Деца с увреден слух - 6

• 44 124
  • 481
  •   1
Отговори
# 180
Беа, направо страхотно звучи това, което казваш. Дано този път наистина нещо се случи! (писах ти на мейла, дали си видяла...)
Исках само да кажа, че този център за КИ не изчерпва проблемите на децата с увреден слух, защото все пак не всички деца са с кохлеарен имплант.
Може би трябва да добавим приемът на деца с увреден слух в масовите детски градини и училища и нуждата от добре подготвени ресурсни учители, които да им помагат за интеграцията там. Всички знаем, че децата ни не ги искат навсякъде.Sad

# 181
  • София
Съгласявам се за КИ-центъра. Само ще го маркираме това положение, да е ясно, че се очаква и то да се задвижи.
Ще обобщя главно за ресурсните учители за детските градини и за училищна възраст, за подготовката (например семинари или лекция за учители от масовите училища, където има интегрирани деца), помагала за различни възрасти за работа с децата, както за родители, така и за преподаватели, транспортните разходи - когато се пътува за настройки. Изобщо транспортните разходи са важни - от малките населени места за пътуване за рехабилитация. За батериите, консумативите и поддръжката и следгаранционната поддръжка за КИ - това в писмото за КИ-центъра ли е, или да го споменем и сега?
Един въпрос днес коментирахме с други майки - колко вида/броя рехабилитации на дете, колко се заплаща от родителя, колко излиза на година като разход. За ФМ-системите също е въпрос - може би не е първостепенен, но...
Аз лично не съм правила точна сметка, колко е сумата на година по рехабилитирането и специализираното учене на Диляна, без да слагам в тази сметка самите СА. За СА си доплащаме, но това е избор на родителя, помощта осигурява все пак минимума. А иначе според модела на СА сумата може да достигне и 2000-3000 лв., че и повече доплащане.
Ако някоя от вас е правила сметка на разходите за година и сравнено с помощта която получава, моля да ми напише, ако иска и на ЛС.
Много благодаря че се отзовавате. Има, разбира се риск да не се обърне внимание на исканията. Но, ако не ги поставим ясно, тогава пък съвсем няма как да ни обърнат внимание.

# 182
 Здравейте,време е и аз да се включа.За тези с които не се познаваме съм майка на Мая.Тя е с диагноза "пълна глухота",но за съжаление малко късно я хванах,когато направи 2год.Май месец миналата година(2г3м) беше имплантирана във ВМА.Правихме няколко настройки,но реакция нямаше никаква,така 3месеца,докато не я пипна Боби,за което съм и безкрайно благодарна,от тогава тя започна да чува.За 2мес. реагираше на барабан,почукване,течащата вода и др.,научи името си и сега казва"Ма", знае "мама","бебе",как правят животните,като чуе музика започва да играе,сега се опитва да повтаря думички,но все още и е много трудно.Въпреки всичко за тези 4мес и това е нещо,може би аз съм нетърпелива и чакам по-бързо да проговори.В момента тя ходи в яслата т.е.в центъра за рехабилитация на Орехова гора и там научава все по нещо ново,но май месец ще дойде,а после?Не смятам че има друго място,където да обучават децата с такова внимание и разбиране.Догодина ще бъде вече в масова детска градина,тя си е в яслата и минава в първа група,слава богу,с директорката нямах проблеми.Питам се само,дали някой ще и обръща необходимото внимание там,освен мен разбирасе,защото аз ще продължа да се боря тя да проговори и да бъде едно дете като всички  други деца.....Имам един въпрос към Ieppe,каква е работата на ресурсния учител в масовата детска градина?Защото според мен няма нужда от такъв,по-скоро има нужда от повече обучени специалисти-рехабилитатори,логопеди и пр., но това си е лично мое мнение

# 183
silvana, добре дошла.
Конкретно на въпроса ти - това именно са ресурсните учители - рехабилитаторите. Те са едни и същи в масовите градини и училищата. Просто вършат различна работа, според нуждите на детето. Тъй като до скоро Ресурсните центрове не бяха организирани и не работеха, всяка градина, в която приемаха деца с увреждания, се справяше с нуждата от специалист по различен начин. Сега вече има работещи ресурсни центрове, поне в по-големите градове, и те трябва да осигуряват тези специалисти за всяка градина, в която има деца със специални образователни потребности.

# 184
  • София
Здравейте, написах текстчетата и съм ги предала на майките, които се занимават с институциите. Получи се около една страница и половина. Предпочитам да ви ги изпратя по e-mail, затова моля ви за един адрес на лични.
Иначе подробно поговорих с едната от дамите и й обясних и мисля, че ще ни представи проблемите съвсем прилично.
Ако има нещо ново и различно, ще пиша пак.

# 185
Здравей те всички . Аз съм майка на не чуващо дете ,  оперирани сме септември . От три месеца  моето дете чува  което е истинско  чудо.  Аз съм от Монтана , два  пъти седмично  пътувам до Враца за да посещава  ресурсен център за деца с специални  нужди .  Там  г жа  Ивка Йолова  помага   на моя син как да разпознава и разбират това кое то чува и да развие говор .За тези два месеца  тои научи страшно много неща ,благодарение на търпението и отзивчивостта на  г жа Йолова тя е невероятен специалист и аз съм благодарна че е в моя регион не съжалявам че пътувам два пъти седмично защото искам наи доброто за моето дете  а не съмне но тя е много добра.   Margi .vr  не разбирам родители  като теб  как така няма кои да ви помага  има  но трябва и ти сам да търсиш за да намериш . Нищо не пада отгоре .   Търсенето на сензация и съжаление няма да ти помогне.    

# 186
Много ви моля, недейте да нападате Марги персонално. Вероятно има някакво недоразумение, но недейте да задълбавате ненужно. Сигурна съм, че в годините, които предстоят на Криси, като ученик, на Марги отново ще й се наложи да си сътрудничи с Ресурсния център във Враца. Тогава те ще имат шанс да й покажат, че могат да са полезни за нея и детето й. Сега просто такъв разговор е безсмислен.  Peace
Поничката 78, добре дошла си тук, заповядай, регистрирай се, ще се радваме да си общуваме с теб.Simple Smile

# 187
  • Враца
PONI4KATA 78 .Добре дошла при нас..аз нямам нищо против никого .Но вие сте имплантирани септември, а ние преди три години..Тогава хората не бяха и виждали кохлеарен имплант във региона.Криси беше първия.нямаш си и на идея колко борба ми е коствало да го изведа дотук..Дори не можеш да представиш,как го гледаха като прокажен и го изсписаха от градината..защото бил по-особен..три години се боря адски..Аз съм направила свой избор..всеки има право на свой..Радвам се за вас..дано все така напредвате..Зная как се чувствах на първото "мама"..на първото "обичам те.."Нека запазим добрия тон на форума и си бъдем само в помощ ..а не в нападки..

# 188
  • Плевен/София
 Поничка, много ми се иска да те поздравя с добре дошла, но някак твоя тон изключва подобно посрещане. Вместо да разкажеш по-подробно за вашия случай, ти започваш да нападаш, да защитаваш, да се държиш малко хаотично. Разбирам, че си много доволна от работата на г-жа Йолова, но може би на твоето дете още в началото са направили хубави настройки, което предполага добра работа с него. Знаеш ли колко безсънни нощи е имала Марги, през какъв ад е минала? На твое място първо бих чела предишните теми, после бих се регистрирала, за да покажа уважение към всички четящи тук, и чак след това бих споделила мое мнение. И, повярвай, последното, което търси Марги, е сензация!

P.S. Марги, писали сме едновременно Confused!

# 189
  • Плевен/София
   Тина и Ваня, какво става с вас, не сте писали скоро...Дано всичко е наред Hug!

# 190
Здравейте, момичета! Извинете ме, че скоро не съм се включвала, но при нас е малко натоварено. От една страна оправям цялата бумащина със "Социални" Close, а от друга - опитваме се да получим полагащото ни се от държавата, но нещата доста се объркаха. Ние живеем в един апартамент с родителите на съпруга ми и има моменти, в които идва малко нанагорнище #Crazy. От години юркам нашия тати да се отделим, но той все не се решаваше. Тъй като и двамата нямаме никаква лична собственост, по закон ни се полага общинско жилище. И сега, като отидохме да подаваме необходимите документи, се оказа, че ако на Боренци му бяха дали над 70%, автоматично щяхме да преминем в графа - с предимство. Весо/ мъжът ми/ като разбра за това, се сети да ми каже, че когато отишъл да вземе решението от ТЕЛК, те още не били решили и му казали, че нищо не разбират от тези нови изследвания и затова дават на Бори 60%. И така сега сме до под кривата круша  Sad. Аз между другото макар че не пиша във форума /защото нямах време, ходихме във Варна да си поръчаме нови отливки за СА и за капак на всичко децата се разболяха едно след друго/ всичко чета и следя какво става.
P.S. Опитвам се да убедя Весо да направим консултация и във ВМА.

# 191
здравей те  отново .  Този сайт на мен ми помогна  много,  вие бяхте тези  които  ме насочихте  към доц  Попова , вие  бях те тези които ми  дадох те нужната информация в най  тежките моменти за мен   прочела съм всичко  написано до сега,   и не  пиша за първи път.Ние сме от малак град  и нас също ни гледат като извън земни  но  нямам  проблем с детската . margi .vr   имам един въпрос  към  теб.   Когато те  помолих да ме насочиш към сурдопедагог , ти написа че има, и нищо повече .  Защо.

# 192
margi .vr   имам един въпрос  към  теб.   Когато те  помолих да ме насочиш към сурдопедагог , ти написа че има, и нищо повече .  Защо.

Много Ви моля да прекратите с това. Ако искате да си говорите лично с Марги, регистрирайте се и й задайте въпросите си в лично съобщение. Темата е за децата ни, а не за разправии между родителите.  Peace

# 193
Съжалявам ако съм обидила  някого.Всички искаме най доброто за наши деца.Нещо повече за нас , Иванчо е на две и половина разбрахме че не чува  преди шест месеца,  тогава бяхме в шок.  Благодарение на този сайт аз разбрах че не съм сама .   Иванчо е страхотен  щурчо,   но щом  стане време за упражнения   е много старателен затова и напредваме бързо . margi .vr много искам да се запознаем  и да разбера  за вашите проблеми. Жалко че не мога да се регистрирам не ми работи  ел . поща .

# 194
Някои знаели какво става с Velina 81 преди имаха проблем с вътрешни конци.

Общи условия

Активация на акаунт