Спешен въпрос към мамите пушили по време на бременността си.

• 76 189
  • 416
  •   1
Отговори
# 150
  • София
katiABV , аз съм от тези, които знаят колко "лесно и безболезнено" се отказват цигари. Няма да се впускам отново в размисли, вече го направих. Само ще обобщя: за мен най- сериозния проблем остава фактът, че цигарите не се приемат като нещо опасно и все повече се омаловажава вредата им. Ужасен ужас ooooh! !

... Сложасен Мон!!! ...

Знаеш ли,  майка ми е непушачка, никога не е пушила, всичко е направила за мен - и все още го прави - и все пак, ако имах избор - да бъда или да не бъда зачената... не мисля, че някога бих избрала първото. Лично мнение. До което съм достигнала на... ами, о/о 5тата си годишнина.

Но май все пак това не важи за повечето хора.

Поне така предполага известната песен "Если у вас нету тетки" от "С лехгким паром".

И... Дали детето на споменатата пушачка би избрало да бъде направено, износено и гледано - с любов и отдаденост, според силите и възможностите, но на техния максимум - и с по кутия цигари - или изобщо да не е било заченато, в името на това майката да разполага със собственото си тяло?..  newsm78 Ако можеше да избира?.. Не знам, не знам... но същественотот ук е, че и вие не знаете. И че докато разберем, то вече ще е много подробен факт - с всичките си капризи, болести - ако ги има - или цветущо здравее - ако така ... му е било отредено. И дори и да го попитаме, ще е все едно.

# 151
  • На топло...
Съгласна съм с Кати за постижението да се намалят цигарите наполовина.

И да, пушенето при половината от хората Е наркомания. Като страстен пушач (11 години) съм ходила едно време в кабинет за отказване от тютюнопушенето (като беден студент уж без парички за цигарки, макар все да се намираха стотинки под мокета за една "на дребно") и там ни разясниха каква е разликата между хора, можещи ей така "от днес за утре" да спрат с дименето и такива, дето имат истински абстинентни явления. Ами просто имат различен тип нервна система и обмяна на веществата - зависимите изразходват никотина много бързо и нервните им клетки "плачат" за още, а тези с по-бавна обмяна си го влачат с дни и няма такъв вътрешен дискомфорт. За жалост аз съм от нерваците, дето им треперят ръцете, потят се и реват като магарета заради едната цигара... или по-скоро да се спре тресенето.

Нека който не го е преживявал лично да не съди ближния. Да спреш цигарите (или да ги намалиш) заради бебето, когато си наистина наркоман, си Е постижение, защото наистина преборваш себе си или по-скоро организма си, не само психиката! Аз не бих успяла! Затова щом се заехме със сериозното семейно планиране си платих за акупунктура, скръцнах със зъби и се стискам и до днес. Не бих понесла стреса от бременност и борба с абстиненция едновременно. Може би е слабохарактерност или безотговорност, но това е положението.

Жената трябва да бъде емоционално и рационално подкрепяна в този момент, а не нападана. Да и се дадат възможности за избор, в днешно време има и дъвки, и лепенки за постепенно, но бързо намаляване на зависимостта, които при всички положения са си по-безвредни от горящата пръчица. Но най-важното е да и се даде увереност, че ще се справи щом пожелае. Дано съумее поне още да ги намали...

И още нещо за наркоманията... както няма бивши алкохолици, така няма и бивши пушачи - оставаш си такъв до края на живота си. Една цигара за мен би означавала една кутия същия ден още... никотинов глад просто Blush.

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 00:10 от nanunana

# 152
Знаете ли какво ,едно ми е много интересно  Thinking (не укорявам никого,просто си мисля,ако аз примерно бях пушачка) Какво щях да обясня на детето си(вече пораснало,достатъчно,за да разбира сложността на проблемите...11,12 годишно),ако е увредено по някакъв начин от моето пушене през бременността.Говоря дори за най-елементарни болести на дихателните пътища,дори не визирам по-тежките недай си боже усложнения.Ако ме попита,аз ли съм причината за неговите болести и защо съм му го причинила,какво бих му отговорила  #Shocked Със сигурност изключвам варианта да го излъжа  Naughty Как бих се почувствала,когато видя укора и болката в очите му,породени от моето безразсъдство и егоизъм  #Crazy Много ми е интересно как бих отговорила на този въпрос  newsm12

# 153
  • София
Това си е нейното бебе, тя жертва много за него (да намали цигарите на половина, когато е страстна пушачка, вярвай ми, се дължи на огромно, почти нечовешко усилие)
Чакай да си взема кърпичка, че се разплаках от умиление пред саможертвата и. Понеже нали насила са я накарали да стане страстна пушачка и са и опрели пушка в челото, докато не изпуши поне 2 кутии на ден, тя милата абсолютно никаква отговорност не носи в случая, те самите обстоятелства така са се стекли  Cry

Да се тормози бременна е лошо - при всяко положение - и безотговорно. И жестоко. И глупаво. И лошо за бебето.
Значи да се играе на руска рулетка със здравето на детето не е нито безотговорно, нито жесто, нито глупаво, нито лошо.
И въобще, единственото важно в случая е бъдещата майка да не вземе да се почувства виновна, че ще и се развали кефа от цигарата.

Дали и детето, когато боледува, си мисли, че майка му е имала право да взима решения за тялото си?

Значи можем да направим световна трагедия от перспективата бременната да се почувства виновна когато пафка, но перспективата детето да развие хронично заболяване нямаме право да я коментираме, за да не и нараним чувствата.

Супер сбъркани приоритети са това.

Като прочетох случая със zuki ми се иска да кажа на останалите, че е важно мерките да се вземат ПРЕДИ да стане проблема. Обаче докато продължаваме да подкрепяме логиката "на мен няма да се случи", няма да си помогнем особено.

zuki, поздравявам те, че си спряла цигарите. Дано и останалите страстни пушачи покрай теб да се вравумят и да му се разминат проблемите на детето  Peace

Това, което ще ти кажа, ще ти прозвучи грубо, но постът ти е достатъчно агресивен.
Докато бебето е в майката, то й принадлежи. Така, както й принадлежи и собствения й черен дроб или далак. И до колкото законите на държавата ни не смятат за неудачно - камо ли за неморално - да трови далака си, може да си трови и нероденото си дете колкото си иска. В този период то паразитира в нейното тяло и каквото и да му дава е повече, не по- малко, от колкото трябва. И всяка жертва, всяко повръщане, всяко прималяване, трябва да се смята за благодеяние. А не всяка простъпка да се счита за смъртен грях. Сещаш ли се къде е разликата?

Лично аз не бих създала дете в период, в който пуша активно. Защото противоречи на моя морал, защото е в разрез с моите разбирания. Не защото е неморално и може да бъде осъждано. А защото аз така виждам нещата. Но това по никой начин не ми дава право да съдя другите, които имат различни виждания, разбирания, културно наследство, опит.

От личните ценности биха могли да произтичат единствено задължения, не и права. Особено върху други хора.

Лично аз не бих - и не съм! - забременяла случайно. Нима това ми дава основание да осъждам хората, които го правят!?
Ами, това е същото...

elfi4ka , ще му отговориш "Дадох ти живот. Такъв, какъвто можах.".

# 154
  • София
Ескарина , около мен също се пуши постоянно. СТигали сме до такива истерии, че ме е срам да мисля даже. Някак си се превърна в нормално непушачите да се съобразяват с пушачите. Болна работа. И това от най- близките ти ( хайде, мен ме остави, защото живея със свекър и свекърва и да речем не им дреме за мен, ама внучето, което им "отглеждам" вече 6-ти месец? Ами това, дето тича около тях вече две години??? Незнам, не го разбирам аз това нещо Sad ... А иначе много ги обичат... на приказки

Подозирам, че ти живееш в техния дом, а не те - в твоя?

Може би е време вместо да ги упрекваш да промениш тази нелепа ситуация.

nanunana , май имаме с теб сходен метаболизъм. Не искам да си спомням дори треската и потенето на първия ден без цигари... И може би - уви - тъкмо затова виждаме по- реалистично описания проблем...

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 00:25 от katiABV

# 155
....Ако ме попита,аз ли съм причината за неговите болести и защо съм му го причинила,какво бих му отговорила  #Shocked Със сигурност изключвам варианта да го излъжа  Naughty Как бих се почувствала,когато видя укора и болката в очите му,породени от моето безразсъдство и егоизъм  #Crazy Много ми е интересно как бих отговорила на този въпрос  newsm12
Според мен въпросът ти е доста неуместен...
Значи тези жени, които имат редица заболявания (които се наследяват) трябва да се чувстват виновни, така ли ?
И ако един ден тяхното дете им зададе този въпрос, който ти задаваш, те ще трябва да му отговорят, че са виновни ли ???
Извинявай, но ми звучи абсурдно и ужасяващо...
  Sick

# 156
По време на първата бременност  пуших по около 5-6 цигари на ден.Слава Богу синът ми вече е на почти 11 години.Не е болнав.Сега с втората бременност не съм изпушила нито една цигара,но за жалост.....бебка почина,поради лекарска грешка smile3518

# 157
По време на първата бременност  пуших по около 5-6 цигари на ден.Слава Богу синът ми вече е на почти 11 години.Не е болнав.Сега с втората бременност не съм изпушила нито една цигара,но за жалост.....бебка почина,поради лекарска грешка smile3518
Съжалявам, миличка...  Sad
Знам историята ти и ми е много мъчно за теб...
Приеми моите най - искрени съболезнования...  Cry
Дано скоро се съвземеш и имаш сили да гледаш напред...
Желая ти много късмет, смелост, за да се справиш с трудностите и нека от тук нататък в живота ти има само хубави неща...
Предгръдки...  Hug
П.С. И да пуши, и да не пуши - когато човек има да пати, нали знаеш...
  Sad

# 158
Ако се роди болно дете ще го оставите в дом и ще си направите ново  Peace

ooooh! ooooh! ooooh! това от собствен опит ли? Абсолютни глупости !

# 159
Здравейте, и от мен.......Скоро се регистрирах и реших да напиша нещо........аз съм бременна в втория месец и искам да опитам ........наистина ли са толкова опасни цигарите.защото съм пушачка от доста години и ми е много трудно да ги спра изведнъж.......

# 160
Би било интересно да се пусне една тема: как бихте реагирали, ако мъжът ви износваше бебето ви и пушеше през това време?

# 161
Здравейте, и от мен.......Скоро се регистрирах и реших да напиша нещо........аз съм бременна в втория месец и искам да опитам ........наистина ли са толкова опасни цигарите.защото съм пушачка от доста години и ми е много трудно да ги спра изведнъж.......

Цитат:

Защо трябва да откажете цигарите?

Изброените по-долу факти могат да Ви помогнат при взимане на това важно решение.

1. Цигареният дим съдържа над 2500 химични елементи, но три от тях – carbon monoxide, никотина и кадмия – драстично забавят растежа на развиващото се бебе. Пушекът съдържа висока концентрация на carbon monoxide, смъртоносен газ отделян при изгаряне на горивото от автомобилите. Червените кръвни телца в кръвта, чиято задача е да снабдяват бебето (и разбира се майката) с кислород, игнорират кислорода в кръвния поток и вместо това се свързват здраво с carbon monoxide. Това намаляване на кислорода може да забави развитието на бебето.

Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средното тегло на тези бебета е с около 200 гр. по-малко спрямо теглото на бебетата, родени от непушачки.
Майките, които спират пушенето от 4 месец на бременността имат бебета с тегло при раждането съвместимо с тези на непушачките. В допълнение преждевременните раждания намаляват с 26 %. Майките, спрели пушенето след 16, но преди 30 седмица от бременността имат бебета с по-високо тегло при раждане, от бебетата на майките, пушили по време на цялата бременност, но по-ниско от бебетата на непушачките.

Никотинът е мощен наркотик, към който човек се пристрастява бързо. Той възбужда нервната система, както на майката, така и на бебето като кара сърцето да бие по-бързо и стеснява кръвоносните съдове. Това намалява количеството на кислород и хранителни вещества към бебето. Кадмият блокира действието на един важен елемент – цинка. Ниските нива на цинк са асоциирани със забавяне на развитието и последващо раждане на бебе с поднормено тегло.

2.Кърмачките, които пушат отделят около 30 % по-малко мляко от непушачките, което резултира в по-бавното увеличаване теглото на бебето. Освен това никотинът се концентрира в кърмата и може да възбуди бебето, да предизвика интензивен плач, колики и проблеми със съня.

3. При бебета, излагани на пасивно пушене по време на бременността и след раждането се увеличава риска от раждане с поднормено тегло, инфекция на средното ухо и инфекции на горните дихателни пътища.

4. Около 90 % от отказалите цигарите не използват формални програми или терапевти. Една година след отказване на цигарите, рискът от сърдечни заболявания намалява наполовина. След 15 години рисковите фактори за всички други, свързани с тютюнопушенето заболявания са почти същите като при непушачите.

5. Отказът от цигарите при бременните и техните партньори е по-успешен, защото раждането на бебе е много важно събитие в живота и мотивацията е разбираемо по-голяма. В рамките на 6 месеца, 75 % от отказалите цигарите пропушват отново, а 3 % пропушват след 6 месеца. Въпреки това, жена, която е отказала цигарите по време на бременността има по-голям шанс да остане непушач. Де факто 1/3 от тях остават непушачки.

Прочетете цялата статия, има разни съвети за отказване:
Тютюнопушене и бременност

# 162
  • BG
....Ако ме попита,аз ли съм причината за неговите болести и защо съм му го причинила,какво бих му отговорила  #Shocked Със сигурност изключвам варианта да го излъжа  Naughty Как бих се почувствала,когато видя укора и болката в очите му,породени от моето безразсъдство и егоизъм  #Crazy Много ми е интересно как бих отговорила на този въпрос  newsm12
Значи тези жени, които имат редица заболявания (които се наследяват) трябва да се чувстват виновни, така ли ?
И ако един ден тяхното дете им зададе този въпрос, който ти задаваш, те ще трябва да му отговорят, че са виновни ли ???
  Sick
И на мен ми се вижда този въпрос неуместен.

# 163
  • Варна
НО! при все, че нямат катрани и те не стават за бременни (за справка: листовката на продукта)[/b] Peace

Ми не стават разбира се Crossing Arms Все едно наркотиците да стават! Обаче на кутиите на цигарите също не пише, че стават, даже си има сериозни предупреждения, обаче сума и бременни се скъсват да пафкат Tired Като тъй и тъй сте решили да си тровите бебетата, поне избирайте по-малкото зло Tired
  Sick
И на мен ми се вижда този въпрос неуместен.

И кое точно ви се видя неуместно? Според мен пък е неуместно да се сравняват наследствени болести, за които човек няма абсолютно никаква вина с едно умишлено, дебелоглаво и безочливо пафкане и блъскане на невинното беззащитно бебе с никотини и катрани, за които е 100% доказано, че са вредни.

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 09:41 от Месечинка виторога

# 164
Някой се изказват че са страстни пушачки и е много трудно.НЕ Е!Върпоса е в волята.Първият месец те дразнят дори най малките звуци през ноща,капките от дъжда ,всичко.След вторият месец всичко си идва на мястото.Аз имах един месец кошмарен като ги спрях.Пушила съм до 2 кутий.Няма нищо по страшно от това в един момент да се питаш дали си навредила на това създание като се срещнеш с него за първи път.Защото понякога проблемите не са в самото раждане а след това.Няма такова нещо ,че 2 цигари на ден не са страшни за плода.Последствията съм ги виждала в по късен етап.Не виждам нищо героично в това да ги намалиш на половин кутия.Пак го тровиш.Може би бъдещите майки трябва първо да влязат да видят как идва едно дете на бял свят за да разберат колко по смело е детето още с излизането си.

Последна редакция: вт, 23 дек 2008, 09:44 от sisa788

Общи условия

Активация на акаунт