; за кои известни канадци са чували и т.н. - това е все достъпна и лесно поднасяща се информация.
От друга страна нашата роля с Минервата (надявам се и други "канадки" да се включат) е да подготвим някакви кратки разказчета за нещо, което би било наистина интересно за децата. Като такова виждам добива на кленов сироп, като в случая освен разказ за това кога и как се добива е хубаво да придружим с бутилка/и кленов сироп, като на място майките от ДБМ биха могли да приготвят палачинки и децата да ги опитат заедно със сиропа - това със сигурност ще им направи впечатление и ще го запомнят.
Като друго интересно нещо виждам добива на нефт от нефтени пясъци; разказче за Ниагара придружено от много снимки и любопитни факти; разказче за живота на Ескимосите и т.н.
Горното са само размисли на "глас"...

# 106
Писах, писах и всичко се затри... Whistling
Джи, сори душа, незнаех, че не става номера с анкетката.

Тогава предлагам да приготвим анкетата и да я пратим на мод, който да я добави в началото на темата. Уточняване на следните въпрси ми се струва ключово и предопределящо за следващия ход на проекта. (Вдъхновение черпих изцяло от мисловната дейност на Джи). При конкретизиране на дома (домовете), ще станат ясни възрастовите групи, броя деца и последващата стратегия.

1. Съгласна съм да се направи  един пилотен проект, който да се осъществи в един дом, а след оценка на постигнатото и нанасяне на необходимите корекции да се приложи и в други домове.

2. Съгласна съм това да е домът във Видин, предвид, че подобен проект е вече предвиден там.

3. Не съм съгласна това да е домът във Видин, по-удачен ми се струва....................

4. Смятам, че може да се направи старт с примерно два дома, като половината д-ви се представят в единия, останалите в другия, с цел облекчаване работата на ДБМ и задържане интереса на децата. После евентуално се прилага ротационен принцип след известен период от време.

5. Не съм съгласна нито с едно от горните предложения, смятам, че трябва да се стартира с повече домове.

На следващ етап предлагам, тези, които имат конкретни идеи за реализацията на проекта да ги представят, след което ги подлагаме на одобрение на ДБМ, после с анкета избираме най-добрия. Естествено различните държави имат право на интерпретации...

# 107
МИНЕрВАта, в списъка в страните ме пиши към Испания. Палма де Маойрка е в Испания. Материалите, които ще пратя за острова според мен трябва да бъдат заедно с тези за страната Испания.
Момичета нямам време сега да изчета всичко, по - късно ще се включа с мнение по въпросите, които обсъждате.

# 108
  • Там,където се събуждам щастлива.
МИНЕрВАта,
 Като се появи анкетата, ще гласувам за нея ( дори съм избрала отговор).
 Като се разбере какво точно ще се иска, ще подготвя нещата, както искате.   

# 109
Добре де, ама така ли да изглежда анкетата, ако ви допада формулировката, пиша веднага на модератор...айде ще изчакам за отзиви утре и пускам в понеделник.

# 110
МИНЕрВАта, екстра е анкетата, правилно ми интерпретираш мисловните процеси. Sunglasses

Само да напомня, че и майките от ДБМ не е зле да дойдат да гласуват, за да сме сигурни, че всички са наясно. Остави и понеделник, викам аз, за одобряване на анкетата, някои хора съм забелязала, че не влизат през уикенда, може и тук да има такива. Нека изчакаме до вторник и после да оставим, да речем, поне една седмица за гласуване, от момента на публикуване на анкетата.

# 111
1. Съгласна съм да се направи  един пилотен проект, който да се осъществи в един дом, а след оценка на постигнатото и нанасяне на необходимите корекции да се приложи и в други домове.

2. Съгласна съм това да е домът във Видин, предвид, че подобен проект е вече предвиден там.

3. Не съм съгласна това да е домът във Видин, по-удачен ми се струва....................

4. Смятам, че може да се направи старт с примерно два дома, като половината д-ви се представят в единия, останалите в другия, с цел облекчаване работата на ДБМ и задържане интереса на децата. После евентуално се прилага ротационен принцип след известен период от време.

5. Не съм съгласна нито с едно от горните предложения, смятам, че трябва да се стартира с повече домове.

Във вторник ще пиша на мод за добавяне към темата на предложената анкета, ако искате да променя нещо, сега е момента...

# 112
Ле-ле, изпаднали сме във забрава  Whistling

Пускам да пускат анкетата...

# 113
Пу първа Simple Smile
Но за мен е най-важно как ще гласуват майките от ДБМ.

# 114
Пу първа Simple Smile
Но за мен е най-важно как ще гласуват майките от ДБМ.

Важно е mного да!
Също и се надяваm да се конкретизират mалко нещата.

Офф-  РКБ, спасихmе фотокнижката!!!

# 115
Е, сега като дойде време да гласувам и нещо запецнах, уж ми се виждаше добре анкетата. Хем ми се иска да гласувам за Видин, хем си спомням, че се спомена, че и в Доганово били с две ръце "за", ама като ги няма майките да кажат имат ли готовност да започнат в два дома по един пилотен проект, примерно (което може да е друга опция - гледам, че май мога да редактирам тая анкета сега, тъй че може да се добави).

Кажете нещо. (Ще гласувам след няколко часа, сега излизам)

Последна редакция: вт, 09 дек 2008, 16:21 от Джи

# 116
Първо да благодаря на Минервата за страхотното стегнато формулиране и прекрасната работа досега!   bouquet
Ще гласувам обаче след като се включат майките по места. Да не разлайваме само кучетата.

# 117
  • Там,където се събуждам щастлива.
Мисля, че майките от БГ пуснаха инфо, която е разпръсната.
За съжаление, нямам време да я систематизирам.

# 118
Гласувах за Видин, предвид, че там се готви инициатива вече и явно има нагласа.

# 119
Все ми се струва, че можем да започнем с Видин, девойките казват, че планират по 2 посещения месечно и то със същата насоченост. Извъртяваме проекта за 2-3 месеца във Видин, правим подобренията и се "цопваме в Доганово"...

Интересно защо няма ДБМ присъствие в темата, ще отида им пусна линкче към анкетката в другия подфорум....

Общи условия

Активация на акаунт