Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Статии за секциото и едно предложение

  • 1 249
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 051
Тъй-като не за първи път въпросът "за" или "против" секциото става актуален имам едно предложение. Нека всеки, който е прочел нещо по въпроса да даде информация за източника си тук, независимо от това на какъв език е. Да пуснем линкове е най-малкото, което можем да направим. Ясно е че не можем да преведем всичко значимо, но поне да дадем адреси към част от него можем.
Нека да събираме информация, която е сериозна, която идва от специализирани издания, а не само да даваме съвети, които изхождат от личния ни опит. Личния опит много често е от типа: не съм раждала, ама съм сигурна, че това или обратното не носи риск.

Мен лично въпросът също много ме вълнува и чета всичко, което може да се намери в по-сериозни сайтове. Това, което ми прави впечатление е, че отношението към секциото е като към сериозна операция, с определени показания, с доста рискове и за майката и за детето. Тоест доста по-различно от отношението, което цари масово при нас.
Никъде не се дават съвети към майките да го предпочетат просто така заради правото им на избор.  Напротив, набляга се върху това бъдещите майки да имат право да се осведомят добре за същността на операцията и за начините за избягването и (когато има такива, разбира се).  
Има много информация за това по какви начини лекарите оказват натиск да бъде извършено секцио без да има необходимост за това.
Тази информация е в мрежата, на много места, които не изискват нито специална регистрация, нито заплащане.  Грехота е човек да не я потърси, а да взема решение за таково отговорно събитие като се ръководи само от мнението на ... да кажем, на съседката.

Тук има статии на английски:
http://www.childbirth.org/section/CSFAQ.html

http://www.mercola.com/2003/sep/27/cesarean_section.htm

http://www.americanpregnancy.org/labornbirth/cesareanrisks.html
http://www.americanpregnancy.org/labornbirth/reasonsforacesarean.html

http://www.childbirthsolutions.com/articles/birth/cesarean/index.php

http://www.parentsplace.com/pregnancy/labor/articles/0,,166368_1 … ;pba=adid=9139017

http://www.drspock.com/article/0,1510,4448,00.html

http://www.main.org/ican/index.htm

http://www.birthsource.com/articlefile/Article25.html


Тези са на руски:
http://www.parenting.ru/s.php/766.htm
http://www.neuro.net.ru/bibliot/1000_swh/34.htm
http://www.antibiotic.ru/index.php?article=753

последният линк е за връзката между стабилността на имунната система на новороденото и вида на неговото раждане (някой питаше скоро за това).

На сайта на World Health Organisation също има доста данни, май и на други езици.

Хайде мами, пускайте линкове, като намерите нещо!

# 1
  • Мнения: 826
Аз пускам линкове за мамите,които са ре6или да опитат вагинално раждане след секцио.
www.abcbirth.com/hVBAC.html
www.health.discovery.com/encyclopedias/2108.html
www.pregnancy-info.net/vaginal_birth.html

# 2

Общи условия

Активация на акаунт