Отговори
# 600
Аз да си кажа за пореднатадупчица в закона за което измислиха да ни резнат от НАП
Данъчната оценка на жилищните имоти винаги е много по малка от реалната цена/при старо строителство/. естествено за закупуването на един имот на реална цена, банката няма как да опише в договора, че цялата сума която искаш като кредит е за да си го купиш. Затова се пише еди си каква част /данъчната оценка/ за закупуване на имота, а остатъка от кредита за ремонт. Е та днес привикаха моя мъж от НАП- а на го уведомят че за кредит от 33 хил евро, понеже данъчната оценка е 11 хил. евро-само часта от кредита за закупуването ще ни възстановят.
Честитка Peace

# 601
Ами да след като декларирате, че купувате жилището за 11 хил евро, не виждам защо НАП да ви връща от лихвите за 33 хил  Crazy
Не само това ами би следвало и вие, и банката, че и нотариуса да ви сберат и да ви питат.. как е укрихте ли данъци  ooooh!

Да внимават и тарикатите с ниски доходи (официални) и големи банкови заеми  Rolling Eyes

# 602
Глупав въпрос - нали трябва да сме си платили данъка за 2009 (жилище и смет) на съответния имот, за да ползваме облекчението. На нас ни остана третото тримесечие да плащаме - знам, че дължим лихва, но с толкова доходи, толкова добри данъкоплатци. Ще платя, преди да пускаме декларация.
Друг въпрос - тази декларация в свободен текс, че няма да ползвам данъчно облекчение аз (мъжът ми ще го ползва), не я виждам в изисканите документи, а смятам да изпращаме декларацията по пощата. Все пак да я приложа ли?

# 603
Тиги-Мигъл данъчните нямат нищо общо с местните данъци и такси.

# 604
Ами да след като декларирате, че купувате жилището за 11 хил евро, не виждам защо НАП да ви връща от лихвите за 33 хил  Crazy
Не само това ами би следвало и вие, и банката, че и нотариуса да ви сберат и да ви питат.. как е укрихте ли данъци  ooooh!

Да внимават и тарикатите с ниски доходи (официални) и големи банкови заеми  Rolling Eyes
Те тогава трябва да пуснат под съд всички банки /тук нотариуса не виждам каква роля играе/  ooooh!. Хайде сега, да не се правим на много стриктни и дисциплинирани данъкоплатци. Аз съм си плащала всички данъци - винаги и навреме. И съм сигурна, че 90% от закупилите жилища, не ново строителство /да не казвам 100%/, са прехвърлени на данъчна оценка  Naughty
И не знам кого имаш предвид, но определено не попадам в групата Трикатите с официални ниски доходи, защото всичките ми доходи минават през работодател и кредита ми е в зависимост от този доход Peace. Плюс това тарикатите с гооооолеми бакови заеми, предполагам че ще имат достатъчно парички за да не им пука от никаквото облекчение за млади семейства, за да тръгнат и да се занимават с глупости. За разлика от семейства като моето, което няма никакви части от други имоти, и се е борило 7 години да си купи жилище със заем, който ще изплаща 30 години Naughty

# 605
Dream, последното изречение все едно аз съм го писала. Не се пали, всички сме се възползвали от вратичките, когато е можело. Ама сме толкова дребни риби, че затова сме на този хал, с по едно единствено жилище с 30 години ипотека. Явно не сме уцелили всички врати.
То и осигуровките трябва да на пълната заплата, а не на 4 часа или пък на мин. осиг. праг, ама ...затова и детски не вземаме, щото доходите ни са реални.
Хайде да не се сочим с пръст, кой укрива данъци, кой осигуровки, защото всички познаваме такива хора.

По темата- трябва ли аз да подавам декларация за дохода през 2009 год, след като съпругът ми ще ползва облекчението, т.е той подава такава? От данъка на двама ни ли ще приспадат или само от неговия, логично, щом аз трябва да подам декларация, че няма да се възползвам от облекчението?

# 606
Не разбахте ли, че въпросното облекчение е капан за "дребните" риби  Thinking.
Преди да се поиска нещо от държавата се мисли какво си нагазил и тогава предченяваш дали ти е изгодно да искаш.
Това исках да ви кажа, а не да скачате като попарени кой колко честен бил

# 607
Защо пък да е капан, не разбрах. Просто е прах в очите на обществото. raja_nikol  ако дохода на съпруга ти стига за да се приспаднат лихвите от облекението/данъчната му основа е по-голяма или равна на платените лихви/, то ти не трябва да попълваш декларация, а само да си разпечатате едно заявление че се отказваш от правото да ползваш облекчение. Напълно свободен текст е, нямат такава бланка в НАП.

# 608
КОТЕ, че сме дребни риби то е ясно, кажи сега какъв е капана? Ние нямаме друг имот, само това жилище, купено с ипотека, ново строителство, така че стойността е реална, възрастта отговаря, женени сме, не виждам условие на което да не отговаряме. Това май единственото нещо, което се опитвам да искам от държавата,  що пък да не ми го даде?   newsm78

Р.Р. И детски искам де, ама не ми дават, щото съм толкова богата, че...до ипотека съм опряла

# 609
Боже аз като ви чета направо взех да съжалявам вече, че се моля занякакви си 450 лв., ама то наистина за да дадат някой мижав лев на нас направо ни разкатават, та аз ако имах пари да не би да ще искам облекчение, дори и да отговарям на условията , ама така е България..........

# 610
  • софия
Здравейте момичета, аз си подадох декларацията и да споделя : 1. в декларацията пише " справка за имотно състояние" и аз отнесох справка а не удостоверение, разликата е в това че удостоверението в София се вади до 5 работни дни и е 10лв а справката става веднага и е 8лв; 2. От банката  казаха че ще ми издадат удостоверение за платените лихви по кредита - 10лв, става за 3 работни дни и щели да сметнат лихвите само върху частта за закупуване(демек данъчната оценка) защото другата част от кредита е за ремонт, аз отказах и си поисках движение по сметката за 2009год.(30лв и става веднага) - нека в НАП да си ги смятат лихвите както искат; 3. И на мен ми искаха декларация че съпругът ми няма да ползва облекчението, и аз си бях отнесла, но дойде един господин от инспекторите които проверяват декларациите, разгледа ми документите и ми върна декларацията -"не ви трябва" ок, прибрах си я, после в коридора ме настигна и ми сподели че ако мъжът ми работи на трудов договор да си подаде и той декларация ще му възстановят и на него данъка, за 2010 вече е променено и няма да може но за 2009 може!!!Така че на който половинката има доход и е плащал данъци може да се възползва!Та равносметката е за един ден и 38лв си подадох декларацията, пък ще видим какъв ще е резултатът!Даже тези 30лв в ОББ можех да си ги спестя, защото имам интернет банкиране и от там може да си разпечатам движението сама, щом в това указание пише че само погасителния план трябва да е заверен от банката, ама нищо въпроса е да ни възстановят данък - горе долу една вноска, или данъка на апартамента за 2год.! Успех момичета!

# 611
Добре де, ето че след поста на Светла пак си мисля, че говорите и за двамата. В нашия случай: работим и двамата на трудов договор само. Мъжът ми плаща заема и лихвите съответно, аз трябва ли подавам нещо, и на мен ли ще ми върнат????? И двамата плащаме данък, ама ми се струва нереално. Все пак лихвата е една, ама пък може и да е на двамата, от общия доход. Ама тогава защо да декларирам, че аз няма да ползвам, все едно да си направя харакири направо, да мога, пък да заявя, че няма....Иначе сме готови с документите, но ще ходи само мъжа ми, а той няма нищо да  пита

# 612
момичета аз трябва да подам декларацията на мъжа ми трябва ли да се попълва данни за упълномощеното лице,и по какъв начин се разбира че съм упълномощена,надявам се че не искат нот.заверено пълномощно защото нямам.

# 613
  • Sofia
момичета аз трябва да подам декларацията на мъжа ми трябва ли да се попълва данни за упълномощеното лице,и по какъв начин се разбира че съм упълномощена,надявам се че не искат нот.заверено пълномощно защото нямам.
Не, не искат, затова и се попълват твоите данни в декларацията.

# 614
  • софия
raja_nikol  защо не си подадеш декларация и ти, документите вече ги имате само си вземи бележка за дохода и удържания данък за годината, пък мъжа ти да не прилага декларация че ти няма да ползваш облекчението, никъде в декларацията не пише че искат такава декларация.Аз бих се пробвала но моя не работи на трудов договор и съответно не му е удържан данък който да ни връщат Confused

Общи условия

Активация на акаунт