Новите промени в майчинството

• 33 384
  • 489
  •   1
Отговори
# 60

Изцяло съм съгласна с теб! И на мен ми е писнало хора, които се опитват да прецакват системата, да ми обясняват как били прецакани! То и пенсионерите се жалват от ниски пенсии, ама на колко децата им работят в чужбина и въобще не плащат осигуровки тук! Нали от осигуровките ни се плащат след това обезщетенията и пенсиите - значи един ще си плаща 6 месеца и после ще получава 12 - къде го има това и що за нахалство е да се иска! Нали за да ви ги дадат тези пари, трябва балъци като мен и други да са ги внесли! Е, да ама и балъците си имат права, нали!

# 61
petjoff   202uu  202uu  202uu абсолютно съм съгласна с всичко написано от тебе

Това засега не е съвсем сигурно, нищо все още не е гласувано от НС и няма никакви разяснения, но беше повече от ясно че ще измислят нещо което да прекрати практиката да се вдигат осигуровките чак като разбереш че си бременна, досега беше високи осигуровки 6 месеца, майчинство 9 месеца, ами трябваше да си дадем сметка че няма как да плащаш високи осигуровки 6 месеца, а да получаваш майчинство 12 месеца. Аз не си вдигнах осигуровките след като разбрах че съм бременна, разчитам на това на което ме осигуряват от фирмата, но си плащам и здравните осигуровки и данък общ доход и всичко както си му е реда, което е доста повече от тези които се осигуряват само на минималната работна заплата и това е от 11 години, оттогава работя в тази фирма. Нали ще се съгласите че е нечестно някои да си доплати осигуровките само 6 месеца назад и да вземе майчинство колкото мене или дори по-високо от мене. Ето това е моето мнение по въпроса.
- копирам това което написах в отчетната тема, то има много за казване по темата, скоро говорих с една позната която работи в НОИ, та тя ми каза че просто бие на очи, цяла фирма от 15-20 човека се осигурява на МРЗ или на минималния праг , начело със собственика на фирмата, и  само една служителка която се осигурява на 1400 лв, ами на всички е ясно че тя след 4-5 месеца ще излезе в майчинство, и това било в големия процент от фирмите. А колко много случаи има когато майката се върне на работа и продължава да си получава 220-те лв и заплата ... скоро една майка от форума се жалваше че трябва да връща неправомерно взетите пари.
Истината е че за да получиш трябва и да дадеш, ние искаме да даваме малко, а да получаваме много, е такъв филм просто няма ...

# 62
Цитат
Абе хора, аз тарикатката още доста преди да забременея исках да ме осигуряват на реалния доход. Сама предложих на работодателя си да си плащам аз: Не, не можело, защото и неговите разходи за мен се увеличавали..... Е, какво да правя?
Така че, монетата има две страни.
Има жени, които наистина предпочитат да получат двеста лева повече на ръка, отколкото да ги дадат за осигуровки.

Точно така. И аз съм от "тарикатките", по-точно работодателят ми е тарикат. Типичният български бизнес, в който или маржовете са тънки като хартия, или просто се работи за доходност от алчност. Е, и аз съм искала да дам някой лев от себе си, за да си купя спокойствие- то си е стока и знам цената й.

Обаче аз ще внасям тези пари за себе си, а работодателят- за черните ми очи ли?

Освен това е лесно да се бориш с нещастни провинциални фирмички, за които вдигането на осигуровка от 300 на 500 лева няма да е мега-разход. Но я си помислете за взимащите над 1500 лева точно в тия нови, активни и алчни български компании. За работодателя всеки лев осигуровка отгоре става доста космат като разходи, така че предпочита да пише минимална заплата. Просто няма начин да го накараш да направи толкова разходи.

В края на краищата правителството май си осигури по-ниски разходи за майчинство в бюджет 2009 г., ако предложението мине в НС.

# 63
  • София
Добре, съгласна съм с Петиоф и другите, споделящи мнението и, но и аз Подобно на Франческа Салиери исках да си ме осигуряват на реалния доход - шефа ми отказа твърдо и категорично. Принудих се да се доусигурявам допълнително, като втория ТД е на същата сума , като първия и то по съвет на човек от НОИ...Така, че без нападки моля...не мога да си сменя работата(а и кой ще ме вземе бременна на друга), само за да се осигурявам реално-живеем в България все пак.
Съгласна съм, че това е едно безумно източване от някои хора на държавата, но погледнато реално - и мъжът ми си внася осигуровки на реално висока заплата...

# 64
Точно така, важното е къде работиш.
За пример давам съпруга ми /служител на банка/, майка ми /държавен служител/, свекърва ми /учителка/- всеки един от тях е осигуряван на реалния си доход, без да е настоявал за това.
В сферата, в която работя трудов договор е мръсна дума, повечето от нас работят на авторски договори.

# 65
аз поствам мненията си от друга тема
"с риск да ме линчувате, или най-малкото да предизвикам спорове, ама аз винаги съм се осигурявала коректно и на реалните ми доходи, и сега колкото и назад да взимат не могат да ме уплашат.  напротив, радвам се че ще имам този доход 1 г.!
имам познати които, разбирайки че  са забременели, започват да се осигуряват на 2000 лв !!! или дори такива, които сключват фиктивни договори само за да получават майчински... не че гледам у чуждите панички, но ВСЕ-ПАК не е справедливо спрямо тези които плащат голеееми суми през целия си трудов стаж.
всеки месец откакто се помня давам на държавата 1/4 от РЕАЛНИТЕ си доходи и сега получавам нещо, за което съм си платила.
донякъде за този проблем има отговорност работодателя, в първите ми две работни  места осигуряването на реален доход беше правило.
НО на работата на която забременях /сегашната/ аз самата си договорих условията при които ще работя. така бях единствената в службата която се осигуряваше на реалното, а защо ли другите ме мислеха за балък?!?
и защо всички се сещат да се САМОосигуряват на реалните доходи когато забременеят?!?
доколкото ми е известно глобите за работодател който практикува осигуряване на по-ниски от реалните доходи, хич не са символични.
въпрос на време е да започнат да се гонят сериозно тези прояви.
така че на теория работодателя има интерес да осигурява на реален доход.
в социалното осигуряване няма място за максимата "един за всички"
и аз ако не съм си давала парите за данъци и осигуровки е можело с тях да си живея доста по-охолно, но аз съм направила избора си. "

наистина ли смятате че сте "прецакани"?!?
защото сте се осигурявали няколко месеца, когато ви е угодно, и после държавата ви дава пари всеки месец почти година? /315 дни/
може би смятате че като се осигурявате после парите ви се размножават в една вълшебна страна, наречена "Париландия", и затова вие получавате желаните от вас доходи като майки?
а може би истината е друга- че тези няколко процента "балъчки", които съвестно са давали хиляди левове на държавата, издържат и вас?
нормално е сметките на държавата да не се получават при тази математика- даваш 6 месеца 500 лв, а 1 година получаваш 1000???

ако всички плащат корекно данъци и осигуровки на реални доходи процента на този разход нямаше да е толкова висок- както казах  1/4 от заплатата и то само от моя страна, а работодателят ми е давал почти същата сума всеки месец.

докато се укриват доходи, аз, балъчката, ще плащам и за вас, "прецаканите" и за пенсиите на пенсионерите, и за и за дупките по пътищата, и за външния дълг.............

ЗНАМ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАС ТВЪРДО СЕ ОПРАВДАВАТ С ПОЛИТИКАТА НА РАБОТОДАТЕЛЯ СИ, НО ПРИЗНАЙТЕ ПРЕД СЕБЕ СИ ЧЕ НЕ НА ВСИЧКИ СЛУЧАЯ Е ТАКЪВ. КОЛКО ОТ ВАС БИХА ИЗБРАЛИ МУЖДУ 2 ФИРМИ ТАЗИ, КОЯТО ЩЕ Я ОСИГУРЯВА НА ПЪЛНИЯ ДОХОД???

newsm10 Браво! И аз съм от "балъчките", които винаги са се осигурявали коректно на реалните си доходи. И затова не мисля, че съм прецакана, ако това решение се приеме от НС.

# 66
Дискусията не е дали е правилно или неправилно да внасяш честната си тежест от осигуровките.

В момента дискусията е дали е правилно да има прецакани бременни- които дори във форума май са мнозинство. Може би компромисен вариант ще е запазване на стария вариант.

Аз също работя в професия, където част от доходите са авторски договори. Нямам против да внасям една част от тях за осигуряване, но точно в момента всичко се обезсмисля. Не е ли по-добре правителството да насърчи някакво самоосигуряване на авторските професии, вместо никакво или много ниско? Е, ще е трудно и по-добре да стане постепенно.

# 67
[То и пенсионерите се жалват от ниски пенсии, ама на колко децата им работят в чужбина и въобще не плащат осигуровки тук!

Чета и не вярвам на очите си!! Значи според тебе един човек, работил 40 години и внасял осигуровки няма право на висока пенсия, щото децата му са в чужбина и не внасят тук осигуровки???

# 68
На всички дето се осигуряват на реалните си доходи, искам да кажа, че има прекалено много жени, които искат, но работодателите им не позволяват това да стане. Така, че спрете да вините нас. Била съм на много интервюта в големи фирми - НЕ ИСКАТ! Точка.

# 69
За някой е - добре , за други не- всеки гледа от своята  камбанария. За всички прецакани - много жалко  Cry( и аз съм от тях) , за всички щастливки  Joy- честито!!!!
Гадното е че, плащахме едни излишни осигуровки с надеждата да си ги върнем - ама уви! - нито пари ще видим - нито ясли за децата ни  ще  подсигурят( и там са едни изисквания - ужас) .
да са ни здрави само децата- парите майната им , и без това разчитаме само на татковците ( да са ни здравички и те)!!!

# 70
  • София
petjoff    smile3501 smile3501 smile3501

Абсолютно съм съгласна с всяка една дума от поста ти. И не знам защо някои се чувстват прецакани. Ами в крайна сметка каквото си дал, толкова получаваш. Аз съм от майките, за които болничният беше 135 дена. И бях осигурявана на минималната заплата от работодателя си, защото с Франческа работим в една сфера и положението е такова. Но не се чувствам прецакана, а сама намерих начин да си допълвам дохода. Работейки от момента, в който детето ми навърши 3 месеца от вкъщи! Знам, че не всички имат тази възможност, но не съм си и мислила, че трябва да се чувствам прецакана. Просто положението беше такова - такъв ми е договорът, толкова получавам. В моята професия много малко колеги са осигурявани на реалния доход. Естествено беше ме яд на работодателя ми, но като съм подписала договора си съм се хванала на хорото. И си го изиграх. Сега съм в друга медия, където ме осигуряват на пълната ми заплата и ако искам второ дете ще взимам доста пари. Но всеки месец 1/4 от заплатата ми отива за осигуровки. И така трябва да е. Безплатен обяд няма!  Naughty

# 71
nana77, и аз съм в същата сфера като вас двете с Франческа и при мен положението е същото. Работех в две медии, преди да родя. Вярно, имах корекция на сумите, но съвсем минимална. И то по-скоро нямаше как иначе да стане.
Аз обаче далеч не изхождам от себе си. Защото аз като цяло алтернатива имам.
Тук иде реч за принципни положения. И затова, че някои жени нямат избор, защото при един, втори, трети, десети работодател положението е едно и също. Върху работодателите, според мен, трябва да бъде натискът, а не върху майките.

# 72
Да видим коя група е по-многобройна. На око повечето са в отбора "прецакани от работодателя".

По-късно бих пуснала анкета с повече опции като например "Не, защото аз сама се осигурявах" или "Не, защото работодателят е коректен" или пък "Да, защото нямах избор". Още не съм измислила.

Нека гласуването да започне!

# 73
Гласувах Peace Отрицателно ще ми се отрази

# 74
Аз мисля,че този закон не трябва да важи и за тези от нас които вече сме бременни/в процес на приемането му/!Защото не е реално да те хване новият закон в началото на 4-ти месец примерно,това не ти оставя никакъв вариант на действие!А аз имам и друг въпрос- за минималното майчинство пак ли остава в сила да имаш тези месеци просто като стаж,но по време на излизане в болнични да си на трудов договор newsm78?Дано сте ми разбрали вълроса!

Общи условия

Активация на акаунт