ФЪН ШУЙ VII (класически)

• 85 238
  • 795
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Започнах да чета всички теми от начало и имам три конкретни питания. Ще бъда благодарна ако можете да ми дадете съвет, защото ще мине доста време докато успея сама да си отговоря на въпросите, а те мира не ми дават!  Simple Smile

1. Преместихме си спалнята в дневната, за да освободим стая за децата. Леглото ни се пада до прозореца на балкона, климатика е монтиран точно над главата ми. Не работи, но въпреки това изобщо не спя добре на новото място. Дали може да се закачи на климатика или на стената под него, нещо, кристалче или камбанка примерно? (Друг е въпроса как точно да го закача).

2. Притеснява ме организацията на детската стая като цяло. Децата не се застояват много там. Има два варианта- или обичат да са край нас или не им е конфортно в детската. Ще се опитам да опиша настоящата подредба. Прозорец с врата и остъклен балкон на югозапад, врата към коридора на северозапад. Посоките са приблизителни, не съм ги измервала. Имаме две легла - бебешко и юношеско, гардероб, скрин и бюро. Когато се влиза в стаята, бебешкото е от ляво по дължина на стената, ориентирано север- юг. Точно пред него до вратата имам скрин. Леглото е долепено в ъгъла на стаята. Детето спи с главата към вратата (скрина) и краката към стената.
От дясно на вратата между вратите на балкона и коридора имаме голям гардероб, който за момента нямам къде да преместя. На срещуположната стена, която се пада външна, е голямото легло на другото дете. То спи с глава към прозореца. Двете легла са разположени под  ъгъл, но има разстояние между тях, около 40-50см. Пред прозореза, отстрани на голямото легло има бюро, което гледа към прозореца с гръб към вратата. Подредбата изобщо не ми харесва, но за сега е единствената възможна, защото стаята не е голяма. Дали
местата на леглата на децата са относително подходящи? По принцип сме мислили и за двуетажно легло, за да се освободи място, но прочетох, че не се препоръчва

2. Вратата на детската и вратата на банята/тоалетната са една срещу друга. Намислила съм да закача на вратата на детската откъм коридора някаква рисунка. Четох за огрледало или нещо лъскаво. Другия вариант е да опитам да изработя фигура от онези лъскавите хартии (Имам конкретно нещо предвид, една майка беше правила слънчице от картон и цветни хартии за някакъв празник в детската градина) Добро ли е като вариант?

Последна редакция: чт, 03 юни 2010, 15:09 от kalimbi

# 646
  • София
kalimbi, в оценката на жилището се използват както школата на формите, така и школата на компаса. Не можем да ги разделим, защото зависят една от друга. По твоето описание може да се направи анализ само по школата на формите. Върху нашето благополучие обаче, оказват влияние определени енергии. Тъй като те са свързани с времето и пространството е необходимо да се направят точни измервания, за да определим какво именно е тяхното влияние.

# 647
  • София
shoshi  благодаря ти, с какво ще ме посъветваш да започна? Разбрах, че ми трябва компас и точен план на жилището. След това трябва да се определят зоните за цялото жилище и за всяко помещение поотделно чрез ба гуа, ако правилно съм разбрала. Поръчах си книжката на Уебстър, която е коментирана в предните теми и явно всички сте чели.

# 648
  • София
За Уебстър не знам, но ако четеш на руски ти препоръчвам Сивън Скинър. http://www.koob.ru/skinner_steaven/ от тук можеш да си свалиш книгата. Точно тази не съм я чела, но прочитайки съдържанието мога да кажа, че доста добра.

# 649
Ако всеки споделя в темата неща, с които да е полезен на другите, много по-бързо ще вървим напред.
"На всеки човек в рамките на деня му се предоставят най-малко 10 възможности да промени живота си. Успехът идва при тези, които знаят как да ги използват."

red_fenix, с удоволствие ще прочета твой анализ по въпроса. Надявам се да е достатъчно аргументиран.
Оставам с впечатление, че не съм аргументирал достатъчно предишния си пост. Ще го направя сега - чувствам се длъжен.
Не мога да коментирам анализа на Волкова, защото нямам квалификация. Но мога да коментирам причината за статията и избора на метод. Въпросът с 10% добри жилища ми е много интересен, защото се отнася до свободния избор на човека.
Причината за статията е в първото изречение.
"Майсторите казват..." е доста мъгляв израз. Лилиан Ту например пише в книгите си какво е научила от Яп Чен Хай. Тук няма имена, не се знае колко са майсторите, дали са от древността или са съвременни и т.н. От такава гледна точка приравнявам израза на "Чух в трамвая..."
10% като горна граница могат да се определят по няколко начина:
- като се проверят всички жилища и се види, че 10% от тях са добри;
- като се провери достоверна представителна извадка от жилища и оттам се стигне до същия извод;
- с радиестезия, биоенерголокация и др. подобни методи;
- чрез контактьорство;
- някъде го е прочела, но не помни къде;
- някой й го е казал, но не смее да го цитира, защото не е капацитет в областта на фъншуй;
- в медитация.
Мисля, че не е ползван никой от тези методи. Тогава, от моя гледна точка, 10% остават неаргументирано число, освен ако има друг метод, за който не съм се сетил. Може и да има такъв! Тогава ще приема цифрата за изходна.
Волкова решава да изследва един нов комплекс в Киев. Киев има примерно 3 млн. жители, по 3 човека в жилище средно - това прави около 1 млн. жилища. Тя изследва около 200 - това са 0.02%. За каква достоверност изобщо може да се говори???
Комплексът е проектиран от един и същ архитект (или колектив) във всичките му части. От това следва, че начинът на мислене на проектантите е еднакъв за всички жилища и евентуални грешки или несъответствия от гледна точка на фъншуй ще се проявяват навсякъде по един и същи начин. А това си е частен случай. На база на частен случай не може да се прави обобщение! Всъщност тя и не прави, защото не отговаря на първоначалния въпрос.
Получените резултати за двете секции се отличават от 10%, но анализ на това не се прави, нито се обяснява връзката с тези 10%.
Понеже съм си подробен, видях, че втората таблица е сгрешена, което показва, че Волкова е бързала и не е проверила какво е написала.
Цялата статия е написана за хора на нейното ниво на знания. Съдя за това по нейните изводи за различните части на всяко жилище, които не са обяснени. Това се прави, когато читателят е напълно запознат с метода на изследване на автора и може и сам да стигне до същите резултати. Тъй като аз не съм на нивото й, приемам на доверие и се съгласявам с изводите й.
В крайна сметка, отговор на основния въпрос - достоверни ли са 10%, няма!!!
Полезното за мен в такъв случай от тази статия е, че съм се убедил, че Волкова е много напред с материала, може да прави прекрасни анализи на жилища и да препоръчва необходимите корекции.
Това прочетох между редовете в статията на Волкова.
А сега пряко към въпроса:
"На всеки човек в рамките на деня му се предоставят най-малко 10 възможности да промени живота си. Успехът идва при тези, които знаят как да ги използват."
red_fenix, с удоволствие ще прочета твой анализ по въпроса. Надявам се да е достатъчно аргументиран.
1. Философски погледнато, темата за личния избор или за предопределеността е толкова дълбока, че нямам никакво желание да навлизам в нея.
2. Тук 10 е като долна граница. За това как може да се получи такова число - писах по-нагоре.
3. Достоверността на цитат обикновено се потвърждава от допълнителна информация - например от кого е цитатът, къде е публикуван и т.н. Не се разбира дали това е казано от човек, дали е предписание от някое учение или е народно творчество. По аналогия се сещам за поговорката от фъншуй: "Ако искаш да промениш живота си, премести 8 предмета в дома си." Може да не я цитирам много точно, но съм я виждал на различни места - статистически погледнато, е достоверна.
4. Подтексът на второто изречение е, че трябва задължително да променяме живота си поне по десет пъти на ден, тъй като всяка възможност е една промяна и трябва да я ползваме, ако искаме да имаме успех. А ако не искам да променям живота си дори и по веднъж на ден? Кой ще ме обяви за неудачник? Цялата мисъл, формулирана по този начин, ми напомня малките джобни издания с меки корици, на които пише нещо като "50 златни правила по фъншуй", а вътре има по едно такова правило на всяка страница без никакви обяснения. Остава личният избор дали да го спазваш.

Аз продължавам да си мисля, че "Основи на фъншуй" от Ева Уонг е една от най-добрите книги, излизали у нас. Там само частта за летящите звезди е трудната за четене и разбиране, останалите неща са много подробно обяснени.

Последна редакция: пт, 04 юни 2010, 00:58 от red_fenix

# 650
  • София

Как не ти омразва да пишеш глупости  Crazy

# 651
Как не ти омразва да пишеш глупости  Crazy

Скука.

Пък и е добре някой да раздвижва атмосферата с литературно-статистическо-философско-математическо-отвлечени упражнения.

shoshi, едва сега се загледах в снимката, която си сложила вместо фойерверките. Това е някъде в Китай, доколкото разбирам. На други снимки не съм виждал сини покриви - много са впечатляващи. Лилиан Ту пишеше някъде, че синият покрив е вода и тя трябва да бъде долу, а не горе.

# 652
  • София
Да, в Китай е. Тази година се сбъдна мечтата ми да посетя Пекин. Покривът е син, може би защото снимката е от храма на небето. Самият храм е кръгъл и също със син покрив.
Между другото, за да спиш спокойно, цитатът е на Андре Мороа. Няма нищо общо с фън шуй.

# 653
Да, в Китай е. Тази година се сбъдна мечтата ми да посетя Пекин.

А как се разбираш с тамошните специалисти по фъншуй?

# 654
  • София
В Китай бях на екскурзия, а не на курс. Все още има доста курсове в Киев, които искам да посетя, пък после ще му мисля за Китай. Тук също идват известни учители. Мими Мирхаус ще провежда курс по избор на дата (а може и да е минал вече, не съм проверявала скоро разписанието). Вчера и днес бях на един много интересен за семейните отношения. Захване ли се човек просто няма спирка.
Забравих да споделя нещо, което много ме впечатли. На курса присъстваше и една жена от Русия, която се оказа шефка на клиника за изкуствено оплождане. Тъй като едната от темите беше децата - кога е подходящото време майката да забременее за да роди здрави, умни и успешни деца, кога е опасно да се планира бременност и раждане и т.н., тази жена решила да изучи нещо, с което  да бъде още по-полезна на своите клиенти. Не са много хората, които се занимават с традиционна медицина и едновременно с това се интересуват от метафизика.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 09:20 от shoshi

# 655
Хмм, в тази тема отдавна не сте писали Rolling Eyes .

Хайде да я съживим малко Grinning днес бях в Хеликон и се чудя коя книга за Фън Шуй да си купя:

Едната на Лилиан Ту "Планирай живота си с Фън Шуй"

Ето и линк: http://www.helikon.bg/books/182/641203_planiraj-zhivota-si-s-fan-shuj.html

Ето и другата, автора е Гюнтер Сатор, а книгата се казва "Фън Шуй. Хармония в живота и дома"

и линк http://www.helikon.bg/books/182/143389_fan-shuj.-harmoniia-v-zhivota-i-doma.html

Та първата я прегледах набързо в книжарницата, интересна ми се стори и доста пълна с информация. Обаче по-късно като влезнах в сайта им, беше оценена като слаба, за това сортирах по рейтинг и втората на Сатор се оказа с най-висок рейтинг. Имайки в предвид, че вече съм чела "Фън Шуй за 5 минути" и знам основните неща, сега искам нещо по-сериозно Simple Smile . Коя от двете книги е по-добра и си заслужава (все пак не ми се дават 30 лв. за първата ако не си струва Laughing )?

# 656
  • Пловдив
първата книга съм я чела и наистина е слаба,втората обаче не съм,но определено ми допада рецензията Peaceутре и без това ще ходя в Хеликон..ще дам по обстойно мнение за нея след няколко дни.

# 657
Току що прочетох Фън шуй за богатство и изобилие на Лилан Ту, но не съм особено впечатлена. Има доста неща, които са ми неясни.
Имам следните въпроси към вас и ще съм благодарна на отговорите ви.
Как се неутрализират отровните стрели от остри ъгли в стаите? В моя случай става въпрос за спалнята, в която диагонално срещу леглото ни има остър ъгъл. Също така огледалата на гардероба, които са точно срещу леглото могат ли да се покрият с някакво цветно фолио, защото няма възможност да се махнат?
Готварската ми печка се намира на ЮИ и не съм сигурна, че е подходящо място за активирането на сектора на богатството. Няма опция да бъде преместена.

Последна редакция: нд, 01 авг 2010, 17:04 от Mojito

# 658
armira - Добре, че не я взех първата книга  Grinning. В крайна сметка не взех нито първата, нито втората, купих си ето тази - http://www.helikon.bg/books/182/125178_prakticheski-fan-shuej.html

Много добра книга, научих невероятно много нови неща  Heart Eyes .

Mojito - острите ъгли се коригират като пред тях сложиш някакво растение, щом е за спалня растението не трябва да е със заострени листа.
Огледалата може да ги покриеш с каквото искаш или да им сложиш някакви завески, важно е да са покрити през нощта.
Готварската печка на югоизток или изток са най-благоприятните разположения. На изток е идеално, но на югоизток също е много добре, там дървесната чи хармонизира с енергиите на огъня и водата.

# 659
  • Пловдив
Наистина ли купи тази?И аз нея взех!Отидох за втората,но тази повече ме впечатли!Мислех да пиша,ама ти ме из предвари.Започнах я,но съм още в началото.. Peace

Общи условия

Активация на акаунт