85 предколедни пожелания в САЩ

• 20 027
  • 301
  •   1
Отговори
# 210
Биз, не съм Блажка, и не знам за системата в България, но тука главният метод на обучение за писане и четене е Phonics. Има и други апроучез  (whole language), но това е по което започват децата на 3 години в прискул и ако училището не е Монтесори, се използва от повечето при-Кс и киндъргартънз. В Монтесори училищата, които посетих, обаче, пак развиват т.нар. phonemic awareness защото я смятат за необходима при четене и писане после. Тука "ръкописно", доколкото виждам, не учат децата да пишат. Имат the Uppercase and lowercase букви.  Започват да пишат букви още на 3 в прискул. Докато говорих с няколко прискулз, ми казаха, че започват с това как буквите звучат (например, "с" звучи като "к", а не със самата азбука).

Всеки щат има публикивани техните стандарти за при-К и киндъргартън и какви умения се очакват на тая възраст.  Погледни за твоя. При нас на 5 се очаква да четат свободно "често срещани думи", да пишат свободно lowercase букви, а, да и сега прочетох "драфт а док (?!)"   Да си призная, надявам се че не искат да пишат есета на тая възраст.  

Не съм съгласна, както някой писа в друга тема, че е грешка да се въвеждат двете азбуки едновременно, но от разговори със специалисти, не мисля, че е нужно също!   В нашия случай, азбуката първо се въвежда на английски. След това е много лесно да се трансферират тия умения/стратегии. Ако доминантният език на детето е български и детето функционира в българска среда, бих въвела бълг.азбука защото това ще прави повече смисъл.

Ако детето не е в България и няма да ходи на бълг. училище, изобщо не бих се притеснявала за техните методики.

Сори, дълго е, но е много мислена и проучвана от мене тема напоследък.

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 17:02 от Pixie

# 211
За шампоани -  пробвах препоръката на Джена  - Crede ER Treatment. Много добър балсам! Прави косата права и блестяща. Новият ми най-любим продукт е балсам на Bed Head, за обем. Постига дори по-добри резултати от ER.
да взема и аз да си го поръчам ли..., ама кога ли ще го получа, ще остане пробата за след 9-10 месеца май... 10 месеца то гоу, йе!

10 месеца, йе! Simple Smile Балсамът е скъп, но не ти трябва много на едно миене, та дълго издържа.

# 212
Благодаря за пожеланията, дами   bouquet. Много ме трогнахте

Биз, 10 месеца, йе  Peace. Ей сега ще минат  Hug

# 213
  • Добрич
Благодаря ви отново за посрещането, Clairette, Зора!  Hug
Clairette, изумена съм от това, че си запомнила такива подробности около моята особа. Да, първоначалните планове бяха за пристигане през октомври, но в последствие се оказа, че пътувахме на 09.11.  Wink
Ники1,
Къдрокоса, започнах да събирам шишета след като видях подписа ти Simple Smile
приемам това като комплимент към творчеството ми, за което ти благодаря!  Hug
Пробвам се и много ми се иска да тръгнат и тук продажбите на творенията ми, но сигурно се изисква доста време, защото за момента удрям на камък.  Mr. Green Laughing Казали умните хора, че "Търпението е половин спечелена битка!", ама мене хич ме няма по тая част!  Rolling Eyes
Мариелче, питаше за събиране на салфетки...Е, де да бях събирала на времвто, сега щяха да ми влязат в страхотна употреба при декупажжа, ама на...не съм.  Joy
Някой питаше за намигането с двете очи - Аз съм от тези, които могат само с едното добре, а другото дава нещо заето на командата.  Mr. Green
Хубав ден на всички!   bouquet

# 214
Къдрокоса, впечатлена съм от творчествтвото ти. Сигурна съм, че ще успееш.

(добре, че имаме стая в гаража, да трупам разни щуротии, докато ми дойде музата да се занимавам пак с тях)

# 215
Juturna, Честит Рожден Ден и от мен!   bouquet

Вики, снимката е невероятна, прииска ми се пак да съм на 5 и да вярвам в Дядо Коледа. Елла е прекрасна Heart Eyes

къдрокоса, добре дошла и от мен.
Пробвай този сайт за продажба на произведенията ти. Доста е популярен:
http://www.etsy.com/

да се намери първа работа е най-трудно, след това няма  проблеми, успех с намирането.

Биз, йей!10 месеца!

# 216

Въпроси - блажка и др с по-големи деца, казахте преди, отдавна, че системата, която използват в УСА да учат децата на азбуката е много по-интересна и заинтригуваща от българската такава, дайте малко повече инфо моля.

Биз, вече е отговорила Пикси, само да допълня: за мене този сайт е най-нагледен за това как ги учат да четат:
http://www.starfall.com/
Първо фоникси, после модели и римуване, после фрази, много леко и с мерак се научават. Както е менюто на сайта с 4-те стъпки.
За писането - не са ги карали да пишат есета в предучилищната, нито са им искали да пишат перфектно. По-скоро целта беше а да осъзнаят, че смисълът да пишеш е да съобщиш и споделиш нещо. Писали са дневници например, какво са правили през седмицата, какво обичат да ядат, къде да ходят, кой им е любимият свят, книжка, филмче, ей такива простички неща, които и на тях самите са интересни. Всичко това придружено с картинка. Аз си ги пазя, мили спомени са ми.
Не е било проблем писането. Като гледам обаче учебника на Булвест за втори клас, си давам сметка, че в България не биха минали толкова леко. По-лесно ми се струва едно 5-годишно дете да пише за любимото си животно, отколкото 8-годишно да развие съчинение по въпроса защо книгата е светлина за душата. То и аз бих се затруднила, и бих предпочела да развия есето на миз на тема какво е за мене Христос, че поне той ми е по-конкретен от душата.
виктория, чудна е снимката!
Честит празник на Juturna, на патерица, но от сърце!

# 217
  • Добрич
Бенсън, мерси и на теб за посрещането!   bouquet  Пък в etsy си имам вече магазинче.  Wink Е, вярно, че имам 5 творения, но все от някъде се започва.  Laughing  Hug Иначе за работата си съвсем права. Навсякъде искат опит в УСА.
Ники1, ти какво твориш?
Пък за бг образованието - В последните години даста се снижи критерия около учебния процес, нищо, че по програма се изискват доста повече  познания. Това впечатление е базирано на инфо от първа ръка - майка ми е начален учител.

# 218
ЧРД на Ютурна с един ден закъснение! Бъди щастлива!!

Мъжът ми пък днес е рожденик (да ми здрав и спокоен!), а аз го изненадах с подута буза и адска болка в мъдреца. Мисля, че е ретинирал, не знам как се зове на английски. Умирам от страх от упойки и зъболекари, има ли някой опит тук? Страшно ли е, може ли да е зле дозирана упойката и да ти се схване гълтателния/дихателния рефлекс или това са градски легенди само? Колко време заздравява, че нали искам да летя след 10тина дни...
След 2 часа отивам на зъбар.  Sick Ако ви изпадат стъклата - от моите викове ще да е.

# 219
Ева  Grinning няма да трошиш джамовете.
Няма страшно, упойки слагат за най-малкото нещо, за това пък съвсем. Нищо няма да ти се схване, и няма да е зле дозирана упойката - тия филми ги няма тука, щото съдилищата са под път и над път. Дишай спокойно и дълбоко.
Всичко ще е наред.

# 220
Петък късен следобед... момичета, имам нещо вдъхновяващо за вас Wink
http://www.departures.com/articles/the-plot-thickens

Викс! Прекрасна е - и Ела, и снимката! Много си добра!

# 221
къдокоса, в момента нищо  Laughing , но имам желание. Скрапбуукинг-ът ми допада и картичкоправенето.
Само си рисувам на чернова каквото ми хрумне. Няма начин да започна до Нова година, а може и по- късно.
....
Ева, ваденето на мъдрец тук е приказка. До 2 дена ще си забравила какво е станало.

# 222
  • Boston, MA
Ей, къдрокоса, добре дошла на местна земя. Сега трябва да се съберем около празниците с Агентката и да се запознаем.  bowuu Крайно време е.

Успех с работата (и брат ми на това се пече, знам, много е зор!). Аз лежерно търся работа.

Твоето момченце скоро рожден ден има, а?

Вики, и аз снощи мернах снимката - много е красива!

Ева, да ти е здрав мъжО, за зъбите не се притеснявай, местните грижовни зъболекари са направили и от най-страхливите от нас техни почитатели!

# 223
Пикси, Блажка мерси. Много интересно, наистина... Някой трябва да се хване да направи такава програма на бг....

# 224
Агентке доста интересенo наистина Simple Smile

Като ви чета - май всички сте доста заети. Аз съм тук от 2 седмици и ми е малко странно - намирам Ню Йорк за един много спокоен град - сигурно, защото не работя Simple Smile ... Ори (това е моята малка граблива птица) още се настройва на часовия пояс, но пък иначе като изключим едно посещение в Зоната на здрача ("Харлем") всичко се развива спокойно

Да споделя с вас едно страхотно радио, което открих Simple Smile http://www.wfuv.org/audio/stream.html - Enjoy Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт