Отговори
# 300
  • София
Wa wa, права си, поискай си задължително колпоскопски преглед за твое лично спокойствие, че всичко ти е наред. Аз, а и други момичета в тази тема сме свидетелство, че само цитонамазката не дава точни данни за състоянието на шийката на матката. Аз преди конизацията бях ПАП1, без никакви видими изменения по шийката.

# 301

Мисля, че някъде напред в темите беше дискутиран въпроса за зацапване преди менструация, при конизирани жени,но не мога да го открия. Бихте ли ми помогнали, за втори път ми се случва това-зацапване 3 дни преди цикъла, мислех че е временно, но и този месец се повтори и не зная вече какво да си мисля, започвам да се притеснявам.

Не се тревожи, аз съм конизирана май 2007г. и зацапване си имам от тогава всеки месец, преди не съм имала проблем. На мен лекарят ми каза, че се получава заради скъсяването на шийката, няма нищо страшно  Hug

Иначе зацапването при полип или някакъв друг проблем не е само преди цикъла получава се по всяко време на месеца и е най-вече контактно  Peace

# 302
     Не се притеснявайте за зацапването, до преди да забременея, две години след конизацията,го имах непрекъснато, а и сега по време на бременността ми се случи три пъти! Преди да забременея имах такова зацапване преди цикъл по 3-4 дена и след цикъл 2-3 дена, та карах цикъл по 12-13 дена, ужасно е, правих хормонални изследвания, всичко си е наред, доктора каза, че е нормало и не е опасно. И едва сега, като забременях и получих на три пъти такива зацапвания ми бе обяснено на какво се дължат, от конизацията се получава едно много кръвоснабдена област наречена  Ектопия - в тази кръвоснабдена обаст капилярите се пукат, и потича по малко кръв, която се задържа и изтича, по-късно като кафеникаво зацапване!
    Няма нищо обезпокоително в това, въпреки, че и аз особено сега се бях притеснила, но и трите пъти, беше спукан капиляр, който по никакъв начин не заплашва бременноста! Така и преди цикъл аз си го обеснявам това зацапване, яйчниците се подготвят да отделят фолукулите и по някакъв начин натоварват шийката и се получава това зацапване!

П.С  Редактирах си поста, поради написана глупост от моя страна и недоглеждане в диагнозата!

Последна редакция: пн, 05 яну 2009, 21:41 от somebody

# 303
Здравейте, моля за съвет
Аз съм на 35 год. и преди година родих, оттогава съм си правила една цитонамазка РАР2 . Имам раничка, според доки е малка и не било необходимо да правиме нищо.
Сега ми е време пак да ходя за цитонамазка и се чудя дали само това е достатъчно за да съм сигурна че всичко е о.к. newsm78
Вие какво ще ме посъветвате, благодаря предварително

# 304
MINKA, според мен наличието на раничка, независимо от размера, е достатъчно условие да искаш колпоскопия. Изчакай да излязат резултатите от цитонамазката и помоли да ти направят такова изследване. Колпоскопията е инметод за профилактика и за получаване на адекватна картина за състоянието на цервикса.

Много е важно да те види добър специалист. При мен на колпоскопията лекарката ме уверяваше, че всичко е чисто, а после на биопсия излязоха страховити резултати. И досега се  чудя дали е била некомпетентна, или не е искала да ме разстройва на момента. После при друг преглед с колпоскоп ми казаха, че се вижда много ясно засегнат участък.

Аз бих препоръчала колпоскопия на всички хора с резултат, различен от I група, че дори и на тях, имайки предвид несигурността на цитонамазките.

# 305
Благодаря за бързия отговор,  Hug
ами тогава да питам чувала съм за проф. Карагьозев (не съм сигурна за името) от Токуда, че бил добър.
Или някой, ако може да ми препоръча при кого,че мойта лекарка не прави колпоскопия.

# 306
проф. Карагьозов и д-р Карагьозов- баща  и  син, при който и да отидеш няма да сбъркаш! Peace

# 307
     Не се притеснявайте за зацапването, до преди да забременея, две години след конизацията,го имах непрекъснато, а и сега по време на бременността ми се случи три пъти! Преди да забременея имах такова зацапване преди цикъл по 3-4 дена и след цикъл 2-3 дена, та карах цикъл по 12-13 дена, ужасно е, правих хормонални изследвания, всичко си е наред, доктора каза, че е нормало и не е опасно. И едва сега, като забременях и получих на три пъти такива зацапвания ми бе обяснено на какво се дължат, от конизацията се получава едно много кръвоснабдена област наречена
      еритроплакия -Особен тъканен процес, при който има нещо като изтъняване на епителната тъкан на шийката, и този участък, вроговява,  ярко червени петна на преглед, които лесно кървят при допир. На колпоскопия - изтънени участъци, през които прозира силно-червена тъкан., и в тази кръвоснабдена обаст капилярите се пукат, и потича по малко кръв, която се задържа и изтича, по-късно като кафеникаво зацапване!
    Няма нищо обезпокоително в това, въпреки, че и аз особено сега се бях притеснила, но и трите пъти, беше спукан капиляр, който по никакъв начин не заплашва бременноста! Така и преди цикъл аз си го обеснявам това зацапване, яйчниците се подготвят да отделят фолукулите и по някакъв начин натоварват шийката и се получава това зацапване!

somebody, еритроплакията не е желателно пост-оперативно състояние.
Т.е. след конизация, ако има еритроплакия, лекаря никаква не я е свършил.  Peace
Еритроплакията е лезионно състояние, което често води до дисплазия и злокачествени образувания. Това състояние трябва да се лекува, а не да се цели да се постигне.

Цитат
http://www.oralcancerfoundation.org/cdc/cdc_chapter4.htm <-- това е за орална еритроплакия, но показва общи вероятности.
Erythroplakia

An erythroplakia is a red lesion that cannot be classified as another entity. Far less common than leukoplakia, erythroplakia has a much greater probability (91%) of showing signs of dysplasia or malignancy at the time of diagnosis.(3) Such lesions have a flat, macular, velvety appearance and may be speckled with white spots representing foci of keratosis.

http://www.maxillofacialcenter.com/BondBook/mucosa/erythroplakia.html <-- това е за еритроплакия на главата и врата, но има доста добре обяснено как засяга цервикса.

Да уточня пак, че зацапването преди цикъл след конизация не е нормално, въпреки че повечето жени го имат и е желателно да няма общо и да не се обяснява с еритроплакия.

http://www.beyondfertility.com/art238.htm <--- кратка статия за зацапването, която ме остави със смесени чувства по въпроса до колко е нормално да  зацапваме преди цикъл.
Статията е част от книга за бременността и обяснява кога се приема за нормално зацапването и кога за лошо, също и причините в двата случая. Състояние след конизация не е споменато и въпреки убеждението на много лекари, че е нормално, светвам червената лапма на всички, които искат да забременяват да си следят прогестерона.
Прогестерона е хормон, който спомага на лигавицата да се подговти за имплантация на ембриона. Ако стойностите му са ниски, често се наблюдава невъзможност за имплантация или ранни загуби на плода. Зацапване преди цикъл се сврързва и с ниски стойности на този хормон...
Та така...
Извинявам се за отклонението.

# 308
Кюбит, аз съм се объркала за еритоплакията, сигурно, нещо съм чела за нея и ми е била влязла в главата,че като прочетох какво си написала за нея  зле ми  стана, едни апокалиптични картини нахлуха в главата ми, как ще родя бебето и аз ще умра, как то ще израсте сираче, остави ужас, спирам вече да се ровя в тези теми:cry: и сега си погледнах, какво ми пише в листа - малка ектопия без колпоскопски атипизъм, лесно кървяща при допир, нищо общо с еритоплакията- за 20мин откачих и почнах да си мисля, що лекаря ми каза, че няма нищо и всичко е ок- все пак мен ме гледа Карагьозов, едно голямо си отдъхнах, че това все пак е нещо безобидно, друг път ще чета по-добре преди да пиша!!

# 309
somebody, не пише ли ектропия?
Прочети тук третия и началото на четвъртия параграф.
Там става дума за ектропия - състояние, подобно на това, което беше описала горе - тънка лигавица, лесно раздразваща се и по-лесно прокървяваща.

Доколкото ми се простират познанията ектопия е аномалия, при която органите са разположени извън обичайната се анатомична област. Това не ми се връзва със шийката, но може и да греша...  newsm78

# 310
проф. Карагьозов и д-р Карагьозов- баща  и  син, при който и да отидеш няма да сбъркаш! Peace
абсолютно  Peace

уплашихте ме за това зацапване  Sad

# 311
Кюбит отново си много права, най-вероятно сестрата е изяла буквата "р", като е писала на компютъра листа!Точно това е, което ми даде да прочета! Нищо страшно няма! Simple Smile

# 312
Добро утро, момичета Simple Smile
Виждам толкова добри отзиви за проф. Илко Карагжозов, и искам да си запиша час при него, но не: вече сума време звъня и никой..на сайта на токуда пише да се звъни рано сутрин и вечер-ами и тогава пак никой няма..имало само по 1 регистратор! добре де, вие как успявате да се запишете?
Минах 12 дена с полижинакса, дано е имало някакъв ефект, сега след цикъла ще ида на преглед при моята гинеколожка, но искам и 2 мнение, а на връх на всичко си ме боли нещо долу и тва си е, просто вече незнам при какъв лекар да ида Sad

# 313
звъниш много упорито на регистратурата на АГ  Peace

# 314
Успях! да се свържа ...Simple Smile на какви неща се радвам, мале..та така-за края на февруари...но с целия си акъл не съм сигурна дали си казах номера на телефона правилно..понеже е нов, на някой случвало ли му се е да му се обадят за отмяна на час? защото сега естествено не мога да се свържа да питам какъв номер съм казала и пр. мн съм зле

Общи условия

Активация на акаунт