Отговори
# 2 970
  • София
За съжаление не мога да помогна, баща ми, ми съдейства тогава. С ПИК на Нап ли влизате?

# 2 971
За съжаление не мога да помогна, баща ми, ми съдейства тогава. С ПИК на Нап ли влизате?
Да, с пик

# 2 972
  • София
С ПИК на НАП. Попълва се ГДД, заедно с Приложение 10, там има къде да се опишат данните от бележката. Има и опция да се прикачат снимки. Не е трудно, системата връща, ако има нещо непопълнено или грешно.
П.С. Аз не знаех, но и това данъчно облекчение е ДО размера на удържания данък. Така например, аз напълно безсмислено 2 седмици се борих с ДСК да ми издадат бележка на името на съпруга ми (той ми е съдлъжник), защото аз съм по майчинство. Но понеже само той се възползва от облекчението за деца (имаме 2), а е с ниски осигуровки.. И не му достигна дохода.

# 2 973
Имам следен казус. Купих апартамент и го изплатих изцяло. В момента сградата е на акт 14, и чакаме акт 15 до няколко месеца. Дали имам право да изтегля ипотечен кредит или само жилищен в последствие. Дали данъчно облекчение може да се ползва за ипотечен кредит, или е възможно и за жилищен и каква ще е разлика като цяло?

# 2 974
  • Сф
Облекчението е само за ипотечен кредит.

# 2 975
Здравейте, дали знаете понеже изпуснах срока за подаване, по-късно може ли да се подаде за облекчението на място?

# 2 976
  • Сф
Не може на място, независимо дали онлайн или на място, срокът изтече за подаване на данъчната декларация.

# 2 977
Мисля, че може да се подаде догодина и за тази година.

# 2 978
Здравейте, опитах се да намеря из форума, но е писано много. Имам следния казус. Закупихме апартамент с приятеля ми. Сега сме на акт 15 и започваме да търсим ипотека, която ще теглим на акт 16. Ще се падне януари 2025. Засега нямаме брак. Попитах по имейл нап какви са условията за сключване на брак и данъчното облекчение и получих следния отговор (като тази информация не я намирам никъде в интернет предоставена):

"Условието за наличие на сключен граждански брак (чл. 22, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ) следва да е изпълнено кьм 31 декември на даньчната година,
за която се ползва облекчението. Това се дьлжи на обстоятелството, че взникването на даньчните
задължения става направо по силата на закона с настьпването на съответния фактически състав,
което сьотнесено кым данька вырху общата
годишна даньчна основа означава, че съответните факти и обстоятелства са тези, настьпили през течение на даньчния период, т.е. до 31.12. на сьответната календарна година."

Някой има ли опит, ако брака се сключи след като изтеглим ипотеката, но в същата година, можем ли да се възползваме от облекчението?

# 2 979
  • Сф
Да, можете.

# 2 980
Може ли някой да помогне за попълването на данъчната декларация за млади семейства с ипотечен кредит трябва да подам а не и разбирам🤔🙄

# 2 981
Може ли някой да помогне за попълването на данъчната декларация за млади семейства с ипотечен кредит трябва да подам а не и разбирам🤔🙄
Трябва да изчакаш до март за да ти подадат всички справки за служебни бележки от доходи и тогава да си подадеш ГДД. Имаш да попълниш и потвърдиш графата за данъчни облекчения към Приложение 10, част 5, като си приготвяш и следния документ:  "Документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище" поставяш там отметка и го прикачаш.

Забележка: за да активираш за попълване Приложение 10, трябва първо в Част III да сложиш отметка на ред 10 - "Образец 2010: Приложение 10 за ползване данъчни облекчения" и да потвърдиш.

# 2 982
Здравейте. Не знам как да тълкувам последният критерий "Ипотекираното жилище да е единствено за семейството през данъчната година." На мое име имам друго жилище, което е вписано като основно за мен. Като вписвах сегашното (на името на двамата със съпруга ми) в данъчното, го заявих като основно, но само за него, защото за мен вече има такова. Нямало проблем. Сега не знам това относимо ли е към това условие, или няма общо? Какво значи всъщност едно жилище да е единствено през данъчната година?
Благодаря.

Отговорих си. Не можем да използваме това данъчно облекчение.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 23:07 от Enter Sandman

# 2 983
  • Sofia
Здравейте. Не знам как да тълкувам последният критерий "Ипотекираното жилище да е единствено за семейството през данъчната година." На мое име имам друго жилище, което е вписано като основно за мен. Като вписвах сегашното (на името на двамата със съпруга ми) в данъчното, го заявих като основно, но само за него, защото за мен вече има такова. Нямало проблем. Сега не знам това относимо ли е към това условие, или няма общо? Какво значи всъщност едно жилище да е единствено през данъчната година?
Благодаря.

Отговорих си. Не можем да използваме това данъчно облекчение.
Не може да използвате облекчението, жилището трябва да е единствено и за двамата.

# 2 984
  • София
Ако края на миналата година сме продали жилището и съответно закрили кредита, мога ли да се възползвам от данъчното облекчение?

Общи условия

Активация на акаунт